Bisnes | Pizza

Pizza

Kredit gambar: Google

#BisnesX

Kali ni kita cerita bisnes pizza (makanan).

1. Blog

Bila fikir2 balik, i bukan suruh u buat blog, tapi dalam word yang lain ialah bina platform. Platform ni dalam dunia offlline nama dia kedai / market / wisma / pejabat / tempat u. Client nak tengok kita punya kedai, cantik, profesional, ada banyak info yang bagus. If duit nak banyak tapi, kedai x nak design cantiksss2, client nak bagi duit pun xda selera. owner plak sibuk main facebook. Berbeza dengan peminat i, blog cantik, content bagus, menghargai pembaca, value ada kualiti, apply #NewCopywriting, professional, baru client akan bagi u beribu-ribu $$$. ^_^

Apa idea untuk tulis blog tentang pizza. Semua negara dekat dunia ni. ^_^

S
> Saint Kitts and Nevis
> Saint Lucia
> Saint Vincent and the Grenadines
> Samoa
> San Marino
> Sao Tome and Principe
> Saudi Arabia
> Senegal
> Serbia
> Seychelles
> Sierra Leone
> Singapore
> Slovakia
> Slovenia
> Solomon Islands
> Somalia
> South Africa
> South Korea
> South Sudan
> Spain
> Sri Lanka
> Sudan
> Suriname
> Swaziland
> Sweden
> Switzerland
> Syria

T
> Taiwan
> Tajikistan
> Tanzania
> Thailand
> Timor-Leste
> Togo
> Tonga
> Trinidad and Tobago
> Tunisia
> Turkey
> Turkmenistan
> Tuvalu

U
> Uganda
> Ukraine
> United Arab Emirates (UAE)
> United Kingdom (UK)
> United States of America (USA)
> Uruguay
> Uzbekistan

So, u kena googling satu persatu cerita tentang pizza. Amik gambar cantik2 then tampal dekat blog u. Kalau language tak sama, guna google translate. Ada 200 lebih negara u kena google.

Kerja ni gile tak? Tak la, kehkehkeh… just madness jer. Always remember, G20% semua madness. Tu sebab dia orang boleh jadi kaya-raya. In case xda cerita pizza, cari info2 tentang roti / sandwich. So, u ada sangat sikit kerja untuk blog u. ^_^

Next info..

+ Citarasa middle east, asia, euro.
+ Sejarah pizza, info2, fakta2, tentang pizza.
+ Lepas tu berapa peratus (saiz pasaran) orang suka makan pizza. ^_^

+ Cari 300 blog cerita tentang pizza ..
+ Cari 300 video cerita tentang pizza ..
+ Cari 300 gambar cerita tentang pizza ..
+ Cari 300 perbincangan cerita tentang pizza ..

Faham ke kenapa i as artist ^_^ cadangkan u buat benda2 mengarut macam ni? Apa pula kaitan dengan bisnes pizza u? ^_^

Contoh ..

> Blog : https://empirisesm.wordpress.com/

Categories

> Faq ESM (6)
> Info ESM (2)
> Info ESM (Private) (6)
> Magnet Wang (1)
> Meditasi 100 Hari (1)
> New CopyWriting (1)
> Poster (3)
> Sains Kekayaan (2)
> Teknik Menjual (2)
> Testimoni ESM (1)

Kenapa i as artist ^_^ buat categories banyak2 macam ni?

Ini, inject dekat blog u.  Then banyak buat AQAL dekat.

> Wechat
> Facebook
> Whatsapp
> Forum
> Best friend
> Jiran2

Jangan berhenti buat validate, re-validate, AQAL. Terus menerus buat research berkaitan bidang u ok.

Benda2 ni also inject dekat blog u. ^_^

+ testimoni
+ sharing
+ happy client
+ info2
+ activity
+ networking u
+ team u
+ restock
+ pic u post barang
+ pic kereta rosak
+ pic u celebrate
+ pic u bercuti
+ pic u reward diri
+ kalau ada penulis jemputan pun bagus

U buat pizza right? Dekat M’sia ni ada berapa jenama pizza? Yang terkenal ada berapa banyak? Setiap satu tu ada cawangan? Semua pengetahuan am ni, u inject dekat blog u. ^_^

Again. Faham ke kenapa i as artist ^_^ cadangkan u buat benda2 mengarut macam ni? Apa pula kaitan dengan bisnes pizza u? ^_^

U buat buat jer …. bila content u da banyak, u akan sampai ke level2 tertentu, u akan faham sendiri kenapa kena buat benda2 yang orang biasa tak terfikir nak buat. ^_^

Clue untuk u faham ialah … ^_^

> Tahun 2010 – I buat research #System (6 bulan ++)
> April 2013 – I buat research #SMR
> Sekitar August 2013 – I buat research #70L

Then selepas itu 2014 – 2015 – 2016 ..

