How To Develop Business

#WiTM
 
~ How To Develop Business
 
.
 
Sekarang kita dapat lihat apa beza usahawan G20 n G80.
 
Usahawan G80
 
+ Usahawan g80 ni belajar n buat kerja juga.
+ Mereka belajar itu ini n buat itu ini.
 
+ Walau nampak mcm buat kerja, actually not really buat kerja.
+ Dalam kata yang lain, kerja sepanjang 2-3 tahun bukan kerja.
 
Usahawan G20
 
+ Mereka lain, walau nampak post sama dekat facebook.
+ Tapi tujuan mereka berbeza > educate prospek.
 
+ Kalau u lihat dekat facebook, setiap hari mereka akan educate.
+ Explain, contoh, vid, info, gambar, dan macam-macam lagi.
 
+ Sebab tu ramai orang suka datang dekat wall mereka.
+ Ada banyak info2 yang bagus untuk dibaca.
 
.
 
And selama ni yang u belajar copywriting, storytelling,
facebook, selling, tu semua bukan untuk develop bisnes.
 
Ni lebih kepada cara nak buat presentation
produk dekat bakal prospek supaya dapat jualan.
 
Ramai orang tak pernah belajar how to develop bisnes.
Tu sebab selepas bertahun-tahun bisnes itu tidak berkembang.
 
.
 
Usahawan yang berjaya sikap dan cara dia lain.
 
4 Priority Dalam Bisnes
 
1. ….
 
2. Membaca
 
+ Mereka akan rajin membaca dan mencari info.
+ Supaya info dekat wall mereka akan sentiasa bagus.
 
+ Mereka xkn buang masa post sesuatu yang sia-sia
yang membuatkan bisnes mereka tidak kehadapan.
 
3. Senaman
 
+ Mereka walau ada yang tak bersenam, tapi ada prinsip
tentang kesihatan yang mereka amalkan supaya kekal sihat.
 
+ Disiplin menjaga kesihatan ini perlu supaya,
tidak terganggu dalam perjalanan bisnes semasa.
 
4. Spread The Value
 
+ Beza yang paling ketara adalah mereka tidak hanya
limit dekat facebook sahaja, tetapi lebih luas lagi.
 
+ WhatsApp, blog, video, ig, forum, email, group
dan banyak lagi tempat supaya bisnes itu meluas.
 
+ Mereka tidak just buat post.
+ Tetapi setiap post ada tujuan tersendiri (walau sometime mengarut).
 
+ Sikap mereka berbeza, sebab itu hasil mereka berbeza.
+ Selepas bertahun-tahun mereka akan berterusan berkembang.
 
+ Kalau u just buat post tanpa tujuan or tanpa makna.
+ Wall u xkn berkembang, pastikan walau mengarut ada tujuan spesifik.
 
+ Semua knowledge power just 10%, tak lebih dari itu.
+ Lagi 90% hanya datang dengan experience or kena buat banyak kerja.
 
+ Kalau u tak mulakan post info2 yang bagus, u xkn belajar apa2.
+ Masuk 2018.. 2019.. 2020.. 2025.. sampai tua xkn berkembang.
 
.
 
Macam mana nak develop bisnes, supaya bisnes u berkembang?
 

1. Develop Profile

 
+ Usahawan yang buat banyak duit ni ada profile.
+ Mereka develop supaya prospek n network boleh kenal.
 
+ Dulu masa join Advanced Marketing Power (AMP).
+ Dr. Jijan cerita dia jumpa Datuk Maznah Hamid.
 
+ Dia akan cerita satu per satu bisnes2 yang ada.
+ Kemudian tukar pula, cerita bisnes masing-masing.
 
+ And today, kalau orang kaya tanya “Who Are You?”..
+ Macam mana u nak reply? Baru nak susun ayat dlm kepala?
 
+ For sure, kebanyakan usahawan bila reply semua berterabur.
+ Ini menunjukkan u tak pernah belajar how to develop bisnes.
 
