5 Steps – No. 2: Presentation

Hanya 3% usahawan analisis atas kertas.

What 7 why for this product?

 Specific one words?

1- Natural
2- Antiaging
3- Rose Essential Oil
4- Hyaluronate Acid
5-
6-
7-

betol ke?

Terus kepada benefit yg client dapat.

  • Natural for what?
  • Antiaging for what?

1- Produk bebas kimia yang tak merosakkan tekstur semulajadi kulit.
2- Awet muda walau dah berusia/kurangkan pertitian wajah.
3- Mengelakkan muka berjerawat
4- Menjadikan kulit lembab/flawless
5- Mengecilkan liang pori
6- Mengelakkan muka berminyak
7-

lagi spesifik? maaf

Ok da cantik.

Jom masuk dalam lagi.

  • Contoh no. 2
  • Bila muka avatar jd awet muda what will hapen in their life?

 – konfiden level tinggi, yakin bila berhadapan dengan orang
– umur sekadar angka bukan lagi igauan
– suami/kenalan/keluarga puji

So people tak bayar untuk beli produk, tapi mereka bayar untuk kembalikan confident, feel happy n pujian sekeliling. So kena cerita more tentang benefit, lebih banyak avatar tahu lebih mudah dia bayar.. 

Baik.. terima kasih.. rasa macam jawab exam sesuai jgk apply #7Why ..ok perkongsian lebih kepada benefit👌

Welcome2..

Source : Klik sini.


How to sale?

Untuk melakukan jualan, u kena tanya soalan macam ni.

Why people buy?

1. Untuk selesaikan masalah.
2. Untuk mencapai tujuan.
3. Untuk transformasi.

1. Untuk selesaikan masalah.

Contoh:

~ Masalah = jerawat
~ Avatar akan beli = sebab nak hilangkan jerawat.
~ Dalam memory dia > bila jerawat hilang masalah selesai.
~ Apa yang berlaku selepas itu… happy, pujian, confident, etc.

Contoh:

~ Masalah = bisnes x dapat duit.
~ Avatar akan beli = sebab dia nak dapat duit.
~ Dalam memory dia > bila dapat duit “masalah kehidupan settle”.
~ Apa yang berlaku selepas itu… happy n other imagination.

.

Mindset

So u punya kerja = selesaikan masalah dia.

~ Kerja u bukan = nak jual ubat jerawat.

~ Kerja u bukan = nak jual ebook dekat dia.

Garisan persepsi ini adalah sangat halus.

.

Bila u gagal faham benda ni, u akan anggap.

~ “Bila dia beli krim jerawat > masalah dia akan selesai”…

Kalau u lihat secara kasar nampak macam logik.

Dengan pemikiran logik ini u psiko orang dekat facebook.

Hasilnya bertahun-tahun u xkan dapat duit. ^_^

.

U kena faham, xda orang pun nak beli krim jerawat.

Orang hanya akan beli sebab dia ada masalah jerawat.

So, dia terpaksa membeli > untuk selesaikan masalah tu.

Apa yang berlaku.

~ Beli ubat jerawat 1 > gagal ..
~ Beli ubat jerawat 2 > gagal ..
~ Beli ubat jerawat 3 > gagal ..
~ Beli ubat jerawat 4 > gagal ..
~ etc ..

.

Tiba-tiba u datang nak jual ubat jerawat ke-5.

Memang tak la dia nak beli.

~ “i da beli 4 ubat jerawat taw, i NEVER akan beli dari u”…

.

So, untuk u selesaikan masalah dia, u x boleh guna direct point.

Ini ubat jerawat, ini bagus, ini baranding, ini, ini, ini.

Banyak orang tak dapat duit sebab ni la.

Dia tak tahu “kadar objection” dalam minda avatar tu.

.

Dekat sini u kena gunakan soft sell / seni halus.

~ Apabila anda menulis untuk menjual, tiada jualan akan berlaku.
~ Apabila anda menulis secara tenang, ramai orang akan membeli.

.

Apa yang u buat ialah u kena berseni halus / 7 why.

1. Banyak testimoni.
2. Barang lulus KKM.
3. Cara penggunaan.
4. Krim tak melekit.
5. Untuk kulit jenis (spesifik).
6. Repeat buyer.
7. Harga mampu milik.

.

Bila avatar lihat u punya 7 why macam ni, mmg dia xkn beli. ^_^

So, u kena go deeper lagi.

Banyak testimoni.

~ ini kisah cikpuan shikin.
~ kulit dia jenis macam ni, mcm ni, mcm ni.
~ dia kerja dekat office, aircond pagi sampai petang.
~ sebelum ni dia da guna beberapa jenis produk.
~ then dia jumpa krim ACB.
~ beberapa minggu jerawat dia jadi kurang.
~ sampai sekarang dia keep guna krim yang sama.
~ bila tanya kenapa pakai konsisten?
~ dia kata kulit lebih jalus, jerawat kasar almost hilang.
~ kesan2 jerawat lama bertahun-tahun terus hilang.
~ tinggal sikit-sikit jer lagi.

Untuk setiap testimoni and point.

U kena cerita more details and spesifik.

Lepas u sudah masuk detail, u masuk lagi details.

Baru avatar tu nampak banyak benda tentang produk u.

.

Mistake ramai seller buat ialah dia just surface sahaja.

~ Nak kulit cantik tak?
~ Bila pakai kulit lebih halus.

Bila dia menulis general n surface > dia just iklan kasar.

Macam xda makna dan tak menarik.

Core maksudnya u kena go deeper, then go more deeper dalam explain.

Bila u go detail > Baru u dapat touch core avatar tu.

Avatar akan mula nampak u sebagai mmg tahu apa yang u cerita.

.

Bila u mula masuk lebih spesifik > avatar akan mula follow.

Sebab selller lain just surface, tak details.

Then u teruskan cerita day by day.

Lama-lama avatar akan PM u.

~ “hai i nak beli barang u”… ^_^

~ “apa lagi barang yang ada eh”…

U tanya dia macam ni,

~ “Kenapa beli eh”…

Avatar akan reply,

~ “I suka sebab u cerita banyak benda dekat sini”…
~ “I belajar banyak benda, so i suka la”…

Tu sebab u kena ada 7 why, supaya tak lari topik.

Dan juga untuk u kaji n share lebih dalam kepada avatar.

The best part, avatar akan ajak kawan dia datang.

Dia akan share tip-tip details yang u share.

Lama-lama u jadi kaya, tak perlu pakai fbads. ^_^

.

Contoh:

~ Masalah = bisnes x dapat duit. ^_^

Kalau bisnes masih belum menjadi.

