Bisnes | Menjahit Baju

menjahit baju

Kredit gambar: Google

 

#BisnesX
.
Kali ni kita cerita bisnes menjahit baju. ^_^
.
+ Asset 1. Branding
+ Asset 2. Database
+ Asset 3. Social Intelligence
+ Asset 4. Lifestyle
+ Asset 5. Networking

1. BLOG / BRANDING

Dekat blog apa nak tulis? Ini semua negara ada dekat dunia.
.
Ada negara rasmi, ada tak rasmi, itu cerita lain. Setiap negara2 ni ada pereka fesyen terkenal. U cerita 3 orang setiap negara, apa fesyen n inspirasi. Satu persatu cerita siap dengan gambar.

2. History

– Teknology mesin (tangan, mesin kayu, mesin, computer)
– Teknology benang (warna, material, pokok apa)
– Teknology fabrik (semua jenis > baju apa sesuai)
– Teknology jarum (saiz, jenis, material)
.
U kena cerita semua benda.

3. Client

+ Apa jenis kain > amil gambar
+ Apa konsep > discuss, fitting, dll.
+ Apa falsafah, inspirasi, cerita n penceritaan.
+ Setiap baju ada memory tersendiri, semua u cerita.
+ Start dari client no. 1 until sekarang, semua u cerita.
+ Dalam cerita ada idea, ada message, ada feel tersendiri.
+ Kalau u ada 100 client before, semua u kena cerita.

4. Tip Menjahit

+ Cara ukur
+ Tak buang kain
+ Untuk jimat masa
+ Jahit bahagian ini, ini, ini.
+ Untuk bahagian yang susah, itu, ini.
+ Supaya kain tak rosak.
+ Cara lipat kain.
+ Cara basuh.
+ Cara nak jaga baju yg da siap.
.
Ada 101 tip2 menjahit, semua u cerita dekat blog u.

5. AQAL / re-validate

> Forum
> Jiran2
> Wechat
> Facebook
> Whatsapp
> Best friend
.
Kita masuk facebook ada tujuan, then u buat AQAL.
.
Apa yang orang nak tahu?
.
+ Tip pilih pakaian?
+ Tip butik yang bagus?
+ Tip fesyen yang terkini?
+ Tip nak beli dekat mana, berapa meter.
.
Ini industri u, u kena berterusan tanya, apa orang nak tahu berkaitan pakaian, tukang jahit, kedai, butik.

6. Siapa pembaca blog u?

1. Layer akademik & professional.
.
+ Semua negara u kaji.
+ Semua inspirasi u ada.
+ U ada rujukan 300 blog.
+ U ada rujukan 300 video.
+ U ada rujukan 300 buku, majalah, flyers.
.
3-5-7 tahun kumpul DATA n tulis, tulis, tulis dekat blog.
Student, pereka fesyen, pemilik butik, akan jadi membaca u.
.
In future orang akan panggil u untuk talk trend semasa.
U akan jadi pensyarah jemputan bahagian #fesyen
.
2. Layer Pemborong
.
+ Pembaca ni nak tahu dekat mana supplier best.
+ Fabrik2 n kain2 terbaru, mana negara yang ada.
+ Dari segi harga, perubahan, material, dan sebagainya.
.
3. Layer Pengedar (Kedai, walmart, agent, peniaga IKS).
.
+ Pembaca ni nak tahu macam mana nak jual pakaian.
+ Dalam buku, internet, blog, semua ada cerita.
+ Kenal #FUFU tak? ^_^ macam mana branding ni naik?
+ Pemilik dia jadi kaya-raya? Apa marketing yang dia guna?
+ Dia bagi hadiah dekat artist baju tu.
+ Then peminat dari fesyen tu lihat cantiksss.
+ Brand dia naik kaw-kaw, then dia jadi kaya.
+ Lepas tu dia keluarkan lebih banyak items.
.
4. Layer IKS (Personal, agent, affiliate, drop-shipper)
.
+ Pembaca ni nak tahu macam mana nak jual pakian.
+ Apa site yang boleh offer affiliate / agent.
+ Semua ada dekat blog u.
+ Siapa player terkenal yang jual melalui.
+ Facebook, IG, Blog, dan sebagainya.
+ Hantar email, saya dari blog ini, ini, ini.
+ Nak tanya tip-tip, cmne akan jual pakaian.
+ Then info tu semua post dekat blog u, cm wartawan plk. ^_^
+ Sistem menjual ni mostyly semua sama sahaja.
+ Macam mana nak buat awareness.
+ Macam mana nak buat educate/ presentation.
+ Macam mana nak buat closing/ take the money.
.
Success Business Formula #ESM
.
1. QUALITY
2. Konsisten marketing
3. Database
4. Soft sell
5. Funnel selling
.
Ini cerita tentang bisnes, blend dengan menjual pakaian.
.
+ Tip pemasaran baju blog
+ Tip pemasaran baju facebook
+ Tip pemasaran baju whatsapp
+ Tip pemasaran baju instagram
+ Ini player instagram, teknik dia macam ni, ini, ini.
+ 30 player yang menjual pakaian u tulis dekat blog.
+ Sumber tu semua bagi kredit.
 
