Kumpul Harta dengan Travel? Boleh ke? Jom baca!

1. Keep It Short And Simple

Travel ada tiga jenis.

(1) Short Travel

Katakan u duduk dekat area Klang.
Travel dekat Pj, Gombak, Putra Jaya, Selayang, Cheras, etc.

Short travel ni simple, 1-2 malam cukup.
The best buat 1 bulan 1 kali.

Hari jumaat habis kerja, packing, terus travel.
Travel ke kawasan terdekat, duduk hotel or homestay.

Kalau satu family boleh balik kampung.
Makna satu family juga boleh buat short travel.

Contoh macam situasi ni.

“Skrg berempat ni mcm berkira sikit travel oversea.”
“Sbb kena bayar tiket flight utk anak sekali.”

“Ramai org pilih stay diam diam kat rumah,
sbb boleh kurangkan keluar duit??”..

Short travel tak banyak pakai duit.
Kawasan dekat, hotel bajet pun cukup permulaan.

Lepas ni dah rajin travel, diri and bisnes sudah growing.
Boleh lepak dekat semua hotel 5 star dekat Malaysia ni.

Kalau rajin buat short travel, in future u akan dapat ni.
Makna u akan ada kemampuan untuk kerap stay hotel 5 star.

How? Kenapa jadi macam tu.
Kita akan cerita dekat bawah.

(2) Travel – Middle

Travel middle adalah dekat negeri sebelah.
Katakan u duduk dekat Selangor.

U boleh travel ke Pahang, Perak, Kedah, Johor, etc.
The best buat quarterly or setiap 3 bulan.

Timing also sama 1-2 malam cukup.
Kalau lebih pun ok, ni u buat setiap 3 bulan.

Kalau tak biasa dengan lifestyle travel.
Banyak benda akan fikir, bajet, urusan itu ini.

Bila sudah jadi habit, travel ni macam balik kampung.
Beza dia u pergi dekat tempat yang tak pernah pergi.

Pergi dekat tempat yang tak pernah pergi sangat best.
Why.. kita akan cerita more manfaat travel dekat bawah.

(3) Travel – Long Distance

Yang ni u sudah mula keluar daripada Malaysia.
Sabah, Sarawak, Brunei, Thailand, Indonesia, etc.

Lepas tu Germany, France, Switzerland, Italy, Austria, etc.
And semua tempat yang best Korea, Jepun, USA, etc, etc, etc.

The best buat 1 tahun beberapa kali.
Travel adalah habit and lifestyle.

Bila sebut tentang travel mostly kita fikir tentang bajet.
Bajet ni bukan problem, just nak tak nak sahaja buat.

Kalau u tahu dia punya taste, akan jadi “Travel is addictive”.
Kita akan cerita more dekat bawah, why i should go travel.

.

2. Why I Can’t Travel

Bila sebut tentang travel macam-macam akan muncul dalam fikiran.
Commitment, family, anak, kerja susah cuti, masa, bajet, dll.

Yang buat bisnes, time, bisnes belum cantik, pusingan modal.
And ada banyak idea yang muncul tentang why i can’t travel.

Ini adalah cerita tentang PMA vs NMA kita.
Positive Mental Attitude vs Negative Mental Attitude.

Minda kalau tak nampak profit macam-macam idea muncul.
Semua idea tu akan membawa kepada why i can’t do.

Sebenarnya u kena think more tentang profit & manfaat travel.
Buat PMA, ambil kertas n tulis apa berlaku bila u go travel.

Bila sudah tulis 10-15 kelebihan travel.
Minda akan mula proses data berkaitan travel.

Sebab u sudah mula nampak begitu banyak manfaat travel.
Start daripada situ NMA akan bertukar jadi PMA.

Why i can’t travel akan jadi, why i should go travel.
Dekat bawah kita akan cerita more apa kelebihan travel.

.

3. Jaga Orang Sakit

Kita ada short, middle and long distance travel.
Just ada yang kena jaga datuk or parent sakit 24 jam.

Pergerakan memang terbatas, so manage apa yang patut.
Tak dapat pergi jauh, travel dekat-dekat pun ok.

