Bisnes | Tudung

fsfds

Ini perbincangan idea bersama Cikpuan Zamzarina.

Tarikh: 10/2/2017
Masa: 4:36 PM – 6:52 PM

Peminat.

  • Salam En. Artist…
  • Sy tailor tailor tudung dan skrg jual tudung brand sendiri di samping jahit ptoduk2 lain sbg selingan utk perbanyakkan produk..
  • Saya berminat dgn cara En artist ni, kumpul database tp x tau mcmn nk bermula
  • Sori, byk typo
  • Sesuai ke biz sy nk dgn program ni
  • Impian saya nk ada butik , bukan jadi tailor lagi untuk ms hdapan..

En. Artist.

W’salam..

  • Yup, semua jenis bisnes boleh guna this system..
  • Client banyak datang dari mana?
  • Online or offline..

Peminat.

  • Offline sb sy banyak bg agen

En. Artist.

Siapa yang jual?

  • Agent?
  • Jual sendiri?

Peminat.

  • Ok, online saya jual sendiri…
  • Offline agen jual…
  • Mksud agen akn bg list order kt saya
  • Nnt siap stok sy serah agen

En. Artist.

  • Ok, bisnes tu sudah menjadi.
  • Tak tahu nak mula tu apa maksudnya?

Peminat.

  • Ooo..saya salah soalan la kot..
  • Mcmn nk kembangkan biz sy
  • Dgn database tu

En. Artist.

  • 1. Ada blog?  Tudung jenama apa?

Peminat.

  • Ada..madamienastore.blogspot.my (madamiena hijab – utk dewasa) dan
  • qbcreation.blogspot.com (qbcreation hijab utk knk2)
  • KidStore.qbcreation
  • qbcreation.blogspot.com
  • Yg kid tu masih baru..

En. Artist.

Ok ..

  • Agent online berapa orang?
  • Agent offline berapa orang?

Peminat.

  • Saya sekalikan je…
  • Maksud agen blh buat online/offline…
  • Just ambk gmbr dr kami..ada 5 orang sahaja yg betul2 aktif tiap2 bln

En. Artist.

  • Ok, senarai client ada berapa banyak?  (yang personal punya).

Peminat.

  • Ooo…
  • Sy mcm nmpk silap sy…
  • Sy tak tahu brp orang…
  • Mcmn ye..Sy nk kna check list order baru nmpk brp org

En. Artist.

  • Ok buat dulu … da tahu text sini ..

Peminat.

  • Ok…terima kasih banyak2..

En. Artist.

  • (y) >> Pic tangan. ^_^

Peminat.

  • Ok…saya ada 90 orang sahaja regular customer
  • Yg bawah agen saya tak tahu
  • Biasa pelanggan lama yg akn order…
  • Tahun ni cuma ada 6 orang pelanggan baru

En. Artist.

  • Macam mana u cari 90 orang tu?
  • Macam mana u jual dekat mereka?
  • Ada design baru baru nk contact or tunggu mereka datang beli?

Peminat.

  • Kat FB personal yg kbykn kawan2 saya + blog lama (skrg x aktif)..saya ada page juga tp page ssh dpt client
  • Saya up gambar kt fb personal
  • Saya tunggu dorang nk beli..biasa dorang akn order tudung yg dorang suka..
  • Saya tailor customade…x buat stok…cuma kalau ada ari special baru buat stok mcm hari raya.. Tudung customade

En. Artist.

1. Blog

  • Bila ada bajet
  • Jumpa designer
  • Buat blog yg professional
  • Cerita tentang tudung sahaja
  • Lain-lain cerita x perlu

Boleh buat?

Peminat.

  • Designer blog ke?

En. Artist.

  • Yup..

Peminat.

  • Ok…en artist xde buat servis design blog ke?

En. Artist.

  • Xde…

Peminat.

  • Ok…saya survey… Terima kasih…
  • Sebelum tu nak tanya, en artis consult saya free ke ni

En. Artist.

Nop.. u just kena bayar dgn buat apa yg dicadangkan.

  • 1. Blog for branding. – settle..
  • 2. Sekarang ada 90 client right?
  • Boleh kembangkan 3-5 kali ganda?

Peminat.

  • Ok..boleh rm90..next step?
  • Ouh..sori.. Item 2…betul skrg ada 90
  • Mcmn nk kembangkn 3-5 ganda tu

En. Artist.

  • Facebook, whatsapp, blog, majalah, forum2, n semua tempat.
  • Buat 3 pic tudung, kata siapa nk tgk lain2 design, forward nama n emails…

Clear?

Peminat.

  • Ok…paham
  • Bila tu saya perlu start buat mcm tu

En. Artist.

U ptt start 2 tahun yg lepas, n if not, start today.

3. Agent

  • Dari 5 orang kembangkan 3-5 kali ganda.
  • Suggest mereka kembangkan database juga.
  • Guide about sistematik database, growing, selling.

Boleh buat?

Peminat.

  • Hihi..ok2…saya buat yg ni dulu ye..
  • Terima kasih banyak2 sudi share tips..
  • Semoga rezeki kamu en artis berlipat ganda…

En. Artist.

  • U ada 2-3 tahun untuk touch 300 agent yg semuanya ada database yg sistematik.
  • Da cukup boleh buka butik.
  • Kalau xnk jatuh, jangan lari fokus, kembangkan database secara berkala 3-5x ganda berterusan.

Ok, welcome.

Case closed .. ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.