Bisnes | Kuih Dangai Kemboja

#BisnesX

kdb

1. ASET DATABASE

Pertanyaan macam ni.

Paip Wang 01: DATABASE

Mula-mula buat borang database.

~ Copy banyak-banyak, filekan. Setiap kali pelanggan datang isi form.

borang database

Kena bagi reason kenapa client kena isi borang.

~ Kalau tak bagi reason, client xkn nak isi borang.

  • Boleh dapat name card mcm dekat bawah.
  • Boleh dapat info awal kalau ada promosi.
  • Boleh dapat info awal kalau ada kuih baru.
  • Boleh dapat diskaun/FREE 1 selepas bulat2 tu sudah penuh.
  • .. or any reason yang difikirkan sesuai.

Selepas client sudah isi.

  • Bagi name card.
  • Konsep design lihat komen yang kedua.

Name Card

~ Bahagian depan letak apa servis yang ada.

  •  Agent & Stokis diperlukan.
  • Supply Kuih Dangai Kemboja > untuk majlis.
  • Supply Kuih Dangai Kemboja > untuk kenduri.
  • Supply Kuih Dangai Kemboja > untuk mesyuarat.
  • Supply Kuih Dangai Kemboja > untuk hari raya.
  • Supply Kuih Dangai Kemboja > untuk rumah terbuka.

~ Bahagian Belakang

  • Buat bulat-bulat macam gambar.
  • Boleh letak 10 – 12 – 14 bulat.
  • Setiap kali client beli buat cop / tanda tangan.
  • Client akan happy sbb bulat2 tu dah nak penuh dia akan penuhkan. ^_^

Paip Wang 02: IDEA Baru

Kebiasaan selepas sudah ada database ramai tak tahu apa nak buat, so boleh buat macam ni. Ambil kertas kosong tampal dekat dinding. Tulis No.1 – No. 15 untuk idea baru akan datang. Bila idea baru datang, boleh jual dekat semua database tu.

  • WhatsApp kata “Kita ada kuih baru“..
  • WhatsApp kata “Kita ada promosi kuih baru“..
  • WhatsApp kata “Sekarang ada jual makanan frozen“..
  • WhatsApp kata “Sekarang ada jual jeruk or apa2 idea yang muncul“..

Paip Wang 03: SISTEM KOMISYEN

Ini kena cari penjual-penjual kuih yang lain. Keropok lekor, kerepek, catering atau apa-apa yang sesuai. Supaya u akan ada banyak sumber pendapatan.

U kena sediakan 15 penjual makanan yang lain.

01. __________________
02. __________________
03. __________________
04. __________________
05. __________________
06. __________________
07. __________________
08. __________________
09. __________________
10. __________________
11. __________________
12. __________________
13. __________________
14. __________________
15. __________________

Kata dekat client n database. Kalau nak catering atau lain2 kuih boleh contact. Bila client order, u order dekat kawan. Setiap kali order boleh dapat komisyen dari kawan.

Paip Wang 04: Agent

Buat secara set.

  • Pakej 1: 50 Set
  • Pakej 2: 200 Set
  • Pakej 3: 300 Set

Setiap 1 agent adalah 1 paip wang. Kalau ada 10 agent, makna u ada 10 paip wang.

Paip Wang 05: Stokis

Buat secara set.

  • Pakej 1: 500 Set
  • Pakej 2: 2,000 Set
  • Pakej 3: 3,000 Set

Setiap 1 stokis adalah 1 paip wang. Kalau ada 10 stokis, makna u ada 10 paip wang.

Paip Wang 06: Supply Kantin Sekolah

  • Masuk dekat sekolah-sekolah.
  • Cari contact yang boleh bawa masuk kuih tu.

Paip Wang 07: Hotel

  • Masuk dekat semua hotel yang ada.
  • Cari contact yang boleh bawa masuk kuih tu.

Paip Wang 08: Pejabat

  • Masuk dekat semua pejabat yang ada.
  • Cari contact yang boleh bawa masuk kuih tu.

Paip Wang 09: Pasar Malam

  • Cari contact yang ada letak kuih tu.
  • Bagi komisyen dekat kawan tu.

Paip Wang 10: Kedai makan

  • Cari contact yang ada letak kuih tu.
  • Also bagi komisyen dekat kawan.

Paip Wang 11: Facebook

Cari Bahan Rujukan: Bisnes Kuih / Makanan

  • 70 FB – Niche Kuih / Makanan
  • 70 IG – Niche Kuih / Makanan
  • 70 Blog – Niche Kuih / Makanan
  • 70 Forum – Niche Kuih / Makanan
  • 70 Youtube – Niche Kuih / Makanan

Baca semua apa yang penjual makanan tulis n comment yang ada. Bila ada banyak bahan rujukan u akan tahu apa nak tulis dekat FB. Ramai usahawan xda banyak rujukan. Tu sebab dia xda idea apa nak tulis dekat FB / IG / Blog.

Paip Wang 12: Blog

Buat Jurnal ….

+ Hari ni masuk TV > apa yang u dapat belajar.
+ Hari ni masuk Paper > apa yang u dapat belajar.
+ Hari ni masuk Majalah > apa yang u dapat belajar.

+ Hari ni dapat jual 100 set > apa yang u dapat belajar.
+ Hari ni dapat jual 300 set > apa yang u dapat belajar.
+ Hari ni dapat jual 500 set > apa yang u dapat belajar.

+ Nanti pembaca dari google akan ikuti perkembangan.
+ Sebab ada banyak sharing info, tip, aktiviti, etc.