Jaga orang sakit memang susah nak bergerak.
Manage apa yang patut, take your time.

Travel boleh merawat jiwa yang lesu.
Kita akan lebih menghargai kehidupan.

Ada banyak kelebihan travel lagi.
Also i akan cerita dekat bawah.

.

4. Kelebihan Travel

(1) Life is Short ^_^

Hidup kita terlalu singkat, pejam celik umur sudah 35 tahun.
Pejam celik lagi umur sudah 45 tahun, 55 tahun and 60-70.

I selalu baca macam-macam artikel dekat internet.
Ada satu artikel tentang orang tua yang regret.

Orang tua yang sakit, terlantar dekat hospital etc.
Or orang tua biasa yang just duduk dekat rumah.

Ada orang interview ramai orang tua tentang kehidupan.
Mostly akan cerita tentang regret berkaitan banyak perkara.

Something like kalau umur boleh pusing jadi 30-40.
Saya akan buat itu ini, saya akan kurangkan itu ini.

Banyak benda manusia buat masa muda yang distraction.
Benda tu kurang manfaat, takda kualiti, buang masa.

So masa muda kita tak lama, maybe today u umur 35 tahun.
Pejam celik sekejap sahaja umur tu jadi 45 tahun, 55 tahun.

Bila sampai masa umur akan jadi 60-70 tahun.
Bila sampai masa lagi umur jadi 70 ++ tahun.

Bila sudah tua banyak benda sudah tak dapat buat lagi.
Jadi sementara muda, manfaatkan sikit masa yang ada.

Supaya dah tua nanti kita tak regret.
Regret is very painful.

Dalam hidup kena ada more love, more fun, more blessing.
Cerita fasal orang, gosip, buang masa kena buang terus.

Fokus kepada benda-benda yang ada memory beautiful.
Travel, membaca, develop aset, deliver value, etc.

Buat sebanyak-banyaknya perkara yang baik.
Sebab life is very short.

Kita kena deliver more value atas planet bumi ni.
Supaya semua tu akan jadi memory indah masa tua nanti.

U dapat travel, dapat belajar banyak perkara.
More growing, lepas tu dapat sharing is caring.

Kita tak nak ada memory yang tak best masa muda ni.
Mengata orang, sakit hati, ada musuh, bergaduh itu ini.

Benda-benda ni semua akan jadi the big regret.
And regret is very painful.

Berpuluh-puluh tahun bawa emosi negatif dalam diri.
Ini sebenarnya adalah satu kerugian yang sangat besar.

Life is very short, isi masa muda dengan banyak kebaikan.
Untuk diri, family, society, more love and more harmony.

Bila cerita tentang travel dont worry about money.
Cerita tentang why i can’t, tu semua boleh adjust.

U kena think more tentang manfaat yang akan dapat.
Reality akan berubah bila ada kesungguhan untuk sesuatu.

Life kita manage dia, bukan dia manage kita.
Permulaan memang banyak halangan, slowly u boleh adjust.

If minat dengan life tiap-tiap bulan short travel.
Setiap 3 bulan jauh sikit, setahun 1-2 kali oversea.

U always boleh dapat life yang macam ni.
Just u belum nampak yang u boleh buat lagi.

Sebab tu kita suggest buat short travel dahulu.
Slowly banyak benda akan terbuka jadi magik.

Short travel ni sangat penting.
Ini antara cara untuk ubah algorithm hidup kita.

Last i buat short travel sebelum puasa.
Sebelum tu lagi pergi dekat Pulau Tioman.

Lepas tu puasa and raya, raya haji itu ini.
Sampai i dah terlupa tentang short travel.

Kisahnya semalam jalan-jalan dengan kawan.
Lepas tu kereta breakdown pukul 9:30 malam.

Still under warranty, panggil tow hantar servis centre.
Tunggu beberapa jam tow sampai, lepas tu settle 12 lebih.

Ambil grab, kawan i balik rumah dia, sebab dah dekat.
I pula lepak hotel 1 malam.. pukul 1 lebih check in hotel.

Malam tu dah penat fikir nak tidur sahaja.
Tapi pejam celik, pejam celik tak boleh tidur.

