Bisnes | Fesyen Muslimah, Babyfood & Phone Aksesori

#BisnesX

Q: Kenapa bisnes belum maju?
A: Sebab tak fund marketing.

1. Bisnes Pakaian
2. Bisnes Makanan
3. Bisnes Aksesori

1. Untuk niche fesyen muslimah mcm mana ye ?? ade tips x

2. Untuk niche babyfood tuan?

3. Untuk kedai repair phone aksesori macam mana plak?

Apa sahaja subjek (produk) yang u jual konsep dia sama.

Universal selling system

  • Awareness + educate + closing = $$$
  • Kenal + Suka + Percaya = $$$
  • Know + Like + Trust = $$$

Awareness / Kenal

  • (1) Ini adalah proses beritahu ramai manusia yang kita telah wujud.
  • (2) Ini adalah proses beritahu ramai manusia apa tujuan kita wujud.

Bila u buat bisnes, tapi tak ramai orang tahu u wujud. Just beberapa puluh or ratus dekat facebook, u xkn maju. Sudah berapa lama u buat bisnes?  Berapa ramai orang kenal u Tahun 2015 > 2016 > 2017 .. Setakat ini berapa ramai orang tahu u boleh selesaikan masalah mereka? Bila masuk 2018, u bawa mindset 2017, hujung 2018 hasil juga sama. Masih lagi berada pada tahap itu, kurang or lebih 8%-10% sahaja.

  • 1. Bisnes Pakaian
  • 2. Bisnes Makanan
  • 3. Bisnes Aksesori

Tak kira apa sahaja bisnes u buat, u mesti fund dekat marketing.

Anggaran bajet marketing.

  • 1 bulan 4x > upah viral = RM400.
  • 1 minggu invest RM50, 4 minggu jadi = RM200.

Kos keseluruhan adalah RM600 / month for marketing.

Viral

  • Wall bagi cantik dahulu, info bagus, like bagus.
  • 1 minggu 1 kali upah servis viral.
  • Ramai usahawan buat viral for promosi > Xnak macam ni.
  • 2018 u tukar, buat viral for panggil ramai orang ke facebook u.

Facebook

  • Wall bagi cantik dahulu, info bagus, like bagus.
  • Kemudian pindah ke fanpage > bawa semua pembaca u sekali.
  • Kaedah 20% membawa 80% pulangan ialah boost artikel yang bagus.
  • Contoh mcm i, dalam 1 minggu ada artikel yang banyak share.
  • Artikel tu buat boost supaya lebih ramai orang baca.

“Apa berlaku akan ramai pembaca mula datang dekat wall u. Then jualan u akan berterusan meningkat”…

Educate / Suka

Untuk buat bisnes dekat facebook u kena rajin.  Kalau u tak rajin menulis panjang2 macam i, u xkn pergi jauh. Wall yang akan ada ramai pembaca adalah yang ada banyak info. Ini culture facebook yang perlu difahami. Tapi kalau mindset u hari2 fikir promosi, promosi, promosi. Tapi kalau mindset u hari2 fikir jual, jual, jual. Xkan ada ramai orang nak datang dekat wall u. 2018 .. u tak tukar .. life u xkn berubah. Dalam bisnes xda jalan singkat, and jalan singkat tak wujud. U kena membaca > menulis > sharing dengan banyak sepanjang tahun. Kalau u tak buat macam ni, bisnes u xkan maju sampai bila-bila. Tapi kalau u buang mindset promosi n nak jual, fokus sharing. U akan mula nampak ramai pembaca akan datang dekat wall u. Pembaca akan datang sebab, wall u penuh dengan tip2 yang bagus.

Brian Tracy kata, kita tak boleh kawal jumlah Awareness & Closing.

  • Bermakna > Kita tak boleh kawal berapa ramai orang nak datang.
  • Bermakna > Kta tak boleh kawal berapa banyak jumlah jualan.

Yang kita boleh kawal adalah bahagian educate / explain your 7 why.  The more u explain, the more pembaca datang, the more closing berlaku.

Closing / Percaya

Usahawan Malaysia sudah terlalu banyak belajar part ini. Dan buku, ebook, seminar, coaching semua cerita part ni.

