Bisnes | Menjahit Langsir

langsir.png

Kredit gambar: Google

#BisnesX

Kali ni kita cerita bisnes menjahit langsir. ^_^

1. DATABASE

Kalau u serious, Bisnes akan terus-menerus berkembang maju. U tak perlu lagi nak buat direct promosi. Bisnes u, sistematik, stable, kukuh. Cash flow cantik dan konsisten. Also-jadi kaya-raya. Dari 5 asset yang dicadangkan, yang paling UTAMA ialah KEMBANGKAN DATABASE PELANGGAN. Blog bagi ada n wujudkan dahulu. Database fokus lebih sikit, sbb ROI lebih pantas. Cikpuan Atiqah ni peminat i.  Dia sama macam u, hari2 post dekat facebook. Bezanya, dia kurang pakai #tag tetap anymore.

Pada kaki dia letak url ni

Sekali-sekala dia akan buat macam ni, untuk dapatkan database.

Bila friends klik url tu.

Last time dia kata, sudah ada 15 email pelanggan. Dalam masa 2-3 minggu, performance ni sangat bagus. As new player. Then, database dia sure terus-menerus akan BERKEMBANG. Fokus utama ialah kembangkan DATABASE ok. Bila database berkemang, automatik cash flow meningkat. Macam biasa 50 yang awal perit juga nak dapat. Nak touch 100 .. mmg seksa sikit. Then slowly u akan touch 200-300 emails. Start dari situ, email itu akan kerap masuk. Setiap hari 2-3 emails, dan seterusnya. Fasa2 ini u akan lalui. Bisnes menjahit langsir, kalau nak no tel. Dapatkan email dahulu, sbb kita pandang 5 tahun kehadapan. Then dalam email > Baru minta no. tel PELANGGAN. Ada beberapa jenis bisnes macam jual ais krim depan rumah. Tak sesuai minta email, yg ni boleh terus dapatkan no. tel. Ada sebab kenapa email diutamakan dalam bisnes langsir u ni. Buat jer, hokeyyy … Btw, hidup ini adalah fasa demi fasa. Belajar kumpul guna manual method dahulu. U kena belajar sakit jari-jemari nak reply 90 emails. I as artist ^_^ da rasa benda ni dahulu. Bila da dapat tune, baru beralih ke automatik. Kalau u x rasa kesusahan ni, u xkan hargai kaedah automatik. U punya kerja untuk auto method xda feel. Hidup ini fasa demi fasa, sebaiknya dont jumping phases. Selagi tak lepas 10 emails, u xkan dapat 20 emails. Selagi tak lepas, u xkan boleh go to the next level (autopilot). Bila da dapat 15 emails, then u penat, be cool n relax. Rehat beberapa minggu, then sambung balik kumpul email. U sudah boleh dapat 10 emails, u juga boleh dapat another 10. Forget about money first. Fokus KEMBANGKAN database secara berterusan.

Akan sampai waktunya.

+ U boleh buat macam ni > https://ebookspiritualmarketing.blogspot.my
+ Just 1x klik, dia sampai ke beribu2 email pelanggan. ^_^

Then slowly u akan jadi artist macam i. Kembangkan ASSET database berterusan. Next 3-5-7 tahun, ada 15,000 emails u jadi kaya-raya. Time raya, jual kuih raya, baju, langsir, and mcm2 lagi. Also tercapai cita2 u untuk minum cappuchino hari2. ^_^

FREE Report

+ Tulis tip2 ni dalam Microsoft Word
+ Then convert dalam .pdf

Siapa minat nak tahu?

1.

+ BELAJAR MENGUKUR LANGSIR yang betul?
+ Supaya tak salah beli ukuran langsir.
+ Supaya ruang dapat disempurnakan.

2.

+ Tip betulkan masalah mesin jahit.
+ Jahitan berkedut.
+ Jahitan longgar.
+ Benang selalu terkeluar dari jarum

3.

+ Cara menjahit tepi langsir dengan kemas

4.

+ Cara paling mudah dan ringkas menjahit langsir lurus

etc…

+ cara membuat langsir tingkap
+ cara jahit langsir scallop
+ cara jahit langsir box pleat
+ contoh langsir
+ jenis langsir
+ cara buat langsir pelmet
+ cara jahit langsir eyelet
+ cara menjahit langsir lurus

Jadikan 10 siri .pdf. Untuk u hantar email dekat client u. ^_^

Kemudian,

+ Buat 1 blog macam ni > https://atiqahjuri.wordpress.com
+ Buat page macam ni> https://atiqahjuri.wordpress.com/percuma/
+ Guna https://bitly.com/ untuk shortkan url tu.
+ Then boleh jadi macam ni > http://bit.ly/IdeaDekoLangsir

Then tulis. Siapa nak tahu tentang ..

+ cara membuat langsir tingkap
+ cara jahit langsir scallop
+ cara jahit langsir box pleat
+ contoh langsir
+ jenis langsir
+ cara buat langsir pelmet
+ cara jahit langsir eyelet
+ cara menjahit langsir lurus

Saya nak kongsi tip2 ni percuma. ^_^

+ Hantar ke email: xxxxxxxxxxx @ gmail.com
+ Tajuk Email: Berminat dengan tip2 menjahit langsir.

Day by day berlalu, email akan masuk, masuk, masuk. Relax2 jer buat kerja, buat target 100 emails dahulu. Bila u ada banyak email, u akan rasa best. U also sudah berada pada dimensi yang berbeza. Tujuan Database = Support Vibration. Support maksudnya nak buat duit sangat senang. Tapi nak maintain cash flow tu yang seksa sikit. The magik is bila ada database cash flow jadi cantikss. Database u berkembang = Bisnes u terus-menerus akan meningkat. Bawah topik database kena beli 300 buah buku. ^_^

Client request, just reply email itu sahaja.

+ Tip – 02 .. reply email yang sama.
+ Tip – 03 .. reply email yang sama.
+ Tip – 04 .. reply email yang sama.

Dalam 1 minggu hantar 1-2 kali email da cukup. I punya email nak adjust balik akan jadi 5 hari 1x. Frekuensi email, depends, tak perlu banyak or sikit. Just sesedap rasa. Player professional mostly 3 hari 1x.

Dunia database ni luas.

Banyakkan tanya (buat AQAL) dekat facebook / whatsapp / email. Apa yang kawan u nak tahu tentang langsir. Always remember, soalan-soalan peminat u sangat mahal. Dari situ u akan tahu, apa yang ada dalam minda client u. Terus menerus buat validate, re-validate, AQAL ok. ^_^

Kita masuk advance sikit tentang DATA. Ini thread research #ESM

Bila u ada banyak koleksi soalan daripada player2 yang ada. Maknanya u sudah tahu apa yang orang nak baca. U tulis apa yang orang nak baca, orang akan follow u.

