Bisnes | Gerai Burger

#BisnesX

Bisnes | Gerai Burger

Soalan.

“hye u, i waktu siang keje gomen, buka gerai beger start jam 6 ptg – 11.00 mlm. share partner dengan sorang lagi kawan. so bersih setiap seorang purata dalam rm35 semalam. ada apa2 yang u boleh suggest?”..

Hai u. Maknanya u sudah boleh jadi kaya kalau macam tu. Ini idea untuk u. Sebelum masuk idea, kita main falsafah dahulu.

  • Orang kaya = fokus kepada aset
  • Orang miskin = fokus kepada liabiliti.
  • Golongan pertegahan = fokus kepada liabiliti yang dianggap asset.

Kesimpulan: Kalau nak kaya, fokus kepada asset. Bila sebut fasal asset, u kena terima masa 3-5-7 tahun. Tak sanggup? mean, M’sia masih aman. Keep looking magic formula, yang formula itu mmg tidak pernah wujud. Thats why, ramai yang kecewa, hidup malapetaka akhirnya. Kalau sanggup, welcome to G20% club.

Ok, jom start. Ini barang makan masa 3-5-7 tahun.

1. ASET GOLD

Beli 10g / 1 dinar, simpan dalam wallet. Rasa-rasa nak jadi kaya, apply benda ni.

2. ASET BLOG

Pilih 1 produk yang u minat, tak kisah apa-pun. Then beli 300 buah buku. Bisnes, komunikasi, marketing, psikologi, management, dll.

  • Katakan u minat property > beli 30 buku property.
  • Katakan u minat gold > beli 30 buku gold.
  • Katakan u minat bisnes > beli 30 buku bisnes.
  • Katakan u minat saham > beli 30 buku saham.
  • Katakan u minat XXX > beli 30 buku xxx.

Tujuan beli 300 buku supaya senang nak kayuh dalam hidup. Manusia susah nak kayuh, sbb KNOWLEDGE dlm kepala kurang. Dengan KNOWLEDGE begitu, mereka asak untuk buat duit. Knowledge ada miracle tersendiri. Just beli 300 buku, then u akan faham.

Knowledge dalam bidang pilihan buat sharing dekat blog. Baca tulis, baca tulis, baca tulis, baca tulis. Blog tu bagi touch 700 artikel. Next 5 tahun landskap M’sia akan berubah. Masa tu siapa ada aset blog, dia jadi kaya-raya. Bila banyak artikel > client boleh datang macam magik.

3. ASET DATABASE

U kena kumpul 15,000 database pelanggan dalam bidang u. Tak kira no tel / email (Sistem SMS / Email Marketing). Player email, hujung2 tahun macam ni mereka jadi kaya-raya. Sebab mereka buat promosi end of year. U xda email, hujung tahun mmg sakit kepala. Ambil masa 3-5-7 tahun. After that, life u akan jadi macam heaven.

4. Aset Social Intelligent

Kemahiran menjual adalah aset yang sangat mahal. 30 dalam bidang > 30 buku lagi berkaitan jualan. Ramai usahawan merempat, sebab skill menjual tumpul. Punca skill tumpul = Sebab xda knowledge. Ramai yang skill cetek, masuk dalam dunia bisnes.

  • 95% bisnes akan lingkup dalam masa 3 tahun.
  • 97% bisnes akan lingkup dalam masa 5 tahun.

Punca dia xda selling system. Dalam selling system ditekankan DATABASE pelanggan. Sebab kebijaksanaan paling popular dalam dunia bisnes. Menjual Kali Kedua Lebih Mudah. BIG MONEY ada dekat jualan ke-2, bukan jualan ke-1. Bila tak baca buku, next 3-5-7 tahun u akan kejar benda yang salah. Hasilnya u tergolong dalam 95%-97% tu. Kalau u baca buku u akan faham, untuk jadi kaya fokus dekat aset. Beli buku-buku Robert. T Kiyosaki, Babylon, etc. Then u akan jadi cerdik kewangan. Dengan 300 buku, u punya cakap, idea, tulisan berpengaruh. Next 3-5-7 years, life u xkan sama lagi mcm dahulu. Kalau xda? Apa yang u cakap, semua berterabur.

5. Aset Meditasi

Meditasi akan upgrades Magnet diri u. Meditasi akan upgrades IQ u. Meditasi akan upgrades Awareness u. Meditasi akan upgrades Consciousness u. Ada kajian meditasi also boleh upgrades Social Skill. Semua benda2 ni memberi direct effect dekat u punya financial (kekayaan). In the long run.

6. Aset Network

Diri u sekarang ialah ‘hasil’ siapa sekeliling u. Kalau financial suck, meaning sekeliling u tak betul. Selagi u tak ubah sekeliling, selagi tu life u x berubah. Sekeliling ada direct effect ‘aliran data’ dalam minda u. Aliran data / state of mind antara punca terbesar malapetaka. U kena berkawan dengan orang2 yang lebih maju dari u. Kumpul kawan2 yang setara, buat satu projek, ini mengarut. Sebab idea2 perbincangan semua masih didalam kotak. Kalau u jumpa orang ‘real’ kaya dia suruh fokus dekat benda lain.

Dalam bisnes nak fokus dekat mana? For sure jawapan SEMUA kelaut.

Jawapan dia macam ni.

  • Gold > dia akan tukar consciousness u > untuk PELANGGAN.
  • Blog > Semua info yang u tulis > untuk PELANGGAN.
  • Database > 100% tentang PELANGGAN.
  • Skill menjual > 100% tentang PELANGGAN.
  • Community power > kepala u jadi betul > also for PELANGGAN.

Apa seminar, buku, ilmu, perbincangan, make sure semua itu. Ada direct effect ‘PROFIT’ kepada PELANGGAN. Selagi kepala u x fokus dekat pelanggan. Selagi itu, bisnes u xkan maju. Dari awal this research pun i tgh kaji kepala PELANGGAN.

Recap

1. Asset Gold
2. Asset Blog
3. Asset Database
4. Asset Selling system
5. Asset Meditasi
6. Asset Community / kawan2 sekeliling
7. Konsisten develop ‘asset’ ni semua 3-5-7 tahun.

Next 3-5-7 tahun, selamat datang ke alam kekayaan, see you at TOP.

Sumber..

One thought on “Bisnes | Gerai Burger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.