  • Closing ni xkn meriah kalau just > 10 ++ orang baca.
  • Closing ni xkn meriah kalau just > 30 ++ orang baca.
  • Closing ni xkn meriah kalau just > 50 ++ orang baca.
  • Closing ni xkn meriah kalau just > 100 ++ orang baca.
  • Closing ni xkn meriah kalau just > 300 ++ orang baca.
  • Closing ni xkn meriah kalau just > 500 ++ orang baca.
  • Closing akan meriah > If 1,000 orang baca wall u.
  • Closing akan meriah > If 3,000 orang baca wall u.
  • Closing akan meriah > If 5,000 orang baca wall u.

Macam mana nak dapat 1k > 3k > 5k datang dekat facebook u? Back to basic.

  • Kena banyak membaca + catit nota.
  • Kena buat sharing sepanjang tahun 2018 with full of passion.
  • Then kena fund marketing sepanjang tahun 2018 dan berterusan.

Apa yang u patut tulis dekat Facebook?

1. Bisnes Pakaian > Muslimah

  • Adakah berfesyen dibenarkan dalam Islam?
  • Stail Fesyen Baju Terkini Untuk Wanita Bertudung.
  • Tips Fesyen 101! Jom Bergaya Ikut Cara Miss Muslimah.
  • Pakaian Muslimah Ke Pejabat.
  • 5 Tips Fesyen Ketika Bercuti Buat Muslimah.
  • Tips Fesyen Untuk Wanita Berhijab Agar Tetap ‘Trendy’.

Katakan u jual pakaian. Beribu-ribu orang sekeliling u nak pakai baju baru. Itu semua adalah peluang untuk u buat banyak duit. Buat banner, flyers, talk, soal & jawab tentang pakaian. U kata, segala consultant tentang dress adalah percuma. Baru ramai orang nak datang dekat kedai u. Edar flyers dekat kedai makan, masjid, dewan, pasar malam, etc. Tulis dekat situ, segala consultant dressing adalah percuma.

2. Bisnes Makanan > Babyfood

  • Babyfood blender
  • Babyfood maker
  • Babyfood chart
  • Orang dekat Saint Lucia, anak dia makan apa eh? ^_^
  • Macam mana orang Tuvalu buat bubur untuk anak dia?

Katakan u jual makanan baby. Beribu-ribu orang sekeliling u ada anak, anak buah, etc. Itu semua adalah peluang untuk u buat banyak duit. Buat banner, flyers, talk, soal & jawab tentang makanan baby. U kata, segala consultant tentang babyfood adalah percuma. Baru ramai orang nak datang dekat kedai u. Edar flyers dekat kedai makan, masjid, dewan, pasar malam, etc. Tulis dekat situ, segala tip makanan baby adalah percuma.

3. Bisnes Aksesori > Phone

  • Screen, kalau no image kenapa eh? Apa perlu i buat?
  • Finger Print, kalau tak berfungsi kenapa? Apa nak buat?
  • Battery, kalau tak boleh charge, bateri cepat habis, apa nak buat?
  • Charging Port, kenapa tak boleh connect dekat computer, apa masalah?
  • Kalau iPhone power button tercabut, macam mana eh?
  • Kalau incoming boleh, tapi xda bunyi, kenapa? Apa nak buat?
  • Kenapa i boleh dengar kawan i cakap, tapi dia cakap i tak dengar?

Katakan u buka kedai telefon. Beribu-ribu orang sekeliling u ada masalah macam ni. Itu semua adalah peluang untuk u buat banyak duit. Buat banner, flyers, talk, soal & jawab perihal smartphone. U kata, segala pertanyaan tentang smartphone adalah percuma. Baru ramai orang nak datang dekat kedai u. Edar flyers dekat kedai makan, masjid, dewan, pasar malam, etc. Tulis dekat situ, segala pertanyaan adalah percuma.

….

Kenapa tak ramai orang datang dekat tempat u?

  • Online > Facebook
  • Offline > Kedai

Sebab kaedah marketing yang ramai orang apply tak best. Tahun 2018 u kena apply kaedah marketing berbentuk sharing.

Daripada semua cerita ini, membawa kepada cerita weakness usahawan.

