Financial IQ

Pertanyaan mcm ni. ^_^

~ “Financial IQ”..

.

1. Cerita Mindset

Dekat planet bumi ni 90% duit pergi kepada 10% manusia.
Dan 10% duit dikongsi oleh 90% manusia.

Jadi kita kena kaji:-

+ Apa yang manusia 10% ni buat.
+ Apa yang manusia 90% ni buat.

Jawapan dia macam ni:

+ 10% manusia fokus kepada – Cash flow / aliran tunai.
+ 90% manusia fokus kepada – Capital gain / keuntungan modal.

.

Dalam bahasa yang lebih simple mindset 90% manusia:-

+ Kerja > Mindset mereka fikir duit + bonus.
+ Bisnes > Mindset mereka fikir duit / profit / untung.
+ Invest > Mindset mereka fikir duit / profit / untung.

Mereka mahu dapat duit lebih banyak dari yang dikeluarkan.
Kalau mindset macam ni kena mula ubah, if not xkn jadi Golongan 10%.

.

Dalam bisnes:-

+ Bulan ini untung RM15k ..
+ Bulan depan untung RM25k ..
+ Dan seterusnya..

Jual beli rumah:-

+ Invest RM150k, untung RM20k-RM30k.
+ Invest RM350k, untung RM30k-RM45k.

Beli saham:-

+ Beli awal tahun > hujung tahun berapa untung.
+ Beli murah > jual mahal > berapa untung.

Kebanyakan orang bisnes mindset macam ni.
Bertahun-tahun mereka fikir, macam mana nak dapat banyak untung.

Mostly kebanyakan knowledge, semua fokus dekat sini.
Buat itu, buat ini, mesti untuk dapat lebih banyak profit.

Mereka ini jika ekonomi naik, boleh buat duit.
Tapi someday bisnes mereka akan jatuh.

Mereka ini jika ekonomi jatuh, bisnes akan blow.

Tak buat persiapan satu cerita.
Mindset fikir untung satu cerita lagi.

.

Dalam bahasa yang lebih simple mindset 10% manusia:-

+ Kerja > Mindset fikir cash flow konsisten setiap bulan.
+ Bisnes > Mindset fikir cash flow konsisten setiap bulan.
+ Investment > Mindset fikir cash flow konsisten setiap bulan.

Untuk align dengan mindset 10% manusia.
U kena mula fikir macam ni:-

+ Macam mana nak develop income konsisten RM100 / sebulan.
+ *Mulakan ikut kemampuan .. yang penting mindset sudah berbeza.

.

Selepas sudah capai, buat next target:-

+ Bisnes 01 – Telah dapat RM100 cash flow / income konsisten / sebulan.
+ Bisnes 02 – …
+ Bisnes 03 – …
+ Bisnes 04 – …
+ Bisnes 05 – …
+ Bisnes 06 – …
+ etc..

Makna mindset bukan lagi untuk dapat duit yang banyak.
Makna mindset bukan lagi untuk besarkan bisnes.

Mindset tu kena jadi macam 10% manusia.
Yang berterusan develop cash flow / paip wang / mesin duit.

.

Rumah / pejabat / tanah:-

+ Beli murah, jual mahal, kena lupakan – Ini mindset 90%.
+ Mindset kena fikir beli, sewa – Ini mindset 10%.

Kereta:-

+ Beli murah, jual mahal, lupakan.
+ Mindset kena fikir beli > sewa.

Boat:-

+ Beli murah, jual mahal, lupakan.
+ Mindset kena fikir beli > sewa.

Kiyosaki dia punya cash flow macam ni:-

+ Bisnes > Cash flow.
+ Hartanah > Cash flow.
+ Saham > Dividen / Masternode > Cash flow.
+ Royalty (Buku n Game CashFlow) > Cash flow.

.

Kisah 7 aset kita juga sama:- ^_^

+ Aset 1: Blog > Cash flow.
+ Aset 2: Database > Cash flow.
+ Aset 3: Knowledge > Cash flow.
+ Aset 4: Meditasi > Inner peace.
+ Aset 5: Gold > Cash flow.
+ Aset 6: Outsource > Cash flow.
+ Aset 7: Network > Cash flow.

.

Tentang Blog:-

Macam mana cara terbaik nak jana income yang
konsisten daripada blog/website kita?
Daripada adsense ke, pengaruh ke, iklan ke,
database email ke fb pixel ke?