+ Sebab tu 2-3 tahun berlalu, 3-5 tahun berlalu, ada
yang sudah 5-7-10-15 tahun berlalu profile pun xda lagi.
 
+ Bila tanya u buat bisnes apa?
+ “Saya jual produk ni, bla, bla, bla”..
 
+ Dengan sikap yang macam ni, macam mana nak jadi kaya?
+ Dalam bisnes ada cara nak reply “who are you” n “buat bisnes apa”.
 
+ Bila masuk online pula terlalu busy belajar tentang
copywriting, selling, avatar, facebook, marketing bla, bla, bla.
 
+ Cuba tanya pembaca / orang yang like u hari-hari.
+ Saya jual produk apa? Apa 3 kelebihan produk saya?
 
+ Situasi macam ni, kalau bawa 3-5 tahun lagi, xkn
pergi jauh n xkn ke mana-mana sampai bila-bila.
 
+ Jadi untuk mudahkan bina profile, start dengan bina blog.
 
.
 
Assalamualaikum Tuan.
 
Saya selalu follow post tuan
 
Saya sekarang ini sedang menjual produk
kecantikan kulit Dermags SkinCare.
 
Saya baru sahaja selesai mencipta blog
untuk mengumpul database seperti
yang tuan sarankan
 
ini blognya > mukacantikblog .wordpress .com..
Boleh saya tahu apa artikel yang perlu saya post disini
 
.
 
Soalan u apa artikel nak post dekat blog right?
 
u kena buat kategori.
 
1. Info > berkaitan 7 why.
2. Testimoni.
3. Faq.
4. Gambar.
5. Aktiviti bisnes.
 
Baru blog u jadi meriah…
 
.
 
Selepas sudah buat blog..
 
+ Buat 3,000 artikel.
+ 3,000 artikel tu tukar jadi video.
+ Tukar juga jadi 3,000 poster.
 
Facebook akan bagi reach yang banyak.
 
+ Bila u buat video.
+ Bila u buat poster.
+ Bila u just tulis artikel.
 
.
 
Usahawan biasa hari-hari buat post,
tapi they are not really buat kerja.
 
Jadi, bila video, poster n artikel u
bertambah, profile u akan berkembang.
 
Trafik yang banyak akan datang daripada
Facebook, Blog, Poster, Youtube, IG, dll.
 
.
 
Ini baru namanya kerja apabila:-
 
+ Video u dekat Youtube bertambah.
+ Poster u dekat IG bertambah.
+ Artikel u dekat Blog bertambah.
+ Semua vid, poster n artikel for sure kena post dekat fb.
 
Cuba explore On This Day dekat Facebook.
Most people, xda apa info bagus yang boleh di-up balik.
 
Itu sebab 2-3 tahun and 3-5 tahun berlalu sekalipun,
bisnes yang dilakukan tidak berhasil n berkembang.
 
Sikap kena berubah, if not 5-7 tahun or 10-15 tahun
berlalu, life u xkn berubah, and ini bukan soal rezeki.
 
Ini soal mereka tak pernah develop bisnes.
Ini juga cerita mereka tak pernah belajar how to develop bisnes.
 
.
 

2. Develop Database

 
Bila tak pernah belajar how to develop bisnes.
 
+ Mereka akan rasa banyak like = bisnes bagus.
+ Mereka akan rasa hari2 post = bisnes berjalan.
+ Lebih banyak like n comment = bisnes berkembang bagus.
 
Ada juga yang mencari.
 
+ Skrip untuk tackle lebih banyak agent.
+ Copywriting bagus supaya boleh menjual.
 
Tanpa sedar u telah difahamkan,
 
~ Jika dapat lebih banyak agent = bisnes bagus.
~ Jika dapat lebih banyak jualan = bisnes bagus.
 
Kalau u dalam bidang B2B (Bisnes to Business).
U akan faham ini market yang sangat bagus.
 
Bila ada luck, ada produk2 yang naik sangat cepat.
Tetapi selepas beberapa bulan cerita tu hilang.
 
