5 Steps – No.3: Short Story

#WiTM
 
SOP Selling / Pitching System
 
1. Intro – Money follow confident.
2. Presentation – Money follow feel/soul.
3. Short Story – ?
 
.
 
Dalam dunia bisnes.
 
+ 20% > akan buat banyak duit.
 
+ 80% > lebih lama masa berlalu, lebih teruk hidup dia.
 
.
 
Apa yang 20% ni apply, yang membolehkan dia buat banyak duit?
 
Jawapan = Dia pandai buat personal touching. ^_^
 
.
 
Bila ideal client rasa some feelings, dia minat untuk memiliki.
 
1. Dia start dengan u kena ada confident.
 
~ Confident tak datang sendiri, u kena develop.
 
2. Kemudian u perlu ada value / stand for something / feelings.
 
~ Ini datang dari 7 why, penetrate u akan dapat feelings / soul.
 
3. Selepas ada feel, u kena deliver feel kepada ideal client.
 
~ Ini dengan cara short story.
 
.
 
Why short story?
 
Sebab ..
 
+ Data > Only for brains.
 
+ But stories > Can touch people hearts.
 
.
 
Classic mistake usahawan G80% ialah mereka selalu cerita tentang,
 
~ Product, info, tip, benefit, aktiviti, testimoni, etc..
 
~ Ini termasuk copywriting, ayat iklan, tawaran, etc.
 
Ramai usahawan tak tahu,
 
~ “It Don’t Work That Way”…
 
.
 
Apa yang terjadi ialah,
 
~ Day by day berlalu, pembaca akan turn off, turn off, turn off.
 
Why?
 
Sebab pembaca or prospek “takda feelings” dengan data-data tu.
 
Apa terjadi, hidup usahawan G80% makin susah & makin susah.
 
.
 
Selepas bertahun-tahun.
 
Orang macam ni selalu fikir,
 
~ “Where is the mistake?”…
 
.
 
Mistake yang menyebabkan,
 
~ Like tak banyak.
~ Comment tak banyak.
~ Orang tak nak datang lagi.
~ Yang datang pun bukan type pembaca ideal.
 
…semua ini berlaku bila tak pandai buat personal touching. ^_^
 
.
 
Untuk buat people touching,
 
~ “U kena pandai buat short story”…
 
.
Maknanya selepas u sudah penetrate 7 why > dapat soul.
 
U kena pandai bercerita …
 
Why?
 
Sebab manusia SANGAT SUKA dengan cerita yang best.
 
.
 
Macam sekarang, i tengah bercerita or forward data?
 
Tajuk kali ni simple sahaja > Short Story.
 
Huraian dia ini sahaja.
 
+ Data > Only for brains.
+ Stories > Can touch people hearts.
 
.
 
Tapi cerita dia macam-macam.
 
~ Hidup merempat la.
~ Usahawan G20 la.
~ Usahawan G80 la.
~ Personal touching la.
~ Apa yang G20 apply sampai dia pandai buat banyak duit.
~ Peminat la, artist la, itu la, ini la, bla, bla, bla.. .
 
Macam-macam dia punya short story. ^_^
 
.
 
For today just kena faham ..
 
~ Usahawan G20 ..
~ Dia buat banyak duit sebab ..
~ Dia tahu something yang > stories boleh touch emosi manusia..
 
Kalau tidak touch feel pembaca ideal,
xkan boleh buat banyak duit.
 
Tapi kalau faham benda ni (short story > boleh touch feelings) ..
 
~ Landskap bisnes akan mula berubah.
~ Akan mula dapat feedback yang berbeza, online, fone, table talk.
~ And orang akan mula datang .. sbb u pandai bercerita. ^_^
 
.
 
Bila ramai pembaca ideal mula datang, money will follow.
 
Start today,
 
~ Hari-hari u kena bercerita.
~ Cerita akan buat people turn on.
~ Syarat dia ada some value / feelings > dari 7 why.
 
~ Kurangkan bagi info or copywriting power dekat wall.
~ Ini semua boring n membuatkan pembaca turn off.
 
.
 
+ Maybe sekali sekala boleh.. around 30% should be ok.
+ Tapi all the time … 70% u kena bercerita …
 
.
 
Untuk buat short story ada seni tertentu.
 
Benda ni tak susah, sebab u sudah lama apply dalam hidup.
 