Sebab benda tak planning, takda persiapan.
So jadi tak selesa tak boleh tidur malam.

Malam tu i tak fikir apa sebab penat.
Pagi tu i keluar pukul 6 lebih waktu sunyi.

Biasa kalau stort travel i akan keluar pukul 4.30 pagi.
Keluar siar-siar ambil udara waktu pagi.

U boleh lepak mamak, McD, or etc.
Dekat sini cerita bila short travel keluar jalan-jalan.

Around pukul 4:30 pagi, dekat kawasan yang hidup 24 jam.
Ada mamak, stesen minyak, 7E, kedai makan, dll.

Jangan duduk dalam hotel dari malam – pagi baru nak keluar.
Benda ni rugi and xkn dapat banyak kesan perubahan.

Take note benda ni ok, kena keluar jalan-jalan 4:30 pagi.
Lepas tu balik subuh sekejap, lepas tu keluar balik.

Bila sudah terang pukul 7.00-7.30 pagi time dah habis.
Ada rahsia besar kenapa u kena keluar pukul 4.30 pagi tu.

Cari kawasan yang ok for safety, the best yang hidup 24 jam.
Ada McD, petrol, mamak tu sudah dikira ok.

Short travel ni very short, masa just 1-2 malam sahaja.
Biasa i buat 1 malam sahaja.. untuk stort travel.

Bila u keluar pukul 4;30 pagi time sunyi sepi.
Dekat situ banyak benda yang u akan nampak.

Inspirasi bersiar-siar waktu pagi dari video ni.

Smartphone letak dalam poket, just observe waktu pagi tu.
Maybe 1-2 kali buat u tak dapat feel lagi apa berlaku.

Selepas 3-4-5 kali stort travel baru u akan dapat tune.
Dekat sini intan, permata, emas dalam diri u akan keluar.

Orang bisnes banyak follow mentor, seminar belajar itu ini.
Bertahun-tahun benda tu semua tak jadi apa, dia just tersimpan.

Dekat sini juga cerita kalau u rajin baca buku.
Download banyak video dari youtube bertahun-tahun.

Bila rajin buat short travel ilmu 10-15 lepas or more.
Semua tu akan keluar balik, u akan nampak banyak benda.

Sebelum ni semua info yang ada tersimpan dalam subconscious.
Kira u letak dalam almari dalam stor u kunci begitu lama.

Kisah unexpected short travel semalam.
I keluar pukul 6 pagi, minum kopi.

Lepas tu pukul 7 pagi balik hotel mandi.
Lepas mandi tu otak i macam terbuka luas. ^_^

Banyak idea yang tak terlintas mula muncul.
Jiwa rasa macam reborn, sebelum ni rasa banyak leka.

Life is very short, so kena travel dengan banyak.
Travel jauh maybe belum ada bajet lagi.

Start dengan short n middle travel dahulu.
The point is go travel see the world.

Sangat rugi kalau kita just stay dekat satu tempat sahaja.
Rugi dalam banyak perkara kalau tak rajin buat travel.

Dalam youtube tu dia kata “We stay home too much”.
Ini sebenarnya adalah kerugian dalam hidup.

Life is short. Go outside, see the world.
Kita patut travel, more, more, and MORE!

(2) Jiwa Letih

Bila badan penat dengan kerja or bisnes.
Malam tidur, esok dah ok boleh sambung kerja.

Bertahun-tahun hidup macam ni, letih tak pernah hilang.
Hidup tak lagi rasa semangat membara or rasa hidup.

Kalau u mudah stress, jenis cepat marah, cepat rungsing.
Sebenarnya jiwa u sangat letih terperangkap dengan rutin.

U tak tahu, tak sedar, tak nampak benda-benda ni semua.
Sesekali u join seminar baru rasa semangat tu ada balik.

Lepas 2-3 minggu berlalu, lepas 1-2 bulan berlalu.
U back to normal life, rutin yang berulang-ulang.

Dalam cerita kerja or bisnes sama sahaja.
Semangat ada, tapi semangat membara tu sudah takda.

