Mencipta Peluang

successful-people-are-always-looking-for-opportunities-to-help-others-unsuccessful-people-are-always-asking-whats-in-it-for-me-opportunity-quote

Ini ada pertanyaan menarik daripada Tuan Plasticruler (CG)

yes..cara berfikir tu yg perlu ubah dulu baru cara kita bertindak teratur. sy percaya apa yg selalu kita fikirkan for future boleh menjadi 1 doa & realisasikan d masa hadapan. mslh yg selalu sy hadapi dgn org2 sekeliling sy mereka selalu berfikir ke arah yg -ve. cthnya kwn sy sgt syg dgn kereta dia.syg dia lain mcm selalu fikir risau keta dia akan kena aniaya org lah.kena langgar time parking lah.mcm2 lg. sy sllu nasihat xpyh fikir sgt bnda2 mcm tu nnt jd betul2 baru padan muka. then kwn tu boleh mrh balik kat aku sbb kata sy yg mendoakan jd mcm tu..yg xbestnya keta dia kerap terkena.kena langgar lah,kunci kena pecahlah.tayar+rim kena curi lah.tp aku xheran sbb itu yg dia selalu fikirkan.nasihat last aku suruh dia mandi bunga keta dia..hahaha.

Sometime kita sudah bersedia untuk sesuatu ilmu / idea / info.

  • Tapi jangan expect orang lain juga sudah bersedia.

U jangan marah kawan tu, jangan kata dia tak faham.

Sebab dia memang betul-betul tidak faham. ^_^

  • Apa yang kita fikir akan berkembang.
  • Fikiran = doa = tarikan.

Walaupun kita rasa idea ini simple, believe it or not, ada orang memang x dapat tangkap idea ini. They have no idea when theyreally mean‘ > I have no idea.

  • ‘Ada orang memang tak faham’.

Ini satu benda yang u perlu betul-betul faham. kehkehkeh… ^_^

Nak bagi orang faham ada kaedah / teknik2 tertentu.

  • U kena sediakan minda dia dahulu.
  • Kalau dia x nak tahu, u paksa2 memang info tu xkan masuk.

Silap2 boleh bergaduh plak, kehkehkeh.

Antara kaedah itu ialah.

  • U kena guna language yang dia faham.
  • Bukan susunan ayat yang u rasa dia akan faham.

U faham ke ni? ^_^

Contoh dalam kes tt sendiri.

Kita nak cadangkan kawan2 / pembaca dekat facebook dalam bisnes kena relax.

Reason Kena Tenang = Duit Lebih Mudah Masuk

Bukan just tenang tau, tapi tenang pada deep level.

TT kena gunakan beberapa word yang berbeza-beza, contohnya.

  • Kena layan Kung Fu Panda – ii
  • Kena relax jer
  • Inner peace
  • Kena tenang

Selepas sudah gunakan word ni, baru tt masuk dalam lagi.

Tenang yang macam mana tt maksudkan,

  • Layer 1 – Tenang biasa
  • Layer 2 – Tenang art
  • Layer 3 – Tenang fine art

Tenang yang tt maksudkan, ialah pada layer 3 tu.

Meaning satu tahap ketenangan yang sangat tinggi.

Nak cerita fasal ni jer pun amik masa 1-2 bulan.

Kesannya.

  • Ada pembaca yang betul-betul apply.

Hasilnya,

  • Dia explain kepada client dengan tenang
  • Dia cerita dengan tenang
  • Dia buat kerja dengan tenang > dapat duit .. ^_^

Ada orang buat kerja gelojoh right?

Kira main lepas jer apa nak cakap / tulis / post dekat Facebook.

Last2 apa pun tak jadi.

Tapi bila u buat kerja dengan tenang, kerja u jadi sangat halus dan berkualiti.

Apa yang berlaku pelanggan u akan mudah faham ..

Then u dapat duit …

Nampak tak nak cerita fasal tenang jer da berjela2 …

Kalau u tanya tt kenapa kawan u tak faham ..

Ini bukan weakness the receiver of information ..

  • Tapi ini weakness the giver ..

Cara deliver tu xda seni halus ….

U kena belajar cara deliver message.

Sebab selain message …

  • Pemberi message dan juga …
  • Cara u deliver message itu juga diambil kira …

Kalau orang yang kaya/terkenal cakap > manusia akan fokus 100% …

Kalau orang biasa cakap topik yang sama > xda orang nak layan

Ini menunjukkan.