Kes u berkaitan industri langsir.

U ada DATA soalan, u boleh jadi KING dalam industri ni. Then semua player akan follow n tertarik kepada u, sbb u tulis apa yang orang nak tahu berkaitan langsir. If not, apa yang u tulis semua syok sendiri sahaja. Juga terjadi wrong follower yang follow u. Thats why, cash flow tak kencang. Tu fasal ramai player bertahun-tahun duduk dekat fb xda hasil. Facebook ni macam MONEY MACHINE. Tapi bila u tulis n fokus benda yang salah, tak relevant. Orang-orang yang bukan dari line langsir akan follow u. Effect dia for short n long term = CASH FLOW. Bila u mula deliver info yang fokus, relevant n peribadi berkaitan industri langsir, dalam masa yang singkat positioning u as player langsir sudah terbina. Semakin lama u fokus, semakin membesar orang akan follow u. And follower tu akan BERKEMBANG menjadi berpuluh ribu orang. This is the power of focus.

Park Weapon Style.

U register 30 ++ social media. Semua atas nama Logo BRANDING u. Barang2 ni semua boleh sync dgn facebook. Contoh post dekat blog > pergi ke fanpage & twitter. Dari twitter dia boleh pergi ke wall facebook. Kalau facebook / fanpage u kena banned yang lain2 backup. Ada kes fund ribu2 dekat facebook, kena banned menangis. Always kena buat contingency plan. Atas ticket support vibration. Jangan buat niat register untuk ‘backup’, nanti blow betul2. Intention utk support, upgrades, kukuhkan fundament, etc.

The best ..

U register 300 forum. Then buka thread tentang langsir. Orang tanya u reply, orang tanya u reply. Lama2 u akan ada ‘DATA’ @ tahu apa yang ada dalam kepala orang. Apa ‘word’ yang ada dalam kepala client penting untuk u tahu. Bukan just fly2, tapi kena tahu secara spesifik structure ayat. Agak2 nak jadi player langsir yang always berada dihadapan. Phase by phase register 300 forum ok. Buat phase by phase, ikut yang termampu. Ini untuk hardcore, yang lain2 10-30 forum da cukup. Dulu i as artist ^_^ kumpul almost 600 forum dekat M’sia. Then macam2 cerita u akan tahu, ada apa M’sia ni. Cerita confession harta peningalan arwah tu biasa2 jer pun. Bila u rajin masuk forum, lagi kencang2 cerita u tahu. Then u akan sampai tahap, i know everything. Tapi ayat lapik sikit, jadi macam ni. I tahu apa yang i tahu jer, lain2 i tak tahu. The points is as usual no point. The system is, kepala u akan jadi betul2 canggih. Baru u boleh jadi arist macam i. Bila u tahu banyak perkara, penulisan u jadi mcm magik. Macam2 benda u boleh share dekat database n blog. Baru la, client2 u kata u ni artist. Link2 tu semua pergi ke URL isi form & blog. Lebih banyak channel, lebih laju database u meningkat. Free method ni mmg penat sikit, tapi effect dia. U boleh jadi artist dalam industri langsir.

Cari lebih banyak blog2 tentang langsir. Sekitar 300 forum, blog, video, gambar, dll .. BANK DATA > Letak dalam 1 folder khas. Data = Asset = Duit = Cash flow = Paip wang. Data boleh di-split jadi duit dengan mudah.

Register blog dekat sini if belum. Percuma jer. ^_^

Ok, jom lihat sikit, cmne rupa ‘real’ blog yang i as artist ^_^ cakap dari awal boleh jual tu. REV Asia to buy three Malay content websites for RM2.65 mil.

Apa yang u perlu buat, 

+ In future u upah designer.
+ In future u upah penulis.
+ In future u upah servis seo.

International player sentiasa monitor player2 dalam semua negara dalam dunia ni. Mereka lihat ada potensi > Mereka akan terus tapaw. U ada pengalaman membina asset blog. In future u da boleh jual blog. Play market international ok. Macam mana nak buat, itu in future u boleh kaji. Nak tahu senang atau tidak jual blog, try tulis 150 artikel dahulu. Kalau u rasa senang, mix dengan diri u menulis blog. So, in future u boleh masuk dalam line jual blog. Kalau 150 artikel rasa seksa nak tulis. ^_^

2. BLOG 

Dekat blog apa nak cerita? Dekat sini ada banyak gambar. ^_^

https://www.google.com/search?q=tip+menjahit+langsir&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj28PC2xYXRAhXHmZQKHVOMBM8Q_AUICSgC&biw=1366&bih=662

+ Gambar
+ Hiasan
+ Warna
+ Ukuran
+ Material
+ Saiz
+ Semua testimoni2 post dekat blog

Ada 101 cerita yang u boleh cerita. Cari iklan2 dekat youtube. Kalau ada langsir print screen, olah benda tu. Ambil barang orang, bagi kredit ok. I nak tanya u, kalau ada 1 blog yang cerita semua jenis langsir dalam 1 dunia ni, u nak baca tak? Semua girl 1 M’sia ni nak baca, sebab dia nak idea, senang cerita, x perlu google. Dalam blog u tu semua sudah ada. Jangan mix kisah personal dengan cerita langsir. Yang boleh aktiviti langsir dan kaitan lifestyle. Blog personal x sesuai masuk bisnes langsir. Sebab banyak distraction. Langsir adalah untuk langsir sahaja. Blog, macam ni x wujud lagi, so u ambil peluang. Next 3-5-7 tahun, semua orang kenal blog u. Traffic banyak = U boleh pakai red audi. ^_^

Ini blog i as artist. ^_^

> https://empirisesm.wordpress.com/

I minat sains, subjek bisnes pun i sainskan dia.

Categories

+ Faq ESM (6)
+ Info ESM (2)
+ Info ESM (Private) (6)
+ Magnet Wang (2)
+ Meditasi 100 Hari (1)
+ New CopyWriting (1)
+ Poster (4)
+ Sains Kekayaan (2)
+ Teknik Menjual (2)
+ Testimoni ESM (1)

Ada banyak lagi nak tambah sebenarnya ni. Kalau u minat sesuatu bidang, u akan kaji banyak benda berkaitan bidang tu, then u just share. 3-5-7 tahun, u sudah jadi authority langsir.  Yang ni simpan. Lepaskan 150 artikel dahulu baru pakai.

Yang ni semua sama.