  • Weakness usahawan = Tak rajin buat research.
  • Weakness usahawan = Kurang membaca.
  • Weakness usahawan = Kurang google.
  • Weakness usahawan = Kurang youtube.

Masalah tak rajin buat research wujud tempias daripada. U xda sebab kenapa perlu kaji makanan anak orang Tuvalu. Kenapa bersusah payah nak buat research tentang anak orang Tuvalu? Kita nak jual dekat orang Malaysia, apa kena mengena dengan Tuvalu?Sebagai usahawan selain belajar marketing, copwriting, selling, etc.

Sebagai usahawan setiap hari kena invest 2-3 jam / day buat research.

  • Hari-hari google > catit nota.
  • Hari-hari buka youtube > catit nota.
  • Follow 70 IG dalam niche yang sama > Catit nota.
  • Follow 70 Blog dalam niche yang sama > Catit nota.
  • Follow 70 Facebook dalam niche yang sama > Catit nota.
  • Baca perbincangan dekat 1,000 forum > Catit nota.

Catit Nota

Facebook, selain baca info pesaing u catit nota. Baca juga komen2 yang ada, baca semua catit nota. Ini adalah kerja-kerja nonstop yang tiada akhirnya. Ini research ESM, 6 bulan i kaji apa yang ada dalam kepala usahawan. ( https://goo.gl/ECcULP ) Sampai satu tahap, u akan terima solan yang berulang-ulang. Walaupun cara tanya lain, soalan berbeza, tapi dia nak tahu benda yang sama. Sampai sekarang peminat i PM tanya soalan. Dia nak tahu benda lain, tapi dia tak clear, dia tanya soalan lain. Bila u rajin buat research, u dapat detect apa sebenarnya dia nak. Bila u sampai level ni, makna u sudah terlepas daripada average knowledge.

Apa guna benda ni?

Bila knowledge u above average, u mula menulis dekat facebook. Wall u bercahaya sampai ke ufuk timur. U punya pembaca ideal akan melekat dekat wall u. Ini bukan semata-mata info yang u deliver. Tetapi how you deliver, makna u ada seni halus dalam buat sharing. The way a message is delivered is more important than the message itself. U know what, dekat facebook sudah terlalu banyak info. Bila u mula menulis, info u sama macam average, wall u jadi xda tarikan.

Bila tak cukup buat kajian, kekurangan data, info2 just average.

  • U belajar copywriting.
  • U belajar storytelling.
  • U belajar marketing.
  • U belajar selling.
  • U belajar ayat jualan.
  • U belajar closing.
  • U belajar branding.

Rasa macam sudah belajar banyak perkara. Rasa macam sudah buat banyak kerja. Tapi kenapa bisnes masih belum berkembang? Bisnes bukan tentang subjek / produk. Bisnes adalah tentang SISTEM. Knowledge bisnes sudah banyak, tapi u xda sistem. The more u belajar, the more u jadi confuse kenapa bisnes belum menjadi.

Awareness

1. Ini adalah perbuatan beritahu manusia u telah wujud.
2. Ini adalah perbuatan beritahu manusia apa tujuan u wujud.

Bisnes makanan baby? Berapa ramai pembaca u tahu, yang dia tahu, u boleh selesaikan masalah dia? Berapa ramai pembaca u tahu 7 kelebihan produk u?

  • 1 orang ..
  • 3 orang ..
  • 5 orang ..
  • 10 orang ..
  • 30 orang ..
  • 50 orang ..
  • 100 orang ..
  • 300 orang ..
  • 500 orang ..
  • 1,000 orang ..
  • 3,000 orang ..
  • 5,000 orang ..

Bila sudah bertahun-tahun u buat bisnes hasil belum berlaku. Itu tanda tak ramai orang kenal (tahu 7 kelebihan produk) u. 100 like, 200 like, 300 like tak cukup.  Ini tanda average 100-300 orang yang kenal u. 100-300 ni just permulaan, baru nak bernafas. Wall u sepatutnya ada 1,000 – 3,000 – 5,000 like baru betul.

  • U belajar copywriting.
  • U belajar storytelling.
  • U belajar marketing.
  • U belajar selling.
  • U belajar ayat jualan.
  • U belajar closing.
  • U belajar branding.