Paip Wang 13: Instagram

Hari yang sama ada orang order 50 set. Hari yang sama ada orang order 30 set. Sebelum nak hantar ambil gambar tempahan tu. Walaupun gambar sama, tapi tak serupa. Sebab ini pic 30 set. Sebab satu lagi ini pic 50 set. Semua gambar post dekat Facebook & IG & Blog. etc..

Paip Wang 14: Youtube

Yang orang order 30 set > Ambil video 30 saat.
Yang orang order 50 set > Ambil video 30 saat juga.

Buat penerangan ringkas..

  • Ini bungkusan 30 set.
  • Cara bungkus macam ni.
  • Cara hantar macam ni.
  • Keadaan n kualiti terjaga.

Bisnes boleh berkembang sebab ada database. Bisnes tak naik sebab tak kumpul database. Untuk pergi jauh kena berterusan kumpul database. Kalau tak kumpul database bisnes just tunggu masa untuk mati. Database is everything… ^_^

Sumber..

2. ASET BLOG

Duit

Sebagai usahawan akan experience life xda duit & xda bajet. Ni makna duduk dekat state full of shit berbulan2 to bertahun2. Bila bertahun-tahun experience life yang macam ni.  Secara tanpa sedar usahawan ni akan fikir > orang lain macam ni.

  • Mereka akan anggap > Ramai orang xda duit, xda bajet.
  • Mereka akan anggap > Client juga xda duit n xda bajet.

Bila duduk dekat state full of shit macam ni.

  • Behaviour mind > Akan nampak semua situasi xda duit.
  • Behaviour feel > Akan rasa semua situasi xda duit.
  • Behaviour action > Semua perbuatan mcm org xda duit / xda bajet.
  • Behaviour env. / reality > Everything dlm life semua jenis xda duit.

Reality kehidupan yang mereka create tanpa sedar.

  • Jumpa kawan yang xda duit n xda bajet.
  • Jumpa prospek yang xda duit n xda bajet.
  • Jumpa client yang xda duit n xda bajet.
  • Algorithm dekat FB mostly tulisan orang xda duit n xda bajet.
  • Algorithm dekat IG mostly picture orang xda duit n xda bajet.
  • Algorithm dekat Youtube mostly video orang xda duit n xda bajet.
  • Algorithm dekat Google mostly tulisan orang xda duit n xda bajet.
  • And semua benda/situasi/orang yang lalu depan mata mostly xda bajet.

The question is.. adakah ini reality kehidupan yang sebenar. No.. this is ONLY mereka punya reality, bukan reality yang sebenar.

Apa reality yang sebenar.

  • Alam ini penuh dengan kekayaan + kemewahan yang sangat banyak.
  • Orang dekat Facebook sangat banyak duit / everytime ada bajet.
  • Orang dekat Instagram sangat banyak duit / everytime ada bajet.
  • Orang dekat Google sangat banyak duit / everytime ada bajet.
  • Orang dekat Youtube sangat banyak duit / everytime ada bajet.
  • Orang / prospek sangat banyak duit / everytime ada bajet.
  • Agent yang baru nak join bisnes u also ada banyak duit.
  • Stokis yang baru nak join bisnes u also ada banyak duit.
  • Client yang nak beli barang u also ada banyak duit/ ada bajet.
  • Family client2 u also ada banyak duit / always ada bajet.
  • Kawan client2 u also ada banyak duit / always ada bajet.
  • Jiran client2 u also ada banyak duit / always ada bajet.

Reality yang sebenar adalah kekayaan, duit, peluang sangat banyak. Makna dekat sini, u ada peluang buat sangat banyak duit everyday. Ini akan berlaku apabila… clear konsep.
Value (Produk) akan ditukar dengan value (money). Jadi… bila u tukar state.. semua situasi kekayaan akan berlaku. Makna u akan experience mind, feel, action, environment kekayaan.

How to tukar state supaya boleh duduk dekat state kekayaan.

1. Membaca

Buku, ebuku, video, blog, forum, ig, fb, comment, faq, aqal, etc.
Semua info kena terus-menerus baca n catit nota (tak catit tak kira).

Product, selling n communication knowledge kena belajar everyday.
Lebih banyak u add info, makna u sedang add wave kekayaan pada diri.

The more konsisten, the more wave kekayaan diri u membesar.
U akan jadi semakin sedar diri n sedang ruang pada state kekayaan.

Bisnes u akan growing, client semakin ramai, meriah, etc.
And u akan terus-menerus growing selagi u keep membaca.

Pagi baca 15 minit, malam baca 15 minit buku cukup.
Tak perlu fahamkan apa u baca, just baca conteng2 buku cukup.

Bila konsisten membaca, lama-lama minda akan terlatih.
Apa berlaku apa yang u baca semua cepat faham n ingat.

Bila membaca otak release beberapa jenis chemical.
Bila banyak chemical, akan jadi positif, happy, tenang, feel rich.

Dalam sains bila clear konsep how to be rich.
Cara untuk menjadi kaya / ada banyak duit = MEMBACA.

Orang yang tak clear konsep, dia akan mati2 belajar cara buat duit.
Then siang malam pagi petang pusat diri n pusat emosi dekat duit.

Orang yang buat banyak duit buat perkara yang berbeza.
Wave minda mereka jenis harmoni, buat kerja sikit hasil banyak.

Macam gambar2 peminat yang lepas, baca itu ini dapat idea itu ini.
Then adjust sikit2 life itu ini, dapat tune tahu cmne nak growing.