And u always perlu mentor untuk tiup balik semangat.
Lepas tu blow balik berbulan-bulan, lepas tu up balik.

Up semangat dalam 2-3 minggu, lepas tu blow balik.
Basically jiwa u sangat letih, dia tak segar.

Zaman budak-budak, sekolah, belajar ni very fun.
Zaman awal kerja also fun, tapi lepas tu jadi tepu.

Bertahun-tahun hidup sebagai pekerja.
Bertahun-tahun hidup sebagai usahawan.

Jiwa, emosi, soul whatever ni sebenarnya tengah letih.
Tak boleh kekal momentum, motivasi, semangat tinggi.

4 Priority

1. Membaca
2. Senaman
3. Meditasi
4. Deliver Value

7 Aset / Paip wang / Mesin Duit

Aset 1: Blog
Aset 2: Database
Aset 3: Knowledge
Aset 4: Meditasi
Aset 5: Gold
Aset 6: Outsource
Aset 7: Network

Short travel ni ada dalam cerita meditasi tu.
Apa yang dinamakan sebagai total off.

Daily – meditasi.
Weekly – jogging dekat taman.
Monthly – short travel.
Quarterly – travel middle.
6-12 month – travel long distance.

Fungsi dia sebenarnya untuk relax, rehat, recharge, release.
Makna untuk bagi jiwa u hidup, jadi semangat kekal lama.

Jadi sesekali bila jumpa kawan zaman sekolah or masa belajar.
Borak-borak mula teringat balik “best betul masa tu”..

U mula dapat recall enthusiasm or passion diri masa tu.
And today u rasa letih, penat, dengan kehidupan semasa.

Kenapa jadi macam tu, sebenarnya bukan sebab bisnes.
Juga bukan sebab bisnes, family, or anything.

Kenapa jadi macam tu sebab kita tak pernah di-guide.
Macam mana untuk maintain our soul/jiwa/emosi etc.

I jenis kaji behaviour, sains minda, potensi manusia.
Bertahun-tahun buat research, apply itu ini etc.

Bila duduk dekat Facebook, borak-borak dengan ramai orang.
And i boleh nampak jiwa manusia ni sebenarnya letih.

Kenapa meditasi tu ada dalam list 7 aset.
Yang ni panjang cerita dia, its indirect money.

Sebelum ni tak berkesempatan cerita tentang meditasi tu.
I think banyak hikmah kenapa kereta breakdown malam tu.

Basically bila jiwa u mula hidup, u akan rasa segar.
Rasa macam reborn, bila balik u dapat semangat yang baru.

Travel antara cara untuk dapat banyak magik dalam hidup.
U akan experience abundance or miracle dalam hidup.

Also tak perlu apply attraction, visual, vision board, etc.
Or any teknik-teknik yang benda tu sebenarnya banyak kerja.

U just rajin buat short travel, jalan-jalan waktu pagi.
Balik hotel mandi, buat meditasi sikit ke etc cukup.

Orang perempuan always busy manage anak makan itu ini.
Time short travel u kena menikmati setiap aktiviti tu.

Masa short travel tak banyak distraction macam dekat rumah.
Our mind, soul, sense dekat tempat baru jadi aktif.

So u akan boleh menikmati or appreciate aktiviti tu.
Sesekali pergi bercuti boleh feel sikit, tapi tak banyak.

Short travel ni bila kerap buat sense jadi lebih kuat.
Jangan duduk dekat hotel or homestay yang sama k.

Setiap bulan kena duduk dekat hotel or homestay yang berbeza.
Manage mana tempat terdekat, cari dekat google ke etc.

(3) Healing

The best part bila travel short, middle and long distance.
Our mind, body n soul akan jadi healing.

So daripada why i can’t to why i should go to travel.
Antara perkara paling magik n miracle adalah healing.

Healing ni cerita yang sangat panjang.
Actually susah nak explain, dah experience u akan tahu.

Bila cerita tentang why i can’t.

+ Commitment.
+ Family, anak.
+ Bisnes belum cantik.
+ Or kerja susah dapat cuti.
+ Bajet or perbelanjaan travel.
+ Time tak sesuai, tak jumpa, etc.
+ Any situasion yang difikirkan etc.