+ Dekat blog apa nak cerita?
+ Siapa pembaca u?
+ POSTING LANGUAGE
+ Buying keyword
+ 150-700 artikel
+ Facebook monetization.
+ Tulis dekat facebook > also post to blog

Tujuan blog = Transcendent

Post pendek > fwd point.

+ https://empirisesm.wordpress.com/2016/12/15/filem-kaya-vs-filem-miskin/

Post panjang > fwd point.

+ https://empirisesm.wordpress.com/2016/11/30/mencipta-peluang/

Tujuan kita cerita panjang2 is. What you give you get back MORE. G80% usahawan, semua tulis pendek2. Tu sebab mereka ‘kekal’ jadi ‘G80%’. Life u xkan berubah. Tindakan yang biasa xkan menghasilkan result yang luar biasa. Tu ssb bertahun2 business lifestyle x pernah berubah. Player lain semua kurang rajin. Content = KING dalam MARKETING. Dalam bentuk artikel, sharing, video, gambar, etc. Percuma atau berbayar.

Ini teknik baru. ^_^

+ Register youtube
+ Buat 300 Video / Vblog
+ Tip2 tentang langsir
+ Upload dekat youtube
+ https://www.youtube.com/watch?v=arh3X9t_98g
+ https://www.youtube.com/watch?v=HmjmUx2YDyc

1-2 minit pun sudah cukup.

Ini bukan teknik video marketing taw. Macam sama tapi tak sama. Jordan Belfort 1 minggu 1 video dia upload. Jalan2 dekat pantai, rekod smartphone then upload. Lama2 video dia jadi banyak dekat youtube tu. Ini bukan affiliate, vid. marketing, ads, whatever. Also bukan webinar yang panjang2 tu. Its just content dalam bentuk video. U just upload tip2 berkaitan industri u. Lama2 u akan dapat duit dari youtube. Just upload sebanyak mungkin video ok, buat jerrrr. Jangan tanya kenapa, macam mana duit tu nak masuk, etc. U just upload banyak-banyak, sampai masa youtube hantar emails. Di suruh u ambil cek. Sebab youtube memang bayar akaun2 yang famous. Ramai orang tak tahu benda ni. Yang tahu video marketing, annotation, bla, bla, bla. Akaun yang famous pun, u tetap akan dapat cek bulan2. Its really money cash machine.

+ Tip menjahit
+ Tip pasang
+ Tip lipat langsir
+ Tip basuh langsir
+ Tip warna langsir
+ Tip deko langsir
+ etc ..

Short video also u boleh post dekat facebook & IG. 300 > 700 > videos to infinity. Beberapa tahun lagi gelombang baru akan muncul. Siapa ada banyak artikel & video = dia kaya-raya.

3. SELING SYSTEM

Macam mana nak buat duit?

1. In future u ada 15,000 email right?

+ U jual, kambing bakar, perfume, tupperware, stevia.
+ Baju, tudung, selimut, sarung bantal, alas meja,
+ dan beratus2 jenis barang special u boleh jual. ^_^
+ Semua ni atas tiket komisyen.

Macam mana nak jual niche bersilang? Ini next time kita cerita. Buat masa ni, just fahamkan, bila ada database, banyak dan terlalu besar peluang nak buat duit. ^_^

2. Blog > Iklan

Macam gambar ecover dekat blog i as artist tu. ^_^

+ Kiri
+ Kanan
+ Atas
+ Bawah
+ Dalam / tengah2 artikel.

3. Servis

+ Letak also contact.
+ Siapa nak buat langsir, just call.
+ Dalam beribu2 pembaca sure akan ada yang call.

4. Ebook

+ U sudah ada banyak data.
+ U rajin buat FAQ dekat facebook.
+ U tahu apa yang orang nak > tulis ebook.
+ Atas ticket BRANDING …

5. Buku

+ In future print 500 unit
+ Also atas ticket BRANDING.

6. Servis Review

+ Tentang langsir ^_^

7. Butik

+ Cari butik yang bagus
+ Ambil picture n contact
+ Post dekat blog n blast email
+ Client dari blog/email beli.
+ Then u dapat komisyen .. ^_^

8. Class menjahit

+ U tak perlu ajar orang. ^_^
+ Cari kawan2 facebook yang minat mengajar.
+ Tajuk menjahit langsir.
+ Then buat class.
+ U ada blog, ebook, database > ini authority.
+ U also ada BRANDING …
+ Just 3-4 orang sudah. ^_^
+ Mereka sudah pandai, orang order,
+ U hantar balik dekat mereka.
+ Kerja u part marketing
+ Da ada kawan2 u yang cover production
+ Fokus more marketing / collect database.
+ Ini baru business intelligent. ^_^

9. Kedai kain / Material

+ Jumpa kedai / butik deal harga
+ Post dekat email n blog.
+ Orang bank in dekat u, order > kedai hantar barang tu.
> U ambil komisyen

10. Affiliate

+ U ada ebook n buku right?
+ Facebook u pun banyak like right?
+ Positioning u bagus sebenarnya.
+ Then ajar positioning > cmne nak jual ebook langsir. ^_^
+ Ebook also boleh lesenkan macam i buat.
+ 15 community = 15 paip wang u ada.
+ Kemahiran u ada banyak like also boleh ajar orang.
+ Buat ebook pun boleh > duit.. duit.. and duit..
+ Kemahiran ada banyak like ni mahal sebenarnya.
+ U boleh do something dengan kemahiran tu.
+ So, luaskan u punya paip wang. ^_^
+ Produk bisnes langsir just subjek.
+ Sure ada teknik2 yang u gunakan utk dpt banyak like.
+ U sudah ada kemahiran tu, just nak tukar jadi ebook sahaja.
+ Buat ebook tu atas tiket asset ok ..

11. G20 Consultant

SLM Formula

+ U ada asset blog
+ U ada asset database
+ U ada asset knowledge selling system
+ U punya business lifestyle sudah jadi cool
+ U ada class, buku, ebook, testimoni, dll.

Ini formula untuk develop busines. U develop bisnes langsir u dahulu. Then u sudah boleh consult how to develop business. Next 3-5-7 tahun, u sudah jadi authority, u boleh minta fee RM150k / business. Jual air liur sahaja. Trick dari SLM Formula ialah, buat dahulu. Bila sudah menjadi, terus offer consultant. Macam kes i as artist ^_^ subjek ebook. I ada banyak ebook, then i boleh consult bisnes ebook. Kalau nak ambil consult fee tu banyak sikit. Around RM15k – RM150k. U buat kerja pun puas hati. Fee murah2 ni buat penat badan jer. Dont worry da ramai mentor / player yang cover newbie. Why not u masuk dalam scale business to business. Kemahiran consult ni sebenarnya untuk melatih diri u pergi ke level holding. If not, in next 30-50-70 tahun u akan terperangkap dalam bisnes langsir semata-mata. Ini tujuan kita buat bisnes, untuk grow jadi bigger. Xda orang nak maintain menjahit langsir 30-50-70 tahun. So, develop your business for your next generation. Macam orang china buat. Mereka ada mastermind yang ajar kena buat macam ni. Malay mostly vision kena kembangkan lebih jauh. Tak habis2 untuk anak semata-mata. Cucu n cicit langsung tak fikir.

