Pulau Tioman – October 2017

This slideshow requires JavaScript.

 

Last week i pg travel / percutian dalam negara.
Sambil berfikir dan analisis segala planning.
 
What do we learn?
 

1. Membaca

 
+ Orang bisnes bila rajin membaca cerah masa depan.
+ Satu bulan beli minima 3-5 buku.
+ The best way untuk ubah hidup adalah dengan membaca.
 

2. Aset

 
+ Aset Blog, Database, Knowledge.
+ Ini akan membuatkan bisnes u dari tak menjadi ke menjadi.
+ Ini akan membuatkan bisnes u berkembang berterusan.
+ Ini akan membuatkan bisnes u semakin kukuh.
+ Hari-hari buat post dekat facebook xkn selesaikan masalah bisnes u.
 

3. Life

 
+ U boleh Snorkeling, Scuba, Memancing, Air terjun, Panjat bukit, etc.
+ Duduk dekat darat, sebenarnya mata terhad.
+ Hari-hari lihat objek yang sama, life jadi boring.
+ Bila lihat keluasan laut, minda akan terbuka luas.
+ Dunia dalam air really peaceful.
+ U punya spiritual akan jadi berbeza.
+ Life sudah tak sama macam dahulu.
+ Satu peningkatan dalam kehidupan.

4. Mind, Body & Soul

 
+ Higher consciousness.
+ Spirit go deeper.
+ Hutan, laut, etc.. environment.
+ Dia boleh reset Mind, Body & Soul.
+ U kena banyak senaman, if not, akan penat dekat journey.
+ Tak boleh bangun awal pagi, terlepas moment.
+ T/Hari tak tahan, duduk dekat hotel.
+ Petang tak boleh jalan-jalan, tenaga terhad.
+ Kecergasan kena ada, sbb masa singkat untuk observe.
 

5. Healing

 
+ Bila u duduk dekat laut, masuk hutan.
+ Internal u akan jadi healing.
+ Reset energy jadi fresh.
+ U akan jadi lebih bersemangat, untuk jadi kaya.
+ For sure nak lagi pergi travel.
+ Bila duduk dekat bandar serabut day by day.
+ Internal sebenarnya jadi beku / tepu.
+ U xkn nampak jalan keluar sebab bergelumang day by day.
+ U akan keluar dari lemas dengan kehidupan, dapat some healing.
+ Bandar > Kampung sendiri, Bandar > Kampung sendiri, ni xkn settle.
+ U kena travel ke tempat2 yang baru yang u tak pernah pergi.
+ Baru akan dapat healing. Penting ni!
 

6. Umur

 
+ Hidup rugi kalau tak travel.
+ Kalau age 20-30-40 > ptt buat plan supaya bisnes kukuh.
+ Then u boleh travel ke merata tempat.
+ The more u travel, the more u akan rasa hidup.
+ Back to basic, kekuatan bisnes dekat aset.
+ 7 aset ni kena kembangkan.
+ Blog, Database, Knowledge, Gold, Network, Inner Peace, Outsource.
+ Kalau hari2 post dekat facebook, problem u xkn settle.
+ Kalau just fokus dekat marketing, problem u xkn settle.
+ U need asset’s untuk berkembang & kukuh, supaya dapat banyak duit.
 

7. Aktiviti Masyarakat > Ekonomi

 
+ Ada yang kaya > bila sampai musim travel.
+ Bila musim tengkujuh > jadi miskin balik.
+ Ada banyak peluang bisnes dekat sana.
+ Yang kaya, beli tanah / pajak > buka chalet.
+ Yang kaya, beli boat (kecil 60k-70k, besar 100k-200k)
+ Jalan musim bulan 3-10.
+ Small bisnes / services.
+ Aircond > Sbb ada beribu chalet.
+ Wiring > Ni rumah orang kampung.
+ Mekanik motor > Mekanik dekat sana kurang rajin.
+ Menjadi kaya perlukan banyak membaca.
+ Walau asal dekat mana pun, bila tak membaca minda terhad.
+ Pengalaman kehidupan memang hebat, tapi yang kaya tokey besar.
+ Dekat mana pun u hidup, basically kena banyak membaca.
+ If not otak ekonomi jadi beku, x nampak peluang, jadi miskin.
 

