Meditasi: Ilusi Kehidupan

download

Meditasi

Ini barang bila u rajin apply,

  • Almost semua yang negatif akan tinggalkan diri u
  • Almost semua yang positif akan menghampiri diri u


.

A: Ada kajian saintifik atau tidak?
Q: Mesti la ada.
.

Kita explain dari segi art dahulu.

Semua benda di bawah adalah ilusi / abstrak.

– Sakit
– Sihat

– Kaya
– Miskin

– Senang
– Susah

– Tenang
– Gelisah

– dll.
.

Satu orang main bola sepak.

Atas padang dia kena tackle, terlanggar, lasak, bla, bla, bla.

Atas padang dia rasa sakit or not?

Ada, tapi tak banyak.

Bila game sudah habis.

Tiba waktu malam

Jam tu memang siap, bengkak-bengkak, lebam, semua ada.

And rasa sakit tu, lebih terasa berbanding atas padang.

.
.
.

Bila kita travel balik kampung / pulang dari pejabat.

Dalam perjalanan memang kita rasa letih,
tapi tidak terlalu letih.

Bila sudah sampai rumah, letih itu lebih terasa.
.

Dari segi fizik pula.

Sesuatu yang kita boleh lihat.

– Duit banyak
– Duit sikit

– Kereta mahal
– Kereta biasa

– Rumah mahal
– Rumah biasa

– Bisnes menjadi
– Bisnes tidak menjadi
.

Bila u rajin buat meditasi,

– Almost semua benda yang baik akan datang.
– Almost semua benda yang negatif akan hilang.
.

Kenapa benda ini berlaku?

– Ada kaitan dengan persepsi.
– Ada kaitan dengan perspektif.
.

Minda manusia

– 10% – Minda atas
– 90% – Minda bawah
.

Bila u nak jadi kaya.

– U akan buat bisnes.
– U akan cari produk.
– U akan baca buku.
– U akan buat marketing.
– U akan join seminar.
– U akan buat macam-macam.

Ini semua adalah minda atas.
.

Manakala minda bawah pula.

– U masih lagi berfikir seperti sebelum buat bisnes.
– Picture u masih lagi sebelum buat bisnes.
– Persepsi, masih lagi bukan dalam bisnes.
– Perspektif u masih lagi, bukan macam bisnes.

Rasanya semua orang pernah dengar perkataan.

– “Ini orang kepala bisnes”…
.

Fikirkan,

Bisnes.

– Mengapa orang lain melihat dia orang bisnes?
– Mengapa perspektif orang lain begitu?
– Mengapa persepsi orang lain begitu?
.

Bagaimana dengan kaya?

Rasanya semua orang pernah dengar perkataan.

– “Kau ni gaya macam orang kaya”.

Fikirkan,

Satu kereta mahal parking tepi jalan, ada orang keluar,
kemudian orang fikir.

– “Itu driver”…

Satu kereta mahal parking tepi jalan, ada orang keluar,
kemudian orang fikir.

– “Itu orang kaya”…
.

Kita lihat orang pun sudah tahu right?

– “Itu orang kaya”…

– “Itu orang biasa”…
.

Macam mana kita boleh menilai begitu?

Mengapa persepsi kita “automatik” berperspektif begitu?
.

Bila u rajin buat meditasi.

– Mula u pejam mata, macam-macam u akan fikir.

– Setelah lama masa berlalu, fikiran itu semakin kurang.

– Semakin kurang, semakin kurang dan semakin kurang.

– Setelah itu, fikiran itu akan jadi “peace of mind”.
.

Peace of mind = Silent = Tidak ada apa-apa

– Tiada picture
– Tiada warna
– Tiada apa yang difikirkan
.

Kemudian apa berlaku?

– Fikiran u akan clear, semak samun semua hilang.

– U akan mula nampak “perkara yang matters (penting)”.
.

Belakang rumah kampung ada semak.

Upah orang, tebas semua semak samun, jadi bersih.

Then apa jadi?

Pandangan akan jadi lapang.

Fikiran juga jadi lapang.
.

Meditasi juga begitu.

