Bisnes | Servis Like

#BisnesX

Kali ni kita cerita bisnes servis like.

1. Lifestyle

Ini pattern u.

2013 .. bila tanya bisnes apa? servis like …
2014 .. bila tanya bisnes apa? servis like …
2015 .. bila tanya bisnes apa? servis like …
2016 .. bila tanya bisnes apa? servis like …
2017 .. bila tanya bisnes apa? servis like …
2018 .. bila tanya bisnes apa? servis like …
2019 .. bila tanya bisnes apa? servis like …

Nampak tak u buat benda yang sama sahaja?
Gile = melakukan benda yang sama, dan mengharap hasil yang berbeza.

Benda yang sepatutnya berlaku ialah >> Madness. ^_^

2016 .. bila tanya bisnes apa? servis like.
2017 .. bila tanya bisnes apa?

+ servis like …
+ servis video
+ servis copywriting
+ servis design
+ servis seo
+ servis busines system
+ servis coaching
+ servis management
+ servis blog comment
+ servis penulisan
+ servis photography
+ servis profile foto
+ servis product foto
+ servis kemahiran tarik like
+ servis branding awareness

Baru la wow tv. ^_^

Then lagi 2-3 tahun u boleh pakai audi merah 8 bijik. Lifestyle maksudnya. buat kerja relax. Yang lain2 tu u punya contact > u dapat komisyen. The trick is. Yang u bawa kehadapan ialah >> servis like sahaja. U cerita dekat blog & facebook, bla, bla, bla. Client request … servis like fanpage.

Then, u up sale lain-lain service (ini cerita belakang tabir) …

+ saya ada service buat video
+ saya ada service product foto
+ saya ada servis bla, bla, bla..

Bagi client u banyak pilihan, harga include kan sekali.

Then client bayar,

+ Kerja upgrades like > ini u buat.
+ Kerja foto > ini kawan u buat.

Baru nama dia work smart… ^_^
U buat kerja relax2 sahaja …

+ servis video
+ servis copywriting
+ servis design
+ servis seo
+ servis busines system
+ servis coaching
+ servis management
+ servis blog comment
+ servis penulisan
+ servis photography
+ servis profile foto
+ servis product foto
+ servis kemahiran tarik like
+ servis branding awareness

…ini barang orang luar tak tahu, yang tahu client u sahaja.
Apa yang u brandingkan ialah >>> servis like. ^_^

2. The art of soft sale

Selepas habis kerja, u sudah deliver kerja tu. Buat inception marketing / inject idea.  “Tuan, kalau ada kawan-kawan nak buat service yang macam dekat atas tu semua, contact saya ok, next time tuan nak ambil servis like lagi saya bagi diskaun“. Tapi make sure semua contact2 u tu boleh deliver kerja2 kelas A. Kerja kelas B C D semua jangan layan. Nanti semak tu datang dekat u balik.

3. Blog

Dekat blog u apa nak cerita? The answer is. Katakan sebelum ni u sudah ada 30 client. U cerita satu persatu.

Client 1

– Bisnes kosmetik
– Sebelum macam ni, macam ni, macam ni.
– Then dia ambil servis saya, result dia ini, ini,ini..

Then u kill the story. Deliver pendapat u, kalau bisnes kosmetik nak tingkatkan like, kena guna keyword bla, bla, bla, design, bla, bla, bla, setting fb bla, bla, bla, target audience bla, bla, bla. Pengalaman untuk client ni, macam ni, macam ni, macam ni.

Client 2

– Bisnes kuih raya
– Sebelum macam ni, macam ni, macam ni.
– Then dia ambil servis saya, result dia ini, ini,ini..

Then u kill the story. Deliver pendapat u, kalau bisnes kuih raya nak tingkatkan like, kena guna keyword bla, bla, bla, design, bla, bla, bla, setting fb bla, bla, bla, target audience bla, bla, bla. Pengalaman untuk client ni, macam ni, macam ni, macam ni.

Client 3

– Bisnes tudung
– Sebelum macam ni, macam ni, macam ni.
– Then dia ambil servis saya, result dia ini, ini,ini..

Then u kill the story. Deliver pendapat u, kalau bisnes tudung nak tingkatkan like, kena guna keyword bla, bla, bla, design, bla, bla, bla, setting fb bla, bla, bla, target audience bla, bla, bla. Pengalaman untuk client ni, macam ni, macam ni, macam ni.

Client 4 …
Client 5 …
Client 6 …
Client 7 …
Client 8 …
Client 9 …

Client 10 …
Client 11 …
Client 12 …
Client 13 …
Client 14 …
Client 15 …

Client 16 …
Client 17 …
Client 18 …
Client 19 …
Client 20 …

Client 21 …
Client 22 …
Client 23 …
Client 24 …
Client 25 …

Client 26 …
Client 27 …
Client 28 …
Client 29 …
Client 30 …

Lama-lama u akan dapat pembaca tetap dekat blog u. Sebab orang nak baca IDEA yang u deliver.

Macam yang i as artist ^_^ buat sekarang.

