KAYA atau BAHAGIA?

7ada45f9f36defde8d1dbc4191c5043a

Soalan.

Jika anda diberi pilihan KAYA atau BAHAGIA, yang mana satu?

.
.
.

Idea / Jawapan

BAHAGIA

Untuk mendapat bahagia ada dua perkara yang perlu dilakukan.

  • 1. Perlu bergelumang dengan masa lepas.
  • 2. Perlu obses dengan masa hadapan.

…….. then u akan bahagia.

KAYA

Untuk menjadi kaya hanya satu perkara anda perlu lakukan iaitu.

  • 1. Anda perlu menikmati setiap detik pada masa ini (present).

……. then u akan jadi kaya.

.
.
.

Macam biasa manusia akan berfikir,

  • “Pilih dua-dua tak boleh ke?”

Daripada perspektif tajuk “pilihan” ini, for sure tak boleh. U perlu pilih satu sahaja, kalau tak, tak jadi lah, tajuk ini bro.

.
.
.

Ulasan – BAHAGIA

Kaya dan bahagia, daripada jawapan kepada pilihan ini, kedua-duanya ada kelebihan yang tersendiri.

Ada manusia suka dengan kisah silam, dan gembira dengan perancangan-perancangan yang ada.

Mereka menjalani kehidupan dengan penuh kebahagiaan.

Ada juga manusia yang diheret oleh masa silam, siang dan malam mereka memikirkannya.

Ada yang tak puas hati, perselisihan faham, perkara yang terlepas, fobia, kemurungan, rendah diri, dan lain-lain perkara, ini semua merupakan tali halus diri sekarang dengan masa lepas.

Short story, kalau masa lepas u tak best, putuskan terus tali itu, dan hidup pada masa ini.

Tali dengan masa hadapan pula, bila sudah terlalu banyak masa, tenaga, wang, pengorbanan yang diberikan, manusia susah untuk melepaskan masa hadapan.

– “Aku dah buat macam-macam benda, nak tak nak, kena teruskan.”

Ada juga manusia yang sudah dapat small success, kemudian sedang berkembang, dan obses positif terhadap masa hadapan.

Walaupun juga boleh dapat duit, u just akan hidup bahagia.

Apa yang kita dapat lihat, positif dan negatif masa lepas, positif negatif masa hadapan, membuatkan manusia terikat yang positif atau terikat yang negatif.

Bila dah buat macam-macam benda, memang susah untuk lepaskan masa lepas dan impian untuk masa hadapan.

80% manusia tersangkut dekat sini.

.
.
.

Ulasan – KAYA

20% manusia pula hidup dan menikmati masa kini (present).

  • Past – Present – Future

20% manusia ini adalah mereka yang faham, mengapa perlu putuskan tali halus dengan past dan future.

Mereka memilih untuk menikmati “PRESENT” sahaja.

Bagi mereka segala yang berlaku masa lepas sudah tidak boleh diubah, persepsi, perspektif yang ada hanyalah sebagai lessons dalam kehidupan.

  • Yang baik, mereka simpan sebagai pejalaran.
  • Yang tak best, mereka lupakan terus setelah ambil pelajaran tertentu.

Bagi mereka future pula merupakan sesuatu yang misteri.

Memang kita boleh predict macam-macam, tetapi itu semua masih belum berlaku dan tidak ada kepastian.

Dengan itu mereka memilih untuk menikmati “Present” sahaja.

quote-happiness-and-suffering-do-not-depend-on-being-poor-or-rich-they-depend-on-having-the-ajahn-chah-86-40-94

Secara mudah cerita dia macam ini.

  • Time tidur, u tidur betul-betul.
  • Time makan, u makan betul-betul.
  • Time meditasi, u meditasi betul-betul.
  • Time bersukan, u bersukan betul-betul.
  • Time buat kerja, u buat kerja betul-betul.

Apa yang ada depan mata, mereka menikmati sebaik-baiknya. Apa yang ada depan mata, mereka melakukan secara the best.

Dengan itu, mereka menikmati “the present”.

Mereka faham,

  • “Esok, esok punya cerita.”
  • “Malam ni, malam ni punya cerita.”
  • “Tahun depan, tahun depan punya cerita”…

Contoh,

Minggu depan ada banyak kerja, jalan jem time balik raya, mereka tidak akan semak kepala untuk fikir for future.

  • “Jauh lagi, itu barang minggu depan, apa pasai nak semak kepala?”

G-80%, sebelum tidur selalu fikir macam-macam.

G-20%, time tidur mereka akan tidur, tak fikir benda future atau past, mereka just fikir sedap dapat baring, selimut, tilam yang lembut, berehat, dan menikmati present sepuas-puasnya.

G-20% juga faham, bila kita melakukan sesuatu yang kecil sebaik-baiknya, apatah lagi yang besar, semua itu akan berkembang.

Fahaman mereka memang macam ini,

  • “Kalau sekarang kita buat sehabis baik, for sure kita akan mendapat sesuatu hasil yang baik juga.”

Mereka tidak terlalu memikirkan hasil for future, mereka hanya memikirkan,

  • “Mesti ada benda baik berlaku, bila kita buat sesuatu perkara sebaik-baiknya.”

What you give, you get back more.

2e13437be4d92fe57ddd27f20dea0222

.
.
.