Minda itu sendiri akan singkirkan ilusi yang tak perlu.

Yang positif (matters) dia akan simpan.
.

Mengapa jadi begitu?

Kerana ini adalah programming minda manusia.

Fikirkan,

Orang yang jahat macam mana pun, jauh di sudut hati,
dia tetap suka benda-benda yang baik dan best.

Yang menjadikan dia jahat maybe pengalaman lepas,
keadaan yang memaksa, or whatever.

Kalau kita tanya, semua orang nak jadi baik.
.

So, u perlu faham.

Apa sahaja benda yang berlaku dalam hidup u.

Semua itu adalah ilusi semata-mata.

U ada problem besar.

U tanya kawan u yang tak boleh pakai.

Kepala u akan jadi lebih berserabut.

Bila u tanya dengan orang yang betul.

Dia akan bagi u idea.

Then life u akan jadi clear semula.
.

Masalah = Subjektif.

Ali ada masalah hutang RM300k.

Ali semak, Ali serabut, Ali stress.

Kawan-kawan sekeliling dia pun tak menolong.

Lagi jadi serabut.

Ali sangat tertekan, berpuluh-puluh tahun.
.

Pada suatu hari.

Abu bawa Ali jumpa kawan baru (Atan), minum-minum.

Ali minta pendapat kepada Atan.

Atan dengar sahaja, terus tergelak. :p

Ali pelik, then tanya,

– “Kenapa gelak bro?”…

Atan reply,

– “Relax la bro, kau baru berhutang RM300k dah serabut, aku ni
hutang RM900k relax jer”…

Ali tanya lagi,

– “Wah betul ke bro, tapi aku tengok kau relax jer”…
.

Kemudian Atan mula buka cerita tentang,

– Kerezekian.
– Rich Programming.
– Business & Asset.
– Magnet diri.
– Sains kekayaan.
– Sifat wang.
– Meditasi.
– Bla, bla, bla…
.

Bila Ali dengar cerita tu semua, kepala dia mula jadi lain.

– Dia tak boleh tidur malam.
– Kepala dia tidak boleh berhenti berfikir.

Seolah-olah fikiran dia mula terbentang luas.

Semak / segala pemikiran / persepsi / pandangan / ilusi
yang Ali fikir semua ditebas kaw-kaw oleh Atan tadi.

Kemudian apa berlaku.

– Ali bertaubat dari kehidupan lama.
– Ali mula baca buku.
– Ali mula be realistik.
– Forum, blog, buku, ebook, semua Ali baca.

Masalah Ali tidak berakhir serta merta.

Sekitar 3-5 tahun selepas itu,

– Semua hutang jahat settle.
– Yang ada hanya hutang baik.
– Income Ali menjadi bagus.
– Semua yang baik berlaku.
– Life Ali jadi bagus.
.

Moral.

U sekarang hidup susah right?

Satu benda yang u perlu tahu, apa yang u fikir itu adalah
ilusi / persepsi / permainan minda semata-mata.

U rasa problem u sudah besar.

Tapi u tak tahu, ada orang problem dia 10x ganda lebih besar
dari diri u.
.

Bila u buat meditasi.

Minda atas u, 10%, akan mula diam.

Minda bawah u, 90%, akan mula beroperasi.
.

Sistem minda bawah tak sama macam minda atas.

Ini satu lagi benda yang u perlu faham.
.

Seluruh dunia orang yang apply meditasi berkongsi pengalaman
yang lebih kurang sama sahaja.

– Minda clear.
– Nampak peluang.
– Jumpa purpose or life.
– Mula sedar tetang diri.
– Rasa lebih tenang dari sebelumnya.
– Rasa best, bla, bla, bla, whatever…
.

Your task.

– Apply meditasi.
– Inject knowledge dalam kepala u.

#HaveFun

Source @ Fb …..

2 thoughts on “Meditasi: Ilusi Kehidupan

  1. Saya sangat berminat dengan ilmu-ilmu berkaitan minda bawah sedar. Dan, di sini saya jumpa artikelnya disini. Tak sabar nak baca artikel Inche Hujan yang seterusnya. 😄

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.