5. Layer Peminat / Girlsss
.
+ Touch sikit fesyen korea. ^_^
+ Trend semasa.
+ dll ..
+ U boleh jadi pengkritis. ^_^
+ Kritik = Cerita benda2 yang kurang, then balik, tidur.
+ Kritis = Cerita untuk membina, ayat lebih positif.
+ Fesyen macam ni, ini, ini, kalau buat mcm ni lebih bagus.
+ Sebagai authority, u kena berani keluarkan idea/pendapat.

Social Intelligence / selling system

U kena faham, xda blog yang mencapai taraf authority. Authority u bukan just jadi mall dekat online. Tetapi u jadi tempat source data dalam industri u. Macam mana nak buat duit?
.
1. Banner ads.
.
+ Bila blog u dapat banyak traffic, sewakan.
+ 1 tempat RM3k – RM5k / month. ^_^
+ 10, client u ada RM50k / month.
+ Alang2 nak buat biar puas hati.
+ Nak pakai audi, usaha betul2.
.
2. Review
.
+ Buat servis review dgn price RM3k / produk.
+ Ini kuasa knowledge / info2 / DATA yang u kumpul.
+ Kalau u betul2 faham teknik research2 ni semua, fuh!
+ Memang u x tidur malam nak siapkan authority blog u.
.
3. U ada banyak data 3-5-7 tahun u kumpul.
.
+ Buat ebook.
+ Buat buku.
+ Buat mini seminar.
+ Buat coaching.
+ Buat seminar.
+ Buat event.
+ Buat servis.
.
I sebelum jadi artist ^_^ dahulu banyak kumpul DATA. Seminar, buku, forum, ebook, research, AQAL, youtube, facebook, research, research, n berterusan research. Sampai masa semua data tu, i tukar jadi duit. ^_^ Sekarang, ebook, formula SLM, community, sharing, ini semua just geli2 sahaja.
.
In future kami akan buat lebih kencang lagi. ^_^
.
So, you have no time, to waste your time, kumpul data sebanyak yang mungkin, DATA = BIG MONEY! Idea dekat sini, just sebahagian diberikan, bila u ada lebih banyak data, lebih banyak idea buat duit akan wujud dalam minda u, idea buat duit xkan putus2 muncul. ^_^
.
Kalau u perasan, cara En. Artist ^_^ buat kerja. Dia ada SYSTEM yang tersendiri. Sisten & structure yang dia design membawa benda2 ni. Thats why, dia player yang paling kaya-raya.  Sikit-sikit dia develop kapasiti.  Sampai masa, dia paw 1 M’sia mcm Trump. The points is, u kena buat benda yang sama. Baru u boleh beli jet peribadi kaler merah. 

Buat pakej.

