Bisnes Slow… Bagaimana Nak Bangkit Semula?

google

Kredit: Google 

Pertanyaan daripada Cikpuan Ain Syarmilla.

Tuan..bisness saya slow skrg..sy kene byk baiki diri. Sy perlukan nasihat tuan..

Business Intelligence

Daripada awal saya pesan dekat semua orang (rakan Facebook).

  • Fokus dekat aset > Blog & Database.

Imagine macam ni. 

Situasi 2 : Bisnes Slow

  • Tidak ada blog
  • Tidak ada database

Emosi, spirit, semua tengah down.

Apa yang boleh dilakukan?

Ini jadi masalah kalau xda 2 aset tu. 

Situasi 1 : Bisnes Slow

  • Ada aset blog
  • Ada aset 15,000 database pelanggan

Apa yang u boleh buat?

+ Cari tudung peniaga lain
+ Cari gold peniaga lain
+ Cari kosmetik peniaga lain
+ Cari ebook peniaga lain
+ Cari baju peniaga lain
+ Cari produk2 peniaga lain

Then terus blast @ buat soft sell dekat 15,000 database tu.

  • Terus dapat duit > Then u akan happy balik. ^_^

Ini sebenarnya tujuan kita kumpul database,

  • To support our vibration bila tengah down

Time bisnes kencang kena ingat. 

  • Semua jenis bisnes akan jatuh …

Kalau time kencang x bina asset.

  • Time jatuh > semua benda akan jatuh ..
  • Nak recover balik > makan tahun … 😊

Apa yang u perlu buat sekarang ialah.

  • Back to basic …^_^

It ALWAYS to basic.

  • 1. Buat blog > kembangkan
  • 2. Bina database > kembangkan …

Contoh mcm blog printing tshirt kan..nak tarik database tu mcm mane tuan?

Trafik akan datang dari google, masukkan keyword2 dalam artikel2 tu.

  • Fokus kepada unik + aktiviti …

Google ada mesin yang boleh detect unik artikel + aktiviti.

Ringkasan cerita,

  • Buat sahaja 100 > 300 > 700 artikel ..

Then u akan experience sendiri macam mana pelawat tu datang.

Contoh tarik database:

Lihat sebelah kanan ada ecover. 

  • Then pelawat akan klik > form (nama & email) > dapat data. ^_^

Oh okay tuan..faham2..thanks tuan.

Kes closed.. ^_^

One thought on “Bisnes Slow… Bagaimana Nak Bangkit Semula?

  1. Pingback: Bisnes | Pakaian | Empiris ESM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.