Satu kebakaran hutan yang besar bermula dari api yang kecil.
Kemudian api itu semakin membesar, membesar, membesar.

Rich life juga macam tu, u kena ubah yang sedikit n kecil dahulu.
Bila konsisten santai-santai develop aset lama2 akan membesar.

Next 3-5-7 tahun bila aset sudah banyak u akan dapat rich life.
Sebab aset-aset sudah growing (External) n Wave (Internal).

So.. the more u develop aset knowledge.
The more u akan FEEL Rich > Kekal dekat state Rich.

2. Meditasi

Meditasi akan bawa diri u duduk dekat state inner peace.
Bila ada inner peace u akan attract everything dalam hidup.

Kaya, positif, happy, passion, konsisten, blessing, love, etc.
The more u buat meditasi, the more u akan sedar diri as tenang.

Tak konsisten, tak happy, tak dpt duit, tak happy, itu ini.
Ini sebenarnya u sedang duduk dekat state As below.

Apa pun u buat untuk konsisten dia xkn menjadi.
Selagi u tak duduk dekat state As Above.

Develop 7 aset, membaca, meditasi, senaman, deliver value.
Jadikan ini sebagai pusat diri n pusat emosi baru akan konsisten.

Jangan jadikan duit sebagai pusat diri n pusat emosi.
If not, bila jatuh, x dpt duit, u feel blow > more blow berlaku.

Just keep deliver value dekat fb, blog, database, ig, etc.
The more u deliver value, the more kekayaan akan datang dlm hidup.

Part I dah cerita sikit, Part II ni kita cerita more spesifik lagi.
Sepanjang proses deliver value u kena cool, tenang, positif, happy.

Supaya u tak ter-deliver penulisan yang wave serabut, stress, etc.
Day by day feel sedih, stress, tanpa sedar tulis dekat facebook.

Tu fasal yang datang dekat facebook jenis serabut, stress n xda duit.
Kena clear everyting dari internal dahulu, baru external best2 berlaku.

Basic buat meditasi santai-santai 11-21 minit cukup.
Dah ok boleh up meditasi jadi 41 minit to 1-2.5 jam / day.

The more u apply meditasi, the more akan sedar diri + sedar ruang.
Makna the more u feel happy, tenang n rich, etc.. ni state As Above.

Bila ada inner peace, kekayaan akan keep datang dalam hidup.
Semua situasi best2, luck, duit, ideal client, agent, etc also dtg.

Jadi kalau clear konsep, untuk kekal duduk dlm rich lifestyle.
Cara dia adalah kena keep apply meditasi supaya ada inner peace.

Belajar itu ini, kejar duit siang malam, ni bukan cara jadi kaya.
Sebab bila wave diri rushing, stress, serabut > ni wave menolak wang.

Sebab tu kita lihat, orang yang real kaya n berjaya dlm hidup.
Mereka just relax, buat itu ini sikit, terus dapat banyak duit.

Luaran just 5%-10% sahaja.. ni perlu, tapi bukan core kerja.
Core kerja adalah kena develop wave diri antaranya apply meditasi.

3. Senaman

Minda sudah belajar macam-macam.
Jiwa nak buat itu ini, tapi always xda mood rasa weak.

Ini bermakna u punya fizikal form sedang ‘betray’ diri u.
U nak pergi ke depan, tapi body u tarik u kebelakang balik.

Tu sebab belajar setiap hari banyak mana pun tak guna.
Habit diri, body diri always nak duduk dekat state yang lama.

So.. u kena develop new habit rich programming yang happy.
Dengan workout daily 15 minit, hujung minggu go jogging.

Cari dekat youtube, google, ig apa senaman yang best2.
Yang u happy nak apply setiap hari selama 15 minit tu.

Tak kisah apa jenis senaman, yang penting u happy apply.
Bila santai2 apply, u akan mula feel fresh, cargas, sihat. etc.

Feel tu also adalah feel rich.. health is also rich.
Kalau clear cerita ni, cara untuk jadi kaya > kena bersenam.

Bila bersenam u feel positif > makna u create rich environment.
Bila konsisten enviroment tu akan growing, growing n more growing.

4. Deliver Value

Deliver value ni = habit = attitude = aset = the rich way.
Orang kaya tak post dekat facebook, tapi mereka sharing value.

Orang biasa / miskin niat dari awal nak post itu ini for itu ini.
Dia xda niat daripada awal nak sharing value, tu sbb kekal miskin.

Facebook adalah platform yang apabila u guna dgn betul.
Kekayaan u akan berkembang, berkembang n terus berkembang.

U ambil gambar bungkusan > post dekat FB/IG ini bukan value.
Value adalah story what to do, how to do, WHY bungkus macam tu.

Explain secara ringkas > cara buat packing.
Explain secara ringkas > kenapa u buat packing macam tu.

Beberapa perkataan cukup tak perlu panjang-panjang.
Supaya pembaca u tahu yang u ‘ambil berat’ dengan kualiti.

Sebelum ni saya pack mcm ni, mcm ni, mcm ni tapi rosak.
Sekarang pack mcm ni mcm ni mcm ni, barang selamat sampai.

Baru pembaca dari sabah pun suka nak order.
Sebab dia feel save, feel happy dapat barang yang ok.

Ini adalah small cerita dari sekian banyak cerita.
Yang orang bisnes pernah buat tapi tak pernah share benda2 ni.

Belum masuk pilih bahan, cara bakar, kualiti, itu ini.
Semua ni u kena cerita secara spesifik supaya client tahu.