Trick untuk menjadi ialah,

~ Wujudkan kejayaan yang kecil dahulu > sbb lebih senang menjadi.
~ Kemudian besarkan kejayaan itu berterusan > nonstop.

.

Contoh wujudkan kejayaan kecil ialah,

1. Kembangkan aset blog berterusan.
2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.

.

Blog adalah tempat u boleh masuk info secara panjang2.
Tengah2 info spesifik, u boleh letak gambar.

Apa berlaku, makin lama makin banyak koleksi artikel details.
Avatar baca dia suka > dia akan mula membeli < u dapat jualan.

.

Then permulaan kejayaan u bukan setelah dapat banyak duit.

Permulaan kejayaan ialah > u dapat 1 no. tel client.

Daripada 1 itu la, dia akan jadi 2,3,4,5,6..50 etc..

.

Dari semasa ke semasa, u hantar info2 yang spesifik.

Details >> to details >> to details ….

.

Info tu just basic, tapi dia pergi kepada details.

Bila u dapat, u sendiri akan suka dengan info tu.

Contoh.

~ Barang lulus KKM

Masalah i jerawat, i dont care about your KKM. ^_^

Kalau u hantar tarikh request > tarikh lulus > mmg dia tak suka.

.

Tapi kalau u cerita macam ni, confirm avatar akan suka.

Nak dapat KKM ni bukan senang.

Antara 2 tanda utama produk yang lulus kkm ialah.

~ Nombor pendaftaran
~ Label keselamatan hologram

Ini info surface? so u masuk details lagi.

– T untuk ubat tradisional (contoh: jamu, pil herba)
– N untuk suplemen kesihatan (contoh: vitamin)

Then u masuk details lagi.

T untuk ubat tradisional (contoh: jamu, pil herba)

+ Ini contoh pil herba yang dibenarkan.
+ Mcm ni, mcm ni, mcm ni, mcm ni.

+ Ini contoh produk2 tiruan dipasaran.
+ Mcm ni, mcm ni, mcm ni, mcm ni.

.

~ “So, apa kena mengena dengan masalah jerawat i”… ^_^

I nak beri tahu, krim mesti selamat, bersih, terkawal, lulus.

Supaya pengguna2 mendapat produk yang berkesan.

.

Ramai seller cerita surface.

Apa yang u cerita, sama jer dengan beberapa orang sebelum ni.

So, xda beza, xda unik, baik i pilih yang famous. ^_^

.

But this time u sudah jadi lain, u go details.

The best part, u sendiri akan belajar banyak perkara tentang sesuatu.

U akan jadi lebih seronok / passion untuk berkongsi kepada avatar.

Avatar tu pun happy, xda seller serajin u.

~ “Ok la, i nak beli barang u”… ^_^

Sebelum ni u jarang bagi pembaca u happy, sbb u pun tak happy.

This time > u happy + avatar happy

More happy = More Money

Source : Klik sini 


How to sell? – Part II

Untuk menjual kena tanya soalan macam ni.

Why people buy?

1. Sebab nak selesaikan masalah.

– Keyword: Go detail = Money

2. Sebab nak mencapai tujuan.

– Keyword: Passion = Big Money
– Keyword: No Passion = No Money + Suffer

2. Sebab nak mencapai tujuan.

  • + Ini level ke-2 dalam dunia selling.
  • + Mereka-mereka yang bergelar consultant.
  • + Avatar ada duit > They say “i want MORE”.

.

Contoh: Niche kecantikan

Avatar level 1

+ Avatar nak selesaikan masalah > Sebab dia ada masalah.
+ Parut, Tona tak sekata, Jeragat, Jerawat, Kulit kusam.

+ Cara approach adalah berbeza > Kena go details.
+ Baru jalan dengan avatar type 1 > Nak selesaikan masalah.

Avatar level 2

+ Avatar yang nak more cantik ni xda masalah macam dekat atas.
+ Dia kaya, ada duit, so dia nak gunakan duit tu > To be more beauty.

+ Mindset mereka tak sama, ayat yang nak guna juga tak sama.
+ Seller tak boleh jadi seller, kena jadi consultant.

+ Why? Sebab harga mahal, advice mahal, ada eksklusif.
+ Kalau pic, profile, blog, wall tak eksklusif memang tak jalan.

+ Orang kaya memang dia tak layan benda-benda serabut ni.
+ Ramai seller dia bawa attitude ni, ke avatar level 2.

+ Tu sebab macam stuck, tak berapa nak berjalan.
+ Persepsi nak selesaikan masalah n nak lebih cantik berbeza.

+ Kena banyak buat research how to approach.
+ Bila kena cara, baru boleh pergi jauh.

.

Passion

+ Passion ni bukan macam dekat seminar, itu temporary.
+ Passion dekat sini bermaksud info tu the best of the best.

+ Maknanya ada banyak info tahap rare yang seller biasa xda.
+ Untuk dapat info ni mahal, beribu or berpuluh ribu kena invest.

+ Consultant > Client dia tak banyak 20% sahaja.
+ Tetapi income dia 80% dari 20% client tu.

+ Ini yang type pakar kecantikan, ada title, dr. keluar tv, etc.
+ Sometime dia xda spa, xda butik, tapi ada contact dengan supplier.

+ Life 100% duduk dalam industri ni.
+ Bila cerita tentang kecantikan, dia cover lebih meluas.

.

Antara pitching system:-

+ Cuaca
+ Kulit wanita asia
+ Technology.
+ International.
+ Diet seimbang
+ Farmasi > pil
+ Spa > Full set
+ Internal beauty
+ Scientific, etc …

.

+ Siapa player dari kosmetik, krim, perfume, baju, tudung, etc.
+ Gain more experience beberapa tahun, then level up your service.

+ Kalau tak buat planning, akan stuck + suffer dekat level 1.
+ Dalam hidup kalau kita tak upgrades, someday kita akan jatuh.

+ The best part about level 2 ialah everything more on services.
+ No spa, no product, no production, no management, no cost.

+ Just happy dengan life, just pitching something yang u love.
+ Banyak jumpa orang ada duit, kepala tak pening, easy money.

+ U ada full contact dengan spa, farmasi, beauty medical advisor.
+ Its really good money actually < with t&c communication power.

+ Dekat sini boleh nampak perbezaan right?
+ Macam mana cara orang level 2 buat pitching terhadap produk mereka.

+ Walaupun avatar tu sudah duduk depan dia, tapi bukan spesifik.
+ Dia xkan psiko avatar utk beli, sebab tak sesuai, and etc reason.

