5 Steps – No. 1. Introduction

Ini kajian standard realiti usahawan.
~ 95% akan gagal > dalam 3 tahun pertama.
~ 97% akan gagal > dalam 5 tahun pertama.
So, kalau u buat bisnes below 3-5 tahun masih tak buat banyak duit.
Yang xda system, xda chart, xda sistematik, tak pernah buat latihan.
Ini sebenarnya perkara biasa. ^_^
Lepas ni kalau u lihat orang buat banyak duit, itu sebenarnya xda cerita magik, magis n magic.
~ Join seminar > Balik 3-4 bulan > Terus kaya.
~ Baca buku > Selepas 3-4 bulan > Terus kaya.
~ Baca ebook > Selepas 3-4 bulan > Terus kaya.
Sebab ini bukan cerita mentor bisnes.
Ini cerita kegagalan & susah payah 3-5 tahun dibelakangnya.
Katakan u buat bisnes ebook 2 tahun.
Then u stop > masuk bisnes kosmetik.
Bisnes kosmetik tu kira tahun yang pertama.
Then u start balik ebook > itu kira tahun yang pertama.
Contoh:
ESM dihasilkan 2014/2015 .. upload oct 2016.
Maknanya usia ESM sebenarnya baru beberapa bulan sahaja. ^_^
Yang kita katakan 3-5 tahun ialah, total 3-5 tahun hanya cerita,
~ “100% 7 why ESM sahaja”…
Maknanya 1 produk u kena maintain 3-5 tahun baru dia menjadi.
~ U layan 3 tahun > u lepas dari golongan 95%.
~ U layan 5 tahun > u lepas dari golongan 97%.
~ U layan 7 tahun > u akan masuk golongan 3% yang buat banyak duit.
~ 3 tahun u belajar naik turun, naik turun.
~ 3 + 2 (5) tahun u belajar database + handle agent.
~ 3 + 2 + 2 (7) tahun u belajar develop leader-leader.
~ 3 + 2 + 2 + 2 (9) tahun branding u naik keseluruh M’sia.
~ 3 + 2 + 2 + 2 + 2 (11) tahun branding go asia tenggara.
~ 3 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 (13) tahun branding go negara2 asia.
~ 3 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 (15) tahun branding go IPO & forbes.
Ini kiraan standard jauh mana u boleh pergi. ^_^
Kalau 1-2 bulan, produk baru, push kaw-kaw marketing.
Ditambah pula dengan harapan yang tinggi, ini maknanya,
~ “U belum kenal lagi apa dia dunia bisnes”…
Banyak kes i lihat, ramai orang boleh n pernah buat duit.
Tapi selepas 2-3 tahun > mood totally hilang > dia mula jatuh.
Masa tu dia akan mula cari luck pada bisnes yang lain.
Ramai orang tak tahu luck hanya wujud sekitar pada tahun ke 5-7.
Ramai juga orang tak tahu.
Untuk lepas daripada 5 tahun u ‘MESTI’ melalui:-
~ Hilang kawan.
~ Kawan tinggalkan u.
~ Hutang keliling pinggang.
~ U kena menangis > putus asa berkali-kali.
~ U kena pulau, perli, stress, sampai tahap family pun x percaya.
Kalau lepas baru u akan ada “mindset” yang cukup power.
Kalau tak pernah rasa, maknanya in future u akan rasa benda2 ni. ^_^
Berbalik kepada cerita 97% vs 3% apa beza mereka?
~ 3% > orang biasa yang melatih diri / confident level.
~ 97% > orang biasa yang tidak pernah melatih diri / confident level.
Satu benda yang kena faham, confident level ni kena latih.
Latihan itu adalah selama 10,000 jam. ^_^
Kenapa kena latih confident level?
Leverage
~ Sebab MONEY ——-> Follow confident. ^_^
~ Confident ——> Follow practice makes perfect. ^_^
Reverse leverage
~ Practice > dapat confident > dapat MONEY.
Ini nama-nama besar:-
~ Robert t kiyosaki
~ Warren buffett
~ Bill gates
~ Also Trump
Bila reporter tanya soalan ini,
~ “Jika kekayaan anda hilang, apa yang anda akan lakukan?”…
Mereka semua akan reply,
~ “Saya akan cari Network Marketing > To start again”…
Why Network Marketing?