Selepas u telah kumpul rujukan 70 page makanan yang meriah.
U akan nampak macam2 lagi idea/value simple untuk dishare.

I always catit nota idea2 baru sampai terlalu banyak idea.
Idea2 tu pula jenis mahal2 yang best2.. sangat banyak.

Jadi kalau tak catit nota, idea datang lupa, datang lupa.
Bila nak share2 idea/value yang best2 dekat fb, ig, blog, etc.

Tu sebab ramai orang tak jadi kaya, sbb tak catit nota.
Einstein, Tesla, Newton, Jobs, Elon, Kiyosaki, etc.

Semua orang yang kaya-raya ni catit nota / ada jurnal.
Orang miskin ada catit nota ker, nop mereka tak catit nota.

Tu sbb behaviour / tindakan bawah sedar miskin keep jadi miskin.
Tu sbb behaviour / tindakan bawah sedar kaya keep jadi kaya.

Nak jadi kaya tak susah, yang susah nak tukar programing hidup.
30 tahun hidup tak pernah membaca, senaman, meditasi, dev. aset.

Sampai dekat wall i as artist ^_^ .. tiba-tiba nak apply.
Your mind, body, spirit, enviroment >> akan betray diri u.

Jadi kena take time, tak konsisten, weak, blow ni very normal.
U perlu masa untuk develop habit life for next 3-5-7 tahun.

Dekat sini xda cerita mcm mentor bisnes.
Orang ni buat puluh ribu, orang itu ratus ribu, etc.

Ini semua bukan reality dunia bisnes yang sebenar.
Reality sebenar u kena hidup susah bertahun2, jatuh bangun etc.

Reality sebenar, u kena buat banyak n terlalu banyak kerja.
Reality sebenar, u kena hidup like full or shit sampai byk aset.

Selagi aset BLOG + DATABASE + KNOWLEDGE tak banyak.
Selagi itu life full of shit xkn hilang dlm hidup u.

Selepas aset BLOG + DATABASE + KNOWLEDGE sudah banyak.
Baru life akan jadi macam heaven or hari raya day by day by day.

Inject value dalam diri dahulu dengan experience dev. aset.
Bila aset sudah banyak u akan feel rich n kekal dekat state rich.

Kalau apply internal sahaja macam membaca, meditasi, senaman.
Wave diri boleh naik tapi dia xkn kekal lama, akn jatuh balik.

Aset akan membuatkan wave tu kekal lama sbb dia support vibration.
Bila state jatuh u still duduk dekat state rich sbb ada aset.

If xda aset, bila jatuh everything akan jatuh, jadi kosong.
Tu sbb kita lihat dulu ada org kaya, tapi skrg hilang everything.

As usahawan if xda aset, bila bisnes jatuh, everything hilang.
Bila ada aset, if bisnes jatuh, u boleh stay sbb ada bnyk aset.

And dengan aset u boleh naik balik dalam masa yang singkat.
If xda aset.. kena naik dari kosong, masa sangat lama nak naik.

Kelebihan lain bila ada aset life tenang, bisnes always stable.
Duit masuk or tak masuk u tak kisah sangat sbb aset keep growing.

And semakin aset-aset u growing.. semakin kerap duit masuk.
Jadi bila buat post selling dekat fb rugi sbb artikel bukan aset.

Bila deliver value, share info, tip, yang best2 n bermanfaat.
Artikel ini adalah aset, boleh buat blog, pic, video, etc.

Daripada 1 artikel boleh buat video, copy ke blog, buat poster.
Semua barang ni akan bawa trafik yang organik secara kekal.

Dari blog, google, youtube, ig, forum, fb, etc social media.
Setiap 1 artikel yang ada value adalah aset yang sangat mahal.

The more buat, the more u akan feel rich, happy, bersemangat.
Ini kesan bila u deliver artikel yang ada value, more detail..

” Jurnal Blog “

Boleh share / deliver value tentang what, how, why..

1. Arang

Cerita fasal arang sahaja sudah banyak artikel boleh buat.
Arang ada banyak jenis.. itu ini, bla, bla, bla.
Sekarang ada arang yang xda asap.
Ada arang jenis untuk panaskan sahaja.
Ada arang jenis khusus untuk bakar.
U cerita kenapa beli n pilih arang tu.
Berapa banyak guna, untuk bakar.
Ambil gambar, ambil video 30 saat semasa bakar.
Cara hidupkan api pun boleh, cara save arang pun ok.
Kuih terjaga tak kena habuk, tak kena asap, kuih bersih.
Benda2 value ni kena share dekat FB > copy ke Blog.
Value adalah u bagi tahu dekat pembaca / client.
Ini arang, cara bakar, kebersihan, itu ini etc.
Supaya pembaca tahu u ambil berat tentang kebersihan.
Message macam ni perlu deliver dekat FB baru ada value.

2. Mold

Ambil gambar mold kiri, kanan, depan belakang, atas bawah.
Berapa berat, berapa saiz, berapa banyak kuih boleh bakar.
Berapa lama bakar.. kenapa beli mold petak macam tu.
Mold jenis bulat2, 3 segi, bunga2 boleh ker pakai. ^_^
Kenapa mold kuih tu petak, lain2 bentuk boleh ke.
Berapa harga mold, apa bahan, beli dekat mana.
Cara bersihkan mold, cara simpan, itu ini, etc.
Ambil gambar kedai, ambil gambar harga mold.
Cara buat kuih traditional banyak kena jaga.
Dia tak sama macam buat cara moden.
Benda2 ni semua boleh cerita.
Pada u mungkin benda ni biasa.
Tapi pada pembaca yang jenis arang pun tak kenal.
“Dia kata wow.. macam best jer.. benda2 ni semua”..
So.. FB u akan ada value > blog juga akan ada value.
Hanya fb, blog, ig, youtube u sahaja ada cerita benda2 ni.
Manusia sebenarnya suka benda2 belakang tabir / detail.
Sebab benda2 ni very unik n jarang orang cerita n nampak.
Sebab tu orang buat berita, share info, experience, etc.
Lebih banyak u cerita, platform fb, ig, blog akan ada value.

