Bisnes | Kosmetik

#BisnesX

Malam ni kita cerita bisnes kosmetik.

  • Rule #1 Jangan ada fikiran: “Saya mahu jual barang (kosmetik)”…
  • Rule #2 Don’t forget Rule #1.

Sebagai owner produk, bila u tanya soalan ini,

– “Macam mana nak jual barang”….

The answer is,

– Soalan tu da salah.

Bila soalan salah, maksudnya cara berfikir salah. Kalau tak betulkan, sampai ke tua bawa think, feel, action macam tu. The consequences is, u tak boleh pergi travel jauh + pakai audi.

As owner produk kosmetik apa yang u patut buat?

1. BLOG / BRANDING

Kalau cerita fasal branding, usahawan baru tak dapat tangkap. So, kita guna bahasa yang mudah > Buat + Blog = Buat Blog. Bila blog u naik = Branding u akan naik = U boleh pakai audi. I love this… Sweedskin: “Kecantikan disebalik sains“… So, u ada tagline tak? Start to design your tagline ok, sbb tagline antara faktor sesuatu branding itu akan diingati oleh ramai client.

Dekat blog u apa nak tulis?

+ Tip kecantikan wanita Filipina
+ Tip kecantikan wanita Britain
+ Tip kecantikan wanita Australia
+ Tip kecantikan wanita New York
+ Tip kecantikan wanita Kanada
+ Tip kecantikan wanita Belanda
+ Tip kecantikan wanita Itali
+ Tip kecantikan wanita Venezuela
+ Tip kecantikan wanita Colombia
+ Tip kecantikan wanita Sweden
+ dll negara ….. 112 – 222 negara yang lain.

U just perlu sedikit kerajinan, then blog u da banyak peminat.

Apa lagi yang boleh ditulis?

+ Jenis2 kulit ..
+ Saintifik
+ New science
+ Ancient remedy

Then?

+ Saiz pasaran
+ Bisnes tip
+ Pengalaman u
+ Pengalaman client u

Then? Deal dengan photographer.

+ Servis profile
+ Servis fb profile

Service atas servis base on tolong kawan-kawan.

U juga boleh offer.

+ Servis makeup

Also atas tiket tolong kawan-kawan, u dapat komisyen.

Also u cari 300 blog2 in beauty line.

+ Apa mereka cerita
+ Apa info mereka deliver

Also u cari 300 video2 in beauty line.

+ Iklan zaman dahulu
+ Technology …

Material tu kena canggih baru blog u jadi canggih.

Untuk pakai red audi. U kena jadi autority. Orang M’sia ni malas, peminat i je yg rajin, so u boleh ambil kesempatan atas kemalasan player2 kosmetik yang ada. 2 tahun u fokus inject content2 yang bagus, mind u jauh berbeza, bila info banyak frekuensi minda u juga jadi lain. Apa yang kita deliver SEMUA itu akan datang balik. Selepas buat research #ESM, #IAMM, #Sainskekayaan, dll ebook’s. I as artist ^_^ punya mind, persepsi, also cara melihat dunia n kehidupan ini sangat berbeza, tu sbb i suke tulis panjang2. Lebih banyak info u inject, lebih cepat u capai transcendent. U touch transcendent = U jadi kaya. Transcendent n Consciousness ni da nak dekat.

BLOG = ASET
BLOG = HARTANAH MAYA

Disebabkan benda ni bukan senang, so u ambil advantages. U just perlukan lebih sikit 2% kerajinan dari player2 yang lain. Ilmu, knowledge, info, experience bertahun-tahun in beauty line, jangan simpan dalam kepala. U kena tukar jadi artikel a.k.a asset. Makin banyak u share / deliver = Makin banyak asset u. Then…. u jadi kaya-raya.

DATABASE

1. Mula-mula u buat free report m/word > pdf..

  • “7 Tip kecantikan Cleopatra”.

Sapa nak baca > isi borang..

2. Borang database

  • empirisiamm.wordpress.com

U pandang belah kanan, ada picture e-cover right? Then u click akan keluar form macam ni,

Ini cara untuk collect database. 

+ Nama
+ Email
+ No. Tel ….

Belajar dekat sini.

> http://emelmatik.com/video-tutorial/
> https://www.youtube.com/watch?v=JaXmJfzxRIk

Sangkut dekat mana PM i … then settle.

Kerja u simple, just KEMBANGKAN blog.

+ 150 artikel > tulis sendiri .
+ 151 > ada modal > upah 10 orang ghostwriter jadi 700 artikel.

U lihat ministe #ESM + #SMR da siap right? Ada ke i promote gile2 barang i? xde kan? Apa yang i buat? Kerja i hari-hari mengarut dekat facebook. Mengarut yang ada sistem.

Don’t sell the produk. But sell the SIZZLE. Untuk 3 bulan yang lepas.

  • 1. Blog
  • 2. Database
  • 3. The art of soft sale
  • 4. Kung fu panda ii > inner peace / tenang / relax2 jer.
  • 5. 2 Community

4. Kung fu panda ii > inner peace / tenang / relax2 jer.

  • Ini barang diKEMBANGkan menjadi > 100 days meditasi.

So, untuk produk kosmetik produk u juga sama.

7 Kelebihan produk u.

  • 1. ……..
  • 2. ……..
  • 3. ……..
  • 4. ……..
  • 5. ……..
  • 6. ……..
  • 7. ……..

