Cara mengatasi masalah rendah diri?

yakin

 

Saya Kurang Yakin Diri? Dalam kehidupan ini ada segelintir yang menghadapi kurang yakin terhadap diri atau dalam sains dipanggil low self esteem. 

As i say it before, and i say it again.

  • Persepsi = Ilusi

Bagaimana persepsi itu wujud?

Ini daripada keseluruhan hidup kita pada masa lalu.

  • + TV
  • + Family
  • + Sekolah
  • + Facebook
  • + Religious
  • + Experience
  • + Kawan / bff
  • + Good memory
  • + Bad memory
  • + Pekerjaan
  • + Pembacaan
  • + Movie
  • + etc..

Yup.. Semua ini membentuk persepsi.

Persepsi adalah subjektif.

Mengapa ilusi?

  • Kerana persepsi itu boleh berubah-rubah.

Dan persepsi akan always berubah dari masa ke masa.

  • Masa kecil selalu kita fikir macam ni, macam ni, macam ni.
  • Dah dewasa sikit kita fikir macam ni, macam ni, macam ni.
  • Tua nanti kita akan fikir macam ni, macam ni, macam ni.

.

Good news. ^_^

Persepsi itu boleh diubah.

  • + Life u boleh jadi amazing.
  • + Life u boleh jadi extra ordinary.

Long short story, u boleh dapat life impian yang u nak.

.

The bad news is. ^_^

  • Benda ni semua makan masa yang agak lama.

Ye la kan, u sudah hidup 20-30-40 tahun.

Boleh ke nak tukar dalam masa 3-4 bulan?

Bunyi pun macam tak logik jer kan. ^_^

.

Macam mana nak ubah supaya life kita jadi best? Dalam masa yang sama > rasa tak best tu > tak lagi > berdamping dengan kita?

U kena design new life yang best & special. ^_^

.

  • Dunia dalaman membentuk dunia luaran.
  • Dunia luaran membentuk dunia dalaman.

.

Dalam kata yang lain new persepsi / rasa terhadap diri u boleh design ikut dari mana yang u suka. ^_^

.

Before kita start kena ada end result dahulu.

Imagine dahulu new life yang macam mana kita nak?

.

Contohnya macam ni.

1. U ada produk yang special.

  • + Kung Fu Panda 1
  • + U just need to believe it is special. It ‘ll be special.
  • + Make sure produk itu ada result / client yang happy.
  • + Then settle, bila u ada produk/service yang berkualiti.
  • + U sudah ada point as support vibration diri u special.

2. U ada blog yang special.

  • + U ada blog, u buat sharing produk, orang suka baca.
  • + Then u ada satu lagi point as support vibration.
  • + Semakin banyak entry yang u tulis > semakin tinggi feel.

3. U ada database 1 > 100 > 300 > 1k > 5k > 15k.

  • + Nampak tak, dia bermula daripada 1 no. tel jer.
  • + U da boleh rasa diri u special. ^_^
  • + Ini lebih bagus dari orang bisnes bertahun tak action.
  • + Appreciate setiap 1 database yang masuk.
  • + Then masa berlalu, sure life u jadi best.
  • + Mulakan yang small > then dia akan berkembang.
  • + Lebih banyak database = Lebih banyak duit u.
  • + Lebih banyak duit, mesti la u rasa best kan?
  • + Produk u ada value, client suka, dia jadi lebih best.

.

Very simple right?

Daripada bisnes pun life kita sudah boleh jadi sangat best. Tu sebab u kena have fun dengan activity / journey. Destinasi hanyalah satu point supaya minda ada fokus. Kalau tidak ada point, minda kita jadi no point. ^_^

.

Dalam ESM ada tajuk ni. ^_^

ESM Bab 3: Teknik Membina Keyakinan Diri (Untuk Hidup Kaya Dan Berjaya)….

I sebagai artist ^_^ keluarkan 3/11 pun sudah cukup. Life u sudah boleh jadi best. Persepsi terhadap life u akan jadi best. Dia akan ubah life u jadi sangat best dan amazing.

  • No. 1: Professional Posture
  • No. 7: Impak Minda Melalui Dengar Lagu Yakin Boleh
  • No. 9: Impak Minda Melalui Saving 10%

.

No. 1: Professional Posture

Baca dekat sini ada testimoni / case sturdy tentang apa yang berlaku bila u ubah posture.

Ini sedikit sedutan yang tertulis dalam ESM. ^_^

+ Pernahkah kita lihat perbezaan orang yang berjaya dan orang yang tidak berjaya?

+ Pernahkah kita lihat gaya pakaian mereka?

+ Pernahkah kita lihat bahasa tubuh (body language) mereka?

Untuk menjadi seorang yang berkeyakinan kita mesti mahir dalam bahasa tubuh (body language).

