8 Steps – No. 4: Give 100% Effort

Cikpuan Shikin (nama avatar) adalah
agent untuk satu company yang terkenal.

Sudah menjalankan perniagaan online
sejak 2-3 tahun yang lepas lagi.

Pada Julai 2019 perniagaan
itu akan berusia 4-5 tahun.

Apa yang dilakukan,

~ Maintain like dekat facebook.
~ Like boleh tahan, kira meriah.

~ But > Hari-hari kena maintain post.
~ Jualan sometime good, sometime great.

… sejak 2-3 tahun lepas.

Day by day berlalu.

Deep inside / jauh di sudut hati.

Cikpuan Shikin masih tidak nampak macam
mana untuk menjadi seorang yang berjaya.

Monolog,

~ “Kenapa ada orang bisnes dia cemerlang?”…
~ “Kenapa aku sudah 2-3 tahun tiada perubahan berlaku?”…
~ “Sampai bila?…. Sampai bila?… Sampai bila?…”

Disebabkan tidak ada pilihan apa yang dia buat,

~ Teruskan belajar.
~ Teruskan usaha.
~ Teruskan berdoa.

Just dia ada satu persepsi,

~ “Someday “mungkin” akan ada rezeki”…

.

Kenapa kejayaan itu masih belum muncul?

1. Persepsi.
2. Normal business system.
3. SYSTEM.

.

1. Persepsi

Ini pelajaran ESM, kita mixing sikit.

Kalau kita buat bisnes dengan persepsi “someday mungkin”.

Apa yang akan berlaku ialah >> Wujud “someday mungkin”.

Kejayaan (+ kekayaan) yang dia nak tidak akan muncul.

Why?

Sebab cara berfikir “mungkin” akan dapat rezeki / berjaya.

Last sekali yang terjadi = “Mungkin” sahaja.

Mindset macam ni u kena buang jauh-jauh.

~ “someday mungkin”…
~ “suatu hari nanti > rezeki”…

Gantikan dengan ni,

https://empirisesm.wordpress.com/…/tukar-cara-berfikir-ata…/

.

2. Normal business system

Kenapa kejayaan (+ kekayaan) itu masih belum muncul.

Sebab dia apply normal business system.

Yang memerlukan.

~ Kena post hari-hari dekat facebook.
~ Kena buat jualan yang banyak.
~ Ada bajet kena masuk fbads > untuk jual lebih banyak.
~ Kalau cemerlang jadi stokis > ada agent.
~ Income puluh to ratus ribu.

Syarat dia.

~ Jangan putus asa / give up.
~ Kena berterusan belajar.
~ Mungkin someday akan dapat rezeki besar.

System macam ni.

~ Tak salah.
~ Takda masalah untuk apply.

Walaupun tak ramai, tapi ramai la juga.

~ Yang jadi stokis besar > ada agent sendiri.
~ Income puluh ribu / ratus ribu / month.

Just problem dia dekat “mungkin” tu.

Hanya ada dua keadaan.

~ Next 3-5 tahun > Mungkin akan jadi stokis besar.
~ Next 3-5 tahun > Mungkin akan akan KEKAL macam sekarang.

.

3. SYSTEM

Sebenarnya Cikpuan Shikin ni takda target.

Target yang ada ialah,

~ Belajar, promosi, buat jualan lebih banyak.

Dengan…

~ Mindset
~ Character
~ Habit

…yang macam sekarang.

Kejayaan tu sebenarnya sangat susah untuk muncul.

U ada “rezeki” ok u boleh jadi kaya.

If not, lifestyle sekarang / today tiada akhirnya.

.

WiTM cadangkan,

Perkara pertama yang Cikpuan Shikin perlu buat ialah.

Letak target.

Secara spesifik > 10-15 jualan / week konsisten.

Usahakan / Give 100% Effort untuk touch target tu.

Tidak kira makan masa 3/5/7 tahun or lebih.

Apa yang penting Cikpuan Shikin ada target.

~ Selepas dia berjaya buat 10-15 jualan / week.
~ Guide 10-15 orang agent untuk capai sasaran yang sama.