Ini semua u sudah belajar, ini bukan masalah u. Also u bukan xda idea macam mana nak run bisnes. Masalah u ialah 3,000 orang tak kenal u. Bila 2-3 tahun berlalu, bila 3-5 tahun berlalu, bisnes belum berhasil. U mula fikir.. maybe knowledge tak cukup, marketing, itu, ini, etc.. No.. no.. no… Ini bukan masalah u.

Ada something yang u tak buat selama ini.

KENAL

  • Something = Ada system yang u tak apply.
  • Something = Ada system (awareness) yang u tak apply.
  • Something = U tak bawa 3,000 orang datang dekal wall u.

U nak idea tentang bisnes right?

1. WHAT TO DO?

Part no.1 u kena buat ramai orang KENAL dengan u dahulu. U kena panggil ramai orang datang.

  • Buat target phase by phase 30 orang > 50 orang 70 orang.
  • Buat target phase by phase 100 orang > 300 orang > 500 orang.
  • Buat target phase by phase 1,000 orang > 3,000 orang > 5,000 orang.

2. HOW TO DO?

Free Method

+ Buat basic for wall.
+ https://goo.gl/i2dZJV

+ Masuk 1,000 forum dekat malaysia > buat sharing.
+ Semua pembaca tu > collect database > perkenalkan wall u.

+ Buat research > catit nota > buat 3,000 video.
+ Semua pendengar tu > collect database > perkenalkan wall u.

Paid Method. *Ikut bajet.

+ Invest RM300 / week > Fb Ads.
+ Invest RM300 / week > IG Ads.
+ Invest RM300 / week > Youtube Ads.
+ Invest RM300 / week > PPC.
+ Invest RM300 / week > Servis Viral.

+ Invest duit > upah penulis > buat 3,000 artikel.
+ Invest duit > upah student lakonan > buat drama.
+ Invest duit > upah student seni lukisan > buat poster.
+ Invest duit > upah student multimedia > buat 3,000 video.

+ Upah paid review.
+ Upah model buat review.
+ Bagi artist produk percuma > review.

+ Upah wartawan > buat review.
+ Upah wall-page-ig yang famous > buat review.
+ Upah blog-blog-blog yang famous > buat review.

3. WHY ..

+ Dalam bisnes mesti 1,000 orang kenal u > Seth Godin.
+ Dalam bisnes mesti 3,000 orang kenal u > I as Artist. ^_^
+ Dalam bisnes mesti 5,000 orang kenal u > Dr. Schwartz.

Dr. Schwartz buat kajian apa beza orang yang berjaya dan tidak?

+ Orang yang berjaya kenal 5,000 orang.
+ Orang tak berjaya average kenal 250 orang.

Selama u buat bisnes 2-3 tahun or 3-5 tahun, berapa orang kenal u?

  • + 1 orang? ..
  • + 3 orang? ..
  • + 5 orang? ..
  • + 10 orang? ..
  • + 30 orang? ..
  • + 50 orang? ..
  • + 100 orang? ..
  • + 300 orang? ..
  • + 500 orang? ..
  • + 1,000 orang? ..
  • + 3,000 orang? ..
  • + 5,000 orang? ..

Research, data, nota, material, info kena kuat. Baru u akan dapat pembaca yang ideal. Macam mana nak dapat pembaca ideal? Ini ada kaitan dengan > U kena > Stand for something. Baca dekat sini minima 25 kali, nak kaya baca 300x. https://goo.gl/HSQJ3d

Manusia akan maintain / minat nak follow bukan sebab info. Manusia akan follow sebab feel yang u share. Ini bukan cerita tentang minda, tapi tentang emosi/feel/soul. CORE yang betul, akan menarik pembaca > pelanggan n agent yang betul. Bisnes bukan tentang subjek / produk. Bisnes adalah tentang SISTEM. U kena faham, dalam bisnes first kena buat ramai orang kenal dahulu. U kena faham, dalam bisnes first kena tarik ramai orang datang dahulu. Kalau nak jual, buat selling, closing, ayat2 jualan. U kena relax, ini bukan part dia.

Part No.1 > u kena ramai orang kenal u dahulu.