+ Deal dengan butik > u amik komisyen.
+ Pakej annivesary hubby to wife (surprise).
+ Pakej birthday (anak to parent)..
+ Pakej hujung tahun (student to pensyarah).
+ Pakej kawan2 pengantin. Jual secara set. ^_^
+ Pakej asas menjahit pun boleh.
+ Pakej pejabat new year > 5 helai baju, jual secara set.
+ Pakej etc = end of critical thinking etc.. ^_^
.
U just tulis atas kertas, lama2 idea tu akan berkembang. Ada banyak cara nak buat duit sebenarnya, u player dalam industri tu, u tahu jenis kain, kualiti dan sebaginya. U boleh detect baju2 yang ada kualiti dekat web2, ebay, butik2, syarikat MLM, dll..
.
Then u sekarang ada blog & database, barang2 baju special yang level A, u boleh cerita dekat mereka, pembaca order dekat u, u pula order dekat site tu, then u buat duit.
.
Ini bagusnya u ada blog + database, u sudah ada tapak untuk bercerita, tak perlu lagi nak cari pelanggan. U tak berlu nak bersusah payah sangat, just amik komisyen. Hell tu time kumpul data n menulis 150 artikel sahaja, next u sudah mula upah ghostwriter, blog u dan jalan nonstop.
.
Artikel nonstop = Pelawat nonstop = Money nonstop!
.

3. Database

.
+ Masuk facebook > collect database
+ Buat blog > collect database
+ Whatsapp > collect database
+ Forum > collect database
+ IG > collect database
.
U ada best friend n banyak kawan dekat facebook, etc, right? Sampaikan message dengan relax, macam last time. Siapa2 nak tip2 menjahit, info2 fesyen semasa, boleh subscribe dekat database saya, give the best value kepada mereka. Nak deliver value, positioning language, passion, spirit dalam penulisan, benda2 ni semua kena belajar berterusan. Jadikan diri u sangat bagus, belajar, belajar, dan berterusan belajar, perihal presentation (menulis/bercakap) supaya ada seni halus dalam penyampaian itu. U, peminat2 yang lain masih belum teroka dunia database ni dengan lebih jauh, so, kena buat research lebih lagi. Database adalah ASSET yang sangat mahal valuenya! Beri perhatian more dekat sini ok.
.
Nak tahu tak? ^_^
.
+ kenapa bisnes tak naik.
+ kenapa bisnes jatuh.
+ kenapa merempat.
+ kenapa busines life mcm neraka?
+ kenapa 1-3 tahun dekat facebook > masih merangkak?
+ kenapa ekonomi slow tak boleh/susah nak survive?
+ kenapa life tak macam heaven?
+ kenapa tak jadi artist mcm i. ^_^
.
Jawapan dia 1 jer >>>> ‘ DATABASE ‘ …
.
Newbie yang lain da belajar benda yang salah. Newbie tu da 3-5 tahun duduk dekat facebook.
Ada juga newbie yang da 10-20 tahun buat bisnes. Dan mereka terus menerus buat benda yang salah.
Apa benda tu? Benda tu = >>>> ‘PROMOSI’ untuk ‘MENJUAL’ … ^_^
.
Promosi macam ni dekat FB, BLOG, IG, ni semua salah.
Promosi buat dekat SMS / EMAIL = ini betul. ^_^
.
Sekarang sudah ada telegram, whatsapp, dll app. Tapi kenapa i as artist cerita tentang SMS? Banyak player sms pun da tak cerita fasal SMS. I as artist ^_^ sorang jer cerita fasal SMS. ^_^
.
Adakah en. artist ^_^ ketinggalan zaman? atau,
IQ dia lebih tinggi dari average person? ^_^
.
+ orang lain da cerita tentang positioning.
+ orang lain da cerita tentang fbads.
+ orang lain da cerita tentang SEO.
+ orang lain da cerita tentang ppc.
+ orang lain da cerita tentang app.
+ dan segala macam teknik yang advance.
.
Its look like i as artist ^_^ sorang jer cerita tentang.
.
+ SMS
+ EMAIL
.
Da jarang sangat orang cerita fasal benda ni. I ketinggalan zaman or player yang paling kaya-raya? ^_^
.
So,
.
+ Agak-agak nak jadi kaya.
+ Agak-agak nak buat duit nonstop.
+ Agak-agak nak buat lebih banyak duit time ekonomi down.
+ Nak life mcm haven, travel, audi, also jadi artist mcm i.
.
So, buat planning 3-5-7 tahun. U mesti touch 15,000 database pelanggan. Dengan DATA (knowledge yang u kumpul) dan 15,000 database pelanggan yang u ada, life u boleh fly pada tahap yang u tak pernah imagine.
.
Start 2017
.
+ berhenti buat promosi
+ berhenti menjual
+ berhenti cari duit
+ berhenti belajar ilmu2 bisnes advance yang mengarut tu. ^_^
.
Start 2017
.
Kerja u ialah back to basic. Buat free report > database > give value. Barang basic macam ni, u boleh buat dengan seni halus
memang hari-hari u boleh minum cappuchino. Also, u boleh pergi shopping banyak kali. Effort u just DATA + DATABASE. ^_^
.
Start 2017 and, also..
.