3. Bahan

Apa beza kelapa muda n kelapa tua, amil pic n video.
Cerita beza.. apa kelebihan.. kegunaan etc.
Cara gaul, cara uli, cara mix, cara itu ini.
Setiap bahan, tepung, gula, garam, etc.
Setiap satu pemilihan ada cerita tersendiri.
Why tak boleh guna kelapa tua sahaja, banyak info boleh tulis.
Baru orang tahu “Owhhhh ini rupa n kenapa tak boleh guna”..
Sebagai peniaga kuih traditional orang nak info2 yang macam ni.
Sebab info2 macam ni tak banyak ada orang dokumenkan.
U boleh buat buku, u akan jadi more artist lepas ni. ^_^
Lepas tu orang panggil u talk, interview, etc..
Boleh nampak if u share banyak value apa berlaku.
Facebook, ig, blog, youtube, semua jadi meriah.
Ramai orang datang suka baca mula kenal kuih traditional.
Kuih traditional + Cara buat also traditional.
Pihak swasta, investor, gov, universiti pun datang.
Jom buat itu ini, untuk kembangkan lagi barang2 info ni.
Then branding u akan jadi terkenal, duit banyak datang.
U kena go detail setiap bahan, be very spesifik.
Give more WHY / reason kenapa pemilihan bahan penting.

4. Tutorial cara buat

Benda ni cerita fasal flow A – Z.
Pemilihan bahan, susunan, mix, cara bakar itu ini.
Makna orang nampak dari awal sampai ke orang tengah telan.
Video, picture, artikel, tip2, semua cerita dekat fb.
Secara tak langsung u sudah kumpul data untuk buku pertama.
Video buat short2 cukup 2-3 minit sudah.
Satu video 1 cerita, what, how, why.
Benda yang orang paling nak tahu adalah why.
Why guna arang, why tak boleh guna dapur gas / elektrik.
Benda ni nama dia dalam bisnes >> sell the story.
Tak perlu ber-story telling sangat.. tu semua tak best.
U just cerita secara santai, be neutral dalam sharing.
Cara macam ni baru ada influence n uniqueness (unik).
Wall yang lain just post itu ini cerita produk.
Wall u cerita cara buat, flow, org tahu cmne terhasil.
Ramai orang minat nak tahu flow cmne kuih tu terhasil.
https://web.facebook.com/mohamadsiddeeqh/posts/1032167296965349
https://web.facebook.com/mohamadsiddeeqh/posts/1028094477372631
https://web.facebook.com/photo.php?fbid=1027427540772658&set=a.412044892310929&type=3
https://web.facebook.com/mohamadsiddeeqh/posts/1021731088008970
https://web.facebook.com/mohamadsiddeeqh/posts/1024991781016234
Peminat ni.. i yg suruh dia buat tutorial terus jadi viral. ^_^
Letak pic sikit, explain simple2.. ringkaskan cara buatan.
Tak semesti kuih yang u jual sahaja, tiba2 datang rajin.
Nak buat tutorial pun boleh as long as semua tu sedap.
Kisah peminat ni plak last time PM sale pun xda nk give up.
Lepas tu i tgk wall, yang tutorial banyak plak share.
Lepas tu i suruh buat lebih banyak tutorial lagi.
Terus banyak share, invite pembaca dlm group whatsapp.
Share more itu ini dalam database whatsapp tu sale terus meriah.
Banyak kuih simple2 untuk makan petang2 boleh buat tutorial.
Lepas ni wall u juga akan jadi viral n sangat meriah.
Benda2 ni semua kena rajin share value baru dpt profit.

5. Tutorial cara bakar

Bakar pun ada cara, ada timing.
Berapa minit bakar, how long, why lama tu.
Lepas beberapa minit ambil pic n video.
Lepas beberapa minit lagi ambil pic n video.
Time belum masak rupa macam ni.
Time lepas masak rupa macam ni.
Kalau kurang masak apa jadi.
Kalau terlebih masak apa rasa.
U boleh buat eksperiment > rupa terlebih masak.
U boleh buat eksperiment > rupa kurang masak.
U boleh buat eksperiment > rupa masak sempurna.
Tunjuk gambar, tunjuk video yang jadi n tak jadi tu.
Then buat lagi yang betul2.. tunjuk beza.
Sebelah rupa macam ni, sebelah lagi rupa macam ni.
Btw, ada banyak cerita berpuluh2 vid, pic, artikel boleh buat.
U kena go detail, go detail, go detail, baru fb jadi meriah.
Majalah online akan panggil u interview itu ini.
Ini berlaku sebab u DELIVER VALUE.
Media online, tv, radio, paper sangat suka benda2 ni.
Tapi ramai usahawan apa benda dia post pun kita tak tahu.
Lepas tu sedih.. knp tak banyak like, sell, itu ini, etc.
Dalam bisnes ada Production, Marketing & Management.
Barang2 ni semua kira part production banyak boleh cerita.
Daripada production itu sendiri pun sudah blh jadi marketing.
Client nak tahu benda2 ni.. benda2 ni nama dia marketing.
Hari2 buat trick2, c/writing, selling dekat fb ni boring.
Xda value.. xda info.. xda apa yang best dlm ayat post tu.
Share tutorial, ambil pic n video satu per satu.
Explain secara ringkas what, how, why mcm tu ini.
Wall macam ni baru ada value, ramai org suka follow.