~ “Sebab training system for selling system dia berkesan”…
Sekarang kita nak belajar benda ni la.. ^_^
Lets start..
.
#WiTM
5 Step
~ Pitching system
Atau nama-nama lain dan kegunaan dia ..
~ Table talk
~ Selling system
~ Skill presentation
~ Face to face selling
~ Public speaking ^_^
Kenapa kita kena personal mastery pitching system?
~ Today 2017 > U buat selling dekat facebook.
~ Next u akan ada agent > u jadi leader.
~ Next u akan ada leader > u jadi team leader.
~ Next u akan ada team leader > u jadi asst. manager.
~ Next u akan ada asst. manager > u jadi manager.
Dalam Ih Holding ..
~ Next u akan ada group manager > u jadi general manager.
~ Next u akan ada general manager > u jadi vice president. ^_^
Ini apa yang i ingat setakat ni.
Maknanya perjalanan u akan ada 7-9 lapis. ^_^
Ramai orang bisnes berpusing-pusing 5-10-15 tahun or lebih.
Reason sebab dia xda system dari mana nak ke mana. ^_^
Dalam perjalanan ini juga u akan banyak beri public speaking.
The best part about network marketing ialah u boleh buat,
~ “Public speaking berjam-jam tanpa skrip”…
Dulu masa muda2 i pandai public speaking.
Da tua2 ni x reti plak da. Nak kena rehearsal balik. ^_^
Sekarang ni (SOP Selling system) kita nak belajar benda ni la. ^_^
Satu cerita.
~ Brian Tracy > xda kerja, dia masuk company jualan.
~ Orang tu kata > selling > lebih banyak jumpa orang = banyak duit.
~ Dia start pukul 7 pagi > hingga pukul 11 malam.
~ Dia hidup macam ni selama 6 bulan sangat susah.
~ Ada 2 helai baju kemas + 1 seluar besar.
~ Ini adalah zaman kegelapan dia.
~ Hidup sangat susah, sbb xda jualan.
Tapi dia pelik melihat. ^_^
~ Ada 1 orang dekat pejabat.
~ Masuk lambat > jumpa client.
~ T/hari > orang tu makan dekat restaurant eksklusif dgn client lain.
~ Petang > jumpa client lain lagi + buat beberapa call.
~ Then dia selalu balik awal. ^_^
~ Dia juga selalu bercuti, kereta mewah, dalam wallet penuh duit.
Pada satu hari dia memberanikan diri jumpa orang tu.
~ “Apa yang awak lakukan?”…
Orang tu reply,
~ “Ok, tunjuk presentation u, then i akan tunjuk i punya”…
Masa tu Brian Tracy fikir,
~ “What presentation? I dont have any”…
~ “I just ada, what we call, bla, bla, bla”…
Orang itu tak ajar full.

Tapi daripada peristiwa ini, membuatkan dia mula ubah persepsi.
Dia mula ambil class selling, baca buku, audio, etc.
Sejak dari itu, jualan dia meningkat, meningkat, dan terus meningkat.
Why?
Sebab dia belajar SYSTEM + Buat Latihan. ^_^
.
Brian Tracy juga kata,
~ 20% usahawan buat sangat banyak duit.
~ Income lebih daripada CEO, Engineer, malah President.
.
Jom kita start. ^_^
5 Step
~ Pitching / selling system
1. Introduction
.
Sekarang ni cuba u cerita macam mana nak jual produk u?
3….. 2….. 1….. ok start. ^_^
.
Ok, cukup …. ^_^
Sekarang ni 80% usahawan tak pernah buat latihan presentation.
Itu sebab 80% usahawan ni KEKAL menjadi G80% sampai tua. ^_^
Sebab mereka tidak pernah buat latihan presentation.
.
1. Introduction
Kita nak belajar “cara sebutan” perkataan dengan betul.
.
Pertama sekali i nak u sebut ni dengan betul.
~ “Nama saya Ahmad Bin Kamal, asal dari Kuala Lumpur”….
.
Ramai orang bisnes tak pernah buat latihan kan?
As peminat i ^_^ sekarang u kena buat latihan.
Sebut “Nama Penuh + ASAL” dengan sebutan yang sempurna.
.
Kalau i buat seminar, nak belajar sebut ini sahaja,
….akan makan masa 2-3 jam. ^_^
.
