8 steps – No. 5. Maintain Your Attitude

8 Steps (Working System)

~ No. 5. Maintain Your Attitude

.

Ini kisah En. Bob.

~ Dia seorang yang rajin.
~ Join seminar.
~ Buku.
~ Ebook.
~ Baca tulisan mentor.
~ Never give up.

Tetapi setelah 3-5 tahun berlalu.

Kejayaan (+ kekayaan) impian dia tak muncul.

Where is the mistake?

.

1. Nama-nama lain masalah

  • ~ Ada orang namakan masalah = masalah
  • ~ Ada orang namakan masalah = cabaran
  • ~ Ada orang namakan masalah = situation
  • ~ Ada orang namakan masalah = ujian
  • ~ Ada orang namakan masalah = upgrades process

2. Tiada effect

Masalah ni LANGSUNG xda effect dekat u.

Unless u benarkan masalah itu menguasai diri u.

Kisah Pensyarah

+ Ambil cawan
+ Dia tuang air dalam cawan tu
+ Dia tanya soalan “berapa berat cawan ini?”

+ Ada student reply > 8 aunces
+ Ada student reply > 12 aunces
+ Ada student reply > 16 aunces

+ Pensyarah tu kata > jawapan dia berat tu bukan persoalan.

+ Jika saya pegang 1 minit > tiada apa yang berlaku.
+ Jika saya pegang 1 jam > tangan saya mula rasa sakit.
+ Jika lebih lama tangan saya mungkin lebih sakit teruk.

+ Jadi kata pensyarah tu.
+ Saya tidak perlu pegang cawan ni.
+ Saya just letak atas table.
+ Jadi saya tidak perlu “tampung berat” cawan ni.

+ Macam tu juga dengan masalah.
+ Lagi lama u layan masalah tu > akan jadi lebih teruk.

+ Jadi > Stop fokus kepada masalah.
+ Jadi > Stop fokus kepada penyelesaian.

+ U perlu fokus kepada “blessing” ..
+ Antaranya ialah > Fokus kembangkan asset.

3. Beza G20 dan G80 perihal kerjaya

+ G20 > Bila masuk pejabat dia tinggalkan masalah dekat luar.
+ Dia kata > U tunggu sini, lepas habis kerja i take you back.
+ Jadi dia akan bekerja dengan tenang sepanjang hari.
+ Bila masa berlalu > kerjaya dia semakin meningkat.
+ Dia dapat lebih banyak duit.
+ Tapi.. tapi.. tapi.. dia still ada masalah baru.
+ But this time, dia crying dalam red audi.

+ G80 kisahnya berbeza.
+ Masuk pejabat > dia bawa masalah > kerja terganggu.
+ Makin lama makin teruk > apa pun tak boleh.

+ U buat bisnes right?
+ Dalam 1 hari set masa > 40 minit – 1 jam pun sudah cukup.
+ Tinggalkan masalah u sekejap > fokus betul-betul.
+ Lepas habis > Ambil balik masalah tu > layan dia puas2.

4. Tak pandai kawal diri

+ Ramai orang bisnes dia tak maju sebab tak pandai kawal diri.

Ini kisah orang biasa.

+ Ada masalah > dia lupakan bisnes.
+ Masalah selesai > dia mulakan balik bisnes tu.
+ Masalah baru akan keep datang silih berganti.
+ Bertahun-tahun bisnes dia xkan maju.

Ini kisah bila sudah tahu about maintain your attitude

+ Wujudkan 7 asset yang kecil.
+ Kembangkan secara berterusan.
+ 3-5-7 tahun berlalu blog, database n knowledge berkembang.
+ U akan ada power (support vibration).
+ U akan jadi jarang blow / lemah semangat mcm i.

5. Masalah = Ilusi

+ Jom pergi ke tahun 2005.
+ Apa masalah u paling besar tahun ini?
+ For sure ramai yang da lupa apa berlaku pada tahun ini.

+ Jom pergi ke tahun 2011.
+ Apa masalah u paling besar tahun ini?
+ For sure ramai yang da lupa apa berlaku pada tahun ini.

+ Jom pergi ke tahun 2013.
+ Apa masalah u paling besar tahun ini?
+ For sure ramai yang da lupa apa berlaku pada tahun ini.

+ And today 2017.

+ Jom pergi ke masa hadapan 2019.
+ Apa masalah u paling besar tahun ini?
+ For sure ramai yang da lupa apa berlaku pada tahun ini.