Minda tu kena kembangkan.

+ Untuk anak, cucu, cicit u.
+ Untuk anak, cucu, cicit sibling u.
+ Untuk anak, cucu, cicit relatives u.
+ Untuk anak, cucu, cicit jiran-jiran u.
+ Untuk anak, cucu, cicit society u.

Ini baru 3 layer right?

G20 kebiasaan design untuk 4 generasi kehadapan. Sekarang u susah xpa, benda2 ni also boleh jadi saham u dalam kubur nanti. Bisnes bukan just bisnes taw, tapi panjang lagi cerita dia. Kalau u just nampak audi, travel, holding, x menarik sangat. Tapi kalau u boleh nampak sejauh heaven here n hereafter. U punya consciousness tu akan berubah menjadi lebih besar.

SLM Formula ni mahal.

Pengalaman u develop busness / branding sangat mahal. Bersepah syarikat dekat luar sana yang nyawa2 ikan. Puluh > ratus ribu usahawan2 high class yang pening kepala. Mereka hari2 fikir cmne nak buat salessssss.. So, u sudah tahu, KUNCI cash flow dekat DATABASE. Kunci database = MATERIAL (Termasuk kena beli 300 buku).

Selling system

> Awareness + Educate + Closing = ‘$$$’ ..

Ramai usahawan pening kepala sebab tak tahu flow. Dalam kepala just fikir fasal ‘$$$’ , tu sebab lingkup.

U kena guide dia cmne nak buat awareness.

+ Buat blog
+ Ebook
+ Database
+ Testimoni2
+ bla, bla, bla ..

Sudah touch 150 artikel. Upah penulis / outsource. Orang datang > COLLECT database dahulu. Dekat database tu bagi tip2 / educate. Untuk client bagi duit, TRUST perlu wujud dahulu. Seth Godin kata, trust wujud daripada KONSISTEN!

Thats WHY …

> Paling kurang 1 week 2-3x kena post dekat blog.

Thats WHY …

> Paling kurang 1x / week kena hantar email.

Konsisten BOLEH develop trust. Trust = BIG MONEY / Cash Flow. Ini trick untuk dapat trust yang membawa kepada closing.

Social intelligent. No. 5

+ U just konsisten educate / sharing, lama2 client akan beli
+ Have a great attitude, MAINTAIN your attitude.

MAINTAIN your attitude (fokus dalam sharing) = Habit yang menarik wang.

Email ni juga u boleh hantar hari2 tertentu sahaja.

+ Keputeraan
+ Raya
+ New year
+ Merdeka

Last time masa maulid n keputeraan i tak hantar email. Sebab life da macam heaven. Tapi email untuk new year nanti da ready… ^_^

Positioning @ Facebook

Slowly kurangkan cerita motivasi. Cerita2 sedih, sakit2, tu semua also kurangkan. Kearah 100% cerita fasal langsir & aktiviti bisnes sahaja.

I minat ikan. Tapi bila i datang wall u, jumpa ..

+ Selamat pagi.
+ Sahabat positif
+ Cerita bisnes
+ Cerita jiran2
+ Cerita buntat
+ Cerita jamal n towel
+ Cerita whatever ..

I nak tahu cerita ikan sahaja. Cerita2 lain i x nak tahu. ^_^

Mungkin like ramai, visitor also ..

> Itu kawan. ^_^
> Itu bukan prospek.

Persepsi terbina ialah u tak serious dengan bisnes langsir. Persepsi pembaca, visitor, client, bila sudah terbina. Dia boleh jadi long term effect. Kalau selalu lari tajuk. Effect for LONG TERM ialah u punya CASH FLOW. Orang tak nampak u sebagai professional / positioning. Then, orang susah nak bank in dekat u. Sebab u banyak sangat cerita benda lain. I tak nampak u serious cerita fasal subjek bisnes u. Orang lama mungkin kenal u. Tapi kalau begitu sahaja, bisnes u xkan boleh berkembang. Lari tajuk = X berkembang = Cash Flow x meningkat. Last sekali u x dapat pakai audi merah. Kalau u rajin tengok tv, rancangan bual bicara. Tetamu jemputan yang professional cerita spesifik sahaja. Habis semua data dalam bidang, dia sebut satu persatu. Player yang buat banyak duit always fokus, relevant, peribadi. Info2 yang mereka share dekat platform mereka. Fokus kepada 1 tajuk = Energy u jadi sangat kuat. Then energy2 sekeliling akan tertarik dekat u. Aliran duit akan berlaku terus-menerus. U punya positioning, influence, branding akan jadi sangat besar. Simple jer right? We just need to focus, lama2 branding wujud. Branding = Persepsi client terhadap bisnes u. Kenapa i as artist ^_^ selalu sebut fasal branding. Sebab ada kawan branding dia sangat besar. Dalam media social. Dia tahu macam mana nak develop branding / tarik traffic. Then dia buat service viral. Bila client bayar, dia just upah freelance buat kerja. Income dia bulan2 almost rm90k. Bila u ada branding, u also boleh buat review industri langsir. Ambil fee banyak sikit > Pakej Review Rm5k-Rm15k. Then apa sahaja u tulis akan jadi viral dalam industri u. Gelombang ni akan wujud dekat M’sia 5-7 tahun lagi. U bina branding u dari sekarang, at that time u da jadi authority. Ini semua market for future. Gen-Y da nak besar, so market da tak sama macam sekarang. I as artist ^_^ buat kajian behaviour n patter manusia. And kita sudah test sejak 2010 lagi. Bila kita deliver tentang SYSTEM, result dia muncul satu persatu. Next, post ada cerita tentang result sharing sejak 2013. Kita tak cerita result puluh or ratus ribu. Ini game G80%. Game g20%. Dari sharing yang mengarut, dia jadi BRANDING. Dari branding dia jadi SEMINAR / Industri Leader. Dari situ dia akan jadi CASH FLOW.