.

Cikpuan Shikin agent kepada 1 company right?

U imagine bila dia ada experience,

1. Blog cantik > professional > beribu visitor / week.
2. Senarai pelanggan > 15,000 jumlahnya.
3. Buku > dalam 50-100 spesifik tentang selling.

.. maknanya dia xda masalah untuk buat jualan.
.. and dia berjaya guide 10-15 agent ada kapasiti yang sama.

.

Boleh tak dia buat company kosmetik yang sama?

I ( as author #ESM) ada associate yang macam ni.

Knowledge, jualan, database semua dia sudah ada.

Memang ada dalam minda dia > Nak buat produk sendiri.

Sekarang dalam proses develop 10-15 associate.

Modal memang masalah > Kalau u seorang sahaja keluar duit.

Itu tujuan kita perlu develop associate.

Untuk together buat bisnes.

.

Dekat sini ramai tak yang kisah
hidup dia sama macam Cikpuan Shikin?

U punya kerja just adjust sikit system bisnes.

Then inject 8 steps (working system).

Pastikan dalam organisasi apply system yang sama.

Baru apa yang dinamakan synergy itu akan wujud.

.

Untuk memastikan kejayaan itu wujud.

U perlu FOKUS develop kapasiti / tapak / asset.

Trick untuk memastikan kejayaan itu wujud ialah,

~ Wujudkan kejayaan yang kecil dahulu.
~ Kemudian FOKUS KEMBANGKAN kejayaan tersebut berterusan.

What is kejayaan kecil?

https://empirisesm.wordpress.com/…/meditasi-victory-thinki…/

.

#WiTM

8 Steps (Working System)

~ No. 4: Give 100% Effort

.

Effort > Maksudnya u kena give 100% / bersungguh-sungguh.

Tenaga u perlu dipusatkan ditempat yang betul.

Jika tidak > U akan alirkan tenaga itu dekat tempat yang salah.

~ Contohnya > Belajar, belajar, belajar.
~ Contohnya > Promosi, promosi, promosi.
~ Contohnya > Usaha, usaha, usaha > never give up

Hanya dua keadaan akan berlaku dalam 3-5-7 tahun.

~ Ada rezeki > Bisnes u akan menjadi.
~ Kurang rezeki > Situasi u xkan berubah sama seperti today.

.

Give 100% Effort

Why not u buat macam ni.

1. Fokus kembangkan branding

+ Register wordpress.
+ Inject artikel > 150 – 350.

+ Tukar design cantik + professional.
+ Inject lagi artikel mesra SEO.

+ Naik dari bawah, bina branding.
+ Then upah penulis artikel mesra SEO.

+ Perodua, Toyota, MAS, YTL, MPH, Colgate, KFC.
+ Branding ni sebenarnya sangat susah untuk didevelop.

+ U perlukan kesungguhan above average untuk stable.

Kalau u faham perlunya “give 100%” sudah cukup.
………..untuk memastikan BRANDING itu wujud.

+ Ramai Cikpuan Shikin hari-hari post dekat facebook.
+ Tapi dia tak beri 100% .. betul tak?

Give 100% adalah berkaitan dengan,

+ Mindset
+ Character
+ Habit

+ Kalau masih ada mindset, character & habit yang lama.
+ U xkan dapat memastikan “branding” itu dikenali.

+ Untuk berjaya u kena fikir macam mana orang berjaya fikir.
+ Mindset, character n habit mereka macam mana?

+ U ada buat benda yang sama ke tidak?
+ Or u just run busines ikut “normal mindset”.

Contohnya…

2. Networking

+ Adakah u fokus kembangkan networking?
+ Adakah u pastikan orang-orang sekeliling u naik?

+ Kebanyakan bisnes kita belum ada win-win lagi.
+ U follow i 3-4 bulan or 6 bulan or masih baru.

+ Apa pasai i baik hati sangat cerita itu cerita ini?

+ Itulah beza “state of mind” G20 & G80.

+ Mindset G80 > Benda lain dia tak fikir, just nak jadi kaya.
+ Mindset G20 > Dia bina networking.