Manusia ni, sebelum dia nak buat pembelian.
Dia akan melalui proses KENAL > SUKA > PERCAYA dahulu.

  1. Bisnes Makanan
  2. Bisnes Pakaian
  3. Bisnes Aksesori

Product n research sudah ada ok bagus.

  • Selepas sudah ada, kerja u bukan jual produk tu.
  • Selepas sudah ada, kerja u bukan buat copywriting produk tu.
  • Selepas sudah ada, kerja u bukan Fb Ads untuk jual produk tu.

Kerja u ialah.. memastikan minima 1k > 3k > 5k orang kenal u dahulu.

Kalau u buat bisnes offline.

  • Tahun 2018 > deliver 3,000 name card.
  • Tahun 2018 > buat 30 > 50 > 100 > 200 > 300 banner.

Bila ramai orang mula kenal, baru bisnes u boleh pergi jauh. Kalau hari, hari fikir jual, jual, jual, jual, lama2 u jadi gile. ^_^

Sebelum bagi 3,000 name card.

  • Cerita dekat dia > apa tujuan u wujud > kenapa buat bisnes ni?
  • Cerita dekat dia > apa 7 kelebihan produk u.
  • Cerita dekat dia > apa masalah spesifik yang u boleh tolong.
  • Just cerita, tak perlu jual.
  • U kena sebarkan seluas-luasnya supaya 5,000 orang tahu.

Ini nama dia SISTEM dalam bisnes > in spesific part selling.

  • Bila hari-hari u buat research, kumpul data, catit nota.
  • Bila hari-hari u sebarkan bisnes secara berterusan, ramai kenal.

Da settle problem.. u boleh buat bisnes dengan happy. Bisnes bukan just selling > agent > company > habis. Nop.. Bisnes dari selling > agent > company > network > investor. Duit yang banyak ada dekat network & investor. Ramai usahawan just fikir sampai company. Ada pejabat, rumah, kereta, travel, duit, bla, bla, bla..

  • Level company belum sampai lifestyle orang kaya yang u fikir.
  • Level company adalah fasa busy, busy, busy, busy.
  • Level company adalah fasa stress, stress, stress.

U nak happy, duit banyak, travel setiap 4 bulan ini level network n investor. Jadi jangan pelik kenapa orang company dia besar, bisnes meriah, tapi dia always busy, xda masa n stress. Knowledge ni nama dia Master Your Business.

Selama ni i suggest kena banyak membaca bukan untuk masa sekarang. 2017.. 2018.. 2019.. 2020.. whatever.. Ini adalah untuk masa hadapan, time network n investor nanti. Orang yang ada banyak duit tak kisah sangat tentang duit. Semua mereka ada apply rule yang sama. Never invest money you cannot afford to lose. Faktor terbesar mereka akan lihat siapa yang akan manage. Dekat sini u kena ada knowledge tentang intelligent investor. Makna, bila u baca banyak buku n baca banyak kali beberapa buku. Makna u bersusah payah google berjam-jam, berbulan-bulan catit nota. Makna u bersusah payah buat 3,000 artikel, video n poster. Semua experience ini dia link terus dengan diri u pada masa hadapan.

Robert Cialdini yang famous dengan persuasion techniques kata.

  • “Orang yang berjaya, bila buat kerja dia nampak masa hadapan”..

Dalam pelajaran consciousness.

Bila u menulis panjang-panjang 3,000 artikel. Minda u akan mula attach dengan life force. Orang yang hidup susah bertahun-tahun. Bila dia mula buat duit, dia akan push kaw-kaw. U akan jadi pelik macam mana dia boleh handle syarikat besar. Dalam bisnes u tak boleh set untuk masa sekarang. Sebab u just attach dengan life force dengan masa sekarang. Next 2-3 tahun, life force sudah berubah, kerja u sudah siap. U still tak dapat hasil. Compounding interest yang positif xkn berlaku.  Life tu from today (2017) to today (2018). Mostly orang yang nak cepat dalam bisnes jarang menjadi. Sebab dia tak perasan life force next 1 week, 1 month, 1 year berbeza. Life force yang ada pada diri dia tak kuat, xda cukup kapasiti. Dia pula tak buat aset, xda support vibration. Dia akan jadi mudah penat, blow, putus asa, stress n kecewa.