 4. LIFESTYLE

Kenapa kita nampak dia professional? Adakah sebab dia professional dari kecil? Nop, dia develop diri dia bertahun-tahun lamanya. Data, kajian, experience, case sturdy, analisis, opinion. Kita buat bisnes kena ada life + style. Baru business lifestyle jadi macam heaven. Donald Trump ada kawan, kawan dia nak buka restaurant. Trump kata, u ada kemahiran ke tak dalam bidang tu? Kawan dia kata, xda langsung. Trump kata, kalau u mulakan bisnes tu, persahabatan kita putus. Sebab Trump tahu, kalau nak mulakan sesuatu. Tapi xda banyak DATA, knowledge, info, research. Pasti akan GAGAL. So, untuk menjadi authority DATA u mesti above average. Tapi, u just cerita benda2 basic sahaja / leverage. Nak tahu lebih2, kena bayar la, keh3. DATA dan KNOWLEDGE adalah dua perkara yang berbeza. Ramai orang fokus dekat knowledge / ilmu right? Tapi, orang yang ada DATA adalah ASSET dalam sesebuah organisasi, syarikat, negara, secret service. DATA ni pula bukan yang boleh cari dekat google. Tapi data yang tidak ada dalam buku, google, etc. DATA macam ni sangat mahal. ^_^

Walaupun business u menjahit langsir.
What is DATA yang mahal yang u ada?

+ Contact material yang bagus
+ Experience > x silap jahit
+ Experience > x salah order barang
+ Experience > hasil puas hati
+ Experience > tak buang masa sbb salah itu ini
+ Experience > boleh consult base on ruang client

3-5-7 tahun be serious. Data ni, u kena kumpul untuk buka butik langsir. Just align 5 structure ni, u sudah boleh jadi authority. Money always follow authority. Macam tadi kita tulis, DATA boleh split jadi duit.

Cara dia, u boleh tapaw semua phases.

+ Pakej ekonomi
+ Pakej middle
+ Pakej orang kaya

U kena develop ni phase by phase.

Kemahiran menjahit langsir tu mahal sebenarnya. U tak cukup sedar yang kemahiran itu mahal. Saiz pasaran perlu orang-orang yang berkemahiran / hands on. Market dia ialah orang yang boleh produce / ajar orang lain. Langsir is a satu niche yang sangat unik. U tak perlu nak buka kilang, wisma, whatever. U just perlu banyak contact orang2 yang pandai menjahit langsir. Ini sistem dunia bisnes alaf baru / SOHO. Kalau u tak faham sistem dunia sekarang beroperasi. U akan terperangkap dengan sistem 50 tahun yang lepas. Saya tahu menjahit, cari client, dapat duit, then habis. Sistem sekarang mementingkan kepantasan. Hotel baru, pejabat baru, rumah2, kondo, semua nak langsir. Then dia nampak blog u cantiksss dekat online. Mereka call, u terus cantact2 kaki2 menjahit langsir. Tak pasal2 dapat jackpot. Figure dia takda puluh / ratus ribu da. Dia makan mil. Bila kita sebut tentang authority culture dia lain. So, start develop your branding dari sekarang.

New idea just came in. ^_^

Blog ada, database banyak, order dekat indon / china. Buat kotak cantiksss2, order 5,000 kotak langsir. 1 kotak harga RM150 whatever. Time raya just blast emails u dapat #goodmoney. A’ah la, sama jer macam bisnes tudung tu buat. Apa yang penting foto n design tu kena cantiksss. Maybe also u boleh design langsir boleh pakai dua2 side. ^_^

+ Ramai orang pandai.
+ Ramai orang banyak knowledge.
+ Banyak karya2 yang luar biasa
+ Ramai orang ada produk/servis A Class.
+ Banyak ciptaan yang sangat mengkagumkan

Tapi pemilik dia tak jadi kaya-raya. Why? Yang jadi kaya-raya kebiasaan produk2 yang biasa2. Why? Ini menunjukkan. Production & Marketing adalah dua perkara yang berbeza. Kalau u lihat produk2 yang popular biasa2 sahaja. Tapi pemilik dia jadi kaya-raya.

Pernah tak dengar perkataan macam ni?

> “Aku boleh hasilkan lebih bagus daripada itu”…
> “Kenapa produk2/servis basic tu yang ramai orang nak”…

Pemikiran yang macam ini menunjukkan pemiliknya keliru. Produk yang bagus tidak menjamin u akan jadi kaya-raya. Tetapi (asbab) SYSTEM & Marketing yang bagus akan jadikan u kaya.

Marketing Biasa

+ Ada marketing kejar rama-rama
+ Maintain positioning / existance.
+ Ini kerja penat, kalau x minat mmg hell.
+ Tak semua orang boleh buat sebenarnya.

Magnet Marketing

+ U bina taman yang cantikssss
+ Ada sekumpulan rama-rama datang.

Aura Marketing

+ Magnet + DATA, this is heaven.
+ Bina taman + kumpul n share your material.
+ Ada marketing setiap ahli panggil kawan2 datang dekat u.

The process is definitely more important than the outcome.

+ In mindset
+ In character
+ In habit

Benda ni nak cerita kenapa Trump still masuk office? Kenapa orang kaya masih ‘cari duit’ yang nampak pada masa kasar? Benda ni nak cerita about FEEL. Nak tahu sesuatu projek itu menjadi atau tidak. Dia pergi kepada FEEL, feel pula pergi kepada details. Details means, setiap kertas kosong, 1 huruf, words, perkataan, perenggan, muka surat, u dapat rasa feel tu. Kalau u just nampak general, ini boleh, ini boleh, ini boleh, then u buat untuk mencapai picture itu, u xkan success. Reason dia simple, it is because align / gelombang. Atom bergerak pada spesifik, kalau ada part u tak ambil kisah, then u just nak big picure itu menjadi, nescaya akan ada banyak chapter2 yang u terlepas. Ibarat pasang skru longgar, boleh jalan, tapi sampai masa screw itu akan tercabut, seterusnya brake the system. Thats why, kalau u nampak orang berjaya buat kerja, dia akan touch benda2 yang remeh-temeh, yang G80% x mahu ambil kisah.