.

Game long term = Value
Teknik2 free n paid method marketing additional sahaja.

Value = Beri apa yang client nak.
Ini datang dari FAQ / AQAL / Survey.

Cara long term macam ni.
Buat blog professional macam ni > azizanosman.com

.

Niche: Bisnes To Bisnes

1. Servis Coaching

+ Open servis, yang cemerlang invite jadi associate.
+ Selepas coaching settle, lihat progress 3-4-6 bulan.
+ Then offer untuk jadi network utk lain2 project.
+ In future mereka boleh ajar orang baru utk buat coaching.
+ Mereka akan jadi pasif income untuk u.

2. Servis Consultant B2B

+ Client2 yang lepas letak dekat blog.
+ Ini sebagai case sturdy.
+ In future ada company nak servis ni.
+ U sudah ada associate/network untuk buat kerja.
+ Dekat sini boleh jadi pasif income.

3. Seminar

+ Buat planning 1 tahun 3x.
+ Mula2 u akan jadi speaker.
+ Next, latih speaker2 / ambil dari coaching / associate.
+ U tak perlu buat kerja sbb sudah ada speaker.
+ Seminar tu akan berjalan 1 tahun 3x dekat office/dewan.

4. Ebook

+ Sekarang sudah ada 1 ebook.
+ Next 6-7 bulan keluarkan lagi ebook no.2.
+ Idea tu datang dari FAQ dengan client2 sekarang.
+ Ebook no.3, datang dari FAQ dengan client2 ebook 2.
+ Kalau rajin tulis, if not upah gostwriter.
+ Ebook tak boleh stop, 1 tahun mesti keluarkan 2-3 ebook + buku.
+ *Objektif ebook/buku terbesar selain cash flow adalah for awareness.

.

Apa akan berlaku pada masa hadapan.
U tak perlu buat kerja > tapi produk n bisnes terus berkembang.

1. Servis Coaching
+ U sudah ada associate yang boleh run servis ni.

2. Servis Consultant B2B
+ U sudah ada associate yang boleh run servis ni.

3. Seminar
+ U sudah ada associate yang boleh run seminar.

4. Ebook
+ U sudah ada ghostwriter yang boleh tulis ebook.

Kerja u adalah latih lebih banyak lagi associates.

1. Sebab mereka akan run servis coaching.
2. Sebab mereka akan run servis2 consultant.
3. Sebab mereka akan run seminar2 yang ada.
3. Sebab mereka akan run ebook2/ buku2 yang ada.

.

Cara dia ..

1. Setiap associate > kena buat blog.
2. Setiap associate > kena collect database / buat telegram group.

Training ..

+ Stare tip bisnes – dgn artikel.
+ Stare tip bisnes – dgn video.
+ Panggil dtg office – buat AQAL.

Kerja u sebagai owner bukan kumpul database.
Kerja u sebagai owner bukan buat marketing.

Ini kerja associate/agent.

U hanya buat untuk permulaan sahaja for experience.
Lepas tu kerja u sudah habis utk marketing.

Fokus kepada agent.

Agent ni kira u duplicate diri u jadi 50 – 100 – 300 orang.
Sebab mereka akan buat benda yang sama.
Bisnes kukuh ikut berapa banyak agent yang aktif u ada.

.

Dekat atas cerita if today industri u jenis bisnes to bisnes.
Tapi kalau lain2 bisnes / industri macam mana nak develop cash flow?

Contoh Niche: Kosmetik, Pakaian, Makanan, dll.. produk..

Benda yang sama juga.

+ Fasa 1: Mahirkan selling.
+ Fasa 2: Mahirkan manage associate / agent.

Selepas sudah ada 15-30 agent, bisnes sudah berjalan.

+ Fasa 3: Mula develop network.

.

Cara network marketing adalah.
Buat 1 blog tentang bisnes, lepas tu buat benda ni.

1. Servis Coaching
2. Servis Consultant B2B
3. Seminar
4. Ebook + buku.

Ada pilihan..

+ U boleh buat sharing bisnes percuma.
+ U boleh buat sharing bisnes berbayar mcm dekat atas.

Dalam kata yang lain, bila masuk fasa 3.
U sudah perlu mula develop bisnes kawan2 sekeliling.

Ada peminat i, bisnes sudah ok.
Kawan dia tanya tentang bisnes itu ini, then dia share apa yg patut.