6. Cara packing

Tunjuk cara packing A – Z, video, picture, artikel.
Kenapa buat macam tu.. apa kelebihan, what, how, why.
Cara packing cara susunan kalau banyak pun boleh cerita.
Adakah u lempar2 sahaja or u susun cantik-cantik.
Kenapa tindih kotak2 mcm tu, tak rosak ker.
U cerita kotak tahan, bahan terjaga, etc.
Saiz kotak, ketahanan kotak, itu ini.
Cerita fasal kotak pun dah banyak cerita.
Belum cerita bila kuih tu dah masuk dlm kotak.
Daripada cerita kotak 101 artikel n vid, pic boleh buat.
Baru pembaca kata “Wow.. dia ni sangat menjaga kualiti”.
Message2 macam ni jenis yang ada value kena cerita.
This is cara deliver value yang very efektif.
Very fun, highly informative, valuable information.
Bila pembaca u banyak belajar, mereka jadi happy.
Mereka nak tahu lebih lanjut tentang everything.
Mereka akan komen, share, bla, bla, bla..
Fb, ig, blog, database, u semua akan meriah.
Setiap gambar kena letak small logo.
Setiap video kena letak logo.
Youtube automatik boleh set logo.
Do you know that FB sangat suka video.
FB akan bagi trafik yang sangat banyak.
Benda2 ni dah pernah test dekat fanpage.
Sebab tu kena buat mcm ni.
U kena ada 3,000 artikel.
U kena ada 3,000 video.
U kena ada 3,000 poster & tutorial.
Supaya platform meriah, ramai suka share.
And jadi viral, also u can make more profit.

7. Cara hantar

Cara bungkus, cara hantar.
Bila sampai suggest client ambil pic.
Tanya barang elok ke tak, ok ke tak.
Lepas tu tanya index kepuasan.
Tanya santai2 cukup.
Yang beli terus pun sama.
Lepas client sampai rumah suruh ambil pic.
Mungkin dia bawa kereta or motosikal.
Dah sampai ambil gambar kuih ok ke.
Semua pic tu post dekat FB, blog, ig.
Walau nampak macam sama, tapi tak sama.
Setiap 1 client adalah unik ada cerita tersendiri.
Sebelum hantar, selepas hantar ni semua testimoni.
Bahan / produk boleh jadi testimoni.
Rasa sedap also testimoni yang berbeza.
U kena kumpul semua n banyak2 testimoni ni.
U kena kumpul semua n banyak2 review, interview.
Benda ni akan jadi trust, brand, orang suka beli.
Setiap 1 client yang beli kena tanya santai2.
Kenapa beli, kenapa beli lagi, apa yang best.
Makan time bila, makan terus habis or simpan.
Benda2 ni semua kena print screen letak date.
Macam yang i buat.. tu semua akan jadi proof/prove.

8. Sejarah

What is dangai.
What is kemboja.
What is dangai kemboja.
Apa asal usul kuih ni, tahun bila.
Adakah dari kemboja, tahun bila masuk Malaysia.
Yang ni kena google or library dapatkan detail.
Setiap satu benda ni ada cerita tersendiri.
Dulu cara masak macam mana, apa bahan, apa revolusi.
I think semua orang suka if ada fb n blog cerita ni.
Orang yang tak kenal pun akan mula kenal kuih ni.
Info mmg ada, tapi bersepah, u kena susun cantik2.
In future pergi dekat kemboja.. ambil pic banyak2.
Culture, budaya, video, jenis, bahan2, etc.
Lain tempat lain cara buat.. semua dokumenkan.
Lepas tu cari contact student2 sejarah yang kaji benda2 ni.
Boleh win-win.. buat kertas kerja itu ini, bla, bla, bla.
U are the only person yang buka cerita2 detail belakang tabir.
The more banyak info u ada, the value boleh deliver dkt wall.
Baru semua platform jadi meriah.. ramai kenal > duit datang.

9. Pic + Air Kopi

Dekat sini kena ada seni sikit.
Cara ambil pic, sudut, cahaya, etc.
Gambar terhasil dari skill / seni.
Xda kena mengena dgn smartphone mahal or murah.
Setiap gambar ada cerita tersendiri.
Gambar itu sendiri sudah menceritakan sesuatu.
Setiap gambar ada feel n makna yang tersendiri.
Dari awal setiap pic n video ada cerita tersendiri.
Artikel ada cerita tersendiri.
Pic juga ada cerita tersendiri.
Benda2 ni u boleh having fun share.
Kepada beribu2 pembaca u nanti.
Tepi air kopi, teh, teh tarik, etc.
Tepi sungai, background pokok, etc.
Kalau kosmetik mereka travel pic + Eiffel Tower.
Ada yang letak pic produk + background Piramid.
Mana2 u travel bawa kotak, bawa kuih tu.
Bisnes adalah peluang untuk u buat banyak duit.
Also boleh travel ke seluruh dunia.
Balik-balik > buku marketing.
Balik-balik > ebuku marketing.
Balik-balik > seminar marketing.
Balik-balik > mentor marketing.
Ni semua very boring…
We have to go beyond n very detail.
Baru bisnes orang Malaysia ni jadi meriah.
Deliver value more n more baru society jd educated.
Kalau tak go detail, xda pic itu ini yang cantik2.
Wall jadi lesu, boring, hambar, xda energy, tepu.
Tepi air terjun n dlm kereta time jem pun boleh.
Guna sekeliling/situasi kehidupan sebagai background.
Baru wall jadi fun, menarik n meriah org suka follow.