Kalau u tahu apa profit dan manfaat short travel.
Seolah-olah invest sikit duit untuk very big profit.

Ada orang kerja jenis banyak kena travel.
Ni sebenarnya walau ok, tapi tak kira. ^_^

Kita nak u keluar pukul 4.30 pagi n me-time.
Kalau u jenis rajin buat meditasi n membaca daily.

Lepas tu day by day rajin kembangkan 7 aset tu.
Banyak magik, miracle, akan berlaku dalam hidup u.

Macam i sebenarnya tengah stuck dekat satu tempat.
Puas baca kaji habis segala teknik apply tak jalan.

Sebenarnya our mind n soul macam terkurung.
Dia tak boleh growing melainkan u keluar dari kotak.

(4) Saturated / Hidup Tepu

Siapa jadi peminat i sejak 2017 – 2018 – 2019.
Memang kita dapat happy dengan aset yang ada.

Tapi happy n fun tu just berpusing-pusing dekat situ.
Still ok sebab sudah happy berbanding dulu rushing n stress.

Just i sendiri happy tu macam stuck, tak boleh growing.
Sebelum-sebelum ni ada juga travel, tapi tak feel sangat.

Maybe sebab just duduk dalam hotel, dah terang baru keluar.
Feel tu tak dapat sangat.. this time dia jadi lain sikit.

I keluar pagi pukul 6 still gelap lagi.
Dapat observe sikit.. dah terang balik n mandi.

I feel like mind n soul growing lebih sikit.
Big factor dekat jalan-jalan waktu pagi tu i think.

Orang bisnes belajar terlalu banyak sebenarnya tepu.
Day by day our mind n soul xda time untuk proses data.

Bila buat short travel, observe environment.
Baru our mind n soul dapat proses data.

Profit besar dalam bisnes dekat sini.
U jadi healing terlepas dari hidup tepu.

Macam i stuck dekat like Facebook 100 ++.
Naik sikit, turun sikit, macam yo-yo berbulan-bulan.

Puas juga fikir dari awal tahun selepas tamat research WiTM.
Kenapa stuck tak boleh growing lagi.

Dekat tempat kereta breakdown tu, memang biasa jalan situ.
Tapi bila duduk beberapa jam, kawasan tu nampak lain plak.

Biasa jalan buat tak tahu jer sebab dah biasa jalan.
Bila kena statik berjam-jam, kawasan tu nampak lain.

Kita mula nampak banyak benda yang sebelum ni tak nampak.
Benda tu dah lama dekat situ, tapi kita dont care.

Itu nama dia tepu, everything macam blindspot.
Benda tu ada, tapi kita just ignore sebab dah biasa.

Profit dalam bisnes macam tu everything ada dalam diri.
Bila tepu banyak perkara jadi ignore n blindspot.

Kaya tu ada dalam diri, experience, semua info dalam minda.
Tapi semua tu tepu, dia tak dapat nak dikeluarkan.

Travel short, middle n long distance akan buka balik.
Cerita dia kena buat totall off dengan lebih sistematik.

Siapa dekat sini dah buat bisnes bertahun-tahun.
Also banyak tahun follow mentor baca teknik2 bisnes.

Makna u ada peluang untuk dapat abundance life.
Semua tu ada dalam diri, kerja u keluarkan dia.

Daily – meditasi.
Weekly – jogging dekat taman.
Monthly – short travel.
Quarterly – travel middle.
6-12 month – travel long distance.

Ini cara untuk keluarkan segala khazanah dalam diri u.
Intan, permata, gold, silver, duit n everything.

Bila cerita tentang why i can’t.

+ Commitment.
+ Family, anak.
+ Bisnes belum cantik.
+ Or kerja susah dapat cuti.
+ Bajet or perbelanjaan travel.
+ Time tak sesuai, tak jumpa, etc.
+ Any situasion yang difikirkan etc.

U patut fikir tentang why i should go to travel.
1 kali apply meditasi or short travel xkn jadi apa sangat.