.

Tujuan kita develop bisnes kawan2 sekeliling adalah supaya.
In future.. boleh jadi network..

+ Ada 1 company induk/holding.
+ Ada berpuluh2 company dibawah induk.

Tujuan kita buat induk n ada banyak company.
Adalah supaya cash flow induk kukuh > boleh bayar cukai n buat loan.

Manusia 10% jadi kaya dengan loan n cukai, bukan dengan bisnes.
Bisnes boleh dikatakan sebagai instrument untuk cukai n loan.

Ini bermakna, kalau mindset nak jadi kaya dengan bisnes.
Ini tidak align dengan mindset 10% manusia yang kaya-raya.

Tu fasal da lama buat bisnes bertahun-tahun tak jadi kaya.
Orang kaya tak jadi kaya dengan bisnes, mereka jadi kaya dgn cukai n loan.

Ini tidak juga bermakna buat bisnes just ala-kadar.
Buat bisnes tetap kena cemerlang dari segi cash flow.

Duit loan / dana gov boleh guna untuk outsource bisnes > aset > cash flow.
Duit loan / dana gov boleh guna untuk hartanah > aset > cash flow.
Duit loan / dana gov boleh guna untuk dividen saham > aset > cash flow.
Duit loan / dana gov boleh guna untuk boat sewa > aset > cash flow.
Duit loan / dana gov boleh guna untuk kereta sewa > aset > cash flow.
…. n lain2 idea yang sesuai..

Again,

Kalau mindset selama ni > bisnes > kaya > ini bukan cara golongan 10%.
Kalau follow cara ni, xkn pergi jauh, n someday bisnes akan jatuh.

Mindset 10% – Bisnes > cash flow > cukai n loan > aset/ paip wang.

.

2. Cerita IKW

IKW = Index Kesihatan Wang (IKW).
Yang ni i cerita dlm SMR sejak 2013 lagi.

IKW = Makna if everything stop, u boleh hidup 2 tahun kehadapan.
Makna kalau expences sebulan RM2,500 x 24 bulan = RM60k saving.

Dalam stock market ada istilah ni:-

+ Support becomes resistance.
+ Resistance becomes support.

Duit yang banyak bukan tentang kerja, bisnes or investment.
Duit yang banyak cerita tentang habit mindset.

Satu orang yang tidak ada IKW, day by day.
Habit minda dia jenis stress / ada tekanan bawah sedar.

Dalam sains, semakin banyak fikir, semakin sesuatu itu menjauhi.
Bila hari2 fikir fasal duit, tenaga duit sebenarnya sedang menolak.

Macam nak tangkap rama-rama, kena kejar, ambil jaring, ni penat.
Tapi kalau u bina taman yang cantik, rama-rama tu akan datang sendiri.

Minda juga macam tu, bila hari-hari fikir, duit xnk datang, duit akn lari.
Bila ada IKW (ini termasuk saving GOLD), duit akan lebih mudah datang.

.

Ini adalah dua persediaan financial IQ.

1. Bahagian – Buat duit.
2. Bahagian – Manage duit.

.

1. Bahagian I – Buat duit.

+ Mindset cash flow
+ IKW

2. Bahagian II – Manage duit.

+ Kaedah 3 tabung.
+ Kaedah 6 tabung.
+ Kaedah 7 tabung.
+ Kaedah 12 tabung.
+ … and ada banyak lagi kaedah manage duit.

.

10% manusia bukan just kaya-raya, tapi mereka kawal seluruh dunia.
Mereka telah kawal sejak beribu-ribu tahun yang lepas lagi.

Ini termasuk sistem pendidikan.
Mereka memang tak ajar 90% macam mana nak manage duit.

Sebab tu sampai sekarang, 90% manusia berterusan hidup susah/struggle.
Duit yang banyak bukan tentang kerja, bisnes, investment, etc..

Ada orang bertaraf legend dalam dunia saham, tapi mati dlm kemiskinan.
And ramai sangat orang power/ pandai buat duit, last sekali jadi miskin.

Satu orang kerja/bisnes/investment cemerlang,
belum tentu dia akan ada duit yang banyak forever.

Kita banyak dengar cerita.

+ Dahulu kerja hebat > selepas pencen > hidup miskin.
+ Dahulu bisnes hebat > selepas itu > jatuh miskin.
+ Dahulu banyak aset > selepas itu > jadi miskin.