Then sepanjang 2017 u just sizzling 7 point ni sahaja dekat facebook. Then u pun akan jadi artist macam i jugak.

Day by day berlalu.

+ Email masuk.
+ Email masuk.
+ Email masuk.

Tapi ada juga hari2 yang email tak masuk. It doesn’t matter. Walaupun u nampak i as artist ^_^ main-main Tapi.. actually i ada personal target. Ada benda yang i kejar.

2017 u buat target 15,000 database pelanggan.

+ Start dengan free method.
+ Sudah dapat tune > then we talk about paid method.

SENI HALUS DALAM MENJUAL

Selling ni sebenarnya simple.

+ U kena pakai hukum purata / the law of average
+ U kena find your tune about selling system

For sure u sudah ada banyak pengalaman xda masalah. Apa yang u buat ialah, knowledge yang ada selam lebih dalam. Untuk mastery dalam selling, bukan cari banyak method.

Tapi, knowledge yang u da ada tu, masuk lebih dalam lagi.

+ kaedah Awareness.
+ kaedah Educate / presentation.
+ kaedah Closing / take the money.

Then u jadi kaya-raya.

LIFESTYLE / INNER PEACE / RELAX2 JER

Buat kerja kena relax. U tak perlu kejar rama2. U just perlu bina taman yang cantikss2 untuk rama2 datang.

+ Taman u = blog …
+ Taman u = masuk sikit2 facebook ..

Taman u kena cantik, automatik client akan datang. Cantik mean = Cara u DELIVER info ada style. Cantik mean = Material (300 blog, 300 video, 300 magazine, 300 fanpage2). Baca & ‘baca’ apa mereka tulis / deliver. Then idea akan datang mencurah2..

NETWORKING

Untuk u jadi macam Dato’ Vida.  U kena tanya soalan yang macam ni,

– “Macam mana saya nak develop 300 associate“…

1. U kena jadi artist (buat dahulu > blog, data, selling sys, lifestyle).
2. S.O.P …

U sudah pandai sebenarnya. Kerja u ialah Train the trainer. Cari 10 associate.

  • Then S.O.P > Setiap 10 develop 10 associates yang lain …

Sometime usahawan belajar

+ selling
+ positioning

Dalam kepala mereka belajar = Untuk buat duit .. ini salah!

Ini barang u perlu mastery.

  • + Asset 1. Branding
  • + Asset 2. Database
  • + Asset 3. Social Intelligence
  • + Asset 4. Lifestyle
  • + Asset 5. Networking

Sama tak macam apa yang i as artist buat. Frankly speaking. Produk = Just subject. Tak kira #Ebook … #Kosmetik … #Servis … #DLL. Dalam 3-5-7 tahun bila u ada SYSTEM + STRUCTURE. U sudah boleh travel around the world. Kalau u tidak ada SYSTEM + STRUCTURE.

Whole years 2017 … u akan merapu dekat facebook ..

  • + If you ada luck
  • > u dapat tune > u kaya .. ini tak sampai 20% succeed..
  • + If u xda luck ..

+ 2016 da mengarut …
+ 2017 also mengarut …
+ 2018 also mengarut …
+ 2019 also mengarut …
+ never ending …

If you pakai ini barang

+ Asset 1. Branding
+ Asset 2. Database
+ Asset 3. Social Intelligence
+ Asset 4. Lifestyle
+ Asset 5. Networking

Paling kurang 8/12/2017 ….

+ U ada aset blog.
+ U ada aset database pelanggan.

Satu benda yang u perlu tahu. Lebih banyak artikel yang u post dekat blog. Minda u akan jadi makin canggih ..

+ Makin canggih ..
+ Makin canggih ..
+ Makin canggih ..
+ Makin canggih ..

I ceramah dekat facebook ..
I ceramah dekat email ..
I ceramah dekat forum ..
I ceramah dekat blog ..

Dekat blog > feelingssss lain macam. Blog + Email = Macam rumah sendiri. Yang lain2 kita umpama menumpang. Still boleh buat duit … tapi class tu kurang.

Again, orang M’sia ni malas .. so, u ambil peluang.

+ 150 artikel tu susah sikit la sbb u kena tulis sendiri.
+ artikel 151-700 u sudah masuk heaven.

Sbb u sudah mula dapat trafik > database > capital / money. Then u upah > bisnes kosmetik u jadi automatik. Duit buat duit.

SLM Structure

+ Asset 1. Branding
+ Asset 2. Database
+ Asset 3. Social Intelligence
+ Asset 4. Lifestyle
+ Asset 5. Networking

Ini barang sebenarnya menghala kepada 4 hours / week. Ada peminat2 i yg masih belum generate income. So, kita kena cerita free method dahulu. Next dalam group miracle community. You all sudah mula generate income. Kita akan cerita about paid method.

Again, dalam hidup kena ada target. Associate i semua pandai buat duit dlm niche masing2. Just ada yang x biasa dengan ebook. So, kena ambil sikit masa .. tapi ini bukan masalah. Sebab, state of mind mereka sudah ada TUNE making money. 1-2-3 bulan u akan pandai sendiri. Produk just subjek, selling system lebih kurang sama sahaja.  Formula SLM bukanlah satu2nya formula buat duit. Ada banyak cara, just i suka this formula, then i apply.

Moral. Keseluruhan cerita bukan tentang subject / produk. Tapi tentang SYSTEM & STRUCTURE macam mana u nak develop holding dengan produk yang u ada tu.

Sumber..

 

One thought on “Bisnes | Kosmetik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.