Bila berbulan-bulan apply meditasi n short travel nanti.
Slowly semua tu akan keluar secara organik dari diri u.

(5) Open Our Mind For Growing

Dalam kajian sains minda u kena kumpul banyak data.
Buku, google, youtube, observation, semua catit nota.

Lepas tu u kena go travel sejauh yang mungkin.
Mana tempat dekat planet bumi ni kena pergi.

Baru mind wave akan jadi aktif minda mula terbuka.
U akan jadi more u.. something u cant imagine.

Life G1% – G10% – G20% mereka memang banyak travel.
Kalau duduk dalam kotak or tempat yang sama jadi tepu.

Rumah also sama, setiap 5 tahun kena duduk tempat baru.
Beli rumah baru, pindah dekat kawasan yang berbeza.

Pejabat also sama, kena beli bangunan baru.
Beli baru, pindah, etc.. yang penting keluar kotak.

Macam biasa minda kita akan fikir faktor duit.
Otak kiri akan analisis macam-macam tentang logik.

Secara realistik kena buat planning dalam everything.
Lepas tu dengan experience meditasi + short travel.

Bila konsisten buat u akan feel perubahan financial.
U akan experience banyak perkara yang unexplain.

Life orang kaya yang luar biasa.
Mostly benda tu semua datang bukan dia cari.

Benda kaya tu datang sebab dia ada kapasiti.
Kapasiti aset mengekalkan WAVE dalam masa yang lama.

Bila wave kekal lama n kerja u growingkan aset.
Wave also akan jadi lebih besar n kekal lama.

Apa berlaku banyak benda-benda akan mula datang.
Something like u tak perlu bersusah payah sangat.

Kalau u sudah ada aset blog, database, knowledge, buku, meditasi.
Berbulan-bulan n bertahun-tahun develop lebih cepat magik berlaku.

Develop aset banyak-banyak dengan KPI.
Lepas tu go travel more, more n more.

U akan dapat banyak manfaat travel.
Ok jom kita baca apa cerita yang best tu.

(6) Hadiah => Pembukaan

Short travel ni kira u ambil hadiah selepas sebulan meditasi.
Kira macam dapat gaji hasil 1 bulan apply meditasi.

Semua cerita dekat atas tu berkaitan dengan pembukaan.
Makna bila travel minda n jiwa u dia jadi renew.

U macam naik ke level yang seterusnya.
Or dalam ayat lain u jadi MORE u.

Still u, tapi pada version yang lebih advance.
Makna u sudah pergi ke next level.

Contoh pembukaan – Belajar branding

Ada orang puas belajar n buat itu ini bertahun-tahun.
Tapi dekat Facebook dia masih sama sahaja macam tu.

Ada orang belajar itu ini sikit, terus menjadi.
Bila menjadi bisnes n life dia go ke next level.

Contoh pembukaan – Bisnes

Ada orang bertahun-tahun buat bisnes kurang menjadi.
Dia just berpusing-pusing or survival sahaja.

After beberapa tahun baru pembukaan tu berlaku.
Sejak dari itu bisnes n life dia tak sama macam dahulu.

Contoh pembukaan – Viral

Ada orang belajar itu ini sikit terus jadi.
Ada orang take time sikit, lama-lama baru jadi.

Ada orang bertahun-tahun masih tak menjadi.
Yang menjadi tu kira pembukaan.

Yang belum menjadi tu kira belum terbuka.
Makna kena belajar lagi, keep split test.

Berkaitan pembukaan diri dari short travel.
Dia bukan setiap kali short travel terus dapat.

Short travel maybe 1st time dapat pembukaan.
Lepas tu beberapa bulan just biasa sahaja.

Lepas tu beberapa bulan, dapat pembukaan.
Lebih kurang macam tu cerita dia.

Sama cerita dengan travel middle n long distance.
Sometime dapat pembukaan sometime just biasa.

Last 2 years 1st time pergi tioman dapat pembukaan.
Tahun ni pergi lagi sekali rasa biasa sahaja.

Pembukaan ni makna u dapat life yang baru.
Our mind, body n soul jadi completely baru.