Base on formula tenaga.

Dalam bisnes kena bina kapasiti dahulu. Blog, database n knowledge, kuatkan ini dahulu. Dalam 7 aset yang lain xnk buat xpa, yang penting database kena ada. Bila xda database.. mindset tu jadi xda fokus yang spesifik. Bila xda database fokus tu akan bersepah dekat merata tempat. Fokus dekat like, header, emosi, marketing, bla, bla, bla.. Bila u tak tumpu betul-betul dekat database energy > xkn mengalir. U akan banyak habiskan masa bertahun-tahun. Bila u mula fokus > energy mengalir > lama-lama energy tu jadi tinggi. Energy-energy disekitar akan di-attract dekat energy tu. Tu sebab orang yang makin besar jumlah database. Dia fokus, belajar, split test, buat research berkali-kali. Bisnes dia akan mula jadi stable, stable, stable > kukuh. Bila kukuh > cukup kapasiti > dia akan growing nonstop.

Bisnes bukan tentang subjek / produk.
Bisnes adalah tentang SISTEM.

KENAL

Bisnes Makanan

+ U tak boleh just cerita tentang makanan.
+ Ini peniaga lain sudah cerita > tu sbb wall jadi boring.
+ U kena share everything tentang baby.
+ Bila baby kena demam kuning > apa nak buat?
+ Nak cari susu kambing dekat mana? Berapa harga? Nak contact siapa?
+ U kena banyak buat AQAL, tanya pembaca-pembaca u apa dia nak tahu.
+ Bila wall banyak info2 yang bagus, baru ramai orang datang.
+ Dia akan rekomen dengan kawan-kawan dia > wall ni banyak cerita baby.
+ Bila wall tu banyak info baru positioning > branding u naik.
+ U buat blog cantik-cantik, susun faq kemas-kemas.
+ Buat 3,000 video gambar baby, how to do, tip2 itu ini.
+ Usahawan yang macam ni baru terKENAL n boleh buat banyak duit.
+ Semua benda back to basic, u kena kaji dengan banyak berterusan.

Bisnes Pakaian

+ Biasa orang baru datang wall / fanpage akan lihat 2-3 post.
+ Dia lihat like banyak, comment, 2-3 artikel info u bagus.
+ Terus wujud persepsi > ini tempat yang bagus untuk membaca.
+ Then dia akan minat untuk follow secara long term.
+ U kena cerita everything tentang pakaian muslimah.
+ Cara nak basuh, cara gosok, dekat mana nak fitting, berapa harga.
+ Walaupun info mcm ni x membawa kepada selling secara short term.
+ Tapi long term, wall u akan terKENAL sebab ada banyak info yang bagus.
+ Baru best nak follow wall / page / blog yang macam ni.
+ U banyak info, wall sudah meriah, banyak pembaca.
+ 1 migggu 1x upah servis viral.. memang mcm heaven bisnes u,

+ Ramai usahawan berlajar terlalu banyak copywriting.
+ Dekat wall sepanjang masa buat copywriting.
+ Pembaca xnk baca copywriting, pembaca nak baca info.
+ U kena faham apa yang pembaca nak n bagi exacly apa yang dia nak.
+ Relax dulu, share info berbulan-bulan.
+ Timing betul baru buat copywriting.
+ Dalam bisnes ada time untuk share info.
+ And ada time untuk buat copywriting.
+ Baru nama dia ada SYSTEM n seni halus.

