Bisnes | Minyak Kelapa Dara

fsfds

Ini perbincangan idea bersama Tuan Ahmad Mubaraq.

  • Tarikh: 12/27/2016
  • Masa: 12:17 AM – 1:20 AM

Peminat.

  • Assalamualaikum Inche Hujan,
  • Alhamdulillah,
  • Saya dah register blog percuma permulaan untuk perniagaan.
  • Saya perlukan bimbingan dari Inche Hujan.
  • Bagaimana nak bermula dengan follow struktur SLM yang tuan sarankan.
  • Saya mohon tunjuk ajar dari Inche Hujan.

En. Artist.

  • Ok, blog apa, produk apa?

Peminat.

  • Produk Minyak Kelapa Dara (MKD).
  • Blog perniagaan MKD.

En. Artist.

  • Ok, target u untuk 2017 nak touch berapa client

Peminat.

  • Target saya untuk tahun 2017,
  • Nak touch 5000 client.

En. Artist.

  • Ok, sekarang ada berapa client?

Peminat.

  • Belum ada.

En. Artist.

  • So, cari 1 client dahulu .

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh.

En. Artist.

  • Lepas da dapat jualan,
  • Jual benda lain plak dekat client tu,

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh.

En. Artist.

  • Lepas, tu jual lagi produk yang lain dekat client tadi …

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh.

En. Artist.

  • Lepas tu jual lagi,
  • Produk yang lain,
  • Dekat client yang sama.

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh.

En. Artist.

  • So, ini nama dia ‘tujuan’ kita collect database.

Peminat.

  • Ya.

En. Artist.

  • Ok, dekat blog apa nak tulis?
  • Apa 7 kelebihan (#7Why) minyak kepala ni?

Peminat.

Dekat blog nak tulis,

  • Apa itu MKD
  • Manfaat MKD
  • Pengiktirafan pakar terhadap MKD
  • Sumbangan MKD kepada dunia kesihatan dan kecantikan

7 kelebihan MKD:

  • 1. Membantu menstabilkan tekanan darah tinggi
  • 2. Membantu menstabilkan kencing manis
  • 3. Membantu kurangkan alahan
  • 4. Membantu tingkatkan sistem imunisasi (pertahanan) badan
  • 5. Membantu elakkan dari terkena penyakit gout
  • 6. Membantu lindungi tubuh badan daripada penyakit barah
  • 7. Membantu tingkatkan tenaga dan kecergasan seharian

En. Artist.

  • Ok, semua tu da lebih dari cukup ..
  • SLM structure 5 points,
  • I ulang2 benda yang sama right?
  • U boleh buat macam ni untuk 7 point ni?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Sizzle dekat facebook benda yang sama,
  • Then copy paste dekat blog,
  • Untuk sepanjang tahun,

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Ok, blog da settle right?

Faham kan?

Peminat.

  • InshaAllah, faham.

En. Artist.

  • Pernah dengar fasal email marketing tak?

Peminat.

  • Pernah dengar.

En. Artist.

  • Tahu cara kumpul email?

Peminat.

  • Tahu sikit-sikit.

En. Artist.

  • Autorespoder boleh buat ke?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Boleh dapatkan 50 emails?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh dapatkan 50 email.

En. Artist.

  • Ok,
  • Lepas dapat 50 email ..
  • Tambah lagi 50 email …

Boleh faham?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh faham.

En. Artist.

  • Then tambah lagi sampai touch 1,000 emails,
  • Maybe ambil masa 6-12 bulan,

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Ok, ada bajet untuk beli 10 buku / ebook tentang marketing?

Peminat.

  • InshaAllah,
  • Ada bajet nak beli 10 buku/ebook tentang marketing.

En. Artist.

  • Then dalam 10 tu ada 1 buku yang u betul2 serasi,
  • U kena baca 300x kali,

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Ok, blog, database, selling system kita sudah cover ..
  • Apa perasaan u sekarang?

Peminat.

  • Saya sudah nampak jalan.
  • Cuma, tinggal saya untuk mula bertindak je sekarang.

En. Artist.

  • Haaa da ok tu …
  • Sekarang just kembangkan blog n database,
  • Then u da boleh beli red audi ..

Peminat.

  • Wow.

En. Artist.

  • Keh3..
  • Meditasi buat tak?

Peminat.

  • Kadang-kadang buat.
  • Kadang-kadang tak buat.

En. Artist.

  • Ok, xpe …
  • Then u buat kerja,
  • Sampai dapat konsisten income 3-5 sales / week,

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Ok, settle ..
  • Bila da touch target tu,
  • Knowledge tu ajar associate tu ..
  • Mulakan dengan 1 orang..

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Ok, cerita da habissss…
  • Any question lagi?

Peminat.

  • Berkaitan nama branding dan tagline tu,
  • Bagaimana ya Inche Hujan?
  • Saya dah boleh start buat ke?

En. Artist.

  • Tulis dekat kertas 70 idea branding n tagline ..
  • Then pilih mana yang berkenan,

Boleh buat?

Peminat.

  • InshaAllah, boleh buat.

En. Artist.

  • Da dapat do let me know ..

Peminat.

  • Baik Inche Hujan.

En. Artist.

  • Bila u sepatutnya start buat?
  • The best 2 tahun yang lepas..
  • Kalau u tak buat lagi,
  • The best is NOW!

Peminat.

  • Sebelum ni tak nampak jalan,
  • Macam mana nak buat sebab tak ada guide yang jelas.
  • Sejak saya follow Inche Hujan bulan 6 lepas,
  • Selepas baca sharing daripada posting tuan,
  • Saya dapat rasakan, ini saya boleh buat.
  • InshaAllah, saya buat sekarang.

En. Artist.

  • Ok, rasanya u da clear semua right?

Peminat.

  • Ya, sudah clear.

En. Artist.

  • Ok, u just wujudkan blog + database,
  • Have fun with it …

Peminat.

  • Baik Inche Hujan.

En. Artist.

  • Ada apa2 lagi?

Peminat.

  • Buat masa ni, dah faham.
  • Kalau ada apa-apa lagi, saya pm tuan kat inbox.

En. Artist.

  • ok … tq ..

Case closed.. ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.