8. Komunikasi

 
+ U kena jadi peramah, tegur, banyak senyum dgn orang kampung.
+ Belanja mereka makan, nanti macam2 dia cerita.
+ Siap buka peluang apa yang patut.
+ 3-5 hari tak cukup nak kaji peluang bisnes.
+ Jalan singkat kena tanya orang kampung.
+ U also kena tegur pelancong2 asing, belajar basic english.
+ Pelancong banyak pengalaman ada yang 6 bulan to 1 tahun travel.
+ I ada kawan baru, nama dia Max from Jerman. ^_^
+ Dia kata dekat sana, life sangat stress (i rasa mana2 pun sama).
+ Duit dia sudah habis, balik sana 1-2 tahun, then sambung travel balik.
 

9. Modal & Masa

 
+ Benda ni ikut mindset.
+ Yang jenis bagi alasan, dia akan cari semua alasan.
+ Yang jenis positif, dia akan cari jalan.
+ Travel ke 6 negara eropah baru RM9k.
+ France, Jerman, England, Belgium, etc.
+ Yang bekerja kumpul duit 5-10 tahun.
+ Kalau u betul2 serious, u akan dapat pergi.
+ Yang bisnes, develop aset 5-7 tahun, kumpul duit.
+ Kalau u betul2 serious, u akan dapat pergi.
+ Problem sebenar bukan modal & masa or hutang.
+ Problem sebenar tak pernah planing secara spesifik.
+ Bila tak nampak kos, akan rasa sangat mahal utk travel.
+ Tak tahu kos, tak tahu kumpul duit, tak tahu bla, bla, bla.
+ Banyak membaca, share info2 yang best, bila client u happy.
+ Sometime client xnk bg duit, so, u reguest support travel.
+ Ada yang kata blacklist, hutang ptptn x boleh ke luar negara.
+ Ni semua ada cara dia, dengan skill2 yang tertentu.
+ Orang-orang kaya banyak tahu fasal benda ni (cara legal).
+ Orang kaya jadi kaya sbb banyak benda dia tahu.
+ Tu sbb mereka jadi kaya, orang biasa keep bagi alasan.
+ Back to basic, kena banyak membaca, mengkaji dan bertanya.
.
 
Kos Travel
 
1. TBS > Tanjung Gemok = RM30 / person
 
+ 4-5 Jam
+ TBS > Mersing juga boleh.
+ Harga tiket kena check sendiri.
 
2. Feri Tanjung Gemok > Genting = RM30
 
+ 1-2 Jam
 
3. Bot > Ke Pulau pilihan
 
+ 15-30 minit
+ Ikut sekumpulan (12-18) average RM300-RM500++
+ RM70 / Person (Ini harga kalau ada kenalan).
+ RM100-RM300 / Person (Kalau xda kenalan).
+ Harga ikut jarak dan tempat pilihan.
 
4. Chalet > RM 90 / RM100 / RM120
 
+ 1 Malam
 
5. Makan = RM50 / Day
 
.
 
End of the day u kena banyak membaca.
 
~ Product knowledge
~ Selling knowledge
~ Communication knowledge
~ Leadership knowledge
~ Buku2 tulisan billionaire
 
Ini akan membuatkan wall u jadi meriah.
Ramai orang suka berkawan dengan u.
 
Bila ada luck client belanja u dpt g travel free.
Macam i orang support A-Y (Z = shopping sendiri). ^_^
.
tioman
Kredit : Inche Hujan
Part II : Klik sini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.