+ Level 2 kena jaga reputation + ada rule + ada professional.
+ Sebab kena jaga tahap eksklusif and profile.

+ Tak guna buat banyak duit dari ramai client tapi.
+ Profile / success rate sangat rendah / sedikit.

+ Yang buat niche level 2, kena faham environment sangat berbeza.
+ Kebiasaan bila masuk complex yang mahal, macam xda client. ^_^

+ Macam mana dia run bisnes? Macam mana dia cover rental belas ribu?
+ Client dia memang tak banyak, tapi income sangat banyak.

+ Why? Sebab relationship tu dia go deeper n details.
+ Dekat sini we are not talking about money anymore.

+ Client kaya, kawan-kawan dia juga kaya.
+ Kalau bayar belas or puluh ribu mmg xda effect harta dia.

+ Dekat sini dapat amount yang betul, client dapat real value.
+ Everybody happy …

+ I lihat banyak peminat ^_^ duduk dekat level 2.
+ Tapi cara approach masih lagi cara level 1.

+ Yang sudah touch over 100 likes dekat facebook lebih dari 6 bulan.
+ U sebenarnya sudah masuk level 2, cara marketing kena berbeza.

.

Ini antara yang kena settlekan:-

+ Header professional
+ Profile pic professional
+ Blog professional
+ Latih agent n leader
+ Keluarkan ebook
+ Keluarkan produk
+ Keluarkan video
+ Besarkan lagi database
+ Masuk paid method fb, artikel, seo, ig, etc.

.

+ Jangan pelik kenapa bisnes masih tak berkembang.
+ Money in your bank juga tak berkembang.

+ Bila lama sangat duduk dekat 100++ likes akan boring.
+ Mula-mula memang best dapat banyak like n komen.

+ Tapi lama-lama energy tu akan hilang, mood juga hilang.
+ Kita xkan perasan benda ni berlaku, lama2 terus x minat bisnes.

+ Bila internal berkembang, tapi luaran tak berkembang.
+ Dia tak balance, apa jadi > Tahap keceriaan akan mula pudar.

+ Bila u mula berubah …
+ U akan mula masuk dalam 1 dimensi yang baru.

+ More fun, more money, more passion, more positive client.
+ U akan mula nampak perspektif yang berbeza tentang “bisnes n life”.

.

Passion – Part II

Ini adalah cara untuk upgrades dari level 1 to level 2.

1. Kembangkan aset blog berterusan.
2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.

+ Yang sudah buat duit sikit-sikit.
+ Dia akan sampai tahap > Kemarau jualan.

+ Why? Sebab masa ada duit lupa nak upgrades diri.
+ So, banyak bisnes akan jatuh dekat fasa ni.

+ 95% > Akan gagal dalam 3 tahun yang pertama.
+ 97% > Akan gagal dalam 5 tahun yang pertama.

+ Hanya 3% > Berjaya dan buat banyak duit.
+ Apa yang orang ni buat untuk berjaya?

+ Apa yang mereka buat ialah, belajar dengan lebih banyak.
+ Time jatuh > 95% – 97% akan mula hilang vision > Give Up.

+ Bila vision hilang, u akan rasa memang sudah tiada harapan.
+ Sepatutnya u kena stay n be more relax.

+ Bisnes jatuh tu adalah sebahagian daripada proses.
+ Ramai orang tak faham, 3-5 tahun tak jadi kaya.

+ Mereka fikir “saya tidak ada rezeki dengan bisnes ni”.
+ GAME dia ialah u kena maintain walau susah.

+ Masa vision bisnes ebook i hilang. ^_^
+ What do i do ialah, i lepaskan bisnes ebook beberapa bulan.

+ Kemudian i bina lagi asset sikit-sikit.
+ Ini adalah masa memang i fikir mmg xda harapan. ^_^

+ Tapi dulu i ada baca buku, i tahu ini fasa peralihan.
+ So, i buat benda lain, tidur, just baca buku, kill the time.

+ The moment of blank ni mungkin ambil masa 2-3 tahun.
+ Memang masa tu u rasa langsung xda harapan nak berjaya.

.

+ Sebenarnya ramai usahawan sedang duduk dekat fasa ni.
+ Vision untuk berjaya memang tak nampak langsung.

+ Jangan tukar bisnes ok, just be relax.
+ Kalau u tukar bisnes, u kena start dari A semula.

+ Dan in future u akan jumpa balik the moment of blank ni.
+ Ramai yang fikir, maybe rezeki aku dekat tempat lain.

+ U fikir macam ni, u stop dari bisnes tu.
+ Kalau tak faham, mungkin 10 – 15 – 20 tahun or lebih u stuck.

+ Siapa dekat sini pernah lihat usahawan umur 45-55-60 ++.
+ Ni la sebab dia, time the moment of blank, dia give up.

+ Vision memang totally akan hilang.
+ Tu sebab kita selalu cerita 3-5-7 tahun.

+ U kena “tunggu” sampai pintu vision tu terbuka.
+ Baru u akan nampak, vision yang jelas dan banyak duit.

.

Dalam 2-3 tahun ini apa yang u perlu buat ialah.

1. Kembangkan aset blog berterusan.
2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.

+ Orang lama, bila cerita blog/branding sometime dia tak faham.
+ So, u fokus dekat dua ini sahaja.

2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.

+ Walaupun x dapat duit, sudah give up, just upgrades 2 aset tu.
+ Sampai vision tu wujud balik…

+ Then baru u akan masuk level 2.
+ Dimensi yang penuh dengan duit.

Welcome to the club… ^_^

Source : Klik sini
——————–
We repeat, what we don`t repair.
Maksudnya?
Tak cukup syarat x boleh naik fasa 2.. esok kena ulang balik fasa 1.
Ada x org yg bjaya dgn langkau step to fasa 2 terus
xda org x lepas SPM boleh buat diploma.
Hmm ok

Kalau xda 1 database, macam mana nak ada 2 database? Database ke-3 xkn ada kalau tak wujud 1 dan 2 tu.. ^_^

Bangunan 5 tingkat xkan wujud kalau ada tingkat 1,2,3,4 .. ^_^

Soalan ni bukan berkenaan database right?

For sure its about happy right?

So cara dia … nt kita cerita ..

Aah bukan bknaan database, ia bkenaan cara approach prospek tu.
Level 1: Seller mindset
Level 2: consultant mindset
Source : Klik sini
——————

Bagaimana saya untuk bangkit semula selepas jatuh dari perniagaan?

#Soalanpeminat2017 – 14

Pagi tadi peminat baru ^_^ tanya macam ni.