  • Message
  • Personality the giver
  • The way message itu di-deliver

….perlu diambil kira juga.

if-you-want-peace-peace-of-mind-quote

itu just cerita sy berkaitan dgn cara berfikir…

so tt mcm mn kdg2 ckp diri sy sendirilah. sy selalu berfikir ke arah yg +ve. sy berfikir yes..sy dh boleh jana income sndri..dh kaya.dh boleh terus kaya.

tp apa yg sy selalu fikirkan tu tidak selari dgn tindakan sy.

sy sedar tp xdpt tune lg utk selarikan fikiran utk tindakan sy skrang utk ms hadapan.

yg sy sedar sy mls bertindak tp rajin berfikir shj.

hnya bertindak apabila nmpak peluang. tp apa yg sy dpt msih belum lg memuaskan hati sy.

mungkin jg sy belum dpt mcm mn cara utk mencipta peluang. sbb setiap peluang yg sy nmpak & ambil akan berhasil.

Macam Mana Cara Nak Mencipta Peluang?

Problem u dekat sini right?

Apa yang u perlu buat ialah.

  1. wujudkan blog
  2. wujudkan database pelanggan
  3. Belajar lebih banyak teknik-teknik menjual
  4. Layan kung fu panda ii – inner peace / tenang / relax2 jer …

Planet bumi ni xkan lari dari hukum purata. Sebab ini aturan alam yang diciptakan. Maksudnya lebih ramai orang kenal u = lebih besar peluang untuk berjaya.

Bertahun-tahun tt kaji.

Facebook ni just utk social, ringan2, dll .. U nak cerita/explain bisnes panjang2, mmg org x layan … Sebab facebook tempat yang short message sahaja … Lagi pun, facebook kurang sistematik, nak info kena korek / digging ..

Dan kita tahu manusia mmg xkan digging sampai kebawah.

  • Orang datang u kena explain ..
  • Orang datang u kena explain ..
  • Orang datang u kena explain ..
  • Orang datang u kena explain ..

Forum pun sama juga …

blogging-quotes-66

Blog adalah tempat yang sesuai untuk kita explain panjang-panjang.

Blog ada category …

  • U boleh letak info …
  • U boleh letak servis …
  • U boleh letak testimoni …
  • U boleh letak faq …
  • U boleh letak contact us …

Sekarang u punya info yang lengkap perlu sampai ke banyak orang …

  • 100 orang tak cukup …
  • 300 orang tak cukup …
  • 500 orang tak cukup …
  • 1,000 orang tak cukup …
  • 3,000 orang tak cukup …
  • 5,000 orang tak cukup …
  • 10,000 orang tak cukup …
  • 30,000 orang tak cukup …
  • 50,000 orang tak cukup …

Kalau boleh 1% population M’sia…

  • 100,000 – 300,000 baru best …

Hukum purata.

  • Lebih banyak orang tahu = Lebih besar peluang ….

X kan u nak jumpa sampai 5,000 orang? Berbuih la mulut u nak cerita ..

1. So, adakan blog.

  • Lepas tu cerita elok2 dalam tu ..
  • Lepas tu sebarkan blog u …
  • Design blog cantiksss2 …
  • Tulis info yang special …
  • Cerita apa best about bisnes u ..
  • Apa peluang yang u offer > apa profit kepada the reciever (client) …

Marketing Offline

  • Kalau offline … print sikit flyers ..
  • Design cantik2 … baru ada selera orang nak baca …
  • Kalau design pun mcm org lain, alamat ke tong sampah jer …

So jangan lokek dalam hal design hokey …

quote-in-the-21st-century-the-database-is-the-marketplace-stan-rapp-67-87-17

2. kumpul database pelanggan

  • > blog > tarik email / no tel
  • > flyers > tarik email / no tel
  • > fb u > tarik email / no tel
  • > baner > tarik email / no tel
  • > sticker kereta > tarik email / no tel
  • > youtube > tarik email / no tel
  • > forum > tarik email / no tel

Kalau u x kumpul database pelanggan,

Berapa tahun pun u buat bisnes, berapa besar pun income u,

  • U still macam newbie …

Apa kerja newbie?

  • Newbie = cari pelanggan …
  • 1 tahun cari pelanggan ..
  • 3 tahun cari pelanggan ..
  • 5 tahun cari pelanggan ..
  • 10 tahun cari pelanggan ..
  • 15 tahun cari pelanggan ..
  • 20 tahun cari pelanggan ..
  • 30 tahun cari pelanggan ..