~ Bila u pergi kedai makan > macam mana u cerita?
~ Bila u pergi tempat best > macam mana u cerita?
~ Orang pergi lubuk best > macam mana dia cerita?
~ Orang eksident > macam mana dia cerita?
 
.
 
Dalam cerita ada energy / passion / keghairahan.
 
Orang yang dengar dia feel energy tu, sbb tu dia layan. ^_^
 
Cuba kawan u cakap macam orang nak mati.
 
U nak dengar pun menyampah ye tak.
 
Dekat facebook, tel, table talk pun sama.
 
Cerita da ok, tapi energy xda, orang akan turn off.
 
Ini skill selling yang kena master.
 
Cukup intro for short story… ^_^
Source : Klik sini

 

SOP Selling / Pitching System
1. Intro – Money follow confident.

2. Presentation – Money follow feel/soul.
3. Short Story – Money follow personal touching.

Personal touching bukan bermaksud personal life.

Personal touching lebih kepada impian / desire kehidupan.

Source : Klik sini

 


 

It’s 12.30 in the afternoon. You are tired. Waiting for that long queue at the bank really draining your energy. The clock is ticking- you have to go to another bank for that refinance thingy you have to settle. At 2 pm you going to pick up your daughter at school. You feeling worried that you might be late to fetch her.
.
“If only there is a place where I could settle everything with these banks under one roof..” you monologue. “I could have save the time, money, and not to worry about finding another spot for parking, again…” the monologue continues.
.
Sounds familiar?

Here in Phillip Mutual, we understand this. It’s really convenient to have all the choices we need under one place. That’s why… we came out with the same concept- but in term of investment. We make things easy for you. We customize things for you. This is where- you’ll experience a brand new feelings- amazing feelings you never had in other places before. Let’s chat- we have so much more to talk.

Source : Klik sini


 

SOP Selling / Pitching System

1. Intro – Money follow confident.
2. Presentation – Money follow feel/soul.
3. Short Story – Money follow MOVIE personal touching.

Saya nak share point Coastal Dim Sum hari tu.

Deeper

*Tekstur tetap lembut berjus walau dah sejuk.

Baru baru ni seorang pelanggan share kenapa mereka suka sangat Coastal Dim Sum ni.

Katanya Coastal Dim Sum ni lain dari lain kerana teskturnya tetap berjus walau dah sejuk. Kulitnya lembut, isinya basah basah, tiap kali ngap terasa chunky chunky udang segar. Itu yang dia tak dapat lupakan Coastal Dim Sum. Sekali makan melekat di hati

Deeper

Makan sekali melekat di hati

Anak anak saya sangat memilih makanan. Kadang kadang sedih tengok dia tak nak makan pun apa yang saya hidang.

Ada sekali saya kukus Coastal Dim Sum hidang waktu minum petang. Eh berebut rebut anak anak dengan ayahnya makan.

Tak sampai 5 minit, licin pinggan. 16 ketul sekali hadap? Sampai saya tak sempat merasa. Si kakak siap tanya,
“Ada lagi tak mama? Nak lagi. Sedap sangat. Kakak suka.”

Sekarang sekali order mesti banyak sekaligus. Tiap kali hidang, anak anak tak pernah menolak. Terbaik Coastal Dim Sum

Source : Klik sini


 

Subjek : 5 Steps

1. Intro
2. Presentation
3. Short Story

+ Kalau i just tulis ini cara buat pitching kepada client.
+ Mula-mula buat intro, kemudian presentation, then short story.

+ U takkan faham apa-apa tentang 5 steps ni.
+ Bila tak faham, xkan timbul minat untuk u apply.

.

Subjek : Your Produk

+ Benefit 1 – YYYY
+ Benefit 2 – YYYY
+ Benefit 3 – YYYY
+ Benefit 4 – YYYY
+ Benefit 5 – YYYY
+ Benefit 6 – YYYY
+ Benefit 7 – YYYY

+ Kalau u just buat list macam ni, client u xkan faham apa-apa.
+ Bila dia tak faham, xkan timbul minat untuk memiliki.

+ Bila u explain satu per satu dengan pelbagai cara.
+ Tip, info, aktiviti, picture, testimoni, video, short story, etc.

+ Client u akan faham satu persatu tentang benefit tu.
+ Bila dia faham, akan timbul minat untuk memiliki.