~ “Bagaimana saya untuk bangkit semula selepas jatuh dari perniagaan?”…

.

Satu lagi soalan macam ni.

.

~ “Aah bukan bknaan database, ia bkenaan cara approach prospek tu”…

Level 1: Seller mindset
Level 2: consultant mindset

.

Dua soalan ni nampak macam berbeza,
tapi dari satu sudut dua soalan ini berbunyi..

~ “Bisnes saya sekarang masih belum menjadi”…
~ “Macam mana nak buat supaya bisnes saya menjadi”…

.

Kita akan “cerita bisnes” daripada perspektif yang berbeza.

Iaitu dari pandangan sains. ^_^

Bisnes xda cerita ..

~ Saya untung banyak.
~ Awak untung sedikit.

~ Bisnes saya menjadi.
~ Bisnes tak menjadi.

.

Yang ada hanyalah hasil.

~ Hasil yang memuaskan.
~ Hasil bukan seperti jangkaan.

.

Bila kita buat bisnes macam mana untuk dapat hasil yang bagus?

Cara dia, jangan buat bisnes, tapi buat asset.

Trick untuk menjadi ialah.

~ Wujudkan aset yang kecil > lebih senang.
~ Kembangkan aset itu berterusan > 3-5-7 tahun.

.

Untuk bisnes itu menjadi, xda cerita,

~ 2-4 bulan > selepas baca buku / join seminar.
~ 4-6 bulan > selepas baca buku / join seminar.
– 6-12 bulan > selepas baca buku / join seminar.

.

Daripada bisnes tak menjadi bertahun-tahun.

Tiba-tiba nak jadi kaya dalam 4-6 bulan.

Mindset macam ni, kebiasaan akan kecewa.

.

Sebab dalam bisnes NO SHORTCUT.

Maksudnya shortcut ini = Tidak Pernah Wujud.

Kalau ada orang cerita or offer cerita shortcut, itu semua tipu.

Selagi u ada mindset shortcut, u xkan success sampai bila-bila.

.

Jalan senang.

Dalam bisnes xda jalan senang.

Kalau u cuba-cuba cari jalan ini, u xkan jumpa sampai mati.

.

Ramai orang cari benda ni la. ^_^

~ Shortcut
~ Jalan senang

Orang yang cari jalan ini akan menemui kesusahan + penderitaan.

Walaupun u x suka, u kena terima benda ini.

.

Why i artist?

Sebab i bukan mentor bisnes. ^_^

So, i punya cara memang tak sama dengan cerita-cerita bisnes.

Mostly i banyak guna metafora sains tenaga.

Yang u lihat,

~ Rajin baca buku
~ Ada blog
~ Ada 7 why
~ Ada gold dalam wallet
~ Ada saving 10%

Happy semacam jer… tu semua peminat i. ^_^

.

They are happy bukan sebab sudah buat 80 juta.

They are happy, sebab fokus kepada small success = dapat hasil.

Selepas mula dapat hasil, mereka akan growing (aset) secara nonstop.

.

Semua peminat i ^_^ mereka fokus kepada asset.

Sebab mereka fokus kepada “asbab” untuk wang tu masuk.

Orang putih sebut,

~ “The law of cause and effect”…

.

Effect datang daripada Cause.

~ Bila u fokus dekat effect / money = Mostly u akan kecewa.

~ Bila u fokus dekat cause / asbab = U akan Happy + Dapat Duit. ^_^

.

~ Lebih lama.
~ Lebih banyak.
~ Lebih kuat tumpuan.

U kepada cause … maka effect akan growing semakin banyak. ^_^

.

Daripada formula ini, macam mana nak dapat duit?

U kena fokus dekat 7 jenis asset ni.

.

Asset 1. KNOWLEDGE

Start dengan,

~ U kena beli 10 buku.
~ U kena beli 20 buku.
~ U kena beli 30 buku.

Kemudian teruskan sehingga,

~ U kena beli 100 buku.
~ U kena beli 200 buku.
~ U kena beli 300 buku.

+ Hidup u jatuh, bisnes jatuh, tak menjadi.
+ Or bisnes langsung tak menjadi.

+ Dalam mindset just nak buat duit.
+ Tapi.. Apa kena mengena plak kena beli sampai 300 buku?

+ Sebenarnya ini antara rahsia orang kaya semakin kaya.
+ U xkan faham benda ni, sehingga telah experience baca banyak buku.

+ Kalau cerita macam mana pun u xkan faham, sbb x pernah experience.
+ Just anggap, alam ini ada berlapis-lapis dimensi kehidupan.

+ Sepanjang hidup u, apa yang u pernah rasa, lihat & alami.
+ U kena anggap itu 1 daripada sekian banyak dimensi kehidupan.

+ Sebab bila orang ada banyak duit, dan orang tidak berduit.
+ Mereka sebenarnya duduk dalam dimensi yang berbeza.

+ Mungkin u lihat kereta, travel, kemewahan yang orang kaya ada.
+ U akan anggap diri u sekarang dan ketika banyak duit sama.

+ Sebenarnya tidak macam tu, dia punya perbezaan sangat jauh.
+ U akan duduk pada alam yang sama, tapi dimensi yang berbeza.

Ini realiti kehidupan

+ U pernah lihat, ramai orang buat bisnes mati-mati tapi tak menjadi.
+ U pernah lihat, ada orang buat sikit sahaja, terus menjadi.

+ Dalam sains ini dipanggil mind wave.
+ Kalau mind wave u rendah, u buat apa pun dia xkan menjadi.

+ Berapa tahun pun hidup, kalau mind wave rendah, dia xkan menjadi.
+ 25 tahun .. 35 tahun .. 45 tahun .. 55 tahun .. 65 tahun ..

+ Bisnes menjadi > dalam sains > ini cerita tentang wave tinggi.
+ Bisnes tak menjadi > dalam sains > ini cerita tentang wave rendah.

+ Dekat sini kita akan ulang banyak kali tentang beli buku.
+ Sebenarnya bukan cerita tentang buku, tapi tentang mind wave.

+ Untuk pengetahuan, semua billionaire kata benda yang sama.
+ Untuk menjadi kaya, u kena banyak membaca.

+ Minda u, bila u rajin inject knowledge, akan sampai tahap.
+ Akan masuk / tap dekat level yang seterusnya.

+ Masa tu u akan mula nampak, semua orang bisnes.
+ Selama bertahun-tahun hidup, cerita benda yang sama.

Ini masalah yang u rasa masalah besar.

