8 Steps – No. 3: Be On Time

En. Bob sudah lama buat bisnes.

~ Rajin join seminar.
~ Rajin beli buku/ebook.
~ Rajin baca nasihat mentor2 dekat facebook.

Tetapi selepas beberapa tahun kejayaan (+ kekayaan)
masih tidak muncul.

En. Bob selalu fikir,

~ “Where is the mistake?”…..

Bila cerita tentang masa,

~ Kebanyakan yang terlintas tentang on time / punctual.

Bukan setakat itu,

~ Orang yang tidak menjaga masa = Tiada disiplin.
~ Orang yang tidak ada disiplin = Tidak akan berjaya dlm hidup.

Dimensi G20

Orang yang biasa-biasa / G80 akan kekal biasa-biasa
sepanjang hidup sehingga tua > the end.

Selagi belum faham apa dia MASA, selagi
itu belum berada pada dimensi G20 ..

Dimensi G20 ialah,

~ Peluang tu datang dekat u easily.
~ Wang sangat mudah datang
~ Blessing bertimpa-timpa berlaku

Benda-benda ini semua berkaitan dengan MASA.

Kita punya body (physical form) menghasilkan gelombang
24/7 yang saling berinteraksi dengan gelombang alam.

Tu sebab kita tak boleh leka,

~ Waktu tidur tak jaga
~ Waktu makan tak jaga
~ Waktu ibadah tak jaga
~ Waktu bersama keluarga tak jaga
~ Waktu meditasi, membaca, menulis etc.
~ Yang paling penting waktu closing.
~ Ada waktu-waktu mood manusia suka membeli.

Waktu post dekat facebook juga kena faham.

If not, u xkan dapat banyak like, unless u artist.

.

Tapi kena faham juga.

+ Usahawan fasa 1 > Bisnes masih tak menjadi.
+ Usahawan fasa 2 > Bisnes masih belum stable.

+ U tak boleh nak terlalu straight, just be flexible.
+ Why. kalau terlalu ketat jaga masa, u akan jadi too stress.

+ Bila stress, akan jadi lebih cepat stress, blow n kecewa.
+ U kena more relax, fokus kembangkan asset.

+ Sampai u sampai tahap tertentu, baru kena fix dengan masa.

.

Berbalik kepada cerita En. Bob.

Dia hanya belajar “selling” n “bisnes” n “management” sahaja.

Dia rajin join seminar, event, kongress, etc…

Tapi selama bertahun-tahun dia masih bawa.

~ Mindset G80
~ Character G80
~ Habit G80

Tiga perkara ini kita namakan dia “G80 Working System”.

Itu sebab kekayaan tidak pernah muncul n NEVER akan muncul.

.

Kenapa kita kata usahawan fasa 1 & fasa 2 kena flexible?

Sebab kalau push buat kerja tanpa kapasiti akan mudah kecewa.

+ Bisnes gagal > Lari dekat forex.
+ Bawa lagi mindset G80 dengan forex boleh berjaya ke?

+ Forex gagal nak lari dekat mana?
+ Sekarang bukan masalah forex, bisnes or jenis produk.

+ Masalah utama = Attitude tak betul.
+ Kalau attitude tak betul, buat apa pun xkan menjadi.

.

Ini formula SLM, dia agak berbeza sikit dari average people
faham tentang pengurusan masa. Cerita dia macam ni.

8 Steps (Working System)

No. 3: Be On Time.

Asset 1. Branding / Profile / Blog

+ Katakan sekarang u duduk dekat zone 0.
+ Untuk pergi ke zone 1 > perlu tulis 150 artikel.

+ Selagi tak lepas 150 artikel.
+ U kena duduk dekat zone 0 > sampai bila-bila.

+ Selagi tak lepas anak tangga zone 0 ni.
+ Jangan mimpi nak naik ke anak tangga zone 1.

+ Untuk tulis 150 artikel how long?
+ 6 bulan? 1 tahun? 5 tahun? or xkan siap sampai bila-bila.

+ Be on time maksudnya kena target how long for 150 artikel.
+ And u kena “be on time” or u xkan go to next level.

+ How about 151 – 350 artikel?
+ U kena be on time > if not branding u xkan berkembang.

+ Bila tak berkembang > 5,000 orang xkan kenal profile u.
+ Last sekali jadi > U tak dapat duit.

+ Lama sangat duduk dekat zone 0 or zone 1.
+ U tak boleh duduk lama-lama dekat sesuatu zone.

+ Banyak bisnes besar jatuh sbb lupa nak berkembang.
+ Tu sbb dari awal kita kata FOKUS kembangkan ASSET.

+ Be on time > duduk dekat sesuatu zone ikut masa-masa.
+ Lama sangat duduk dlm sesuatu zone, lebih mudah kecewa.

Asset 2 : Senarai Pelanggan / Database

+ Bila u jumpa kawan baru.
+ Last sekali u akan simpan NAMA + No. Tel.

+ Benda tu la nama dia DATABASE kawan.
+ Sekarang u kena simpan DATABASE PELANGGAN.