Source : Klik sini 


 

 


 

We have another short story.

1. I love this.

2. Personal touching.

+ Movie macam ni yang kita nak.
+ Dia telah sampaikan MESSAGE dengan betul.

+ Siap ada personal touching, meaning kena dengan reality kehidupan.
+ Seterusnya membawa kepada “Make a sense”…

+ Kesan dari itu, wujud keinginan untuk memiliki.
+ Lebih banyak point yang u touch, lebih kuat desire untuk memiliki.

3. No closing

I love it because, dia tak buat closing.

~ PM saya.
~ Komen nak.
~ Whatsapp ke.
~ Bank in ke bla, bla, bla…

+ Kita tak buat closing, sebab kita nak jadikan wall neutral.
+ Dengan itu pembaca ideal akan selesa lepak dekat wall u.

+ Ini bukan soft selling, soft influence, etc..
+ U sudah masuk ke satu level yang dikenali sebagai > Friendly.

+ Sekali gus, u sudah berjaya mewujudkan wall yang mesra pengguna.
+ Teruskan menulis short story, tip2, info2, yang bagus macam ni..

+ Dari semasa ke semasa pembaca akan selesa nak berurusan dengan u.
+ Kalau sebelum ni, seller promote, cerita itu ini, org jadi tak selesa.

+ Sebelum ni kenapa wall tak meriah, PM tak banyak masuk.
+ Approach (cara mendekati pembaca ideal) xda seni halus.

+ Do you know that 10% minat, 10% tak perlu produk u.
+ Tapi 80% pembaca u sebenarnya terlebih MAMPU beli barang u.

+ Tapi kenapa mereka masih tidak membeli?
+ Sebab cara approach tu problem.

+ Selling system, Awareness + Educate + Closing = $$$
+ Last time kita buat sharing ETM tentang teknik menjual.

+ Closing tu buang terus, wall akan jadi neutral.
+ Just fokus dekat awareness n educate sahaja.

+ Bila u fokus dekat educate 7 why, tanpa unsur-unsur closing.
+ Pembaca u akan lebih selesa untuk comment, PM, tanya itu ini.

+ Orang belum order sebab mereka just belum clear benefit.
+ Short story kaedah paling efektif untuk explain satu persatu benefit u.

+ Sometime pembaca u perlu masa untuk faham your 7 why.
+ Ikut situasi pembaca, maybe 3 hari > 3 minggu > 3 bulan > 3 tahun.

+ Pembaca u akan lari bila terlalu banyak emosi untuk closing.
+ Bila u buang closing, orang selesa baca wall u.

+ Lama-lama dia akan mula faham your 7 why / benefit.
+ Just berterusan share, story, tip, info, benefit, metafora yang related.

+ Untuk fahamkan 1 why, u perlukan 222 kaedah yang berbeza.
+ Gambar, video, faq, buat movie, novel, dialogue, artikel, etc.

+ Point dia 1 sahaja, tapi macam-macam word yang u kena adjust.
+ Ini short story jenis dialogue perbandingan harga. 

Source : Klik sini


 

#WiTM
 
Where is the money?
 
5 Steps (Pitching System)
 
1. Intro – Money follow confident.
 
+ Berlatih cakap > 10,000 jam.
+ Berlatih menulis > 10,000 jam.
 
+ Average / G80 hari-hari bercakap.
+ Tapi apa dia cakap pun kita tak faham.
 
+ To be G20, hari-hari u kena berlatih bercakap.
+ Telefon, Video, Table Talk, For Network, Investor, etc.
 
+ Why G80 never success?
+ Sebab tidak pernah berlatih / sediakan diri.
 
+ Buku/ebook/video/artikel/class public speaking semua kaji.
+ Supaya u punya cakap ada influence.
 
+ Penulisan juga sama, jangan just post tanpa makna.
+ Just nak bagi tahu bisnes masih hidup, kita tak nak macam ni.
 
+ Kita nak betul-betul “HIDUP” dalam penulisan.
+ Baru ideal client, ideal agent, ideal network, ideal investor.
 
+ Mereka-mereka ini semua akan muncul.
+ Baru u punya business lifestyle > akan berkembang maju.
 
+ I ada testimoni baru daripada Ebook IAMM (Money Magnet).
+ Dia kata kalau buat seminar, price tu 4 angka. ^_^
 
+ Peluang penulisan, peluang public speaking sangat besar.
+ U boleh buat banyak duit kalau latih diri to be more confident.
 
