8 Steps – No. 7: Know Why You Are Here And What Are You Doing

Ramai orang buat planning yang kurang sistematik.

Planning itu juga tidak connect & tidak sync & tidak align
dengan vision (masa hadapan).

Apa yang berlaku dia jadi “if” :-

  • ~ If yes > congratulation
  • ~ If no > dia akan berpusing-pusing (mcm sesat dalam hutan)

Sebab itu jangan pelik, selepas 3-5 tahun kejayaan belum muncul.

Untuk ini, we need to ..

 

 #WiTM

8 Steps (Working System)

~ No. 7: Know Why You Are Here And What Are You Doing

Ini kisah En. Bob.

+ Selepas 3-5 tahun dekat facebook.
+ Bisnes masih lagi tiada hala tuju.

+ Bila tak nampak vision dengan jelas.
+ Energy tidak akan keluar, minda xkan suppy idea.

+ Setiap hari dia akan jadi macam zombie.
+ Dia xkan ke mana-mana > berpusing-pusing dalam bulatan.

+ Dalam 2-3 tahun > 95% usahawan > akan give up > gagal.
+ Dalam 3-5 tahun > 97% usahawan > akan give up > gagal.

+ Ini kes tak sync, tak align & tak connect dengan vision.
+ Punca terbesar tak MENULIS matlamat / vision atas kertas.

VISION

+ Vision ni mesti “real” dan boleh rasa moment tu.
+ Selagi minda tak nampak end result, selagi tu xkan level up.
 
+ Dalam banyak-banyak kajian sains, cara paling best > dressing.
+ Pakai baju yang mahal > Lepak dekat 5 star hotel.
 
+ Feel the moment > smell, warna, cahaya, think, kerusi, bunyi.
+ At the time telah touch “RMXX mil” target keseluruhan.
 
+ Selagi x nampak & xda feel.
+ Spirit tu tak tahu nak pergi ke mana.
 
+ Tu fasal “pusing-pusing” tidak pernah berakhir.
+ G20 nampak clear vision 3-5-7-15-30.. tahun kehadapan.
 
+ Mereka always bergerak ke arah itu.
+ Semakin hari semakin dekat dengan vision tu.

Target ber-DATA

Target full picture
 
+ Berapa banyak target end result money?
+ RM10 mil? RM30 mil? RM50 mil? RM100 mil? RM300 mil? RM500 mil?
 
+ Target ni jangan beritahu orang > keep it secret.
+ Then kerja semasa dibuat mesti “align” dgn target tu.
 
+ Kalau boleh rasa apa yang dibuat sekarang align > ini betul.
+ Kalau tak boleh “rasa align” > Makna ada masalah vision.
 
Target phase by phase
 
+ Yang ini ikut kapasiti semasa.
+ Contoh ada RM10k > upgrades kepada 3-5 kali ganda.
 
+ Apa yang di-set sekarang mesti align dengan target.
+ Kalau day by day > feel semakin kuat > ini betul.
 
+ Kalau tak align > ini problem > akan berpusing-pusing.
+ Berpusing-pusing one set dengan macam-macam problem akan datang.

Sains

Kita dibawa kepada kejayaan > bukan kita kejar kejayaan
 
+ Align maksudnya > just set the best aset2 yang dicadangkan.
+ Kita punya kerja part ini sahaja > set kapasiti.
 
+ Kalau 1 email masuk > tak rasa semakin dekat > ini masalah.
+ Kalau 1 email masuk > rasa macam dibawa kehadapan > ini betul.
 
+ Maksudnya align dengan vision.
+ Dan setiap hari feel itu menjadi semakin kuat.

Dari segi jualan

1. Asset blog > 150 – 350 – 700 – infinity (outsource)
 
+ Blog > untuk trafik.
+ Blog > untuk profile.
+ Blog > untuk branding.
+ Blog > untuk develop trust.
+ Blog > untuk client lebih yakin.
+ Blog > untuk agent suka nak join.
+ Blog > untuk networking + future jv.
 
+ Orang 1 > Ada profile? Ini blog saya, very sistematik. ^_^
+ Orang 2 > Ada profile? Xda just ada facebook sahaja.
 
+ Kalau u nak jadi agent for somebody > u pilih yang mana?
+ Buka blog terus ada info, logo, testimoni, history, etc.
 
+ If you want to be success person > set to be “that person”.
+ Perfect tak penting, yang penting PROGRESS berkembang.
 