+ Jom pergi ke masa hadapan 2025.
+ Apa masalah u paling besar tahun ini?
+ For sure ramai yang da lupa apa berlaku pada tahun ini.

+ Jom pergi ke masa hadapan 2035.
+ Apa masalah u paling besar tahun ini?
+ For sure ramai yang da lupa apa berlaku pada tahun ini.

+ Nampak tak masalah = ilusi?
+ Masalah baru akan keep datang > u akan lupa masalah 2017.

+ Kalau u xda financial power.
+ Bila masalah datang u akan jadi lebih stress.

+ Kalau u ada financial power.
+ Bila masalah datang u boleh menangis dalam red audi.

+ Belajar sikit fasal apa dia gelombang positif.
+ Belajar sikit fasal apa dia gelombang negatif.

+ Belajar sikit fasal malang bertimpa-timpa.
+ Belajar sikit fasal blessing bertimpa-timpa.

+ Ujian negatif hanya wujud kepada orang yang xda knowledge.
+ Ujian positif hanya wujud kepada orang yang ada knowledge.

+ Dalam religious semua sudah cerita how to protect.
+ Dalam religious semua sudah cerita how to maintain blessing.

+ Orang yang bertahun-tahun menghadapi situasi negatif.
+ Orang macam ni sebenarnya xkan belajar.

+ Tujuan ujian sebenarnya untuk dia berubah.
+ Selagi dia tak berubah > selagi itu masalah xkan hilang.

+ U just perlu belajar amalan kerezekian.
+ U just perlu belajar inner peace.
+ U just perlu belajar peace of mind.
+ U just perlu belajar making money.
+ U just perlu belajar ilmu kendiri wang.

+ Masalah tu sebenarnya bukan masalah.
+ Masalah dia ialah masalah tu “melekat” terlalu lama dgn diri u.

+ I as artist  da pesan banyak kali.
+ Fokus dekat asset + selawat 1,000x / day (+ 101x istighfar).

+ U xkan faham apa yang i cerita until u sudah apply.
+ Macam cerita meditasi (day 57) dekat bawah.

6. Blessing

+ Dalam hidup ni kalau kurang blessing.

+ Join 100 seminar pun xkan faham.
+ Baca 300 buku pun xkan faham.
+ Baca 300 ebuku pun xkan faham.

+ Sometime knowledge sudah ada.
+ Tapi nak apply sangkut, apply sangkut.
+ Ada sahaja masalah yang menganggu.

+ Bisnes tersekat-sekat.
+ Bisnes tersangkut-sangkut.
+ Gelisah yang tiada akhirnya

+ Ini semua kes kurang blessing dalam hidup.
+ Bila u tahu trick, u boleh redesign lifestyle wisely.

7. Maintain Your Attitude = Maintain Your Progress

+ En. Bob ni sudah ada banyak sangat pengalaman.
+ Kita just suggest dia back to basic.

+ Sebab success always back to basic.
+ Kita suggest dia develop asset berterusan.

+ The “working system” is.
+ Dia kena maintain your attitude / maintain your progress.

+ Untill part 10% settle.
+ Da cerita dekat bawah how to re-scale 1 to 10.

+ Ini semua teknik outsource.

+ Then En. Bob ni akan mula beralih dari Fasa 1 ke Fasa 2.
+ Then dia mula masuk ke Fasa 3 & Fasa 4 phase by phase.

Apa masalah ramai usahawan?

+ Masalah ramai usahawan = Tak reti nak fokus.
+ Masalah ramai usahawan = Tak sabar bina asset.
+ Masalah ramai usahawan = State or mind tidak berubah.

+ Apa berlaku, masalah bisnes tak menjadi / duit x dapat.
+ Ini xkan ada akhirnya … until dia berubah.

+ The moment En. Bob ni faham tentang #WiTM.
+ Ada part no. 5 > Maintain your attitude / progress.

+ Macam cerita “internal dialogue” dekat bawah ni.
https://web.facebook.com/inchehujan/posts/1559069510790478

+ Apa perasaan u bila sudah mula tukar internal dialogue?
+ Apa perasaan bila sudah mula dapat magik.
+ Apa perasaan bila tulis bisnes saya berkembang day by day.

Macam tu la cerita dia. 

 

Add note:-
Source 1 : Klik sini
Source 2 : Klik sini 

One thought on “8 steps – No. 5. Maintain Your Attitude

  1. Pingback: 8 Steps (Working System) | Empiris WiTM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.