The system is,
~ Ramai orang sebut nama sendiri pun tak sempurna.
~ Ramai orang sebut nama sendiri pun xda confident.
.
So, bila jumpa client > dia dengar cakap xda confident.
Tu sebab client tu xda beli produk. ^_^
.
Disebabkan kita online, i split sikit. ^_^
U kena berlatih sebut “Nama Penuh + Asal” ——> 5 juta kali.
Yup… u kena buat latihan ni sebanyak 5 juta kali.
.
Bila baca tentang kena berlatih sebut 5 juta kali.
Automatik kita boleh detect 2 jenis mindset.
~ Usahawan 20% —-> Kita perlu teliti lagi apa En. Artist cakap tu.
~ Usahawan 80% —-> En. Artist tu gile. ^_^
.
Yang mungkin kata i gile.
I reply macam ni, ^_^
~ “Tu sebab i jadi G20%”…
~ “Sejak 2013 i tulis panjang2 dekat facebook no like no komen”…
~ “Kenapa tulis panjang2, sebab i apply formula 10,000 jam”
.
Ini juga bermakna.
~ Bila u sebut “Nama Penuh + Asal” ——> 5 juta kali.
~ U telah apply formula 10,000 jam. ^_^
.
What is formula 10,000 jam?
Ini adalah formula untuk u keluar dari dimensi G80%.
Nak buat duit sudah taw, ingat senang ker.
Kalau sebut nama penuh + asal pun tak lepas.
No wonder sometime da tua pun masih tak pandai buat duit.
.
Sekarang ni u jalan-jalan dekat facebook / youtube.
U cari usahawan muda yang buat banyak duit.
U listen dengan teliti sebutan mereka.
Mostly mereka boleh sebut dengan jelas & sempurna.
.
Kajian sains juga macam ni.
Orang-orang yang berjaya ni mereka punya,
~ Mindset
~ Character
~ Habit
… adalah sangat berbeza.
Salah satu ialah sebutan mereka jelas + sempurna.
Orang yang gagal juga pandai bercakap.
Tapi kalau u dengar secara teliti.
Dia punya sebutan merapu, mengarut & xda power.
.
Masuk topik balik. ^_^
Bagi yang mindset G20% ni pula.
~ Kalau u apply 10,000 jam ni, ada kesan-kesan baik berlaku.
~ U PM i … u cerita fasal magic yang berlaku tu. ^_^
~ Then kita boleh talk futher… sbb i tgh cari bakat2 baru. ^_^
.
U know what, sejak 2013. i just dapat kesan beberapa orang sahaja.
1. Cikpuan #teamEvy
+ Dia banyak apply formula2 dari ESM.
+ Dia also da ready untuk run seminar money magnet.
2. Tuan Motivator Muda
+ Dia ni memang motivator untuk sekolah2.
+ Dia tengah latih speaker2 baharu.
3. Beberapa orang lagi Associate IH.
+ Bisnes mereka mmg sudah besar.
4. Peminat baru
+ Ada juga peminat2 baru yang cepat tangkap.
+ Maybe background, maybe rajin, etc…
.
Ini semua bakat2 baru. ^_^
In future kita buat event > not seminar.
Bezanya,
Seminar
~ Orang depan membebel
~ Orang kat kerusi mengantuk
~ Balik semua tidur > 3% jer yang buat kerja
Event
~ Orang depan diam.
~ Peserta kena bercakap dari pagi sampai petang.
~ Balik semua demam .. ^_^
.
.
Kaedah
~ U tak perlu menjerit sampai hilang suara.
~ Just sebut dengan relax > be neutral.
~ Then sel-sel yang tidur tu semua akan wake up.
~ U akan mula dapat confident > then money will follow u. ^_^
.
.
Recap
5 Steps
~ SOP Selling system
1. Introduction
+ U kena belajar sebut Nama Penuh + Asal dengan sempurna.
+ Ikut formula 10,000 jam, kira-kira 5 juta kali sebutan.
+ Sampai hilang rasa malu > makna u ready untuk buat banyak duit.
+ Also.. lepas da pandai cakap tekan ni —-> #3000Video
Simple jer kan. ^_^
.
Source : Klik sini

One thought on “5 Steps – No. 1. Introduction

  1. Pingback: 5 Steps (Selling System) | Empiris WiTM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.