+ Dunia online mesti ada blog > for long term success.
+ Usahawan yang ada blog = Ada bakat untuk maju kehadapan.
 
2. Asset database > 300 > 500 > 1k > 3k > 5k > 15k > infinity.
 
+ Duit dalam akaun maybank ada direct effect dgn jumlah database.
+ Fokus betul-betul dekat 1 produk permulaan > u akan success.
 
3. Asset knowledge > 10 buku > 30 > 50 > 100 > 200 > 300.
 
+ Why 300 buku marketing?
+ Kita nak align dengan target full picture.
 
4. Asset meditasi > 11 minit > 21 minit > 41 minit / day.
 
+ Ini akan buang semua pemikiran mengarut & xda kualiti.
+ Ini akan jernihkan mind, body & soul > supaya vision clear.
 
5. Asset networking > 10-15 leader > yang boleh guide 10 agent.
 
+ Mostly banyak yang sudah ada agent.
+ Pastikan mereka develop asset dahulu.
 
+ Agent yang buat progress blog & database.
+ Orang macam ni ada bakat untuk berkembang lebih jauh.
 
+ Kalau semua orang dalam group fokus kepada tapak / asset.
+ Itu tanda organisasi bagus & align > for vision.
 
6. Asset gold > 1g > 10g > 50g > 100g > 300g > 500g ..
 
+ What so special about gold is a, the moment sudah start.
+ Gold tu akan mula berkembang dan berterusan berkembang.
 
+ Dalam sains akan explain mcm ni, mcm ni, mcm ni.
+ Tetapi in reality, nobody know why it happen.
 
+ Religious explain > Pada gold ada blessing.
+ Mungkin ini sebab kenapa orang simpan gold > life berubah.
 
7. Asset outsource
 
+ Artikel > akan outsourcekan.
+ Marketing > akan outsourcekan.
+ Everything > akan outsourcekan.
 
+ Selagi tak sampai level ni, xkan touch target full picture.
+ Kerja sekarang mesti align dengan outsource pada masa hadapan.

Vision

+ Masalah En. Bob ni sebenarnya dia tak nampak / xda vision.
+ Vision yang dia nampak > banyak jualan > akan jadi kaya.
 
+ Dengan vision macam ni > En. Bob run marketing day by day.
+ Then selepas 3-5 tahun > dia mula kecewa > kejayaan tak muncul.
 
+ Yakin mula goyah, vision jadi kabur, semangat luntur.
+ Itu sebab dia selalu dengan blow, blow, blow.
 
+ Sebenarnya vision tu sudah kabur.
+ Ketika dia start vision tu jelas > tu sebab dia ada passion.
 
+ Selepas mengembara 3-5 tahun > Macam-macam pengalaman berlaku.
+ Semua pengalaman telah menutup vision > semangat always jatuh.
.
 
#WiTM

8 steps (working system)

  • No. 7 : Know Why You Are Here & What Are You Doing
 
Apa yang kita cadangkan ialah sync start daripada awal

Fasa 1 : Bisnes tak menjadi

 
+ Stop everything > beli 10 buku > baca setiap hari.
+ Baca catit > baca catit > baca catit > baca catit.
 
+ Sebab kalau tidak ada tune / tune salah.
+ Lebih banyak kerja = Lebih banyak kesilapan akan dilakukan.
 
Dalam buku-buku marketing tu akan cerita fasal benda ni.
 
~ Sampaikan MESSAGE yang betul.
~ Kepada AVATAR yang betul.
~ Kena dengan CULTURE sesuatu tempat.
~ Dan dengan CARA yang tepat (fasa demi fasa).
 
In future 5 steps (pitching system) ada cerita tentang.
 
Sampaikan MESSAGE yang betul
 
+ Explain your product dalam masa 1 saat.
+ Explain your product dalam masa 15 saat.
+ Explain your product dalam masa 20 minit.
+ Explain your product untuk sepanjang tahun.
 
En. Bob ni kena tahu > apa spesifik message yang patut disampaikan.
 
+ Bila message betul > semakin banyak avatar akan kenal dia.
+ Bila message tak betul > avatar akan mula menjauhi.
 
Know Why You Are Here & What Are You Doing
 
+ Bila tak clear why you are here > Aktiviti berterabur.
+ Bila tak control what are you doing > Branding xkan berkembang.
 
+ Bila cukup sempurna cara dia deliver message / explain.
+ En. Bob akan pergi ke fasa seterusnya yang align dengan vision.
 