+ Bisnes jatuh > tak boleh bangkit.
+ Bisnes saya tak pernah menjadi.
+ Mindset penjual.
+ Mindset pembeli.
+ Susah sangat nak buat jualan.

+ Ini sebenarnya bukan masalah u
+ Tapi TEMPIAS dari masalah UTAMA.

+ Apa masalah utama u?
+ Masalah utama = Kurang KNOWLEDGE ^_^

+ Bila ada banyak knowledge AUTOMATIK minda akan keluarkan idea.
+ U stuck, relax2, tidur, shoping, mandi whatever.

+ Bila ada knowledge > Automatik minda u akan supply idea.
+ Kalau kurang knowledge > Minda akan “block” semua idea.

+ Apa orang cerita dekat facebook u xkan faham.
+ And u xkan faham also sampai bila-bila apa yang i cakap.

Kalau u berusaha untuk faham, cuba cari reason kenapa kena,

1. Kembangkan aset blog berterusan.
2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.

U xkan faham sampai bila-bila. ^_^

+ Sebab untuk faham formula #7WhyESM ni, bukan dengan IQ.
+ IQ tinggi mana pun, xkan boleh faham, kenapa kena buat macam ni.

+ So, kalau rasa-rasa berminat nak buat banyak duit.
+ Pergi kedai buku, beli 10 buku tentang selling.

+ Ini 10 buku yang dicadangkan. ^_^
+ https://web.facebook.com/inchehujan/posts/1532838820080214?match=I2J1a3UxMHg%3D

+ Bila u baca 10 buku ni, benda-benda yang u tak pernah terfikir.
+ Automatik u akan nampak EVERYTHING + u akan mula hidup happy. ^_^

.

Asset 2: DATABASE

Database / senarai pelanggan ini adalah kunci bisnes.

+ Bisnes jatuh > Sebab tak fokus dekat pelanggan.
+ Bisnes tak naik > Sebab tak fokus dekat pelanggan.
+ Bisnes tak stable > Sebab tak fokus dekat pelanggan.
+ Bisnes tak menjadi > Sebab tak fokus dekat pelanggan.

+ Ramai orang bisnes tak tahu.
+ Bisnes bukan cerita tentang bisnes > Tapi tentang pelanggan.

+ Design cantik for what? Ini untuk pelanggan.
+ Produk ada kualiti for what? Ini untuk pelanggan.

+ Kita baca buku for what? Ini untuk pelanggan.
+ Kita belajar bisnes for what? Ini untuk pelanggan.

+ U kena baca 300 buku for what? Ini untuk pelanggan.
+ U kena kumpul senarai for what? Ini untuk pelanggan.

+ Kita post dekat facebook for what? Ini untuk pelanggan.
+ Kita invest beribu-ribu belajar for what? Ini untuk pelanggan.

+ Nak tahu kenapa ramai orang bisnes gagal?
+ Sebab dia fikir tentang bisnes, tapi tak fikir fasal pelanggan.

+ Semua cerita production > Perlu ditumpukan kepada pelanggan.
+ Semua cerita marketing > Perlu ditumpukan kepada pelanggan.
+ Semua cerita management > Perlu ditumpukan kepada pelanggan.

Kajian pakar bisnes ada jumlah minima database.

+ Pendapat 1 : 1,000 senarai pelanggan.
+ Pendapat 2 : 3,000 senarai pelanggan.
+ Pendapat 3 : 5,000 senarai pelanggan.

+ Bila u kata bisnes jatuh, sebenarnya bisnes tu mmg patut jatuh.
+ Bila kata tak dapat duit, memang patut tak dapat duit.

+ U xkan hidup senang dalam dunia bisnes.
+ Selagi tak capai jumlah minima ini.

Bila tak capai ada consequences.

~ “Hidup u makin lama makin teruk”…

+ Masalah hidup u tidak statik / hilang begitu sahaja.
+ Masalah itu makin besar, makin besar, makin besar.

+ Ini kira macam sumpahan keramat orang yang buat bisnes.
+ Sama ada life u jadi macam heaven or macam neraka.

+ Kalau u xda database, i x terkejut kenapa hidup banyak masalah.
+ Selagi u xda database, masalah hidup u xkan selesai.

.

Sebenarnya ada 7 asset, tapi cukup 2 ni sahaja. ^_^

+ Minima kena ada > Asset 10 buku.
+ Minima kena ada > Asset 1,000 (cari 50-300 dahulu).

.

Cara kumpul database

Cara Bisnes offline – Lama

+ U bagi kertas > u tunggu pelanggan tu call.
+ U bagi name card > u tunggu pelanggan tu call.

+ Kalau ikut cara ni, sampai mati pun xkan jadi kaya.
+ Bukan sahaja tak kaya, one set dengan malapetaka kehidupan.

Cara Bisnes offline – Baru ^_^

Ini kes tak minat

+ Sebelum bagi kertas > Tanya soalan dahulu + Listen (AQAL).
+ Tuan, kawan2 or jiran2 ada masalah kencing manis?

+ Kalau dia kata xda, terima kasih, cari orang lain.
+ Jangan bagi kertas tu dekat dia.

+ Sebelum bagi name card > tanya soalan dahulu.
+ Minat nak tahu cara mendidik anak untuk ibu muda?

+ Kalau dia tak minat, kata terima kasih, cari orang lain.
+ Jangan bagi name card tu dekat dia.

Ini kes minat

+ Ada masalah kencing manis? Ya minat nak dengar.
+ Ok, minta no tel > Tanya dia 20-30 soalan.

+ U jangan ceramah, kerja orang bisnes adalah listen / DENGAR.
+ Banyak orang bisnes buat mistake dekat sini.

+ Ada produk, cerita itu, cerita ini.
+ Bila client cakap, dia berhenti sekejap, then sambung balik.

Tu fasal sampai mati pun bisnes u tak menjadi.

+ Ini salah satu ebook yang i tulis. ^_^
+ http://www.ebookspiritualmarketing.com

+ Sebelum i tulis, 6 bulan i tanya soalan dekat sini.
+ http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=523059

+ Ini la benda paling basic dalam dunia bisnes.
+ AQAL / Ask Question And Listen.

+ Ramai orang bisnes tak buat benda ni.
+ Ramai orang mengajar bisnes, tak ajar benda ni.

Ini kerja orang bisnes yang buat banyak duit.

+ U punya kerja adalah TANYA SOALAN.
+ Bila avatar reply, next kerja u adalah LISTEN.

+ Apa avatar tu cakap, betulkan sahaja, walaupun salah. ^_^
+ Beri sepenuh perhatian dengan penuh minat avatar tu merapu.