Saintis buat kajian,

Apabila u memilih present,

  • Tahap consciousness akan meningkat.
  • Tahap intellectual turut meningkat.
  • Universe akan membantu membuka lorong-lorong kebaikan.

Semua benda yang baik akan berkembang. (U dah buat kerja sehabis baik, sudah pasti, hasil juga akan menjadi lebih menarik).

For sure, bila u sudah dapat feel hidup pada present, u akan rasa sangat best, dunia u jadi terang, jiwa jadi besar, pendek kata, semua benda yang best akan berlaku.

Bila sudah jadi macam itu, benda yang tak best pada past for sure akan dilupakan, yang best pada past juga akan dianggap sudah berlalu.

Apa yang penting ialah present sudah dapat macam-macam.

Benda yang penting ialah present, yang lepas hanya memory atau history yang kita boleh tafsirnya ikut perspektif positif atau negatif.

Tidak lebih dari itu.

Masa hadapan pula, yup memang ada track, planning, bla, bla, bla.

Mereka tidak terlalu memikirkan kerana supaya tidak terlalu tenggelam dengan ilusi yang belum berlaku serta obses yang keterlaluan.

Bila terlalu memikirkan masa hadapan melalui obses dan ilusi, kita sudah tidak hidup pada present.

  • “I busy, and always busy for the whole year.”

Ini adalah pemikiran for future, iaitu terlalu obses dengan masa hadapan.

Manusia yang hidup pada present, mereka juga buat kerja, tetapi tidak terlalu terikat dengan future sampai jadi obses dan busy yang melampau.

Apa yang mereka buat, buat planning sehabis baik, kemudian hidup pada present, buat kerja satu persatu, menikmati satu persatu pada ketika ini.

U akan nampak mereka too relax. Slow n steady.

Bila masa berlalu (walau makan tahun), u akan terkejut, melihat kekayaan mereka berkembang secara luar biasa.

Ini kelebihan bila u hidup pada present.

.
.
.

Kaya dan bahagia memang susah nak pilih.

Ini adalah tahap falsafah atau pemikiran tahap kritikal yang halus.

Bila sudah masuk fikiran yang berat macam ini manusia akan kata,

  • “Aku malas nak fikir, aku nak dua-dua, i don’t care.”

Orang present akan reply,

  • “Itu pilihan u, hope u have fun.”

.
.
.

Pengalaman sendiri.

  • Memang susah nak lepaskan masa lepas.
  • Memang susah nak lepaskan masa hadapan.

Lebih-lebih lagi, masa lepas sudah ada benda-benda yang best berlaku. Lebih-lebih lagi, bintang diri sangat terang untuk masa hadapan.

.
.
.

Lets say, u pilih present.

Next 2-3 years, life u jadi kaya-raya.

Pada ketika itu, tiada apa yang berubah pada diri u, just yang berubah lifestyle, kekayaan, bla, bla, bla.

Pada masa itu, u tetap akan hidup pada “present” juga, tetapi pada status yang berbeza.

.
.
.

Pelajaran consciousness.

Memang mereka akan tekankan u pilih present.

Apa pun yang berlaku, situasi just situasi, situasi u sekarang kaya, ada lagi kekayaan yang lain yang lebih banyak, dan kekayaan itu tiada penghujungnya.

Apa pun yang berlaku sekarang, hidup pada present, apa pun kekayaan yang u dapat, hidup pada present.

U memang akan rasa rugi bila hilang masa lepas.

U memang akan rugi bila perlu lepaskan masa hadapan.

Ini adalah pengorbanan besar yang u perlu lakukan sebagai tukaran untuk present > jadi kaya.

Nak dapat barang yang mahal, u kena bayar dengan harga yang mahal juga.

The best part, life u akan berkembang, body, mind, spirit, sebab u fokus pada present.

Apa sahaja yang kita fokus, akan berkembang.

.
.
.

Benda ini part falsafah,

u tak fikir pun xpa lol...

Banyak orang yang u jumpa, mostly akan bercerita tentang masa lepas dan ilusi masa hadapan.

Best atau tidak, realistik atau tidak, itu semua masih lagi ilusi, dan belum wujud lagi.

And…

U memang jarang jumpa orang present.

Mereka jarang cerita untuk masa lepas dan hadapan, yang ada just sebagai moral atau pengajaran sahaja.

Mereka lebih suka supaya u memikirkan present.

  • Nikmati apa yang ada.
  • Buat sebaik-baiknya.
  • Repair diri supaya menjadi lebih baik sekarang.
  • Jadikan diri u yang terbaik untuk sekarang.

.
.
.

Bila sudah macam-macam benda kita lalui sepanjang hidup.

Tiba-tiba kita berhenti sejenak.

Memikirkan present, rasa macam best plak.

Then kita terus fikirkan present, menikmati present.

Setelah berbulan-bulan berlalu, tiba-tiba rasa, banyak benda yang berkembang pada diri kita.

.
.
.

U dah layan post-post yang mengarut dalam sains kekayaan.

Kira sudah ok la tu.

Just buat planning apa yang patut for future.

Then hiduplah pada present.

Nikmati setiap detik, setiap perkara walau kecil sekalipun.

Then sure u akan rasa life u transform jadi sangat best.

The best part, kekayaan u akan berkembang.

Past and future pula macam mana?

Itu semua hanya wujud dalam minda u sahaja.

Itu semua tidak wujud pada present.

Fikirkan.

#Justidea
#HaveFun

Source

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.