Selepas pembukaan berlaku, u already dekat next level.
Jadi semua situasi also akan ter-upgrades sekali.

Kira macam mula-mula life sebagai pemegang sijil.
Lepas u sambung belajar, dapat life pemegang diploma.

Lepas tu sambung dapat life pemegang ijazah.
Lepas tu life as pemegang master n PHD.

Semakin tinggi u punya sijil, life tak sama.
Kerja, gaji, lifestyle, environment, dll.

Bila pembukaan berlaku u boleh feel.
Makna macam u sudah naik ke level seterusnya.

Travel antara cara paling efektif untuk dapat pembukaan.
Selama ni puas buat bisnes, pelajar branding, selling, etc.

Tapi life still sama macam tu bertahun-tahun.
U patut go travel, untuk dapat pembukaan.

Kisah i selepas tamat research ebook WiTM.
I mulakan research tentang branding n viral.

Branding tu sudah ok, viral still dalam process.
Before that kena banyak membaca, kaji n buat research.

Contoh u nak belajar tentang viral, cari banyak rujukan.
Inject banyak data dalam minda, lepas tu go travel.

Bila u travel, minda akan proses dengan lebih efektif.
Sebab dengan tempat baru kita punya deria aktif.

Kalau dekat rumah deria ada tapi macam tepu.
Kalau tempat baru, suasana, lihat, itu ini semua lain.

Jadi kita punya diri akan jadi lebih aktif.
Termasuk our mind, dia dapat new perspektif.

Duduk rumah u just faham mcm ni, mcm ni, mcm ni.
Bila travel, minda dapat lihat view yang berbeza.

Pembukaan ni antara reason u perlu consider.
Why i cant travel, kepada why i should go travel.

Semua yang i cerita ni sangat mahal.
Take your time untuk proses semua idea travel ni.

(7) Stuck

Some people stuck dalam hidup 10-15 tahun.
Ada yang stuck dalam hidup 20-30 tahun.

Life masih tak berubah walau macam2 sudah buat.
And tak tahu apa lagi yang tak kena.

Some people life sodah ok, zone selesa.
Tapi dia jadi sangat boring, walau agak best.

Sistem WiTM.. memang kita happy buat aset.
Just happy tu dia stuck dekat situ sahaja.

Dia jadi macam boring, still happy.
Tapi fun n passion tu just statik.

Travel antara cara untuk hacking our life algorithm.
Kalau life lama tak berubah or growing.

U rasa sudah bosan or penat dengan life semasa.
Antara cara untuk lepas dari zone tu dengan travel.

Bisnes ok, belajar banyak mana still tak growing.
U tak nampak dekat mana mistake kenapa tak growing.

Kita punya life ada blindspot, tak nampak punca.
Dengan travel dapat keluar dari kotak diri sendiri.

Masa tu baru nampak, banyak perkara tak buat lagi.
Ini also poin sangat mahal kenapa we should go travel.

(8) Travel special case

Katakan u nak master dengan topik branding.
Beli buku, ebook, seminar berkaitan branding.

Berbulan-bulan kumpul data n buat research.
Minda u akan jadi lebih efektif untuk faham.

Katakan u nak join seminar yang best.
Go travel dahulu sebelum seminar bermula.

Bila travel energy u jadi tinggi.
Masuk class u akan faham lebih banyak lagi.

Selepas seminar also bagus go travel.
Balik rumah banyak distraction datang balik.

So travel dahulu selepas habis seminar.
U dapat bersama dengan feel new knowlede tu lama sikit.

Sebelum buat new planning untuk tahun 2020.
Ada bagusnya go travel dahulu.

Bila balik jadi fresh baru buat planning.
Time tu mind tengah very efektif.

Selepas siap production sebelum launching.
Semua dah siap, relax dulu, go travel.

Balik travel baru mulakan launching.
Time tu u tengah fresh everything efektif.

Katakan i nak kaji tentang viral.
I akan beli buku, ebook, google itu ini.

Selepas dah baca semua tu, i akan go travel.
Time travel minda akan terbuka nampak banyak perkara.

Time i buat research semua ebook yang ada.
SMR, 70L, ESM, ETM, IAMM..

