Bisnes | Accounting Firm

fsfds

Ini perbincangan idea bersama Tuan Fathi Zaidi.

  • Tarikh: 19/12/2016.
  • Masa: 10:01 pm – 11:29 pm

Peminat.

  • Salam En artis..maaf mengganggu.. ada masa kosong?

En. Artist.

  • Ok, go on .. baru je masuk ni …

Peminat.

  • Ok.. alhamdulillah.. hehe nak minta brainwash sket
  • Macam mana nak meditasi.. capai inner peace

En. Artist.

  • Nak cerita apa . ^_^
  • Artikel hosting pun da siap, just blm post ..

Peminat.

  • wow!!
  • mmg G20 en artis

En. Artist.

  • Ok settle intro… terus cerita ..

Peminat.

  • Saya ada prob sebenarnya..
  • Btw skg dah sudah 1 year + keje sendiri..
  • Skg run accounting firm dgn kwn..

En. Artist.

  • ok ..

Peminat.

  • Tapi commitment bulanan tu payah nak capai
  • internet marketing nih buat jugak tp sambil2 je
  • xboleh nak fokus

En. Artist.

  • Ok ..

Peminat.

  • Nak mnta nasihat sket

En. Artist.

  • Advice tentang apa?

Peminat.

  • Camne nak meditasi n run biz online
  • Basically saya dah faham SLM tu
  • Advice mcm mne nk fokus n meditasi =)

En. Artist.

Meditasi nanti cerita.

Cerita bisnes dahulu.

  1. U ada bisnes acc. firm
  2. U nak run bisnes online ..

Ini betul right?

Peminat.

  • Yup.. betul

En. Artist.

  • Base formula SLM ..
  • Apa asset yang boleh dibina unuk acc. firm tu?

Peminat.

  • Website n blog

En. Artist.

  • Database?

Peminat.

  • Yup database sekali adehh

En. Artist.

  • Berapa pelanggan ada sekarang?

Peminat.

  • Dalam belas2
  • Tak sampai 20 client

En. Artist.

  • Target 2017 …
  • Nak touch berapa client?

Peminat.

  • Personal target 100

En. Artist.

  • Kebiasaan target, just 3-5 kali ganda ..
  • Jangan lebih, nt tak larat u nak touch ..
  • So, dia akan jadi 10 x 5 = 50 client dalam 6-12 bulan ..
  • Am i right?

Peminat.

  • Yes.. exactly..
  • All right.. 50 client

En. Artist.

  • Ok, tgu jap .. nk tulis sikit ..

Ini kes yang sama,

Manusia Boleh Ada 10 Jenis Minat

  • Minat 1 .. bisnes ..
  • Minat 2 .. bisnes ..
  • Minat 3 .. bisnes ..
  • Minat 4 .. bisnes ..
  • Minat 5 .. bisnes ..
  • Minat 6 .. bisnes ..
  • Minat 7 .. bisnes ..
  • Minat 8 .. bisnes ..
  • Minat 9 .. bisnes ..
  • Minat 10 .. bisnes ..

U Sekarang Ada 2 Jenis Bisnes

  1. Acc. firm
  2. Bisnes online

Kawan2 lain juga i suggest benda yang sama.

Iaitu …

  • U BOLEH BERJAYA DALAM SEMUA JENIS BISNES ..

Tapi Dengan 1 Syarat 

Iaitu …

  • 1 Bisnes kena menjadi dahulu … ^_^

Then Point Is 

  • Lain2 jenis bisnes HOLD dahulu …
  • Fokus dekat bisnes yang sudah generate income ..
  • Sampai u touch target client yang u selesa …
  • Kalau u rasa 100 client, then go for it ..

Why?

  • Kenapa kena fokus dekat 1 bisnes dahulu?
  • Sebab .. ini berkaitan dengan HABIT Manusia ..

Success Bersifat Berjangkit

  • Bila 1 bisnes berjaya > minda u mula dapat tune …
  • Then after that u run lain2 bisnes juga akan berjaya …

Bisnes 1. acc. firm >> Sudah menjadi ..

  • Just u tak fokus KEMBANGKAN …
  • Tu sebab bisnes u tak berkembang …

U just perlu kembangkan, then u akan jadi satu orang yang berjaya.