+ In mindset
+ In character
+ In habit

Meaning, ini barang mesti ikut SYSTEM dunia. Tak pernah dengar lagi orang buat kerja ala-kadar, nak cepat, tak teliti, tak spesifik, tiba2 projek itu berjaya dengan penuh bergaya. So, tiga barang ni mesti pergi kepada spesifik, sama macam yang i cerita, blog ini, ini, ini. Database ini, ini, ini… Soft selling ini, ini, ini. Cool Lifestyle & Networking ini, ini, ini. Thats why, bila orang berjaya cerita, dia boleh cerita total picture and phase by phase and betul-betul details. So, benda ini u tak kisah, itu u tak pandang, u will NEVER EVER success in your business lifestyle. Orang yang berjaya semua boleh cerita tentang seni halus berkaitan bidang yang diceburi. Mereka tak cerita tentang langsir semata-mata, tetapi lebih jauh, iaitu apa effect langsir terhadap emosi client. Dia hasilkan produk sebab dia nak develop emosi special yang terhasil bila client2 pakai produk dia. Macam iPhone buat. Manusia akan rasa priceless bila memiliki sesuatu produk. Dia siap boleh cerita, feel macam ni yang i nak bila client2 i pakai barang2 yang i keluarkan. Kira macam u tak hasilkan langsir, tapi karya masterpiece. Nanti u dapat Young Entrepreneur Awards | NFIB. U boleh cerita fasal benda ni. Kolej, universiti, industri, forum, panggil u bagi talk.  U akan cakap macam ni. – “Its not about business langsir, its about lifestyle“.  Kita buat kerja base on feel, dari jiwa yang halus. U deliver, menikmati setiap details the process. Then u cerita dekat facebook, mesti ramai orang nak baca. Ini baru nama dia heaven. ^_^

5. NETWORKING

Sebelum nak buka butik u siapkan tapak dahulu. 10-15 orang associate, supaya manpower x putus. 15,000 database client. Bersepah testimoni client da dapat. Blog da dapat beribu-ribu visitor weekly. ROI u juga cantiksss. Then baru u renovate ratus ribu pun tak kisah. Itu pun u buka bukan sebab nak butik, tapi for FEEDER listing. Then u da boleh jalan berlenggang, haiii.. saya ada butik. ^_^

Sebelum u buka butik, buat macam ni. ^_^

Upah model / buat sendiri > 300 videos
Cerita tip2 industri langsir. ^_^

– Perkembangan
– Sejarah
– Culture
– Teknologi
– Enviromental Psychology
– Emotional effect
– Logistik
– Material
– Lifetime
– Swafoto

Dan banyak lagi word2 yang u boleh halakan ke cerita langsir. Like meditasi, cerita asal just meditasi, tapi kita halakan spesifik effect hanya khusus pada perbincangan kaya. ^_^

Kembangkan bisnes u.

+ Langsir for office
+ Langsir for kedai
+ Langsir for hotel
+ Langsir wedding
+ Langsir for whatever

Dekat sini u kena jadi kick starter. Material tak semesti base on kain benang yang boleh basah. Juga boleh dari plastic, yang tak basah. Kalau kawasan perumahan baru, taman masuk kan cantikss.

So, dekat situ also u boleh taruk langsir. ^_^

– taman
– pagar
– toilet
– garden

Someting orang tak terfikir, tapi bila buat, “Eh! lawa la”.. Idea boleh datang dari the source, juga olahan minda, yang awal-awal u start dahulu banyak DATA u sudah kumpul.

Ini cerita sains.

Bila ada banyak data dalam minda, u boleh arahkan minda u untuk keluarkan idea yang special. Yup, u boleh arahkan minda u buat kerja untuk u. Kunci dia > Inner peace. ^_^

Produk ada 3 class

+ Class ekonomi —> run yang ada cukup
+ Class middle —> start develop pada 2017
+ Class wealthy —> fokus more dekat sini in future

Idea = rezeki u know.

Ramai orang boleh dapat flash idea. Tapi… tapi… tapi… kapasiti / tapak / asset xda. Idea kencang2 hanya tinggal idea, hilang ditelan masa. Benda macam ni juga boleh jadi dekat u, bila u ada community. Tapi… tapi.. tapi.. Bukan 100% atas tiket langsir semata-mata. ^_^

U also akan boleh masuk dalam niche service.

+ Servis develop branding
+ Servis develop business

1 overnight success = belakang u ada 3-5-7 tahun pengalaman. U just develop community, slow2 kayuh, apply money magnet. Then akan ada idea2 baru wujud sesama associate u nanti. U also boleh jadi, Its instant millonaire.  Keseluruhan daripada cerita ini. I as artist ^_^ tidak guide peminat ^_^ untuk jadi usahawan semata-mata.

Sebab #FormulaSLM

+ We never create follower
+ We never create reader

We ONLY create. the LEADER. Maksud leader ialah, u akan jadi artist ^_^ macam i. ^_^

U akan ada NETWORKING.

+ U = bisnes langsir

+ Associate 01 = bisnes butik
+ Associate 02 = bisnes tudung
+ Associate 03 = bisnes baju
+ Associate 04 = bisnes foto
+ Associate 05 = bisnes kuih raya

+ Associate 06 = bisnes kosmetik
+ Associate 07 = bisnes MLM
+ Associate 08 = bisnes nasi kandar
+ Associate 09 = bisnes sabun
+ Associate 10 = bisnes spa

+ Associate 11 = bisnes tukul
+ Associate 12 = bisnes toys
+ Associate 13 = bisnes food
+ Associate 14 = bisnes tadika
+ Associate 15 = bisnes ebook

+ etc …

Magic Community macam ni la cerita dia. Setiap orang ada bidang yang berlainan. Tapi… SYSTEM n STRUCTURE yang sama. Bila idea muncul, senang nak sync. Then senang nak buat banyak duit > abundance of money. Bila associate u da berkembang. Then u sudah boleh buat holding. Then u sudah boleh upload dekat FEEDER. Then u boleh beli kilang audi. ^_^

Walaupun cerita langsir.

Bila u faham SYSTEM, u boleh pergi sejauh mata memandang. I tak suruh u develop bisnes langsir semata2. Tapi u perlu learn how to develop BRANDING. Pengalaman u develop branding langsir tu yang mahal. Salah satu specialist i = Tukar pengalaman jadi duit. ^_^

Its start with ebook, how i run bisnes langsir.

> Ebook wujud branding berkembang.
> Blog wujud branding berkembang.
> Buku wujud branding berkembang.
> Community wujud branding berkembang.
> Special project wujud branding berkembang.

Money always follow branding. ^_^

Kalau u tak train diri u develop branding. Kalau u tak train diri u jadi g20 consultant. Macam mana u nak develop bisnes2 associate u?

NETWORKING

SLM Structure / Red Audi Structure. Tidak d’design untuk u terperangkap dengan busy.

Banyak system bisnes

+ Lebih kaya lebih busy
+ Lebih kaya lebih stress
+ Lebih kaya lebih kuat emotional u terganggu

Kita nak sistem MASTER YOUR BUSINESS. Lebih besar branding u berkembang, lebih rasa heaven. Formula itu sudah disusun, then dia jadi Red Audi Structure. Minat terhadap subjek (langsir) dan SYSTEM macam mana u nak develop empayar bisnes langsir adalah sesuatu yang berbeza.