Ini contoh soalan untuk u tanya.

+ Ada penyakit kencing manis ke? Then listen.
+ Sudah berapa lama kena? Then listen.

+ Sebelum ni pernah cuba ubat apa? Then listen.
+ Sekarang pakai ubat apa? Then listen.

+ Listen bukan masuk kanan keluar kiri.
+ Listen untuk kumpul details information.

+ Jangan cerita u punya produk, testimoni pun jangan cerita.
+ Kerja u adalah listen until. Avatar tu yang tanya sendiri. ^_^

.

Dr. Schwartz + Dale Carnegie + ramai pakar pembangunan diri.

+ Skill No. 1 paling penting untuk menjadi kaya = Listen.
+ Skill No. 2 paling penting untuk menjadi kaya = Tanya soalan.

.

Cara Bisnes online – Lama

+ Ayat iklan.
+ Storytelling.
+ Copywriting.
+ Facebook.
+ Whatsapp + whatever.

+ Cara lama ialah u kena jual produk.
+ Kalau boleh psiko, psiko avatar tu sampai dia beli.

+ Cara macam ni sudah tak boleh pakai.
+ Sekarang kita ada cara baharu.

Cara Bisnes online – Baru ^_^

+ Tanya soalan > Listen.
+ Tanya soalan > Listen.
+ Tanya soalan > Listen.
+ Tanya soalan > Listen.
+ Tanya soalan > Listen.
+ Tanya soalan > Listen.
+ Tanya soalan > Listen.

+ Tanya dekat facebook, forum, whatsapp, jiran2, kawan2, leader2 u.

+ Apa masalah avatar.
+ Berapa lama masalah tu wujud.

+ Produk apa dia sudah beli.
+ Berapa harga produk tu.

+ Kenapa xda kesan.
+ Tak berkesan apa yang dia cari.

+ Ada 1001 soalan u kena tanya.
+ Ini makan masa 4-6 bulan + berterusan kaji.

+ Disebabkan cara lama sudah tak boleh pakai.
+ Kita ada cara baru. ^_^

+ 7WhyESM.
+ 8 Steps.
+ 5 Steps.
+ 4 Steps.
+ 7 Asset.

+ Ini semua nama dia “7why” ..
+ Selepas u sudah ada kerja u ialah ….

+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….
+ Explain 7 why ….

+ Trick-trick bisnes, closing, semua tak payah buat.
+ Just explain sepanjang tahun WITH FULL OF PASSION.

+ Minat nak bina relationship / connection / engage right?
+ Cara dia ialah menulis dengan PASSION. ^_^

+ Cari info banyak-banyak > AQAL, blog, forum, youtube, majalah.
+ Lebih banyak info yang u kumpul = Lebih tinggi passion.

Banyak info contoh macam ni.

+ AQAL > Kepada 300 orang.
+ Youtube > 300 video berbeza.
+ Blog > 300 blog berbeza.
+ Forum > 300 forum berbeza.
+ Majalah, buku, poster, paper, flyers, interview pakar, etc.

Problem usahawan online ialah material / info tak banyak.

Bila tak rajin cari info, lebih banyak u tulis.

Avatar lebih menyampah dengan u. ^_^

~ “Apa yang u tulis dgn orang lain sama jer, nampak sangat malas”…

.

Bila xda banyak info, makin lama makin mengarut.

+ Say i ..
+ Siapa aktif ..
+ Bagi sikit emoji ..
+ Check algorithm sana sini ..
+ Sahabat positif, selamat pagi ..

Ini semua secara tidak langsung message kepada avatar.

~ “U seorang peniaga yang kurang rajin”…

U just perlu sedikit kerajinan 2% cukup.

Then automatik minda u tahu macam mana nak approach avatar.

.

I ada peminat yang rajin.

~ Dia pergi kelas parenting.
~ Nota2 semua dia ambil.
~ Buku2 free dia simpan.
~ Dia beli lagi buku2 parenting.
~ Balik dia eksperimen dengan anak.
~ Lepas tu dia share 7 why dekat facebook.

Dia also berjaya kumpul 50 database > already buat duit. ^_^

Cara dia collect database pun simple.

~ Dia tulis dekat word > convert .pdf
~ Lepas tu cerita, sapa nak info ni? Simple jer…

.

Cara baru not so cara baru. ^_^

~ Rajin membaca.
~ Tanya soalan.
~ Mendengar dengan teliti.
~ Berkongsi secara jujur.

Ini adalah perkara basic dalam kehidupan.

.

Kumpul database tu sudah terlalu advance sebenarnya.

Tapi ramai usahawan sudah belajar something yang terlalu advance.

Sampai sudah tak nampak macam mana jualan itu berfungsi.

~ Ada pemintaan.
~ Ada penawaran.

Ada pemintaan.

~ Siapa yang minta?
~ Yang minta barang lelaki or perempuan?
~ Kalau lelaki, berapa umur dia?

U kena faham, kenapa orang cari barang tu.

Untuk faham jangan pecahkan kepala > Buat AQAL, kumpul info.

Sekarang zaman information.

Siapa banyak info dia = KING

KING = Orang yang banyak duit.

.

Bla, bla, bla …

Last sekali masalah sebenar u = kurang membaca.

Bila kurang membaca = Perbuatan totally mengarut.

Hasil kurang membaca + perbuatan mengarut = hidup mcm neraka.

.

Ini eksperiment peminat. ^_^

~ Dia pergi kelas parenting.
~ Nota2 semua dia ambil.
~ Buku2 free dia simpan.
~ Dia beli lagi buku2 parenting.
~ Balik dia eksperimen dengan anak.
~ Lepas tu dia share 7 why dekat facebook.

Hasil daripada i cerita fasal asset 4-6 bulan yang lepas.

1. Kembangkan aset blog berterusan.
2. Kembangkan aset database berterusan.
3. Kembangkan aset knowledge berterusan.

.

Sekarang dia sudah canggih.

Selepas sudah dapat tune 50 database + keep growing.

Dia sudah mula cari 300 forum cerita parenting.

Ini tajuk dia,

~ “Apakah cabaran terbesar anda tentang” ….

.

Sapa tahu kenapa dia masuk forum?

~ Collect info.
~ Collect database.
~ Kaji “mindset” avatar.

Then buat duit banyak-banyak. ^_^

.

Back to topik yang awal …

Macam mana nak jadi kaya?

Jawapan = Bukan dengan bisnes. ^_^

Untuk jadi kaya u kena buat aset / paip wang.

Why..

Asset akan KEKAL bawa masuk wang.

Bila u mula fokus dekat asset, welcome to the club.