  • As simple as that … ^_^

U just perlu tahan nafsu nak buat 10 jenis bisnes.

  • Sekejap sahaja dalam 3-5-7 tahun … ^_^
  • Then u sudah boleh pakai red audi .. ^_^

Bila U Sudah Berjaya 

  • Mind u sudah align ..
  • Apa u touch semua akan jadi gold …

Problem u consciousness about bisnes kurang matang.

  • Tu sebab tak fokus …
  • Then sekarang u sudah fokus …
  • Apa yang u fokus akan berkembang ….

Success = Habit 

  • Bila u fokus kembangkan 1 bisnes …
  • Habit u akan jadi align, align, dan align ..
  • Automatik character u sudah jadi professional …

Professional = Fokus 1 Bidang

  • Then dia buat duit kaw-kaw dengan bidang tu …
  • Dia love , dia buat duit …
  • Duit da banyak dia beli property …
  • Then run this love .. 10-20-30-50 tahun ..

Benda ni dapat tangkap ke?

Peminat.

  • Alhamdulillah.. dapat tangkap =)

En. Artist.

  • Ok .. acc. firm .. boleh SLM kan dia tak?
  • Mean guna structure slm?

Peminat.

  • Boleh saya rasa..

En. Artist.

Ok, this what you do untuk pakai audi merah ..

1. Kembangkan Aset Blog

  • Cari 30-50 blog yg ada
  • Then u sudah ada banyak MATERIAL
  • Automatik u tahu cmne nak kembangkan

2. Kembangkan Aset Database

  • Kumpul email / no. tel
  • Buat target 1,000 dahulu ..
  • Then kembangkan kepada 15,000 > etc ..

3. Kembangkan Aset Kemahiran Closing

  • Layan benda ni 3,000 kali ..
  • Automatik aliran data terbina, kepala u jadi power ..
  • Terus upgrades berterusan beli buku, ebook ..

4. Meditasi 

  • Hold dulu…

5. Networking 

  • Hold dulu…

Ini boleh faham?

Peminat.

  • Ok.. boleh faham =)
  • No. 4 tu nk kene blaja

En. Artist.

Cara Buat Meditasi

  1. Duduk > tegakkan tulang belakang
  2. Pejam mata > bernafas dengan relax
  3. Kira 50 .. 48 .. sampai 1 ..

Ok, settle .. itu sahaja .. ^_^

The Point Is

  • Try to be relax …
  • Untuk relax ialah dgn bernafas dengan tenang …
  • Player baru 1-2 minggu xkn rasa apa2 .. maybe sikit
  • Masuk 3-4 minggu u sudah mahir dengan relax ..
  • Kira 50 .. 48 .. sampai 1 ..
  • Ini makan masa 2-3 minit sahaja. ^_^

MASA Buat Meditasi

  • Pagi 1x (kalau rajin kira sampai 100-300)
  • T/hari 1x
  • Malam 1x > sblm tidur ..

Pesanan Untuk Player Baru

  • U just maintain benda basic ni 3-4 minggu…
  • Then feel tu akan datang ..
  • Its soooo simple ..
  • Xda benda yang canggih ..
  • Yang ada just basic …
  • Bila kita maintain hari2 …
  • Lama2 kita sudah dapat tune ..
  • Then benda2 magik start muncul …

Boleh nampak?

Peminat.

  • Ohh gtu.. nampak.. =)
  • While kira tu just relax je?
  • Xpyah baca apa2 ye?

En. Artist.

  • Tak perlu …
  • Just kira n be relax ..
  • Sudah lebih daripada cukup ..

Peminat.

  • Ohh ok.. great sharing n advice En. Artis..
  • Alhamdulillah.. nampak jalan utk 2017 =)

En. Artist.

  • Then lagi …
  • U cari dekat youtube 100-300 video
  • Tentang saintifik meditasi ..
  • Letak dalam 1 folder khas …

Boleh buat?

Peminat.

  • Ok boleh buat..
  • Keyword dia “meditasi” ?

En. Artist.

  • Scientific meditation …
  • Cari yang pendek2 cukup …
  • Masa 3-5 minit …
  • Tak perlu susahkan diri ..

Peminat.

  • Allright.. ok boleh..

En. Artist.

  • About networking …
  • Macam mana u cari client?

Peminat.