Sebab ramai orang fikir macam ni.
 
+ Jika dapat lebih banyak agent = bisnes bagus.
+ Jika dapat lebih banyak jualan = bisnes bagus.
 
.
 
Apa tanda sebenar bisnes u bagus?
 
KPI sebenar adalah bila database u berterusan berkembang.
 
Sentiasa update rekod terkini (dari monthly ke weekly).
 
+ Senarai Pelanggan.
+ Senarai Prospek.
+ Senarai Stokis.
+ Senarai Agent.
+ Senarai Outlet.
 
Kredit: #CoastalDimSum
 
.
 
Cerita WiTM: Fasa 4 (Instrument)
 
Ini apa yang ramai orang faham.
 
+ Sometime dalam bisnes bukan Database = KING.
+ Sometime dalam bisnes bukan Content = KING.
 
Level atas mereka gelarkan CASH FLOW = KING.
 
+ Bila cash flow u konsisten > bank akan contact u nak bagi duit.
+ Bila cash flow u konsisten > investor akan contact u nak bagi duit.
 
Dalam bisnes u tak perlu bersusah payah cari duit/loan.
Duit tu akan datang sendiri bila u faham tentang instrument.
 
Jangan fikir macam ni:-
 
+ Kena buat loan itu ini.
+ Kena buat lebih banyak jualan.
+ Supaya bisnes u boleh berkembang n maju.
 
Ini semua mindset g80 yang nak cepat jadi kaya.
Ini n special2 teknik bukan cara untuk jadi kaya.
 
.
 
Untuk jadi kaya u kena pastikan.
 
+ Trafik berterusan meningkat > Dengan video, poster n artikel.
+ Database u sentiasa sistematik > Semua senarai yang ada.
 
+ Bila u nak naik dengan cepat, bisnes tu xkn bertahan lama.
+ Lumrah benda-benda yang naik cepat, kebiasaan cepat jatuh.
 
+ Kalau u serious nak bisnes berkembang n kekal lama.
+ Tak kira sebagai agent or pemilik bisnes sendiri.
 
U mesti naik dari bawah secara organik.
 
+ U kena lalui jualan naik dan turun.
+ U kena lalui agent datang dan pergi.
 
Bila pelajaran yang u ada telah cukup.
 
+ Jumlah jualan u akan berterusan berkembang.
+ Jumlah agent u also akan berterusan berkembang.
 
.
 
Aset Network
 
Network yang bagus macam ni.
 
+ As long as blog tu berkembang secara organik.
+ As long as database tu berkembang secara organik.
 
..and xda mindset nak cepat or jalan singkat jadi kaya.
 
+ Agent kena upgrade dari kosong ke Ent. ke Sdn. Bhd.
+ Network (kawan-kawan bisnes u) juga kena upgrades.
 
+ U and kawan-kawan bisnes u kena bergabung buat Induk.
+ Then u n kawan-kawan u buat sdn. bhd. induk pegang 30%.
 
+ U n kawan-kawan u adalah induk > ini network.
+ U n kawan-kawan u juga kena buat company baru sdn. bhd.
+ Company baru tu induk pegang 30% .. 70% milik pemilik.
 
+ Dengan cara macam ni, induk akan semakin berkembang.
+ Bank n Investor akan contact induk untuk bagi duit.
 
.
 
Bisnes Kedai Makan
 
+ I ada peminat dia tengah buat cara yang betul.
+ Selepas kedai sudah stable, develop peniaga baru.
 
+ U buat induk – induk pegang 30%.
+ Peniaga baru akan pegang – 70%.
 
Bisnes Kosmetik juga sama
 
+ Cari agent bukan suruh dia jual barang.
+ Cari agent suggest dia develop bisnes (lead to cash flow).
 
+ Bila agent join, suggest dia develop blog, database n knowledge.
+ Bagi reason kenapa kena buat mcm tu..
 
+ If not, agent akan fikir “kerja i jual barang untuk jadi kaya”..
+ Apa berlaku, bila tempat u sudah tak best, agent akan hilang.
 