U kena lebih memahami manusia a.k.a pelanggan. Psikologi ni tak payah belajar banyak sangat. Beli buku Dale Carnegie & Dr. Schwartz. Mereka cerita tentang pinsip2 basic berhadapan dgn manusia. Ada kajian kesan dari meditasi boleh meningkatkan social intelligent dengan lebih berkesan. Meditasi dalam keluarga inner peace, relax, tenang, cool. Dia ada effect dekat penulisan, cara berfikir, dalam presentation, deliver points dan sebagainya. Dan semua ini ada direct effect dekat u punya CASH FLOW. Like banyak. Bertahun u buat promosi dekat facebook. Tapi life tak berkembang, a few life macam neraka. Ini semua punca tak apply & faham benda basic.  Bawah topik database also u kena beli 300 buku fizikal. Ebook tak kira.  Kalau u print baru kira.

U tahu tak billionaire baca 5 buku 1 bulan?

.
+ 1 bulan : 5 buku.
+ 12 bulan : 60 buah buku.
+ 5 tahun = 300 buah buku. ^_^
.
Banyak buku = banyak idea = client suka = jet merah. ^_^
.
Yang da mula collect database, congratulation.  Jumlah pemilikan buku dan duit yang banyak dalam akaun macam ada tali halus yang macam magik, magis n magic. Semua billionaire ada knowledge above average daripada manusia2 biasa, the best part mereka tak tunjuk. Mereka just senyap2 generate duit, berterusan. ^_^
.
Thanks associate yang forward benda ni.
.
.

4. LIFESTYLE

.
Masa i tulis #ESM 2014 > Time tu i belum jadi artist lagi taw. I punya target = 70,000 client akan baca ebook tu. Secara sains, my mind, body, spirit bergerak kearah tu. Masa tu i x nampak lagi cara cmne nak jual sebanyak tu. I just buat target, i nak 70k pembaca. Real idea hanya muncul pada akhir tahun 2016. 2 tahun > cari formula magis cmne nak touch target tu.
.
Kali ni kita nak cerita tentang AURA hasil kerja. Ini pattern u (contoh) …
.
+ 2013: Upah RM300 > deliver servis RM300.
+ 2014: Upah RM300 > deliver servis RM300.
+ 2015: Upah RM300 > deliver servis RM300.
+ 2016: Upah RM300 > deliver servis RM300.
+ 2017: Upah RM300 > deliver servis RM300.
+ 2018: Upah RM300 > deliver servis RM300.
+ 2019: Upah RM300 > deliver servis RM300.
.
Nampak tak, pattern u tak berubah? Gile = Melakukan benda yg sama, tapi nak pakai red audi. Perkara yang sepatutnya berlaku >>> Madness. ^_^
.
+ 2017: Upah RM300 > deliver servis RM30k / helai.
+ 2018: Upah RM300 > deliver servis RM50k / helai.
+ 2019: Upah RM300 > deliver servis RM70k / helai.
.
So, start 2017, deliver servis the best as u can do. Walaupun payment tu masih RM300, just do the best.
.
Minda Infiniti.
.
Bila u buat yang terbaik, u akan dibawa kepada perkara yang terbaik juga dalam hidup macam magik. Macam bila menulis, kita cuba sedaya upaya untuk beri yang terbaik dalam apa yang disampaikan. Lama-lama alam ini akan buka jalan untuk u naik ke atas berdasarkan gelombang diri u yang u lakukan itu.
.
Sains
.
Bila u buat kerja sungguh2, gelombang diri u akan memancarkan gelombang yang berbeza, then tune itu sudah berbeza. Walaupun makan masa sikit, maybe bertahun, akan sampai juga masanya u akan duduk 1 level dengan player2 yang terbaik. Make sure nak deliver sesuatu, make sure u kill kerja tu. Maksudnya pastikan karya itu tidak akan wujud lagi sebelum dan selepasnya. Karya lain pasti akan wujud, tapi barang u still di hati.
.