Dalam buku The Riches Man In Babylon.

~ “Siapa yang tidak apply __________ someday dia akan jatuh miskin”…
~ “Walaupun dia banyak duit, someday kekayaan dia akan hilang”..

.

Dekat sini kita cerita,

Kemahiran buat duit dan Kemahiran manage
duit adalah dua perkara yang berbeza..

.
.
.
.
.
.

Ok jom cerita.. ^_^

2. Bahagian II – Manage duit.

.

+ Kalau dapat RM5 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM10 > Apa perkara pertama u akan fikir?

+ Kalau dapat RM50 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM100 > Apa perkara pertama u akan fikir?

+ Kalau dapat RM500 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM1,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?

+ Kalau dapat RM5,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM10,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?

+ Kalau dapat RM50,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM100,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?

+ Kalau dapat RM500,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM1,000,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?

+ Kalau dapat RM5,000,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?
+ Kalau dapat RM10,000,000 > Apa perkara pertama u akan fikir?

Yang small senang cerita..
tapi kalau jumlah besar how?

Orang yang financial IQ dia betul,
tak kira berapa duit jawapan tetap sama.

Tak kira berapa banyak pun duit yang masuk.
Dalam kepala u mula2 sekali mesti fikir tentang >>> SAVING 10%.

.

Ayat dekat atas macam ni.

Dalam buku The Riches Man In Babylon.

~ “Siapa yang tidak apply saving 10% someday dia akan jatuh miskin”…
~ “Walaupun dia banyak duit, someday kekayaan dia akan hilang”..

Jadi tak kira u as woker, bisnes or investor.
Cara manage duit system dia sama sahaja.

.

2. Bahagian II – Manage duit – Sistem 3 Tabung.

+ Tabung 1: Saving 10%

2013 – 2017 bila i cerita tentang saving 10% ni.
Ada yang betul-betul jadi macam The Riches Man In Babylon.

~ Dia rasa duit bertambah.
~ Dia rasa duit lebih senang datang.
~ Dia rasa lebih happy.
~ Dia jadi lebih efektif / happy buat kerja.

Ada juga yang ..

~ Simpan 3-4 bulan blow.
~ Simpan 5-6 bulan blow.
~ Simpan 7-8 bulan blow.

Ada juga yang ..

~ Bila mula apply, masalah lebih banyak datang.

.

Yang terus jadi congratulation.

Yang mungkin akan jadi.. simpan blow, simpan blow n problem datang.

Ini mungkin sebab background / programming.
Culture, mindset, lifestyle, persekitaran, ini semua faktor.

Hidup sudah 25 – 35 – 45 tahun tak pernah apply, sistem jd terkejut.
Apa perlu buat, just relax, programming mungkin ambil masa sedikit.

Duit adalah duit, tak kisah berapa pun yang masuk.

+ Kalau dapat RM1 > U boleh simpan 20 sen.
+ Kalau dapat RM5 > U boleh simpan 50 sen.

Kalau banyak senang cerita terus save 10%.
Kalau sikit, yang penting perlu ada bahagian yang u terus asingkan.

Duit yang banyak cerita tentang habit minda.
Bila sudah jadi habit, automatik u jadi The Riches Man In Babylon. ^_^

.

Financial IQ

2. Bahagian II – Manage duit – Sistem 3 Tabung.

+ Tabung 1: Saving – 10%
+ Tabung 2: Education – 10%

Setiap duit yang masuk automatik kena asingkan for education.

~ Kalau bisnes > duit tu utk beli buku2 bisnes.
~ Kalau saham > duit tu utk beli buku2 saham.
~ Kalau kerja > duit tu utk beli buku2 management, motivasi, etc.

Kalau bisnes, setiap profit / jualan ada bahagian for education.
Kalau kerja, hujung bulan ada bahagian for education.

Kekayaan berkembang ikut perkembangan consciousness.
The more minda berkembang, the more kekayaan u akan berkembang.

Ramai orang usaha bertahun-tahun tak jadi kaya.
Ini sebab programming minda memiskinkan hidup dia day by day.

Think + Feel + Action = $$$

Bila belajar untuk buat action bisnes, itu just for action.
Hidup hanya berubah bila minda berubah.

Minda hanya berubah bila u jenis baca buku.
Sekali sekala join seminar, sepanjang tahun baca facebook tak kira.