Ini la kerja newbie … cari, cari, cari pelanggan sampai tua.

Apa kerja usahawan G20% yang kaya-raya?

Yup ..

  • Dia kumpul data pelanggan elok2
  • Ddia explain elok2
  • Dia keep in touch elok2
  • Dia layan elok2

70% pelanggan kita.

  • Mungkin tak beli hari ini …
  • Tapi disebabkan attitude kita baik , info kemas cantik, imej cool ..
  • Esok lusa dia akan beli … kaedah sell yourself ..

Apa yang bagusnya bila kita kumpul data pelanggan? 

  • Mana tahu in future kita ada barang special …
  • Boleh cerita dekat dia orang …

Idea boleh datang mcm magik u know. mana tahu u dapat rezeki idea, da ada data pelangan, hantar message > pelanggan reply > bank in ? dapat duit. Kan senang cerita.

Kalau u tidak ada database pelanggan, tiba-tiba datang idea yang bagus, u nak cerita dekat siapa? Time tu baru terkial-kial nak cari pelanggan?

So, kumpul database banyak2 sikit.

  • Dalam 10k – 15k data pelanggan …
  • Ambil masa 3-5-7 tahun ….

Belajar cara mengumpul data pelanggan, belajar memberi info-info yang bagus kepada pelanggan, belajar melakukan soft selling kepada pelanggan.

acdd5de1851084de3d289b7f90c85d83

3. Teknik Menjual

Kita orang bisnes. Sebagai orang bisnes, kita perlu berterusan tajamkan skill menjual. Kalau kapak u tumpul, seksa nak habiskan 5 batang pokok balak. Kalau kapak u tajam, 5 batang tu senyum jer …

Menjual ni dia ada seni halus.

  • Macam mana nak buat ramai orang datang dekat kita
  • Macam mana nak buat supaya orang boleh terima apa kita explain
  • Macam mana nak buat closing secara halus …

Mungkin u boleh jumpa/tarik ramai orang. 

  • Tapi weakness u = cara u explain mengarut … so x jalan ..
  • Tarik n explain bagus … closing plk x bagus .. so still x jalan …

Social Intelligent (SI) ni kena berterusan belajar.

  • Manusia membeli 90% faktor emosi
  • Manusia membeli 10% faktor informasi

Social Intelligent (SI) ni kena berterusan belajar.

  • Macam mana nak menceruskan emosi?
  • Macam mana nak buka minda manusia?
  • Macam mana nak bagi motivasi?
  • Macam mana nak beri inspirasi?
  • Macam mana nak buat dia tak sabar nak produk u?
  • Macam mana nak buat dia tak tidur malam?

Kemahiran ini semua sangat penting.

Yang u perlu berterusan belajar baru u dapat tune / feel tu.

  • Tarik orang ada feel yang tersendiri
  • Explain dekat orang ada feel yang tersendiri
  • Buat closing ada feel yang tersendiri

Setiap perkara ini ada seni & seni halus u know.  Feel / tune itu lebih penting dari kerja itu sendiri. Untuk ini u perlu masuk pada deep level.

Cara dia ialah ….

bcdd3b9ddc1e670cc2d6ccd4d6a7b8b6

4. Layan Kung Fu Panda ii – Inner Peace @ Tenang @ Relax2 jer.

Macam tt cakap kt atas.

  • Layer 1 > ini orang biasa buat bisnes ..
  • Layer 2 > ini orang buat bisnes ada seni ..
  • Layer 3 > ini orang buat bisnes ada seni halus ..

Tanpa seni, halus, kehalusan dan seni halus u x dapat nak buat manusia meleleh dengan peluang yang u offer.

  • “Cara u cerita pun, ermmmmm”….

Nampak tak? xda seni dekat situ.

  • “Perghhhhhh, kau kalau cerita”…

Orang macam ni yang boleh pergi jauh, cara dia bercerita ada feel tersendiri. U perlu tenang.. masuk lagi dalam (art).. masuk dalam lagi (fine art).

Fikir secara halus.

  • Macam mana aku nak tarik orang?
  • Macam mana aku nak explain?
  • Macam aku nak buat closing?

Lebih advance macam mana nak buat orang minat jadi associate.

  • Lebih banyak asociate > 10 > 30 > 50 > 100 > 300 = kaya-raya.

Bisnes ada fasa-fasa tertentu.