5. NETWORKING

.
Masa i buat ESM, memang sudah ada idea macam mana nak pastikan 70k orang membacanya.
.
> Iklan tv
> Mastika
> Metro
> Radio
> FbAds
> Banner
> Artist
> dll …
.
Tapi idea2 ni semua macam xda feel. Idea yang ada feel, ialah sesuatu yang kita boleh rasa sesuatu itu betul-betul boleh pergi lebih jauh.
Feel tu ada touch dengan ‘future’ you know.
.
+ Feel yang xda feel susah nak menjadi.
+ Feel yang ada feel sahaja akan menjadi.
.
Dalam sains nama dia align think, feel, action. Akhirnya, pada bulan 10/2016 kita jumpa idea. Idea itu ialah > Kita lesenkan ESM.
.
Fasa 1 – Kita cadangkan …
.
+ Associate 1 = collect 3,000 email
+ Associate 2 = collect 3,000 email
+ Associate 3 = collect 3,000 email
+ Associate 4 = collect 3,000 email
+ Associate 5 = collect 3,000 email
+ Associate 6 = collect 3,000 email
+ Associate 7 = collect 3,000 email
+ Associate 8 = collect 3,000 email
+ Associate 9 = collect 3,000 email
+ Associate 10 = collect 3,000 email
.
.. Total = 30,000 email.
.
Fasa 2 – Kita cadangkan …
.
+ Associate 1 = collect 5,000 email
+ Associate 2 = collect 5,000 email
+ Associate 3 = collect 5,000 email
+ Associate 4 = collect 5,000 email
+ Associate 5 = collect 5,000 email
+ Associate 6 = collect 5,000 email
+ Associate 7 = collect 5,000 email
+ Associate 8 = collect 5,000 email
+ Associate 9 = collect 5,000 email
+ Associate 10 = collect 5,000 email
.
.. Total = 50,000 email.
.
Fasa 3 – Kita cadangkan …
.
+ Associate 1 = collect 10,000 email
+ Associate 2 = collect 10,000 email
+ Associate 3 = collect 10,000 email
+ Associate 4 = collect 10,000 email
+ Associate 5 = collect 10,000 email
+ Associate 6 = collect 10,000 email
+ Associate 7 = collect 10,000 email
+ Associate 8 = collect 10,000 email
+ Associate 9 = collect 10,000 email
+ Associate 10 = collect 10,000 email
.
.. Total = 100,000 email.
.
Fasa seterusnya, – Kita cadangkan nonstop berkembang. Orang yang beri cadangan also kena apply. Then kita dapat idea baru lagi. Buat 300 video 1-2 minit. Pakai model baca #ESM. Then jadi viral. Then kita buat lagi up to 600 video. Then jadi viral.
..
Then kita buat lagi up to 700 video. Then kita buat lagi nonstop. Planning ni makan masa 3-5 tahun kehadapan. Then dapat 70k pembaca / client #ESM. #IAMM dalam 40k-50k unit follow belakang #ESM. #SMR kita attack .. 30k-40k client. #70L follow belakang #SMR. A’ah la, benda2 ni semua adalah perancangan bertahun2 yang sangat sync, sistematik n terancang. Sebab i ada banyak pengalaman, dekat carigold 1-2 tahun yang lepas, masa tu also i belum jadi artist lagi. Ramai orang kaya baca #ESM, terus email nak tapaw semua ebook2 lain yang i ada, then terus senyap.
Faham ke kenapa orang kaya baca ebook2 ni terus senyap? In future, u da ada blog, database, mula generate duit, then baca balik ebook2 i ( as artist ^_^ ) semua ok. Kira macam sportcar u da power, baca ebook2 tu semua, kira macam dapat turbo. The system is, alang2 nak buat kerja, pastikan karya itu adalah yang ter best of the best among the best.
.
MINDA
.
Macam mana bisnes jahit u boleh pergi jauh? U kena ada tapak.
.
+ Tapak blog
+ Tapak database
+ Tapak soft sell
+ Tapak inner peace > masuk layer 3.
+ Tapak networking ..
.
Facebook Positioning
.
Bila u buat share kaw2 dekat facebook tentang menjahit. Ramai peminat, player, menjahit akan baca wall facebook u. Then u buat mcm i ( as artist ^_^ ) >>> Bina community. Then u sudah boleh go far ..
.
Projek besar u tak boleh buat 1 orang, nanti u stressss. Targe Magic community = 30 associate. 1 associate bawa 1 team. Then dia jadi 30 TEAM untuk buat branding. 
.
Momentum 30 team akan tolak 1 branding naik ke atas. Then, lain2 branding akan tertarik naik ke atas juga. Always, remember money ‘always’ follow branding. I as artist masih lagi dalam process tgh kumpul kawan2. Da jumpa kena explain satu persatu, bagi betul2 faham. Da clear baru invite, ada procedure, bukan main tekan jek. This is pro to pro job, cara dia lain sikit. Macam ni cara kita nak kembangkan BRANDING. Sebab tu semua kena kukuhkan 5 asset/SOP tu.
.
U kenal Hijjas kasturi tak?
.
+ Lot 10
+ Tabung Haji
+ PICC Putrajaya
+ Menara Telekom
+ Menara Maybank
+ Menara Alor Setar
+ Securities Commission HQ
.
Ini barang semua dia design. Dalam satu interview dia kata,
.
+ Saya tidur dengan design.
+ Saya mandi dengan design.
+ Saya makan dengan design.
+ Saya bernafas dengan design.
+ Everything dengan (come with) design …
.
Bila sudah Love dengan apa yang dibuat, seseorang itu akan menghasilkan karya agung / tahap masterpiece. Ini info lama, tapi still boleh baca lagi.
.