+ Tapi kalau agent or associate or network u faham.
+ Dia sedang develop bisnes (lead to cash flow) baru dia suka stay.
 
.
 
Today ramai usahawan faham perkara yang salah.
 
Marketing > Dapat banyak duit = Bisnes Bagus.
 
Sebab tu bila ada testimoni duit, semua akan tuju dekat situ.
 
End of the day, produk tu jadi produk sampah.
 
Then keluar lagi produk panas, jadi sampah lagi.
 
Then keluar lagi produk panas, also jadi sampah.
 
.
 
Produk yang bagus macam IMKK.
 
Dahulu, kini n future akan cerita benda yang sama.
 
+ Major tak berubah: Internal, Mindset, Kolam Jiwa, etc.
+ Minor ubah itu ini, itu biasa..
 
.
 
Sebab to be success dalam satu bidang u kena buat benda yang sama.
 
Success = Repetition.
 
Apa kerja u?
 
+ Hari-hari buat video.
+ Hari-hari buat poster.
+ Hari-hari buat artikel.
 
Apa situasi yang berlaku pun..
 
+ Jualan naik turun ke.
+ Agent datang or pergi ke.
+ Ekonomi naik turun ke.
+ Haters datang n pergi ke.
+ Persaingan tumbuh mcm cendawan.
 
Even dunia nak kiamat pun kerja tu mesti diterusan.
Dalam ayat sebelum ini fokus kembangkan aset berterusan.
 
Bila u berterusan buat video, poster n artikel.
Akan sampai masa tapak / kapasiti / asset Blog n Database u kukuh.
 
Effect u boleh lihat > Cash flow semakin berkembang.
 
.
 
Kalau tak belajar tentang instrument.
 
+ Jualan naik turun.
+ Agent datang or pergi.
+ Ekonomi naik turun.
+ Haters datang n pergi.
+ Persaingan tumbuh mcm cendawan.
 
Ini akan menjadi faktor u (or agent2) akan tukar bisnes lain.
Kena mula balik dari A, tu sebab selepas 15 tahun tak jadi kaya.
 
Dalam bisnes sains juga kena belajar selain marketing.
 
+ Jualan naik turun.
+ Agent datang or pergi.
+ Vision hilang, tak nampak jalan.
+ Peluang baru datang rasa lebih cepat jadi kaya.
+ Kenapa kena konsisten kembangkan aset walau tengah jatuh.
 
Sebab minda or persepsi memang akan berubah dari semasa ke semasa.
Tu juga sebab facebook n google kena tukar algorithm berkalar.
 
Bila berubah itu fasa pembersihan.
Dia akan singkirkan artikel2 n info2 yang sampah.
 
Bisnes akan jatuh sekejap.
Then dia akan naik balik if asas kukuh.
 
Asas kukuh = Blog u jenis organik, No teknik-teknik SEO!
Asas kukuh = Database u jenis organik, bukan jenis teknik2 segera.
 
.
 
7 asset / paip wang
 
1. Blog
2. Senarai pelanggan
3. Knowledge
4. Meditasi pernafasan
5. Community/network
6. Gold
7. Outsource
 
Barang2 ni bila berkembang secara organik.
Dia akan bawa u ke tahap seterusnya > Instrument.
 
.
 
And kalau sudah berbulan-bulan or setahun lebih baca wall i.
 
+ Masih belum mulakan blog.
+ Masih belum mulakan database.
 
U patut mulakan dari sekarang, it’s never too late.
 
Sebab dekat sini kita tak banyak cerita tentang,
 
~ Mentor
~ Testimoni
~ Hasil/duit
~ Teknik2 marketing
~ Whatever.. bisnes or teknik2 power.
 
.
 
Kita banyak cerita fasal benda ni.
 
Focus & Maintain Your Focus
 
1. Kembangkan aset blog berterusan.
2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.
 
Supaya next 3-5-7 tahun u boleh berkembang.
 
And.. seterusnya boleh pergi Pulau Tioman. ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.