10. Pic + Hidangan

Bila waktu sesuai makan.
Pagi, siang, malam, tengah malam, WHY.
U letak tepi air, tepi kuih2 lain ker.
Boldkan sikit kuih tu, buat pic cantik2.
Manusia suka visual > cepat ingat.
Kalau artikel sahaja jadi boring.
So.. u boleh letak tepi botol kicap.
So.. u boleh letak tepi botol sos.
So.. u boleh letak atas table.
Benda ni perlu kreativiti.
Tak perlu pro, yang perlu adalah FEEL.
Rasa macam best plak letak tepi sungai.
Ada pic kuih, ada logo, ada kotak.
Pic dalam pejabat, masa meeting pun boleh.
U kena cerna idea.. ada 101 tempat.
Pergi supermarket visual produk u dekat situ.
7E, Petronas, Ais Asia, Cafe, n semua tempat.
Picture / poster bukan just ambil n post sahaja.
Picture ada kisah/story n feel tersendiri.
Nak bisnes growing letak dekat 101 background.
Dekat tepi padang, dekat restaurant, kedai makan.
Parking kereta, dlm pejabat, ruang tamu, etc.
Pergi mana2 tempat letak kotak ambil pic.
Pergi mana2 tempat bercuti ambil pic.
Kalau just selfie/swafoto diri sendiri tak boleh buat duit.
Kalau buat dengan produk, logo, ada cerita ni boleh buat duit.
Tanya kawan2.. apa idea bagus as background yang menarik.
List semua tempat, pair dgn makanan, air, environment, etc.

11. Maps Street View

Pernah tengok google view.
Masa kt tioman ada orang buat view.
Balik kL, i check dekat google.
U boleh upload view kedai dekat google.
Nanti orang buka boleh nampak view kedai u.
Benda ni lebih kurang macam google street.
Not just pic kedai, tapi produk, n semua tempat.
https://satellites.pro/Kampung_Mukut_map#2.719161,104.177162,19
https://www.instantstreetview.com/@1.483091,103.753936,-63.2h,5.3p,1z

12. Vid + Air Kopi

Video 11 saat.
Video 21 saat.
Video 31 saat.
Benda ni macam boomerang yang dkt IG.
Beberapa saat pun boleh, seni halus kena ada.
Produk just produk, pic just pic, vid. just vid.
Kalau ambil xda makna, xda feel, xkn jadi apa2.
Biasa orang seni n multimedia dia tahu benda2 ni.
Setiap vid, pic, background ada makna tersendiri.
Ada cerita, makna, feel, mood, tersendiri.
Deliver value = also Deliver Feel ..
Feel bersih.
Feel kualiti.
Feel sedap.
Feel happy.
Feel puas hati.
Macam iklan2 tv kan dia buat FEEL.
Feel before model, n feel after model.
U boleh buat video produk sahaja.
U boleh buat video guna model client, kawan2, diri sendiri.
Video dlm pinggan / kotak penuh.
Video dlm pinggan / kotak sudah licin.
Setiap short video ada message tersendiri.
U buat dengan banyak just santai2 ..
Supaya u boleh pull in FEEL produk tu dlm market.
I nak 3,000 video mcm ni la, very simple n santai2.
Tak perlu buat yang pro.. yang santai2 cukup.
Yang santai2 tu la nama dia unik.
Time meeting, majlis, kenduri, or mana2 tempat.
Ambil short vid.. yang very simple.
Lensa short majlis ramai orang.
Tarik last sekali fokus ke kuih tu.
Makna kuih tu sedang berada dalam majlis.
Sebelum selamat dimakan oleh orang ramai. ^_^

13. Vid + Mood Environment

Vid.. client, majlis, anak, kawan2, diri sendiri.
Dia ada mood hidangan.. ada mood majlis.
Setiap hari ada unik tersendiri.
Hidangan dekat rumah ada unik tersendiri.
Hidangan dekat majlis ada unik tersendiri.
Hidangan dekat meeting ada unik tersendiri.
Hidangan, tempat, before, after, juga ada unik tersendiri.
Video just simple.. tapi ada makna explain tersendiri.
Video2 tu walau 30 saat adalah u punya property.
Dia boleh jadi branding, buat orang kenal, etc.
Dia ada mood tersendiri..
Hari raya, merdeka, hujung tahun, new year.
Merdeka ambil vid/pic kuih + bendera.
Raya ambil vid/pic kuih + sampul raya.
New year ambil vid/pic + tepi kalendar/diary.
Something like that, ada banyak lagi hari2 cuti.
Sepanjang tahun u abadikan kuih + mood hari tu.
Wall u akan jadi unik sbb align dgn mood semasa.
Secara tak langsung branding kuih akan growing.
Rekod banyak2 benda ni dkt video n picture.
Abadikan memory feel happy tu dekat youtube.
Ini proses u perkenalkan kuih / branding.
Walau pic kuih sama tapi mood2 raya, merdeka, majlis ni lain.