Bisnes Aksesori

+ Berapa ramai orang ada masalah smartphone cepat panas.
+ Berapa ramai orang battery dia cepat habis.
+ Benda ni adjust setting sikit jer, info mcm ni banyak dekat google.
+ Ramai tak dekat sini yang layan youtube 1-2 jam bateri cepat habis?
+ U anggap ini normal right? Nop ini tak normal.
+ Bila charge semalaman, sepatutnya u boleh buka youtube 3++ jam.
+ I bagi tip sikit.. keluarkan semua gambar n video n info.
+ Format setiap 6-7 bulan smartphone n memory card u.
+ Masalah slow, hang, not respond, auto shut down akan kurang berlaku.
+ Walaupun u sudah pakai bertahun-tahun, performance tetap mcm baru.
+ Kalau tak pandai maintain, u masuk card terlebih banyak barang.
+ U akan rasa menyampah baru beberapa bulan da unrespond.
+ So, bila u buat bisnes aksesori kereta, smartphone, computer.
+ Kena rajin google info, apply benda tu, tulis experience u.
+ Baru tempat u akan hidup n ada personal touching.
+ Kalau u just copy paste blog orang, x buat sebarang ulasan.
+ Tempat u akan jadi kosong walau info tu bagus.
+ Bila pembaca follow 1.. 2.. 3.. minggu minat tu jadi hilang.

+ Sebagai usahawan u just perlu sikit kerajinan 2% da cukup.
+ Rajin buat research n buat sharing > sampai masa pindah fanpage.
+ Lepas tu fund dari semasa ke semasa buat Fb Ads.
+ Banyakkan pembaca u dahulu, relax, belum masa untuk menjual.
+ Bila sampai masa, timing cantik baru buat copywriting.

Ini baru nama dia ada sistem, seni n seni halus. ^_^

Daripada keseluruhan cerita ini.

KENAL

  • Orang bisnes yang ramai orang kenal dia.
  • Ini kerana dia ada banyak info2 n tip2 yang bagus.
  • Banyak wall yang i lihat > admin kurang rajin buat sharing.
  • Bila xda info, pembaca xnk datang n panggil kawan2 dia.

SUKA

  • U kena banyak membaca, mengkaji dan catit nota.
  • Baru orang akan suka untuk baca n follow wall u.

PERCAYA

  • Percaya datang dari konsisten share info2 yang bagus.
  • Kalau u just post, copy paste blog itu ini, percaya tu xkn wujud.
  • Percaya ni akan wujud bila u banyak membaca + buat sharing.
  • Sehingga wall u menjadi above average dari wall2 orang lain.
  • Bill gates kata, kalau u nak atasi pesaing u.
  • U kena membaca lebih banyak daripada mereka.
  • Kalau dia baca 300 buku, u kena baca 3,000 buku.
  • Membaca adalah kunci kepada duit yang banyak.

Membaca adalah kunci kepada duit yang banyak.

Orang yang buat banyak duit, sebab dia tahu banyak perkara. Untuk u buat banyak duit, berjaya dalam apa sahaja bisnes.

  • 1. Bisnes Pakaian
  • 2. Bisnes Makanan
  • 3. Bisnes Aksesori

Majalah, buku, perpustakaan, video, interview, forum, pemerhatian, kaji sejarah teknologi, future prediction etc. U kena ada semua knowledge2 ni. Baru ramai orang > pelanggan akan mula tuju dekat u. Duit xda tiba2 turun dari langit. Or tiba2 u dapat dia / peluang yang bagus > tiba2 jadi kaya. Perkara macam ni xkn berlaku, kalau ada maybe 0.0000000001%. Peratus untuk berlaku hampir boleh diabaikan. Untuk buat banyak duit datang dekat u. U kena banyak membaca, dan membaca dengan banyak berterusan. Sehingga u ada knowledge yang above average > sharing berterusan. Sampai level ni, baru duit yang banyak akan datang dalam hidup u.

Kalau u kurang membaca > masuk 2018.

U masih tulis, buat kerja keras, penat u sahaja. Sebab info n paling penting cara u DELIVER info sama mcm peniaga lain. Tak kira apa sahaja bidang bisnes, u kena membaca dengan banyak.

  • 1. Bisnes Pakaian
  • 2. Bisnes Makanan
  • 3. Bisnes Aksesori

Kalau belum buat banyak duit, itu tanda kurang membaca. Ini bisnes u, u kena membaca dengan banyak, baru u boleh pergi jauh. Selepas tu buat sharing secara online n offline. Kalau i tulis panjang mcm ni, u kena 3x lebih panjang lagi. Baru blh jd artist mcm i. ^_^

Add info ..

  • Today is sunday…
  • To be more rich dalam bisnes > go jogging.
  • Klik sini untuk cerita jogging >> https://goo.gl/AqRQR5

Sumber..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.