+ Research #ESM
+ Research #ETM
+ Research #IAMM
+ Research #Sainskekayaan
+ Research #RedAudiStructure

Jangkaan 2017 (kalau i rajin) .. ^_^

+ Research #WiTM
+ Research #7TerasTenaga

Hasil daripada research ni semua ..

+ I jadi artist dalam bidang #Ebook ^_^ ..

And kalau u rajin macam i ..

+ U also akan jadi artist dalam bidang #Pizza .. ^_^

Sebelum ni i as artist ^_^ cerita ..

+ Nak buat 100 jualan / week ..
+ Then peminat agak kekok nak terima info tu …

Then kita explain secara realistik ..

+ Target community ada lebih 30 + orang ..
+ Semua associate da buat duit dalam bidang masing2 ..
+ Semua associate memang run bisnes yang berjaya ..
+ A few sedang restructure bisnes balik ..
+ Also ada a few yang betul2 kaya ..

Mereka sudah follow research2 yang lepas. Mostly da kenal sekitar 2-3 tahun. 4-5 orang memang betul2 player ebook.

Daripada #ESM kami akan upsale dengan.

+ #ETM
+ #SMR
+ #70L
+ #IAMM

Semua ebook2 ni special. U all jangan salah faham taw. Bila i as artist ^_^ cerita fasal i. Meaning dengan #FormulaSLM. You all akan ‘lalui’ #jalanyangsama dgn #nicheyangberbeza2..

Satu lagi. Sekian banyak research yang you all kena buat untuk penuhkan 150 artikel > sebenarnya untuk canggihkan kepala u. Canggih berkaitan bidang / niche u. Canggih = U all akan touch ‘outstanding’ knowledge.

Kalau u kaji tentang pizza. Meaning u akan ada outstanding knowledge tentang pizza. ^_^

+ Company A … Apa bahan? Apa saiz pizza?
+ Company B … Apa bahan? Apa saiz pizza?
+ Company C … Apa bahan? Apa saiz pizza?
+ Company D … Apa bahan? Apa saiz pizza?

Semua cerita tentang pizza atas planet bumi ni u tahu. Kira kepala u jadi macam wikipedia tentang pizza. ^_^

Baru u boleh touch level specialist / profesional. Satu benda yang u kena tahu, YOUR CLIENT akan bagi duit beribu2 kalau u ada banyak knowledge dalam sesuatu bidang. Then u da boleh jadi g20 consultant. ^_^

The point is,

+ Kenapa orang A = Buat banyak duit, life macam heaven ..
+ Kenapa orang B = Life macam neraka .. ^_^

U try tanya sesuatu dalam bidang dia. ^_^

Then u akan dapati ..

+ Orang A, akan buka cerita secara panjang lebar, detail, spesifik, dan dia boleh cerita berjam2 lamanya.
+ Orang B, buat bisnes juga, tapi 5 minit cerita da habis. ^_^

Itu sebab, kenapa i as artist ^_^ suruh u research macam2 hal tentang bidang / niche / produk u. Nak buat research #IAMM ni pun makan masa 2-3 tahun. Idea #IAMM ni telah wujud sejak 2013 lagi. Then hanya dapat direalisasikan pada 2016. Lama tak i as artist ^_^ kumpul DATA?

+ Facebook > u kena digging
+ https://empirisiamm.wordpress.com
+ http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=548619

Kita masuk dalam sikit. SIAPA PEMBACA BLOG U? Maksudnya u nak deliver info / tulis kepada siapa?

Ada 5 layers pembaca.