Also sepanjang buat research WiTM last 2 years.
And today kita run research Sains Kekayaan.

The best part about travel kita nampak banyak benda.
Sebelum ni tak pernah terfikir,

Orang baru kahwin also akan go travel.
Lepas tu ada yang anniversary go travel.

I think setiap quarterly bagus for anniversary.
Baru dapat maintain n maintenance relationship.

Ini adalah contoh-contoh travel special case.
The best middle n long distance travel.

(9) Lifestyle vs Bajet vs Magik

Antara big factor adalah bajet.
35 tahun hidup, tiba-tiba nak ubah jadi berat sikit.

I suggest the best setiap bulan buat short travel.
Maybe permulaan u boleh plan 2-3 bulan 1x short travel.

Slowly adjust lifestyle kepada short travel setiap bulan.
Tentang bajet, semua niat yang baik basically akan dimudahkan.

Lebih-lebih lagi orang bisnes, jangan jadikan bajet tu
sebagai tembok penghalang paling besar untuk travel.

Kalau kerja kita clear tentang locate finance.
Dalam bisnes bajet tu kira macam relatif.

Dia kira macam bajet tu akan muncul macam magik.
Macam baru-baru ni peminat cerita nak pergi umrah.

Dia sudah sediakan bajet around RM2k macam tu.
Bajet still tak cukup, bila sampai masa duit datang.

Daripada cerita dia tak tahu ntah dari mana duit datang.
Kebanyakan cerita umrah, haji, kahwin semua macam ni.

Kunci kepada magik bajet, u kena locate apa yang ada dahulu.
Katakan bajet Rm2k-3k setiap kali travel.

Bajet yang ada buat masa ni baru Rm200 macam tu.
Cara dia asingkan duit tu letak bawah bantal.

Sebelum tidur tepuk bantal tu 3 kali.
Itu sebagai signal untuk magik bajet tu muncul.

I think sebelum ni pernah cerita.
Minat dengan ebook ESM, bajet belum ada.

Berapa yang ada contoh RM30.
Duit tu letak bawah bantal.

Balut dengan kertas, tulis “send me another RM120”.
Makna Rm30 + Rm120 cukup untuk versi penuh ESM.

Untuk anything like umrah, kahwin, beli rumah.
Or travel or any wish.. bajet boleh muncul macam magik.

Most people tak dapat magik sebab tak locate bajet.
Patut kena asingkan berapa sahaja yang ada dahulu.

Letak dalam 1 tabung khas, then settle.
Bila buat macam ni magik tu akan muncul.

U akan dapat life setiap bulan bajet always ada.
Untuk go travel short, middle n long distance.

Life is relatif, money also relatif.
As long as u dah mulakan, magik akan muncul.

Last time masa nak mulakan Ebook Rahsia 7.
I suggest tulis dahulu 21 sub-topik.

Bila dah locate idea, idea-idea akan mula muncul.
Maybe cepat, maybe lambat, ini adalah relativity.

Semua ebook, semua research, start dari tajuk dahulu.
I akan tampal kertas, lepas tu tulis apa yang ada.

Bila masa berlalu, day by day, week by week, month by month.
Idea-idea tu akan muncul macam magik.

Sama macam bajet for travel, locate sikit dahulu.
Lepas locate, bajet for travel akan muncul like magik.

Maybe tahun 2020, u dapat travel beberapa kali sahaja.
Its ok, itu sudah cukup untuk permulaan bina lifestyle.

Lifestyle tak akan terjadi dalam masa yang singkat.
Maybe perlu beberapa tahun untuk biasakan new lifestyle.

Again, yang paling mahal profit travel adalah pembukaan.
Bila dapat, life u akan di-upgrades pada semua part.

Your mind, soul, action, environment, financial, biz, etc.
Kesimpulan, the more travel, the MORE u KAYA.

Happy travel.. ^_^

.

22/9/2019

Rujukan, baca bahagian komen dekat sini.

=> https://web.facebook.com/inchehujan/posts/2760680853962665

=> https://web.facebook.com/inchehujan/posts/2753579784672772

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.