  • So far kami x penah buat marketing..
  • Client yg dapat tu melalui mouth to mouth & kenalan

En. Artist.

  • Ok …
  • Kalau buat marketing online ..
  • Lagi banyak boleh dapat right?

Peminat.

  • Suppose macam tu..
  • Kalau follow structure red audi, insya Allah boleh achieve target

En. Artist.

  • Ok,
  • Kalau offline pula macam mana cara marketing?

Peminat.

  • By flyers..
  • Masuk dlm peti surat

En. Artist.

  • Selain tu? ..

Peminat.

  • Referer marketing..
  • Introducer dpt 10% dr 1st invoice

En. Artist.

  • Ok, sekarang ramai budak akaun tak kerja right?

Peminat.

  • Yup.. betul..

En. Artist.

  • U boleh offer and ajar cari client as freelance right?..

Peminat.

  • Yup..
  • Saya start dgn freelance jugak aritu

En. Artist.

  • So, start 1 budak …
  • Then jadi 3-5 dahulu boleh buat right ?

Peminat.

  • Yeah.. boleh.. saya start dgn 1 dulu

En. Artist.

  • Then 1-2 minggu sekali, ajak minum, u motivate …

Boleh buat?

Peminat.

  • Ok.. boleh buat =)
  • Menarik untuk cuba dan buat nih

En. Artist.

  • Ok, firm u akan berkembang jadi besar,
  • Base on sejauh mana u dapat develop freelance,
  • Sbb ini semua part marketing ..
  • Ramai freelance, marketing kencang, ramai client …
  • Then cukup ..

Boleh tangkap idea ni?

Peminat.

  • Wahh.. boleh tangkap idea ni..

En. Artist.

  • So, u xda masalah nak buat kerja akaun..
  • Then fokus more develop freelance / associate ..
  • Buat targat 10-15 orang .. ok cukup ..

Boleh buat?

Peminat.

  • Ok.. boleh buat.. insya Allah..
  • Saya akan dan mesti buat..

En. Artist.

  • Tak habis lagi … keh3 ..
  • Bila u lihat budak2 sudah mula dapat tune, dapat client …
  • Cadangkan benda yang sama ..
  • Start develop 3-5 orang dahulu ..
  • Profit u pandai2 kira ..

Boleh buat right?

Peminat.

  • Huhu multiple idea..
  • Boleh buat macam tu.. =)

En. Artist.

  • Sbb u sudah buat duit, xda masalah..
  • Just fokus dekat marketing sahaja, blog + database juga cerita marketing …
  • U punya kerja simple, just develop associate …
  • Then u dah boleh jadi kaya ..

Peminat.

  • Alhamdulillah..
  • Yup.. nampak mudah.. blueprint nih mmg menarik sgt..

En. Artist.

  • Ok dah settle .. cerita ac firm …
  • Skarang cerita bisnes hosting ..
  • Soalan .. u tahu tentang email marketing right?

Peminat.

  • Yup.. tahu tentang email marketing..
  • Saya nak buat bisnes hosting sbb saya offer service buat website
  • Client hosting sekarang ada dalam 5 orang

En. Artist.

  • Ok… buat 1 blog cerita tentang hosting…
  • Then upah penulis artikel …
  • U bagi point .. then dia tulis …
  • Ada bajet tambah artikel, ada bajet tambat lagi ..

Ni boleh buat right?

Peminat.

  • Boleh..
  • Untuk blog tu..
  • Domain berlainan ke macam mne?

En. Artist.

  • Yup ..
  • Domain khas utk bisnes hosting ..

Peminat.

  • Ok.. domain yang sama utk bisnes hosting.. faham =)

En. Artist.

  • Bila blog u berkembang, database u berkembang,
  • Automatik client u berkembang right?

Peminat.

  • Yup..
  • Exactly tuan..

En. Artist.

  • Ok, u just run 3-5-7 tahun,
  • Da dapat red audi n traval …
  • Habis cerita .. ^_^

Peminat.

  • Huwaa.. menariknyer..
  • Dulu x start..
  • Sekarang memang kene start =)

En. Artist.

  • Ok .. the end … tu jer .. ^_^

Peminat.

  • Thanks spend masa..
  • Hope Inche Hujan mendapat berkat dan rahmat Nya selalu =)

En. Artist.

  • ok ..

Case closed…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.