Source : Klik sini
 
————————-
 
Your perspective is always limited by how much you know.
Expand your knowledge and you will transform your world.

Doctor Strange (2016)

Baron Mordo: [to Strange] I once stood in your place. And I, too, was… disrespectful. So, might I offer you some advice? Forget everything you think you know.

Teringat quote ni bila baca status Encik Artis yang ni. Hehe.

Yup.. apa yang kita tahu = limitation.

Tu fasal never stop membaca. 

Orang kaya always membaca, sometime ada benda2 simple yang kita tak tahu, yang membuatkan life jadi sangat complicated..

 Moralnya, don’t judge the book by it’s cover.
 
Source : Klik sini
 
————————
 

Nak bljr sikit ttg branding.

“Apa pendapat en artis ttg pendapat seseorang yg katakan gbr profile must be the pic of ourself? Perlu atau tak? Atau boleh kalau tak nak guna gbr sendiri bila dh ramai yg knal?”..

#Soalanpeminat2017 – 15

[ Branding ]

Pertanyaan macam ni. ^_^

~ “Nak bljr sikit ttg branding”..

~ “Apa pendapat en artis ttg pendapat seseorang yg katakan gbr profile must be the pic of ourself? Perlu atau tak? Atau boleh kalau tak nak guna gbr sendiri bila dh ramai yg knal?”..

.

Belief system kebanyakan usahawan macam ni.

+ Kena letak gambar sendiri.
+ Supaya avatar percaya.

+ Baru bisnes menjadi.
+ Boleh buat banyak duit.

.

In reality apa yang berlaku.

+ Selepas 3-5 tahun.
+ Bisnes masih tidak menjadi. ^_^

U kena check balik u punya “belief system” yang u percaya.

.

1. Duit

+ Dalam bisnes > Duit yang banyak bukan datang dari gambar.
+ Duit yang banyak datang daripada ramai orang kenal.

+ Ramai orang kenal diri u, atau..
+ Ramai orang kenal produk or branding.

Ini contoh produk terkenal

+ Panasonic
+ Colgate
+ iPhone
+ Coke
+ McD
+ LG

Siapa kenal muka belakang tabir?

+ CEO
+ ALP
+ Pemegang Saham

Ada beratus / ribu produk mereka tak letak gambar.

Mereka lebih fokus kepada VALUE produk / branding.

.

2. Branding

+ Mereka buat duit sebab ramai orang KENAL.
+ Bukan just KENAL, tetapi branding yang dipercayai (trust).

+ Orang buat banyak duit sebab ada banyak SENARAI PELANGGAN.
+ Sebab tu kita suggest semua orang develop senarai pelanggan.

.

3. Universal selling system

> Like + Know + Trust = ‘$$$’
> Kenal + Suka + Percaya = ‘$$$’
> Awareness + Educate + Closing = ‘$$$’

Ramai usahawan fikir trust datang daripada gambar.

Tetapi setelah 3-5 tahun, usahawan yang letak gambar.

97% hidup mereka makin lingkup. ^_^

Why?

Sebab “belief system” yang u pegang sebenarnya tak betul.

Kalau belief system tu betul, semua orang yang letak
gambar bisnes akan menjadi, dia dapat banyak duit.

This is fact, tu sbb i kata benda tu tak betul.

Seth Godin kata,

~ “Trust datang daripada konsisten”…

Mata sains,

~ “Trust datang daripada CORE / internal”…

Manusia ada macam satu sense, untuk detect trust.

Ramai orang letak gambar itu ini, psiko itu
ini, dengan tujuan avatar akan percaya.

Selepas bertahun-tahun dia menjual, avatar masih tak beli.

Sebab core / internal avatar masih tak dapat connect
yang boleh membawa kepada trust kepada seller.

Dekat sini, bukan cerita tentang gambar, tapi…

.

4. Soul ^_^

~ Belakang branding mesti ada soul.
~ They stand for something.

~ Belakang produk mesti ada soul.
~ They stand for something.

~ Belakang company mesti ada soul.
~ They stand for something.

~ Belakang organisasi mesti ada soul.
~ They stand for something.

.

Malcolm X

~ “If you dont stand for something youll fall for anything”…

They stand for something = Belief system

.

Branding Inche Hujan ni > Apa yang dia percaya?

Dia percaya bahawa,

~ “Untuk u buat duit > u kena develop asset dari bawah”…

Bila dia percaya dekat situ, dia fokus dekat situ.

Ini basic 7 asset

1. Blog
2. Senarai pelanggan
3. Selling knowledge
4. Meditasi
5. Community
6. Gold
7. Outsource

Day by day berlalu, makin banyak peminat cerita result.

Yang apply dia akan faham… ^_^

.

So, dengan belief system macam ni, dia share to the world. ^_^

Then dia akan magnet ideal avatar yang berkongsi,

~ “The same belief system”…

.

Contoh : Bisnes Flower

+ Saya buka kedai bunga.
+ Saya jual bunga.

+ Ini adalah belief system yang tidak ada soul.
+ So, produk dia xkan pergi jauh.

Contoh : Bisnes Kasut

+ Saya dapat kasut harga murah.
+ Saya jual kasut.

+ Ini adalah belief system yang tidak ada soul.
+ So, produk dia xkan pergi jauh.

Contoh : Bisnes Ebook

+ Saya ada knowledge, saya tulis ebook.
+ Saya jual ebook.

+ Ini adalah belief system yang tidak ada soul.
+ So, produk dia xkan pergi jauh.

.

Bila tidak ada soul apa yang berlaku.

+ U akan attract wrong client.
+ U akan attract wrong situation.

+ Makin lama u duduk dalam dunia bisnes.
+ U akan attract the more and more wrong situation.

.

Punca dia dekat sini,

~ “You dont stand for something”…

.

Contoh : Bisnes Buku

1. Modul
2. Translated
3. Best seller
4. Practicle
5. Recognized
6. Interpersonal Communication
7. Parenting

+ Salah satu 7 why ialah > Best seller.
+ Nobody akan beli buku dengan reason best seller.

Then i tanya macam ni, next go deeper..

+ Why best seller? Client xkn beli dgn reason best seller.
+ Cuba cerita why best seller?

Jawapan macam ni,

~ “Kalau dah 3 juta orang beli buku ni ini satu bukti buku ni
sangat menarik. Dah ditranslate lebih 30 jenis bahasa untuk di
jadikan modul kepada mak ayah untuk baiki kualiti komunikasi
dengan anak anak”…

I reply,

+ Ok menarik.. tapi xda soul. so, kita go deeper lagi.
+ Tp knp 3 juta org beli? What so special?