2. Presentation – Money follow feel/soul.
 
+ I banyak ber-PM dengan peminat.
+ Masalah yang sebenar kurang confident + kurang membaca.
 
+ And yang rajin PM, kita bincang lebih jauh.
+ Kurang knowledge datang dari kurang catit nota.
 
+ Knowledge ni kena back to school.
+ Time sekolah tak rajin ulang-kaji, catit, upgrades knowledge.
 
+ And sekarang da besar, sekali lagi di-suggest catit nota.
+ Last time kalau rajin belajar > Boleh jadi CEO syarikat besar.
 
+ This time, masih ada peluang kedua untuk belajar.
+ Kena kaji, AQAL, survey, membaca, dengan lebih banyak.
 
+ Lebih banyak knowledge yang u kaji > soul lebih segar.
+ Peminat i yang buat niche parenting kata …
 
+ “Sekali sekali ade org drop komen di status
berdebar debar rase. Takot di tanye ape ape tak
boleh nak jwb. Betul la en artias.
Semuaa benda kena tahu. Bila ckp psl anak.
Sakit demam makan cara ckp cara main emosi
semuaaa kena tahu xboleh nak ckp oh..
saya suka part main main dgn budak je…
part part lain tak amik tahu..
buruk la kan kalau ckp mcm tu.. huhu…
hidup ni mmg saling berkait satu sama lain”….
 
+ Bila ramai orang mula tanya pendapat & idea.
+ Ini tanda-tanda penulisan ada influence/feel/soul.
 
+ Bill Gates kata, to be unfair advantage.
+ U kena membaca lebih banyak dari average people.
 
+ U kena penetrate day by day, week by week, year by year.
+ Baru u boleh dapat feelings/soul dalam industries / bisnes.
 
+ Penetrate 7 why adalah sebahagian dari part besar.
+ Kalau sini tak lepas, post jadi macam average people.
 
+ Kena bersaing dengan G80 yang lain.
+ Duit yang sikit & persaingan yang banyak.
 
+ Tapi bila bina branding > yang ada stand for something.
+ Keluarkan produk/servis yang boleh buat client feel something.
 
+ Yang orang sanggup bayar beribu-ribu tak kisah fasal harga.
+ Takda orang nak masuk market macam ni.
 
+ Duit banyak, tapi takda player nak masuk.
+ Macam produk langsir premium > tanya apa client tu nak.
 
+ Then u boleh bagi servis yang macam tu.
+ Semua case sturdy ambil gambar > listkan dekat blog.
 
+ 2-3 tahun baru berjela-jela profile kerja-kerja u.
+ Bukan sahaja langsir, tapi semua jenis produk yang ada.
 
+ Takda siapa pun nak bina profile.
+ Tu sebab bertahun-tahun bisnes tak upgrades.
 
+ Blog sebagai langkah awal untuk bina profile & branding.
+ Kalau tak bina branding > branding tidak akan wujud.
 
+ Bila branding tak wujud.
+ Duit yang banyak xkan datang dalam hidup.
 
+ Dapatkan feel/soul, then transfer feelings tu dekat..
+ Poster, Wall, Blog, Video, Artikel, Database, Ebook, etc.
 
+ Baru duit yang banyak akan muncul.
+ Lebih jauh, hidup akan lebih bermakna bila ada soul.
 
3. Short Story – Money follow MOVIE personal touching.
 
+ Short Story > 1 saat.
+ Short Story > 15-20 saat.
+ Short Story > 3-4 minit.
+ Short Story > 20 ++ minit.
+ Short Story > sepanjang tahun.
 
+ Sebagai usahawan u mesti master buat trigger.
+ Trigger yang membuatkan client suka untuk memiliki.
 
+ Tak semesti kena buat story > ini kaedah paling berkesan.
+ U boleh buat video, gambar, ebook, buku, flyers, artikel, etc.
 
+ Yang No. 2 tu kena lepaskan dahulu.
+ If not, apa sahaja yang u buat xkan ada feel/soul.
 
+ Kalau xda feel/soul, pembaca ideal xkan tertarik.
+ Apa berlaku, u punya wall / bisnes xkan jadi meriah.
 
+ Macam mana nak beli red audi. ^_^
+ Tapi kalau berjaya buat blog + develop database.
 