So, base on gambar2 dekat google.

Setiap minggu u kena design 3 baju/fesyen.

1 tahun = 48 minggu x 3 design = 144 fesyen.

+ 2017 > 144 fesyen.

+ 2018 > 144 fesyen.
+ 2019 > 144 fesyen.
+ 2020 > 144 fesyen.
+ 2021 > 144 fesyen.
.
Total design yang tidak publish = 720 design. Then simpan benda tu jadi profile.  In future u ada investor, terus keluarkan design2 tu. Senang kerja bila u sudah be prepared awal-awal.
Peminat dari..
.
+ Line educate (business, motivasi, coaching)
+ Line kosmetik (sabun, perfume, bedak, etc)
+ Line makanan (minuman, herba, dll)
+ Line fesyen (baju, tudung, telekung, dll)
.
Memang i agak teliti sikit, sbb ni niche for future. Cara i buat kerja lain sikit, i as artist ^_^ bukan mentor bisnes. So, buat blog n collect database betul2…  Nanti u bagi talk dekat universiti & forum usahawan berjaya.
Masa tu branding butik u da jadi terkenal.  cakap macam ni..
.
– “Pada hujung 2016 ada sorang artist ^_^ suruh saya lukis design up to 720 fesyen, mula2 saya tak faham, saya just buat jer apa yang dia suruh, 3-5 tahun kerja mengarut tu”…
 
– “Kemudian baru saya faham, bila kita menulis, minda kita akan menjadi semakin canggih dan canggih”…
– “I dont know, peluang tu datang macam magis, bila saya apply lukis, lukis, lukis, dan terus menerus buat design”…
– “And now, i’m here”..
.
Then u suruh budak2 tu buat benda yang sama juga.
Ok, habissss… ^_^

 

Sumber… 

 

One thought on “Bisnes | Menjahit Baju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.