U hanya akan jadi kaya bila mula fikir perkara yang berbeza.

+ Saya buat bisnes > Untuk jadi kaya – Ini mindset lama.
+ Saya buat aset dlm bisnes > Untuk jadi kaya – Ini mindset baru.

Perbuatan yang sama, dengan mindset yang berbeza.
Perbezaan dia kecil, tapi kesan dia macam langit dan bumi.

Satu fokus kepada untung modal.
Satu lagi fokus kepada aliran tunai.

Orang bisnes kena start baca buku2 like babylon n kiyosaki.
Mindset sekarang mostly adalah dari programming kapitalis.

Kena bersihkan dengan banyak baca buku2 kewangan.

If not.. perspektif tu hanya bulan ke bulan, tahun ke tahun.
As long as lebih banyak dari bulan lepas kita berjaya.

Mindset macam ni someday akan jatuh, bukan dlm 1-2-3 tahun.
Tapi lebih jauh dalam 10-15 tahun kehadapan.

Kalau u baca semua buku2 kiyosaki akan faham apa cerita ni.
Kenapa cash flow, kenapa kena buat paip wang / aset, etc.

.

Financial IQ

2. Bahagian II – Manage duit – Sistem 3 Tabung.

+ Tabung 1: Saving – 10%
+ Tabung 2: Education – 10%
+ Tabung 3: Expenses perbelanjaan biasa – %.

.

Cerita dia panjang.. ringkasan macam gambar.

28276988_1878156678881758_8244682627274976335_n.jpg

+ Ada tabung have fun / play / reward / celebrate.
+ Ada tabung vacation ..
+ Ada tabung donation ..
+ Ada tabung 10% freedom / for aset, stock, gold, property.

Jadi selama ni kita cerita travel n celebrate n reward diri.
Bukan suka2 cerita, memang ada system yang align dgn financial IQ.

Jadi benda2 yang semua peminat apply selama ni, memang
benda tu secara indirect ada effect dekat kekayaan.

Tu sbb bila apply, jadi happy + bonus bertambah kaya. ^_^

Permulaan tak perlu straigh sangat.
Maybe u boleh buat saving 5% .. educate 3% whatever.

Financial IQ bukan cerita banyak mana sudah apply.
Financial IQ cerita tentang sesuatu yang berbeza terhadap manage duit.

.

Sains ..

Duit ada perasaan macam kucing jugak. ^_^

Bila u layan dia elok2.. dalam dunia dia.. duit akan suka dekat u.
Lebih2 lagi u jenis rajin simpan gold n rajin saving 10%.

Bila u mula apply .. ada some spirit n perubahan akan berlaku.
Dalam sains kekayaan bukan dicari, tapi kita tune diri align dgn kekayaan.

Satu orang kaya, tak apply saving 10%, someday dia akan jadi miskin.

Duit tu fikir ..

~ “Bila i datang, u xnk simpan i, so bye2″…

Bila gelombang diri tak align, duit tu xnk datang.
Bila gelombang diri tak align, duit tu susah nak masuk.
Bila gelombang diri tak align, duit masuk kebiasaan manusia jadi lain.
Bila gelombang diri tak align, duit tu susah nak melekat.
Bila gelombang diri tak align, duit sangat cepat keluar.
Bila gelombang diri tak align, sometime belum masuk problem da datang.

Siapa yang banyak kali experience,
duit baru nak masuk terus problem datang.

U kena simpan gold banyak2..

+ Saving 10% > akan jadi IKW.
+ Saving 10% > boleh tukar jadi Gold.
+ Saving 10% > boleh tukar saham/masternodes yang ada dividen bulan2.

Yang jenis akan jadi simpan blow, simpan blow.
Yang jenis akan jadi mula saving problem lebih banyak datang.

Programming untuk ubah mungkin ambil masa 1-2-3 tahun or lebih.
Actually i dont know, just kena sabar sikit..

.

Last sekali ..

Kunci kekayaan bukan dekat pandai buat duit.
Semua orang pandai buat duit, dgn kerja, bisnes or invest.

Kunci kuasa ada pada wang.
Kunci wang ada pada 300 paip wang.

Kunci kekayaan ada dekat saving 10%.
Bila u mula apply > kekayaan u akan berterusan berkembang.

Ok.. happy jadi The Riches Man In Babylon.. ^_^

Sumber: FB – Inche Hujan

 

2 thoughts on “Financial IQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.