+ Bukan sahaja boleh buat banyak duit.
+ Tapi akan betul-betul “HIDUP” dalam hidup ini.
 
+ Penuh dengan kepuasan sebab dapat memenuhi soul diri.
+ Ini tujuan kita buat bisnes, baru hidup ada makna.
 
.
 
Ini video yang perlu dilihat 300x.
 
1. Tentang latihan 10,000 jam
 
+ https://www.youtube.com/watch?v=cK-fzr9yVRM&t=188s
 
2. Tentang stand for something.
 
 
3. Tentang talk about feelings.
 
 
4. The skill of self confidence | Dr. Ivan Joseph
 
 
.
 
Again,
 
+ To be usahawan G20.
+ Mesti kena ada kemahiran buat trigger.
 
+ Ini datang dari confident.
+ Ini datang dari penetrate > ada feelings/soul.
+ Then short story > talk / menulis akan berhasil.
 
Subjek : Perfume
 
+ Kaji 7 why > keluarkan semua emosi/feelings.
+ Buat 222 short story > untuk sepanjang tahun.
 
+ For sure mula-mula short story mengarut.
+ Bila berlatih dan terus berlatih.
 
+ Ada orang buat short story, simpan sebagai rujukan.
+ Lama-lama, setiap penulisan u boleh trigger minat client.
 
+ Old method > Buat call to action.
+ New method > Timbulkan keinginan untuk memiliki.
 
+ Dulu masa join company network marketing.
+ Setiap hari kena buat latihan short story.
 
+ Ada satu kawan baru habis SPM > Selalu ring the bell.
+ Rahsia dia setiap malam buat latihan short story sblm tidur.
 
+ Benda ni tak susah, mula-mula maybe sangkut sana, sangkut sini.
+ Macam bawa kereta, mula-mula takut.
 
+ Bila masa berlalu, takut hilang.
+ Drive jadi neutral.
 
+ Susah menulis / design short story just ilusi.
+ Bila rajin buat latihan, susah itu hilang.
 
Digantikan dengan duit yang banyak. ^_^
Source : Klik sini
——————————–

Dalam sains ada 10 cara untuk meningkatkan kadar Dopamine.

What is dopamine?

“Dopamine is a neurotransmitter that helps control the brain’s reward and pleasure centers. Dopamine also helps regulate movement and emotional response, and it enables us not only to see rewards, but to take action to move toward them.” – Psychology Today

Here’s something worth noting (really!): Dopamine is a powerful neurotransmitter in the brain. In fact, it’s the brain chemical directly responsible for motivation and focus. Who doesn’t want to be more motivated and focused?

Another really exciting thing is that dopamine can be increased! Yes, you can effectively improve your motivation, focus and mood by taking natural steps to increasing the dopamine levels in your brain.

Source : Klik sini | Meditasi Day – 60


 

Type of success

+ Success by design & success by luck
+ Adalah dua perkara yang berbeza

+ Kalau u buat kerja 2-3 tahun sudah success
+ Nop.. itu bukan sucsess .. itu nama dia luck ..

+ Kalau u buat kerja 10-15 tahun baru terkial-kial nak success
+ Ini nama dia success by design … 

+ Success by luck akan kerap jatuh, emosi diri tak kuat
+ Sebab dia tak rasa susah payah …

+ Success by design ada kemanisan dalam success tu
+ U akan keep growing sbb akar tunjang telah kukuh dalam diri

+ Kalau u ada banyak duit, tapi xda kemanisan dalam kehidupan
+ Itu maknanya u success by luck … u akan sentiasa rasa tak cukup …

+ Kalau bertahun-tahun u buat kerja u dapat RM1 sahaja
+ U boleh rasa kemanisan dalam RM1 tu … dia punya feel tu berbeza ..

+ Ramai right u lihat orang buat banyak duit > tapi ada some missing
+ Dia sendiri pun tak tahu dekat mana missing tu .. sbb success tu luck ..

+ Tu sebab kalau u da follow i lama, u akan tahu i x pernah cerita shortcut
+ U kena buat itu, kena buat ini, planning 3-5-7 tahun ..

+ Sebab i tahu apa beza success by design vs success by luck ..
+ Kalau tak buat banyak kerja, 2-3 tahun success, itu semua luck .. 

Source : Klik sini


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s