Jawapan macam ni,

~ “Sebab semua tips yang di ceritakan atau dikongsi kan oleh
penulis ni dah dibuat servey pada satu kelompok kanak kanak
untuk dapatkan feedback perasan mereka kalau mak ayah mereka cakap macam ni macam ni. Dan penulis terus kongsikan kaedah yang betul tanpa merosakan emosi anak dan parents tu sendiri. Dua dua happy bila ada ilmu yang betul. Mcm nak kena explain lebih ringkas dan padat. Nnt saya cuba lagi. Hm ?? Salah salah salah ape saya ckp ni hahaha. Bkn ni jwpan die”…

+ Ini sudah betul, tapi masih bermain dengan logik.
+ So, kita go deeper lagi…

.

~ “Sebab semua tips yang di ceritakan atau dikongsi kan oleh
penulis ni dah dibuat servey pada satu kelompok kanak kanak
untuk dapatkan feedback perasan mereka kalau mak ayah
mereka cakap macam ni macam ni”…

+ Ni da betul.. explain bg kemas lg..
+ Go deeper dgn soalan mcm ni, “Knp u rasa benda ni penting?”.


So, kita dapat powerful MESSAGE yang macam ni,

~ Sangat sangat penting.. Sebab.. Dengan komunikasi yang betul banyak info dapat di sampaikan dengan baik.. Dengan komunikasi yang betul, banyak hati takan terguris.. Dengan komunikasi yang betul, anak akan brasa lebih dibsayangi dihargai dan difahami..Bila anak mula rasa difahami mereka akan behave. Takan mengamuk lagi. Takan tantrum.. Anak tak tantrum mak ayah pun tak serabut tak sakit kepala…


.

Ini baru namanya, stand for something. ^_^

Daripada orang tak tahu apa-apa,
tiba2 boleh sense parenting.

Bila u baca message dekat atas, u akan macam
faham something, itu la nama dia core influence.

Last post i cerita sikit fasal parenting,
ada peminat tanya nak belajar dgn dia. ^_^

.

Baru dekat sini dia,

~ Ada element soul.
~ Ada element feel.
~ Ada element deep emotion, sensation, etc…

Dekat sini juga dia sudah enter ke dimensi,

~ “CORE Influence”…

Pada masa ini, bila u run 7 why, u akan mula dapat,

~ “The ideal avatar”…

Akan muncul macam magik, magis n magic.

The best part,

~ “U dengan avatar akan share the same belief system”…

U juga akan pergi ke level seterusnya,

~ “Client tu akan sudi recommend kawan-kawan dia dekat u”…

And, bisnes u mula jadi VIRAL. ^_^
.

Back to topik.

~ Produk
~ Branding
~ Gambar profile

.

Perlu atau tidak letak gambar? Ini ikut u punya happy. ^_^

+ Kalau rasa happy, u taruk.
+ Kalau tak happy, tak perlu taruk.

+ Today kalau letak pic i rasa tak happy, so i tak letak.
+ In future bila i rasa happy, bila letak, i akan letak. ^_^

Gambar bukan main factor, trust, client percaya, whatever.

.

Factor produk / branding / organisasi / syarikat / etc
yang boleh pergi jauh ialah,

~ “You have to stand for something”…

Dari 7 why … 3 layers … dapat core … jadi belief system …

.

Bila u ada benda ni,

~ Tak perlu psiko client.
~ Tak perlu tackle client.
~ Tak perlu convince client.
~ Tak perlu follow up client.

+ Sebab dia bukan your ideal avatar.
+ Sebab they dont share the same belief system.
+ Effect long term, avatar tu xkan recommend kawan-kawan dia.

+ Tu fasal bertahun-tahun buat bisnes jadi penat. ^_^
+ Terpaksa guna segala psikologi yang ada untuk buat duit.

+ They work so hard, but they have no soul.
+ In the end, stress, pressure, xda masa, makin serabut.

+ Kena banyak membaca, ikut nasihat2 mill’ & billionaire.
+ Public punya opinion tak boleh pakai, tu sbb kekal jadi G80%.

.

Branding ni panjang lagi cerita dia. ^_^

Why not, u download & layan 300x video ni.

.

Dalam video ni dia cerita,

~ Ebook > Bukan jual ebook > Tapi ada stand for something.

~ Kosmetik > Bukan jual kosmetik > Tapi ada stand for something.

~ Flower > Bukan jual flower > Tapi ada stand for something.

~ Perfume > Bukan jual perfume > Tapi ada stand for something.

~ Servis > Bukan jual servis > Tapi ada stand for something.

~ Makanan > Bukan jual makanan > Tapi ada stand for something.

~ Gold > Bukan jual gold > Tapi ada stand for something.

.

Daripada 7 why.

U go depeer 3 layer ke bawah.

Masa tu baru u akan jumpa “real powerful message”.

Message tu la yang u kena share to the world.

.

Kalau xda soul,

~ Branding > Jadi nothing.
~ Produk > Jadi nothing.
~ Ebook > jadi nothing.
~ Flower, kosmetik, makanan, gold, semua jadi nothing.

Tu sebab connection, engage, relationship dkt facebook x berlaku.

Effect, bertahun-tahun bisnes masih x dapat duit. ^_^

Source : Klik sini

————————

NETWORK MARKETING (+ SAINS)

Source : Klik sini

——————

 How to be Artist?

Source : Klik sini

————————–

Ni beza bisnes menjadi atau sebaliknya.

Situasi 1
~ Bila cerita client -> Turn On
Situasi 2
~ Bila cerita client -> Turn Off
Source : Klik sini
————————
Kebahagiaan terletak pada melakukan sesuatu yang anda cintai, dan berkembang kerana anda mahu, bukan kerana terpaksa.
Source : Klik sini
—————————

Situasi 1

Ideal client datang.

Dia beli premium price dengan happy.

Problem ideal client tu selesai, dia cerita dekat u.

After that ideal client tu recommend kawan-kawan dia.

Then u dapat ideal client baru daripada recommend yang lepas.

Source : Klik sini 

 ———————————–
 Ramai orang ada belief system.
Social Proof = Banyak Like.
Is that reality or mitos?
Source : Klik sini
————————-
Saya suka dapat like tapi nak like yg berkualiti.
friend baca habis baru like..ada cara tak?
Source : Klik sini
—————————

WiTM = Where is the money.

Where is the money?

Money ada dekat 5 steps.

Source : Klik sini

~ Edit 01 : 27/7/2017

~ Edit 02 : 8/8/2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s