  • Permulaan u cari pelanggan.
  • Next u da mula kumpul data + buat blog > orang datang.
  • Next u da mula cari agent / affiliate / seller.
  • Next u da mula buka company sendiri dgn assc. u.
  • Next u da mula ajar 300 agent2 u menjual pula.

Bisnes = Organik.

  • Usahawan fasa 1 – bisnes x menjadi
  • Usahawan fasa 2 – bisnes naik turun-naik turun
  • Usahawan fasa 3 – stable > growing
  • Usahawan fasa 4 – fokus aset

U sekarang fasa berapa?

  • Kalau 1-2 … kepala u mesti fokus dekat PELANGGAN + ILMU MENJUAL…
  • Kalau 3 – kepala u mesti fokus dekat agent / seller … also u da kena mula cari associate … if not u xkan berkembang …
  • Kalau 4 … ni cari property etc …

sbb setiap peluang yg sy nmpak & ambil akan berhasil.

Bunyi macam luck jer. ^_^

Tapi bukan luck … kerja-kerja u ada seni halus / tune …

mungkin jg sy belum dpt mcm mn cara utk mencipta peluang.

Benda ni la nama dia system / structure / management / canvas model ..

  • x dapat cara = effect

Effect datang daripada cause.

  • Cause & effect
  • U xda cause, tu sebab u x nampak cara.
  • Bila u ada cause u akan ada bersepah idea / cara macam mana nak cipta peluang.

Apa yang u perlukan ialah MATERIAL. 

  • Youtube
  • Buku
  • Seminar
  • Blog
  • Forum
  • AQAL > mcm u buat sekarang
  • Movie2 tentang selling / usahawan
  • Magazine
  • etc …

U just cari lebih banyak material = u akan ada banyak cara. ^_^

tp apa yg sy selalu fikirkan tu tidak selari dgn tindakan sy.

U imagine macam ni.

  • Blog u kencang > beribu2 pelawat.
  • Database u kencang > hari2 ada request.
  • Duit masuk-masuk-masuk secara berterusan.

Bila u sampai level ni, ada masalah action tak? Mesti la tak kan?

Sebab hari2 orang nak bagi duit. ^_^

Apa yang u perlu buat ialah.

  • U perlu bina habit yang baru / routine  yang menarik wang.

change-your-life

Habit yang lama xkan bantu u, sudah 30-40 tahun hidup, habit nk tukar susah.

So, tukar sikit2.

1. Affirmation

  • Pagi2 bangun lihat poster2 motivasi …
  • 30-40 tahun fikir mengarut, tu sbb sampai tua bawa mengarut.

2. To Do List 

  • 101 tulis impian
  • Tulis to do list > esok hari > tampal (tulis yang senang2 nak buat)
  • Sikit2 lama2 jadi bukit …

3. Prayer @ Meditasi

  • Benda ni supaya minda n jiwa u tenang …
  • Life x align = jiwa kacau …
  • U belajar buat amalan dgn tenang / sempurna…

4. Intellectual Joke @ Be Happy

  • Kat page2 belakang da cerita kenapa perlu happy ..
  • Supaya muka tak ketat, saraf minda lebih aktif …
  • Tak perlu 24 jam joke, just ada 1 point intellectual joke cukup ..
  • Marking word ni >> ” intellectual ” ….

5. Gratitude

  • Maybe u hidup senang xda pressure sangat …
  • Masuk youtube, google, g jalan2, tgk orang susah …
  • Then akan lahir kesedaran … dari situ u akan berubah …

tp apa yg sy dpt msih belum lg memuaskan hati sy.

U bukan x puas. tapi ‘makna’ itu yang kurang dalam apa yang u dapat. Kepuasan ada index kepuasan hati …

Then more you take, the less you have.

  • The more you give, the more you get back.
  • Get back = juga termasuk kepuasan.
  • U perlu give dengan lebih banyak.
  • Baru kepuasan itu akan datang.

Dalam semua bidang. 

  • Penulis > akan menulis panjang-panjang.
  • Traveler > akan pergi lebih jauh.
  • Artist > akan persembahkan dengan lebih banyak.
  • Speaker > akan bercakap dengan lebih lama.

Sharing is caring > Ini ubat dia.

  • U perlu share dengan lebih banyak to the whole world….

Source

One thought on “Mencipta Peluang

  1. Pingback: Bisnes | Menjahit Langsir | Empiris ESM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.