14. Vid susunan kuih dekat table

Table rumah, table kedai, table client, table pejabat.
Table is table.. kuih is kuih.. if u tak letak feel/meaning.
Tapi kalau u letak feel/makna semua ni boleh jadi bahan.
Letak tepi air terjun, tepi sawah, atas table, etc.
U kena guna sekeliling sebagai cerita.
Benda ni tak susah, very simple, just kena clear konsep.
Movie, iklan, pic, doku, environment boleh jadi bahan.
Kena pandai olah cerita dengan short video.
Mula2 u buat video maybe tak lawa xda makna.
Tapi lama2 sudah beribu2 short video u buat.
U akan tahu macam mana nak letak makna/feel pada video tu.
Benda2 ni very have fun, neutral, and sangat best.
Biasa awek2 ig suka ambil gambar bila pergi jalan2.
Complex, kereta, cermin, toilet, itu ini, bla, bla, etc.
Itu semua sebenarnya konsep advertising yg very neutral.
Orang just orang.. orang tak berubah, sama mcm produk u.
Tapi bila orang + background ada cerita tersendiri.
Tapi bila orang + tempat ada cerita tersendiri.
Tapi bila orang + waktu malam ada cerita tersendiri.
Tapi bila orang + waktu siang ada cerita tersendiri.
Benda2 ni very natural manusia buat untuk abadikan memory.
So u punya produk ada 101 memory yang u boleh abadikan.
Produk + memory/makna/feel very powerful marketing.
U boleh share secara santai2 n have fun dengan pembaca nanti.
Bila ada macam2 memory, macam2 feel dekat fb org suka.
Kalau fb, ig, blog, vid, pic, semua mendatar ni boring.
I punya artikel ada banyak emosi/feel yang i letak.
Ada cerita, sejarah, flashback, future event, etc.
Always ada kemungkinan2 future bila apply teknik2 sains.
Lepas tu quote kisah2 peminat n kisah2 yang peminat share.
Sebab tu wall ni jadi best.. ada macam2 dimensi feel.
Benda2 ni semua adalah unik.. i banyak guna artikel.
U boleh share dengan artikel, video, picture kuih dangai.
Share moment2 yang best, ada feel, eksklusif, santai2 etc.
Facebook akan jadi sangat meriah sebab u yang meriahkan dia.
Kalau fikir selling, selling, selling, duit, duit ni boring.
So kena start inject everything feel, pic, vid. dekat wall.
Supaya start today n next year n next, next, next, next year.
Bisnes u boleh growing, u boleh buat sangat banyak duit.
Bila ramai orang sure akan ada yang minat jadi agent.
Bila ramai orang sure akan ada yang minat jadi stokis.
Sekarang ni wall owner produk very boring xda info, tak ceria.
U kena start benda2 ni.. baru like, share, comment, jadi banyak.
Your life wil change forever.. baru puas hati buat bisnes. ^_^

15. Revolution – Kuih Dangai Kemboja

Kuih Dangai Kemboja – Cheese banjir.
Kuih Dangai Kemboja – Coklat banjir.
Kuih Dangai Kemboja – Perisa strawberi.
Design kuih Dangai Kemboja – etc yang sedap2.
Maybe u boleh buat half frozen mcm dimsum.
Bila client panaskan cheese tu jadi meleleh.
Bila client panaskan coklat jadi cair.
Beli dah siap just panaskan sikit atas kuali.
Maybe u boleh tabur cheese or coklat or perisa curry.
Maybe inti u boleh letak daging, ayam, kambing, arnab, itik.
Ini semua produk 5 star.. jenis eksklusif yang sangat sedap.
Dah buat macam2 dekat wall, ok this is next level Dangai Kemboja.
Produk skalar G80 sudah ada macam sekarang.
Produk skalar G20 yang macam i cerita ni.
Dia jensi mahal, very berkualiti, puas hati bila beli.
Dari awal kita cerita client ada banyak duit.
Yang problem bukan produk, fb, or anything.
Yang problem ada usahawan mereka takda kreatif.
Mereka belajar bisnes bertahun-tahun.
But we dont know apa yang mereka catit nota / ingat.
I think usahawan Malaysia ni kurang kreatif dlm advertising.
So u buat semua cerita dekat atas, lepas pembaca sudah ramai.
Keluarkan produk revolusi kuih dangai kemboja yang sedap2.
Database sudah banyak, just share produk baru tu dkt mereka.
Ramai orang tengah tunggu makanan yang sedap-sedap.
Refer comment pertama itu restaurant baru nak buka.
Tengok gambar pun sudah meleleh, mmg sedap kena rasa tu.
Bila u ada banyak follower nanti akan experience.
Ramai orang tak kisah tentang harga asal berbaloi.
Start design produk2 kuih dangai kemboja yang sedap2.
Buat survey, tanya kawan2, lihat sumber2 makanan lain2.
Rajin catit banyak nota, idea2 revolusi akan mula muncul.
Idea2 baru akan muncul bila u mula catit nota apa nak buat.
Setiap 3-4 bulan sudah boleh keluarkan produk baru.
Tak perlu buat marketing just text whatsapp database.
Xda database yang semak kepala, ada produk tak tahu cmne nak jual.
I think sangat rugi usahawan yang tak konsisten collect database.
Lupakan tentang selling, start buat marketing n advertising mcm ni.
Bila ramai orang automatik dpt client, agent, stokis n investor.
Semua info copy ke blog supaya blog meriah develop 3-5-7 tahun.
And u akan dapat banyak organik trafik dari google berterusan.

Bila sudah nampak benda2 ni semua. Happy buat banyak duit n jadi artist.. ^_^

Sumber.. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.