+ Sama juga kisahnya, masa akan terus berlalu.
+ 2015 > 2016 | 2017 | 2018 > 2019 > ec.. 10 years very fast.

+ Tahap 1 > 100 senarai pelanggan.
+ Tahap 2 > 300 senarai pelanggan.
+ Tahap 3 > 500 senarai pelanggan.

+ Kenapa selepas bertahun-tahun, kejayaan belum muncul?
+ Sebab En. Bob masih bawa mindset G80.

+ Mindset G80 > Memang tak pentingkan pelanggan.
+ Yang dia tahu produk bagus bajet boleh buat banyak jualan.

+ At the same time dia tahu state of mind dia full on shi*.
+ Tu sebab bertahun-tahun kejayaan tak pernah muncul.

+ Be on time maksudnya u kena buat planning.
+ Berapa lama nak duduk dekat Tahap 1?

+ U kena jaga masa / be on time.
+ Untuk selesa minima kena ada 3,000 senarai pelanggan.

+ Namun begitu Fasa 1 & Fasa 2 kena be more relax.
+ Nak buat duit & monitor database ni bukan kerja yang senang.

+ Maybe bertahun-tahun baru u akan dapat tune.
+ Selepas dapat tune baru u kena serious BE ON TIME.

+ Secara keseluruhan be on time dia cerita.
+ Berapa lama u nak duduk dekat sesuatu ZONE / Tahap?

+ Jangan lihat orang lain, lihat juga diri sendiri.
+ Sudah berapa lama “tak on time” .. sbb x fokus.

+ Terminate orang lain memang best.
+ What if terminate diri sendiri, baru rare.

Asset 3 : Selling knowledge

+ Dekat sini juga ada cerita be on time.
+ Setiap 7 asset ada timeline yang tersendiri.

+ Berapa banyak buku yang telah beli?
+ Berapa banyak ebuku yang telah beli?
+ Berapa banyak seminar yang telah join?

+ Katakan u ada 5 buah buku tentang selling.

+ Satu soalan yang kita perlu tanya dengan knowledge
dari 5 buah buku ni, berapa banyak duit yang u nak buat?

+ Imaginasi kejayaan (+ kekayaan) bisnes align atau tidak?

Logical thinking macam ni.

+ Katakan 1 buku = RM50.
+ U telah invest untuk beli 50 buku = RM2,500.
+ Kita tambah sikit join 2-3 seminar Total = RM7,500.

+ Adakah logik invest 7.5k then nak running bisnes ratus ribu?
+ Adakah logik invest 7.5k nak running property berjuta-juta?

+ Satu benda yang u perlu faham, pemikiran G80 ni tak realistik.
+ Tu sebab bertahun-tahun kejayaan itu tidak muncul.

+ Beli 10 > 30 > 50 > 100 > 200 > 300 buah buku.
+ Kiraan ini ada MATRIX yang sangat panjang kalau nak explain.

+ Be on time dekat sini maksudnya.
+ Minda itu perlu cukup matang untuk berfungsi.

+ Warren buffet cadangkan membaca 500 pages / day.
+ Ini bersamaan average 2 buah buku dalam 1 hari.

+ Kalau u tak jaga u punya time untuk membaca.
+ Tu sebab ramai usahawan susah sangat nak buat jualan.

+ Why people buy?
+ Why people don’t buy?

+ What people think?
+ How people think?

+ Mistake paling besar ialah cara tanya soalan macam ni.
+ “Macam mana nak buat jualan”…

+ Bila soalan salah, u akan dapat jawapan yang salah.
+ Jawapan melahirkan persepsi > hasilnya bertahun x jadi kaya.

+ U patut tanya macam ni,
+ “Bagaimana jualan itu BOLEH berlaku?”…

+ Bila soalan betul, baru u dapat jimat masa.
+ Jualan boleh berlaku apabila,

~ Proses “awareness” itu telah sempurna.
~ Proses “educate” itu telah sempurna.
~ Proses “closing” itu telah sempurna.

Baru akan jadi

~ “Awareness + Educate + Closing = $$$”…

Add ..

4. Meditasi
5. Community
6. Gold
7. Outsource

.

Be on time.

~ Tampal graft untuk bilangan artikel.
~ Tampal graft untuk jumlah senarai pelanggan.
~ Tampal graft untuk jumlah buku yang telah dibeli.

Baru boleh NAMPAK timing, trafik, duit, result macam mana.

Advance sikit

~ Progress agent macam mana?
~ Progress leader macam mana?
~ Progress associate macam mana?

Kalau 10-15 agent tak boleh manage.

~ Macam mana nak manage holding?
~ Macam mana nak manage berpuluh-puluh syarikat?
~ Macam mana nak manage kekayaan?

Be on time
Yang da sampai tahap tertentu.

Tapi langsung tak mulakan develop agent.
Tu fasal bertahun-tahun kejayaan (+ kekayaan) tak meningkat.

Add note:

One thought on “8 Steps – No. 3: Be On Time

  1. Pingback: 8 Steps (Working System) | Empiris WiTM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.