+ Asset 1. Branding
+ Asset 2. Database
+ Asset 3. Social Intelligence
+ Asset 4. Lifestyle
+ Asset 5. Networking

Structure dia sama, tapi cerita dia makin best, makin best, makin best. Idea akan datang secara automatik, maybe cerita 3-5 client yang awal x best, mengarut, tapi u tulis je dekat blog tu. Next 6-7 cerita, u da mula dapat tune penulisan. ^_^

Kesannya.

Semua business owner yang ada fanpage akan datang dekat blog u, sebab mereka nak baca idea yang u deliver tu. A’ah la … kira 1 M’sia u tapaw. Player2 lain semua malas, leka dengan facebook, so u ambil kesempatan. Cer tanya owner2 yang ada fanpage, dia nak baca tak kalau ada blog yang deliver idea / case sturdy cmne nak up likes? U just perlukan lebih sikit kerajinan dalam 2% untuk menulis. ^_^

Contoh : Structure penulisan blog u macam ni. ^_^

> Cerita client sebelum ambil servis like
> Cerita nego price / discuss
> Cerita u setting idea > upgrades like & comment
> Cerita result > ada testimoni > tampal gambar
> Pendapat u tentang bisnes/produk/niche yang mcm ni.

Then u goreng / sizzling la panjang-panjang macam i buat. Bisnes ni macam main chess. Sometime u kena pancing buah2 penting untuk menang. Then u deliver idea yang best2. Habis tu macam mana nak buat duit?

4. DATABASE

Bila pembaca datang u buat free report > form email.

Lepas tu …

+ U jual ebook
+ U jual buku 500 unit (case sturdy client2 u)
+ U jual servis > dalam servis offer servis2 yang lain mcm dkt atas.
+ U buat coaching fbads
+ U buat mini seminar fbads
+ U buat servis colsultant

Harga letak mahal-mahal. Jangan letak yang murah2. Bila i as artist ^_^ suggest ada sebab kenapa kena buat macam ni. So, u just pancing dengan idea2 yang best. Pendapat saya untuk naikkan like bisnes jenis ni, macam ni, macam ni, macam ni, macam ni ..

Then u sudah boleh tapaw dengan barang2 ni.

+ U jual ebook
+ U jual buku 500 unit cukup
+ U jual servis > dalam servis offer servis2 yang lain mcm dkt atas.
+ U buat coaching fbads
+ U buat mini seminar fbads
+ U buat servis colsultant

+ servis video
+ servis copywriting
+ servis design
+ servis seo
+ servis busines system
+ servis coaching
+ servis management
+ servis blog comment
+ servis penulisan
+ servis photography
+ servis profile foto
+ servis product foto
+ servis kemahiran tarik like
+ servis branding awareness

Buat target database 1k > 5k > 10k > 15k > infinity /nonstop.

5. Community

U ada banyak kawan dekat facebook right?

1. U buat blog cantikssss2…
2. U kumpul 100 > 300 > 500 > 1k > 5k > 15k database.

Invite kawan-kawan 10-15 u yang minat.
Suggest buat benda yang sama.

1. U buat blog cantikssss2…
2. U kumpul 100 > 300 > 500 > 1k > 5k > 15k database.

In future bila semua database da banyak. U buat bisnes kosmetik. Then u jadi macam Dato’ Vida. Benda ni faham ke? Database = orang-orang dari servis like. Then u buat bisnes > kosmetik. Boleh ke tak? Kenapa plk tak boleh. Sebab produk u kan ‘special’ mesti la u boleh ‘cerita’ dekat semua client, database & pembaca blog u. Kalau produk tu tak special tak boleh cerita. Produk yang special jer u boleh cerita. So, u kena buat produk kosmetik yang special2. Faham ke ni? The point is. U tak perlu nak fikir next bisnes. Bisnes yang ada sekarang setup kaw-kaw. Bila branding u canggih automatik bisnes2 yang lain juga akan naik. Buat target database phase by phase 15k >>> infinity.  Dalam sains nama dia. How you do anything = How you do everything.

Macam i as artist .. ^_^

+ I buat research #ESM kaw-kaw ..
+ I buat #ESM kaw-kaw..
+ Dengan #ESM i set community kaw-kaw..
+ Dengan #ESM i set Blog ESM kaw-kaw …

Attitude kaw-kaw ini akan PROGRAM u punya sel-sel > memory yang ada dalam kulit. Semua barang i as artist ^_^ play class A. In future i nak keluarkan kosmestik, sure produk tu class A juga. Pembinaan bisnes berkaitan dengan attitude, maintain, dedikasi, disiplin, sungguh2, etika, A class, SYSTEM & STRUCTURE.. etc. Bila u ada attitude yang macam ni, apa bisnes pun u buat, u akan bawa attitude yang sama juga.

Why?

1. Programming diri u.
2. How you do anything = How you do everything.

#FormulaSLM.. Di-design supaya …

+ Blog u terus menerus berkembang.
+ Database u terus menerus berkembang.
+ Skill menjual u terus menerus berkembang.
+ Inner peace u terus menerus berkembang.
+ Networking u terus menerus berkembang.

Ibarat u belayar di lautan yang luas. U datang dekat sesebuah negeri yang baharu. U bakar kapal u. Dekat tempat yang baru ni u hanya ada dua pilihan. (1) Berkembang dan terus menerus berkembang, atau. (2) U akan merempat dekat negeri orang > the end.

Sumber..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.