1. Layer akademik & professional.

  • Ini terdiri daripada branding besar (r&d department), kilang, syarikat, chef, player pizza, restaurant, universiti bidang makanan, dan sebaginya.
  • Kepala layer ni nak resepi baru, idea, contoh2, tentang pizza yang ada dekat serata dunia. Jadinya blog u ada apa yang mereka nak.
  • Bila u rajin cari data pizza, kepala u jadi canggih, u boleh deliver (also pancing) semua pembaca dari golongan ini.
  • Semua student bidang makanan akan datang dekat blog u.
  • Lama2 u jadi pandai, pihak universiti akan panggil u jadi pensyarah jemputan, cerita tentang pizza. ^_^
  • Also company2 tu semua akan panggil u jadi consultant, u minta payment mahal2, untuk suggest idea2 tentang pizza.
  • U boleh cerita tentang taste, asia, euro, untuk market M’sia sesuai utk rasa macam ni, macam ni, macam ni.
  • Sebab u sudah google n cari info2 tu semua dari awal, u tulis buku (for branding awareness), then u boleh bagi talk tentang #pizza tanpa skrip berjam2 lamanya.
  • Idea2 yang u keluarkan sangat brilliant, then u da boleh ubah landskap pizza untuk M’sia ni.
  • U jadi mcm i as #KINGebook & U jadi #KINGpizza. ^_^
  • Bila talk tentang pizza, u boleh cerita with full of passion. ^_^

2. Layer Pemborong

  • Kepala mereka nak tahu tentang teknologi logistik, storage, kos2 yang boleh dijimatkan,
  • Lepas R&D da siap, syarikat produce pizza besar-besaran, then pemborong akan ambil stock dari kilang.
  • Dekat sini cerita tentang logistik, rack, delivery, kos pengangkutan, cooler room, box, packaging, dan sebagainya.
  • Yup, tentang ‘rack’ dalam store pun u tahu, ini baru namanya authority.
  • Jenis lorry, cooler untuk lorry, rack dalam lorry, pallet, bungkusan supaya pizza tak rosak pun u tahu.
  • Dekat sini also bahagian branding, kotak, lapik, tulisan pada kotak yang cantiksss, bla, bla, bla.

3. Layer Pengedar (Kedai, walmart, pasaraya, company).

  • Pembaca macam ni nak tahu macam mana nak jual pizza.
  • Marketing & Advertising macam mana.
  • Domino pakai syarikat DSMAX, mereka bagi kupun, DSMAX melatih professional seller, seller2 ni pula buat promosi office to office, door to door, mamak to mamak, pasaraya.
  • Ada juga player pizza yang buat advertising dengan tv, billboard, ada juga yang jv dengan bank2, syarikat penerbangan, dll.. untuk jual pizza tu.
  • Ada yang guna internet, ada guna artist, model, maskot, sponser, buat pertandingan, untuk branding awareness.
  • Seluruh player pizza ada teknik2 marketing n advertising macam mana nak jual pizza mereka dengan banyak.
  • So, u google semua information ni, tulis dekat blog u, maka semua pembaca dari layer ini, akan jadi peminat blog u.
  • At the same time, u rajin buat kajian macam mana player2 pizza seluruh dunia buat marketing, maka kepala u akan jadi semakin canggih.
  • Orang2 marketing dari frozen food, juga akan datang sebab nak baca tentang info macam mana jual barang makanan.

4. Layer IKS (Personal, agent, affiliate, drop-shipper)

  • Ini u kaji cmne player2 pizza naik dari kecil, dekat google ada kisah2 tu semua.
  • Semua syarikat yang besar bermula dari kecil, so, u track semua info, data, history, macam mana dari kecil mereka boleh jadi besar macam sekarang.
  • Maka semua player pizza, dari M’sia, S’pore, Brunei, Indonesia yang IKS akan datang dekat blog u.
  • Sebab blog u jer sahaja yang ada data / info lengkap macam mana nak bangunkan perniagaan pizza.

5. Layer Peminat Pizza

  • Semua 200 ++ negara gambar pizza kena ada.
  • Pizza bentuk love pun ada. ^_^
  • Gambar pizza, gambar cheese, dari negara2 lain semua u kena tulis dekat blog tu.
  • Player lain semua malas, mereka sibuk main facebook, so, u ambil kesempatan bina blog u dalam 3-5-7 tahun.
  • Then semua peminat M’sia akan tumpu dekat blog u. ^_^
  • I as artist ^_^ nak tengok gambar pizza yang ada banyak cheese. Sbb i suka makan pizza jugak. ^_^

2. SELLING SYSTEM

Social Intelligence / Selling system

+ Kenapa i as artist ^_^ bersusah payah buat research?
+ Kenapa i suggest u cari banyak info tentang pizza?