+ Ramai juga yang cerita n bina networking.
+ Tapi kita lihat kepada “Give 100% Effort”.

+ Yang follow sejak 2013 > sekarang nampak sikit right?

The system is,

+ JANGAN JATUH CINTA DENGAN BISNES SEKARANG.
+ Develop bisnes sekarang ok, tapi jangan jatuh cinta.

+ Maksudnya “Aku nak buat bisnes ebook sahaja sampai mati”.
+ Maksudnya “Bisnes-bisnes lain aku xnak buat”.

+ Also.. “aku just nak fokus bisnes sekarang sampai bila-bila”.
+ Also.. “aku nak jadi kaya sorang-sorang, xnk networking”.

+ Kalau u ada mindset macam ni, u better stop.
+ Jangan buat bisnes lagi.

+ Sebab dunia bisnes bukan macam apa yang u fikirkan.
+ Lagi tinggi u naik, lagi banyak u kena fikir.

+ Kerja fizikal mungkin kurang.
+ Tapi u akan gunakan otak / pemikiran sangat banyak.

+ Latih 10-15 agent adalah basic untuk pecah otak.
+ Ini barang u tak lepas, big success xkan muncul.

+ U kena give more dari 100%.
+ Untuk bina networking.

+ Baru u boleh keluar dari zone / dimensi sekarang.
+ Dan u akan mula enter dekat next zone / dimensi.

3. Knowledge

+ Give 100% Effort.
+ Maksudnya cara belajar tak boleh macam 20 tahun yg lepas.

+ Mindset, character & habit u kena MORE dari itu.
+ Kalau u beli buku/ebuku/join seminar.

+ Bila balik sikap u masih lagi sama mcm 20 tahun lepas.
+ Tu sebab bertahun-tahun kejayaan (+ kekayaan) x muncul.

+ Jangan pelik sebab sikap 5-10-15 tahun x pernah berubah.
+ And… bagaimana perubahan / kejayaan itu nak muncul?

+ Last time kita suggest > dari #buku10X.
+ Pilih 1 buku, u kena baca 300 kali.

+ Jangan fikir baca 300x kali gile.
+ Sebab dunia G20 .. 100x lebih gile dari idea baca 300x.

+ Kalau nak tahu apa berlaku masa hadapan.
+ Lihat sikap u terhadap upgrades knowledge.

+ Kalau u selesa dengan knowledge sekarang.
+ Kalau u anggap knowledge sekarang sudah cukup.

+ Next 3-5-7 tahun > U xkan kemana-mana.
+ Sebab attitude G20 ni sangat berbeza.

+ Mereka belajar banyak benda berbanding average people.
+ Tu sebab mereka duduk dekat life G20.

+ Its never too late untuk berubah..

4. Senarai Pelanggan / Database

+ Da banyak cerita right?
+ Today xda cerita…

Just ..

+ Yang kembangkan > indirect duit u akan berkembang.
+ Yang leka > https://empirisesm.wordpress.com/…/bisnes-slow-bagaimana-n…/

Bila masuk dunia online, form macam ni kena belajar.

+ Whatsapp someday akan terkubur.
+ Email akan terus jadi LEGEND.

+ How about facebook?
+ Kawan i kata orang luar da jarang guna facebook.

+ Mereka lebih kepada twitter, linkedin, etc.
+ Someday gelombang tu akan datang juga dekat M’sia.

+ Email akan terus jadi LEGEND.
+ Orang akan follow BLOG yang berinformasi.

+ Bila gelombang / kesedaran tu datang.
+ Ramai orang M’sia akan mula beralih kepada blog.

+ Bila kesedaran berkembang > Facebook tak boleh tampung.
+ Macam sekarang orang sudah jarang beli majalah / paper.

+ Kalau u mulakan blog today > u ada banyak pengalaman.
+ Inject data > trafik PERCUMA lebih lumayan dari facebook.

Give 100% Effort

+ Success sebenarnya xda magik, magis n magic.
+ Man jadda wa jadda.