Usahawan Fasa 2: Bisnes naik turun / tak stable

 
En. Bob yang sudah 3-5 tahun or mungkin 10-15 tahun or more.
 
+ Dia sebenarnya tak clear > “why i melekat dekat fasa ni”.
+ Bila tak clear > dia tak boleh control > apa yang patut dibuat.
 
+ Apa berlaku dia akan berpusing-pusing pada fasa ni.
+ Maybe for another 30 – 50 – 70 years or until dia die. ^_^
 
Apa yang sepatutnya En. Bob buat?
 
+ Bina blog > kembangkan berterusan
+ Bina senarai pelanggan > kembangkan berterusan
 
+ Sehingga dia boleh capai 2-3 sales / week.
+ Kemudian masuk paid method kembangkan jadi 10-15 sales / week.
 
+ Kemudian guides agent buat blog + bina senarai pelanggan.
+ Sehingga min 10-15 agent semua boleh touch > 10-15 sales / week.
 
+ Total jualan organisasi akan jadi 100 sales / week.
+ Dan ini akan align dengan vision full picture dekat atas.
 

Usahawan Fasa 3: Go Bigger / Growing

 
+ Fasa 2 dia kena guide 10-15 agent.
+ Fasa 3 dia kena guide 10-15 agent tu jadi leader.
 
+ Setiap leader ada > min 10-15 agent masing-masing.
+ Bila masa berlalu 1 leader/team akan buat 100 sales / week.
 
+ Kalau dia ada 10 team berapa banyak sales / week?
+ Kalau dia ada 20 team berapa banyak sales / week?
 
+ Baru En. Bob ni boleh nampak group ni ok.
+ Another group yang perlu berkembang lebih maju.
 
This system akan align dengan vision full picture.
 
Kunci untuk menjadi ialah.
 
+ En. Bob sendiri kena bina asset > buat 2-3 jualan / week.
+ Bila small target ini lepas > dia akan align dengan fasa 2 & 3.
 

Progress = Happiness

 
+ Kebahagiaan akan datang bila anda fokus pada apa yang ada.
+ Projek yang sudah menjadi itu perlu dikembangkan.
 
+ Bila masa sekarang boleh buat 2-3 sales / week.
+ Apabila masa berlalu automatik akan align dgn > fasa 2,3,4.
.
 

Usahawan Fasa 4: Instrument

  • 1. SPACE / RUANG
 
System Mastery 
 
~ “Jangan bersaing, tetapi u kena menguasai ruang”…
 
Dekat sini u akan mula faham.
 
+ Lebih ramai orang dalam organisasi
+ Lebih besar ruang yang boleh dikuasai
 
+ Lebih besar ruang yang dikuasai
+ Lebih banyak duit yang boleh dihasilkan
 
Macam mana nak menguasai ruang?
 
~ Keluarkan ebook.
~ Keluarkan video setiap minggu.
 
~ Keluarkan viral poster yang related dengan industri.
~ Header facebook semua kena sama > logo & design.
 
~ Gambar semua kena sama > pakai baju syarikat.
~ Semua leader n agent kena run 7why > supaya sync.
 
Sekarang ni banyak branding membazir masa dan ruang.
 
Sekarang ni orang tahu u daripada company sekian, sekian, sekian.
 
~ Tapi header tak sama.
~ Tapi gambar profile tak sama.
~ Tapi message yang di-deliver tak sama.
 
+ Ini semua kerja yang tidak sistematik.
+ In the long run > sesuatu jenama itu akan lambat berkembang.
 
Pemerhatian beberapa tahun
 
+ Yang bawa logo / branding-branding tertentu mesti gagal.
+ Sebab bisnes owner dengan bisnes u xda kena mengena.
 
+ System bawa logo company lain xkan menjadi.
 
+ Kena bawa logo u sendiri baru dia jadi. ^_^
+ Agent u duduk dalam company u bawa logo u baru dia jadi.
 
+ Sebab company dan agent berkongsi vision yang sama.
+ Tu sebab syarikat korporat sediakan uniform untuk pekerja.
 
Mereka amat utamakan 
 
+ MISI (spesifik picture)
+ VISI (total picture)
Add note:-

.

 

 

 

One thought on “8 Steps – No. 7: Know Why You Are Here And What Are You Doing

  1. Pingback: 8 Steps (Working System) | Empiris WiTM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.