Reason dia .. ^_^

Selling system

> Awareness + Educate + Closing = ‘$$$’ ..

Reason dia .. ^_^

Social Intelligence

No. 3 : closing = Process transfer believe!

Bila u ada banyak data dalam sesuatu bidang. U punya cakap / penulisan.

+ Ada influence
+ Ada energy
+ Ada power
+ Ada confident level yang tinggi

Dengan barang2 ni semua. Melalui presentation (bercakap / menulis) akan influence client u secara magik, magis, n magic. ^_^

Bila u rajin buat research, u tak perlu nak guna teknik2 selling yang mengarut like copywriting, story, urgency, psikology, n apa2 teknik yang mengarut sama sekali. ^_^

U akan jadi artist macam i. U boleh bercerita dengan relax. tenang .. friendly .. halus..

Then sale tu akan mula masuk satu .. satu .. satu … satu .. Kemudian jadi dua.. dua.. dua.. tiga.. tiga.. tiga.. etc..

Yang membeli tu pula dengan rela hati ..

+ Sebab mereka betul2 nak belajar ..
+ Sebab mereka betul2 nak faham tentang produk2 i ..

Hasil dia u boleh baca dekat testimoni2 ESM. Apa yang akan berlaku ialah, life u jadi macam heaven. ^_^

So, produk pizza cmne nak jual? Kalau u jual 1 .. 1 .. 1.. tahun bile u nak pakai red audi? Apa yang u buat ialah ..

1. Pakej 1 unit pizza..
2. Pekej 3 unit pizza..
3. Pakej 5 unit pizza..

Buat juga ..

4. Pakej hadiah pizza ..

+ Buat kotak cantiksss2 ..

5. Pakej hantaran pizza ..

+ Buat deko cantiksss2 ..

6. Pakej anniversary pizza ..

+ U deal dengan restaurant whatever ..

7. Pakej birthday pizza ..

+ U tak perlu buat kek.
+ Jumpa kedai deal harga.
+ Jumpa restaurant deal makanan ..
+ Kerja u just pizza, yang lain sekalikan harga pakej ..

8. Pakej tahlil pizza ..

+ Letak flyers pizza dekat surau / masjid daerah u..
+ Cipta kelainan ..
+ AJK, bilal, imam, ustaz pun nak makan pizza jugak.. ^_^

9. Pakej jamuan pizza ..

+ Sekolah ..
+ Pejabat
+ Taska
+ Kilang
+ Tetamu VIP pengantin pun boleh ..
+ Whatever ..

Kadang2 orang nak buat majlis, tapi malas nak sediakan makanan, so jumpa pakej2 yang u buat. So, u buat servis2 benda2 ni semua .. ^_^

In future ada bajet letak 30 banner pizza dekat taman u. * Include kan sekali nak cari agent2 untuk servis2 ni. U tulis, saya ada pizza yang special. ^_^

Positioning dekat facebook n blog.

Bila u rajin buat research, kepala u jadi canggih. Secara automatik penulisan u dekat facebook akan ada pengaruh yang besar. So, tak perlu nak belajar teknik2 penulisan, buku2, ebook2, marketing yang terlalu banyak, buang duit jer. Reason kenapa susah sangat nak buat duit ialah dalam kepala tu KOSONG.. KOSONG… KOSONG.. Bila kepala KOSONG, yang tulis semua mengarut. Da tu sapa nak follow u dekat facebook? U just perlukan lebih sikit rajin dalam 2% untuk kumpul data, then u sudah boleh sizzle dekat facebook. U bagi gambar yang cantikss2, fakta, info, yang bagus2, orang akan suka nak baca secara automatik. If, kepala u kosong, aura penulisan u pun kosong. Tu sebab susah nak buat duit, sbb kepala kosong. But, this time, u berterusan buat research. But, this time, u beli 300 buku (selling, self enrichment, makanan, management, psikologi, marketing, dll). Baru u boleh jadi #QUEENofPIZZA. ^_^