+ Rezeki menjadi kaya > u kena usaha > baru diberi.
+ Rezeki yang diberi = Rezeki yang basic sahaja.

+ Jangan ingat banyak ibadat akan jadi kaya-raya.
+ Sistem dunia / hukum alam tidak di-design macam tu.

+ Ada beberapa perkara perlu usaha baru kaya akan datang.
+ If not, semua tahfiz sudah dikurniakan banyak rezeki wang.

5. Gold

+ Sepanjang sharing panjang-panjang dilakukan.
+ Cerita penyimpan gold & database ada persamaan.

Ada dua jenis.

+ Ada simpan gold > Banyak magic berlaku.
+ Ada bina senarai pelanggan > Banyak magic berlaku.

+ Ada simpan gold > Kurang magic berlaku.
+ Ada bina senarai pelanggan > Kurang magic berlaku.

+ Benda ni nak cerita.
+ Keputusan mutlak > bukan dekat usaha.

+ Part kita > Give 100% Effort.
+ Part rezeki > Bukan kerja kita.

And jangan pelik sangat.

+ Kenapa ada orang lain buat menjadi.
+ Kenapa ada orang lain buat kurang menjadi.

Sedekah juga sama cerita dia.

+ Ada buat menjadi, nampak duit datang.
+ Ada yang buat > sometime benda2 baik tu dekat part lain.

6. Meditasi

+ Baca ni.
https://empirisesm.wordpress.com/category/meditasi-100-hari/

Ini juga kisah yang sama.

+ Ada yang apply > Cepat dapat kesan.
+ Ada yang apply > Berbulan-bulan xda kesan.

Sebab tu kita gariskan 7 jenis asset.

+ Sometime u more asset sana, asset sini kurang menjadi.
+ Sometime u more asset sini, asset sana kurang menjadi.

Ada cerita tentang,

~ Physical form = Blog, database, community, outsource.
~ Astral form = Gold, meditasi, vision board.

Sebab manusia ni,

~ Ada yang lebih ringan dengan benda-benda yang logik.
~ Ada yang lebih ringan dengan benda-benda yang magis.

Alam ini di-design balance n unbalance.

Kita suggest,

~ Wujudkan / mulakan dari yang kecil 7 aset ni.
~ Kerja u > Give 100% Effort > more dekat part u.

+ Ada orang jenis berdata, bila cerita “gold datang sendiri”.
+ Dia memang tak boleh masuk..

+ So, u kena fokus more dekat benda2 yang berdata.
+ Blog, database, produk, etc..

+ Ini tidak bermakna u tak perlu simpan gold, meditasi, etc.
+ Still di-suggest applly, sbb ada effect2 tertentu.

+ Yang jenis magis ni plak, jangan layan magic sahaja.
+ Tidak bermakna u boleh tak perlu buat blog n database.

+ Still kena buat kerja / develop asset…

7. Outsource

+ Give 100% Effort
+ U sudah perlu mula kumpul database service provider.

+ SEO.
+ Video.
+ Designer.
+ Servis viral.
+ Penulis artikel.
+ Consultant bisnes.
+ Specialist sana, specialist sini.

+ Kalau hari-hari layan facebook sahaja.
+ Thats why …. kejayaan tu tak muncul-muncul.

.
.
.
.

Last but not least

~ Banyak asset kena kembangkan.
~ Bukan untuk menjual / buat duit dengan lebih banyak.

~ Cukup u capai KPI konsisten 10-15 jualan / week.
~ Sbb.. banyak mana u invest susah nak maintain 100 sales.

~ Kalau u kejar sales banyak-banyak, u xkan jadi Dato’ Vida.
~ Kena belajar skill leadership > untuk cat stadium kaler pink.

Give 100% Effort

~ U kena usaha MORE dari apa yang u pernah buat.

Baru ini akan berlaku..

~ “Miracle happen outside of your comfort zone”.

 

Add note:-
Source 1 : Klik sini
Source 2 : Klik sini 

One thought on “8 Steps – No. 4: Give 100% Effort

  1. Pingback: 8 Steps (Working System) | Empiris WiTM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.