+ Subjek boleh berubah.
+ Tapi BASIC system bagaimana system dunia beroperasi sama sahaja.

Mula2 u minat langsir. Then u ada associate, u senaraikan specialist masing2. U mula nampak duit dalam niche kosmetik. U boleh jadi #TerlajakKencang. ^_^

#ETM

Now kita upgrades sikit.  Selling system > the 7 flows. ^_^

+ Ada produk.
+ Ada cerita.
+ Ada result.
+ Ada wujud trust / persepsi.
+ Ada wujud 50/50 (handling objection) sebelum closing.
+ Ada wujud closing + upsale (additional) + rehash (bundle).
+ Ada wujud ask for refferal ..

Then ok, u da boleh jadi kaya-raya. Simple jer kan. ^_^

Recap

Yang panjang-panjang tu just hiasan / accessories sahaja. Basic tu kena kembangkan dahulu. Bila basic berkembang automatik advance itu wujud. Apa dia basic?

Red Audi Structure

1. Kembangkan blog
2. Kembangkan database
3. Kembangkan the art of soft sale
4. Kembangkan inner peace / tenang / be relax2 jer
5. Kembangkan community u

Bila fokus berkembang automatik tempias akan wujud. Contohnya idea untuk event/seminar money magnet da muncul. Associate i ^_^ tengah draft slide money magnet. Selain daripada bisnes ada part2 lain yang kita kena cover. Yang ramai usahawan online baru tak ambil pusing. Do you know that 90% tentang success berkaitan internal? Just only 10% teknikal / actionable knowledge, whatever.

Kenapa jadi macam tu?

Sebab semua orang tahu bisnes mesti ada branding, logo, tagline, schedule, forcast, goal setting, priority, prime, resit, etc. Kalau profile tak settle, macam mana terus lompat jumpa client? Client ada persepsi, first impresstion last. Its look like u naked nak pergi berperang. Then bisnes tak jalan, sales x jadi, salahkan kitab takdir. Walhal syarikat besar, orang2 berjaya bertahun2 nak setting sahaja.

Supaya tak naked u also kena lihat.

+ Think > Feel > Action
+ Mind > Body > Spirit

Kita lihat pada FEEL lagi sekali. Adakah u boleh rasa best, rasa ada small benda2 baik sudah berlaku dan itu petanda benda2 baik yang besar akan berlaku. Kebiasaan masyarakat kita da boleh rasa right, benda tak baik nak berlaku, then da boleh tahu awal-awal. Benda ni nama dia Berfikir Secara Terbalik. U nak tarik duit, tapi u xda punca duit.

Tu sebab duit susah nak masuk.

+ Cause and effect
+ Consequences
+ Action reaction
+ What goes around comes around

Maksudnya.

U perlu ‘design’ something sebelum nak dapatkan something. Bila ada cause automatik effect akan berlaku. The best part, cause ini berkaitan dengan BERKEMBANG. Meaning u develop sikit, sikit, sikit, lama2 jadi bukit. The moment kejayaan2 yang kecil itu wujud. Akan wujud lagi kejayaan2 kecil yang lain. Then wujud lagi, then ada lagi, again, again, and again. Tengah sedap melayan kejayaan2 yang kecil, sedar2. Tak perasan rupa-rupanya u sudah berada pada level atas. U sudah ada agent/affiliate, then mereka sudah already buat duit. Ini level 3/4 tau, and xda beza dengan player2 kosmetik buat. Bila u ada kemahiran paling mahal dalam dunia bisnes iaitu boleh guide somebody dari fresh, sampai boleh buat duit. Ini specialist tahap tinggi taw. Kalau u join syarikat2 SLM, u ada 40 orang team, u sudah boleh dapat consignment yang berharga mill or dollar. Kereta dari luar cantik, bersih n berkilat. Tapi minyak hitam da lama tak tukar. Itu yang jadi tersadai tepi jalan. So, start develop your internal. Bila u ada point-point duit, u akan rasa duit senang mengalir. Masuk pada diri u secara berterusan n semakin berkembang.

Check u punya internal.

+ Memory
+ Subconscious mind
+ Experience
+ Perception
+ Feel
+ Relationship
+ Base
+ Core
+ Connection

… dan lain-lain berkaitan dengan duit. ada ke tak? Kalau xda maknanya u naked, then u bergi berperang. Bila internal u xda connection dengan duit. Bila relationship dengan duit samar-samar. Itu yang jadi u sangat susah nak dapat seed-seed duit. Bila gelombang diri berterabur, u kejar gelombang yang align. Semakin u dekat dengan sesuatu, semakin sesuatu itu menjauhi. Semakin u kejar, semakin besar jarak u dengan sesuatu. Then u ada knowledge money magnet yang basic.

Yang ni xda peluk n cium2 duit taw. ^_^

+ Yang ada just u kena simpan S/N. 9 …
+ Yang ada just u kena tidur atas duit …
+ Yang ada just u kena ada nampak duit penuh (balang kaca) …
+ Yang ada just u kena ambil aroma duit waktu pagi …

Mosty kita akan pakai gold.

Mula2 i tak perasan, sbb girl akan beli rantai, cincin, gelang. Tapi kesan dia tak sama bila u simpan 1 dinar / 10g gold. Kenapa sebelum ni pakai n simpan xda berapa ada kesan. Tapi bila simpan dalam wallet ada big effect? Reason dia ‘intention’, u suka, beli, nak miliki, simpan. Bila u sudah miliki, dia akan kembali kepada asal niat u. Bila u simpan dalam wallet, u sudah lock awal-awal. Dalam u punya subconscious mind, membentuk aliran data. U tahu dari awal, buat ini, buat ini, last sekali duit datang. Then u travel 1 dunia, last sekali u tidur atas katil yang sama. Macam tu la cerita dia. Mistake ramai business player, dia keluar dari kosong. Last sekali dia akan pergi kepada? ……

Last sekali, congratulation n tahniah sebab baca sampai habis. Post2 ni semua sebenarnya mengarut / no point at all. Bila u tak apply. Bila u mula start apply small factor.Then moment success yang kecil wujud > RM1 ada S/N. 9. Then u akan dapat lagi S/N. 9 yang lain. Sedar2 duit u da banyak. Siap boleh tidur atas duit. ^_^

Then, jangan bangga dengan sejarah pencapaian / past result. Then, jangan bangga dengan rich toys yang ada depan mata. Then, jangan over kagum dengan orang kaya, admire je boleh.

Tapi u patut bangga pada diri u yang mula sedang membina paip wang. Orang kaya jadi kaya bukan sebab dia pandai buat duit. In relity banyak company besar closing forever. Orang professional juga banyak besar periuk besar kerak.