3. DATABASE

Player kecil nak naik sangat susah. So, solution yang best ialah u kumpul database. Orang datang u ambil info, then layan dengan info2 yang bagus. Lepas tu, soft sell dengan pakej2 pizza u. Kumpul 100 > 300 > 500 > 1k > 5k > 10k > 15k database. Buat planning 3-5-7 tahun, da cukup untuk u jadi kaya-raya. U sudah buat kajian, u ada banyak idea tentang pizza, sebulan u boleh keluarkan pizza special edition 500 unit. Idea2 tu semua akan datang macam magik, sebab u dah banyak google tentang pizza dan 200++ negara2 yang ada. Maka u dapat generate CASH FLOW yang konsisten. Last time kita tulis, RM50 x 500 = RM25k. Profit u mungkin 20%-30% sahaja.

Dalam dunia bisnes profit sebenarnya No. 4/5/6/7. No. 1 = CASH FLOW. Tahu tak apa guna cash flow? Gunanya adalah untuk rembat dana gov, bank, sme bank. ^_^

+ Tu sebab i collect database.
+ Tu sebab i suggest semua associate collect database.
+ Tu sebab i suggest semua peminat collect database.

+ Reason dia supaya bisnes kita stable.
+ Bisnes stable tak penting / tak bagus.
+ Tapi berterusan berkembang tu yang penting. ^_^
+ Secara indirect CASH FLOW juga akan konsisten berkembang.

Kekuatan sesebuah bisnes juga diukur dengan berapa banyak bilangan database yang u ada.

+ U 1 orang ada = 30,000 database pelanggan.
+ U rasa u sudah power. ^_^

+ At the same time, artist ^_^ just ada 1,000 data.
+ U pun fikir dengan bangganya u lebih pandai dari i.

Ni, contoh jer. Pada suatu hari kita cakap. I got assoiate .. Semua power-power. Jumlah 10 orang = 100k database. Beza dia kita orang buat bisnes mcm heaven. ^_^

4. Kung fu panda ii > inner peace / tenang / relax2 jer …

Membina branding adalah kerja2 yang sangat heavy. So, u kena banyak relax, buat meditasi banyak2. Blog / branding sangat banyak kerja. So, dalam magic community permulaan i lebih tekankan supaya kembangkan database dahulu. Blog, bagi ada dahulu pun sudah ok. Benda yang serious ialah, DATABASE tu. U ada knowledge (info, 300 buku, blog) + database kira da boleh jadi heaven. Membina branding = Game next level. U ada ‘DATABASE’ automatik ‘branding’ akan wujud. Develop database u dengan relax, 3-5-7 tahun.

5. Community / Network

Nak jadi lebih kaya. buat networking. ^_^

+ Suggest semua orang buat blog / bina branding.
+ Suggest semua orang collect database.
+ Suggest semua orang buat community.
+ Semua orang berterusan tajamkan skill menjual.
+ Also, suggest semua orang buat meditasi challenge 100 days. ^_^

SLM Structure / #FormulaSLM ni simple.

+ U buat blog > u suggest kawan2 u buat blog.
+ U kumpul database > u suggest kawan2 u kumpul database.
+ U continues learning > u suggest benda yang sama.
+ U be cool, relax, tenang, buat kerja relax2 je > juga sama.

Bila kawan2 u mula dapat tune.

+ Suggest mereka buka community 10-15 orang.

Always remember, fokus kita ialah ” #BERKEMBANG “. In case sales u over target secara weekly, itu bonus. Perkara yang utama dalam this system ialah. Kekalkan perkara yang utama sebagai yang utama.

Sometime manusia ni, bila mula dapat banyak sale. Dia sudah mula lari fokus, push kaw-kaw untuk dapat banyak sale. Then lepas tu tune lari, bisnes mula jatuh. I (masa tu blm jd artist lg ^_^) ada banyak pengalaman macam ni. Tu sebab i as artist ^_^ tak banyak talk about duit n result. Fokus kita kembangkan #ASSET. Bila u lari fokus, ada consequences.

Bila u dapat maintain fokus. Then bisnes & networking pizza u akan jadi besar dan terus menerus berkembang. In the long run.. 1 M’sia u tapaw. ^_^

Sumber..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.