Kalau u nak jadi kaya-raya jangan sesekali kejar duit. Tapi u kena bina paip-paip wang. U ada paip wang / asset = U akan dapat travel around the world. 3-5-7 tahun yang lepas, u bekerja untuk kejar duit. Tu sebab u tak jadi kaya-raya lagi. This time u sudah mula bina 5 paip wang in 1 SYSTEM (SLM Structure). Dari setiap 1 paip wang, u boleh wujudkan berpuluh2 paip wang lagi. Then u also da boleh jadi artist mcm i jugak. ^_^

So, untuk bisnes langsir u xda masalah sebenarnya.

Kurangkan post2 yang xda kaitan dengan aktiviti langsir. Then peminat2 langsir akan lebih banyak datang dekat u.  DATA n Sharing = Sangat POWER. To be professional u kena post yang relevant n fokus.

Buat blog, artikel2 langsir digging balik. Next 3-5-7 tahun blog u sudah dikenali 1 M’sia. Then offer segala macam barang2 berkaitan dengan langsir.

Fokus kumpul DATABASE Email n No. tel. Lebih BESAR database = Lebih BESAR cash flow u. Like banyak, jangan sia-siakan like u, COLLECT database. Then buat list 101 barang apa nak jual dekat database.  Imagine u ada 15,000 database, malam post something. Esok pagi bersepah order masuk > orang nak bagi duit. ^_^

In selling system. Beli 30 > 50 > 100 buku2 marketing. Supaya u ada skill macam mana nak jual kambing bakar. Secara soft sell dekat 15,000 database u in future. We talk about BIG MONEY when we talk about DATABASE.

Lifestyle. Lifestyle u sekarang bukan lagi cari duit. Ini formula G80% > thats why mereka tidak akan jadi kaya-raya. Formula G20% ialah KEMBANGKAN ASSET berterusan. Serious nak jadi kaya? Fokus dekat ASSET.  Bila asset u sudah membiak 3-5-7 tahun. U also boleh jadi macam Dato’ Vida. ^_^

Networking. Belajar skill guide fresh usahawan sampai pandai menjahit. Then kerja u just buat marketing berterusan. Dia part menjahit. U part marketing. To be rich, 80% masa u perlu fokus marketing > collect database. Dari database buat service jahit baju, langsir, dll.

Kembangkan bisnes servis u.

+ U cari client buat baju > kawan u menjahit.
+ U cari client tempat bersanding > kawan u menjahit.

+ U cari client untuk hadiah ulang tahun perkahwinan.
+ Orang lelaki tak tahu wife suka langsir, so, buat campaign.

+ Also hadiah untuk langsir cikgu / pensyarah.
+ Also hadiah untuk langsir kawan baru bersalin.
+ Also hadiah untuk langsir kawan baru kahwin.

+ Sama macam cerita bisnes butik baju yang lepas.
+ Banyak jenis idea u boleh inject dekat client.

+ Langsir dewan.
+ Langsir balai raya.
+ Langsir Show room.
+ Langsir padang.
+ Langsir kedai makan.

+ Langsir luar rumah / beranda.
+ Langsir taman bunga orket. ^_^

Cerita memang langsir tapi u boleh inject new idea.

+ Tangga
+ Pintu masuk
+ Dapur
+ Bilik air
+ Parking kereta
+ Kebun
+ Dalam MRT
+ Dalam kereta
+ Dalam Van

Be kreatif ok, dia bukan langsir biasa-biasa. Tetapi benda tu nampak cantikss bila ada langsir special.

New idea = New Cash Flow

Sediakan 1 buku nota. Just tulis idea2 ni. Lebih banyak idea yang u tulis. Lebih banyak lagi idea baru akan wujud. And benda2 ni semua duit yang sangat banyak. Pengalaman menjahit cukup da, just develop penjahit baru. Kerja u contact balik client2 yang lama, inject new idea. Langsir untuk ini, ini, ini. Langsir sahaja ada banyak part untuk buat duit. U also boleh mix dengan servis wall paper. Contact kawan2 u dekat facebook. Dapat client, inject idea langsir ni boleh mix. Then tak pasal-pasal dapat extra duit komisyen.

Also kata dekat client tu, saya ada kawan butik.

+ Nak tempah baju > u dapat komisyen.
+ Nak tempah karpet baru > u dapat komisyen.
+ Nak tempah cuci karpet > u dapat komisyen.
+ Nak tempah cover sofa baru > u dapat komisyen.
+ Nak tempah insurans > u dapat komisyen.
+ Nak tempah renew rod tax > u dapat komisyen.
+ Nak tempah beli kereta > u dapat komisyen.
+ Nak tempah beli rumah > u dapat komisyen.
+ Nak tempah pest control > u dapat komisyen.
+ Nak tempah catering > u dapat komisyen.
+ Nak tempah pasang cctv > u dapat komisyen.
+ Nak tempah air cond baru > u dapat komisyen.
+ Ini nama dia NETWORKING dalam bisnes.

Langsir tu as “Hook The Line” untuk jumpa client. Bila jumpa client > selepas habis cerita langsir. Tanya dia apa lagi boleh saya bantu. Make sure kawan2 se-servis u tu semua attitude 4-5 stars. Barang2 mereka also class A. Supaya life macam heaven tu datang dalam hidup u.

SISTEM ORANG GILE (S.O.G)

Tahun 2017

Minggu 1 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 11 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 21 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 31 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 41 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 45 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 48 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…

etc ..

Gile = Buat benda yang sama, n harap hasil yang berbeza.

SISTEM BERTERASKAN KOMISYEN (S.B.K)

Minggu 1 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut…
Minggu 18 : Bila tanya bisnes apa? Servis Urut n…

+ Nak tempah baju > u dapat komisyen.
+ Nak tempah karpet baru > u dapat komisyen.
+ Nak tempah cuci karpet > u dapat komisyen.
+ Nak tempah cover sofa baru > u dapat komisyen.
+ Nak tempah insurans > u dapat komisyen.
+ Nak tempah renew rod tax > u dapat komisyen.
+ Nak tempah beli kereta > u dapat komisyen.
+ Nak tempah beli rumah > u dapat komisyen.
+ Nak tempah pest control > u dapat komisyen.
+ Nak tempah catering > u dapat komisyen.
+ Nak tempah pasang cctv > u dapat komisyen.
+ Nak tempah air cond baru > u dapat komisyen

U dengan kawan u..

U dapat client > kawan u bagi komisyen. Kawan u dapat client > u bagi plak komisyen dekat dia. Baru ada banyak paip-paip wang u > kencang cash flow. Ok, habis. ^_^

Sumber..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.