Jaga posture kita setiap masa dan ketika:-

  •  Ketika Berdiri
  •  Duduk Di Meja makan
  •  Semasa Berjalan
  •  Duduk di hadapan television
  •  Duduk ketika menunggu tetamu
  •  Duduk menghadap computer

Setiap masa dan setiap keadaan, pastikan kita tidak menjatuhkan bahu, bongkok, dan pandang kebawah. Pastikan kita pandang kehadapan, bahu ditegakkan, mata memandang kehadapan.

Bahasa tubuh ini, kita perlu latih, jangan sesekali kita berada pada bahasa tubuh seperti mereka yang stress, gagal, merasa lemah, merasa rendah diri.

Apa yang menariknya ialah, apabila kita maintain bahasa tubuh sebagai orang yang berjaya, aura kita akan semakin kuat, internal kita semakin kuat, dan aura kita akan semakin berkembang. Aura positif yang berkembang ini, akan menjadi “asbab‟ segala yang positif ditarik kearah kita.

Sebaliknya, jika masih berbahasa badan seperti biasa, minda kita akan kekal biasa, internal kita akan kekal biasa, idea yang datang juga biasa-biasa, kita akan dapat kawan-kawan yang biasa-biasa, kita kekal biasa, dan sepanjang hidup kita akan kekal biasa.

Katakan umur anda sekarang adalah 30 tahun, secara purata manusia boleh hidup sehingga 80 tahun, untuk 50 tahun anda akan hidup biasa, kerana posture anda kekal biasa, rezeki atau peluang yang datang juga semua biasa.

The moment anda kekal dangan bahasa tubuh yang biasa, 50 tahun lagi hidup anda akan kekal biasa-biasa.

  •  Wangnya biasa
  •  Kebahagiaan biasa
  •  Kesihatan biasa
  •  Ketenangan biasa
  •  Keberkatan juga biasa

The moment anda mula ubah bahasa tubuh dan cara berkata- kata, paling kurang cara anda menulis di facebook, sms, bicara di hp pada masa itu anda sedang mengaktifkan aura seorang yang berjaya. Perkara yang terjadi adalah.

+ Peluang yang luar biasa akan datang (idea datang dahulu sebelum wang)

+ Kebahagiaan hidup anda akan luar biasa

+ Ketenangan juga luar biasa

+ Kesihatan luar biasa (semakin kuat positif, semakin kuat aura dan minda berkaitan kesihatan)

+ The best part adalah orang yang luar biasa juga memperolehi blessing yang luar biasa.

Biasa-biasakan diri follow facebook, blog, orang yang berjaya, “baca” dengan teliti apa yang mereka tulis, lihat pakaian mereka, lihat posture pada gambar mereka, semua ini akan direcord dalam minda anda.

  • Anda Tiru Gaya Orang Yang Berjaya >> Anda Juga Akan
  • Memancarkan Aura Kejayaan >> Anda Menarik Kejayaan.

Ini pula video best tentang,

  • Bagaimana bahasa badan mempengaruhi emosi / persepsi.
  • Dalam kata yang lain, kita boleh tukar dari luar ke dalam.

.

Ini pula dialogue yang kita design base on saintifik research.

  • Inche Bob: Tuan, macam mana nak jadi kaya-raya dalam hidup?
  • Inche Hujan: Open your posture and chin up ^_^
  • Inche Bob: Tuan, boleh menjadi ke?
  • Inche Hujan: Just maintain #thatposture … ^_^

Long short story ada dua jenis body language:-

  • + HIGH-Power Poses
  • + LOW-Power Poses

Nak bina keyakinan diri? Very simple.

  • + Design your busines
  • + Design your emosi/persepsi > Open posture.

Macam mana nak open posture? Senang jer.. ^_^

  • 1. Buka bahu
  • 2. Chin up

bl2

Sumber: Google..

Berdiri di hadapan cermin, then maintain untuk 5-7 minit. Buat dengan relax, buat dengan tenang, relax2 jer..Dengan pantas u akan dapat rasa perubahan emosi.

  • Daripada diri/life saya tak best > jadi best.

For sure ada yang apply tak menjadi?

Why…

  • Sebab dia jiwa u tengah kacau. ^_^
  • Kan dah suruh buat dengan relax dan tenang.

Dekat internat pula berlambak-lambak kajian dilakukan.

  • + Anthony Robbins tulis dalam buku > Unlimited power
  • + Dia juga buat live test dekat youtube.
  • + Kajian body language / success posture.
  • + Artikel yang begitu banyak dekat internet.

.

U perlu apply depan cermin 5-7 minit setiap hari.

Sampai u rasa sudah tidak perlu nak apply lagi. ^_^

.

No. 7: Impak Minda Melalui Dengar Lagu Yakin Boleh

  • Lagu Yakin Boleh > Boleh cari dekat youtube.

Cerita dia macam ni.

Persepsi kurang yakin, rasa tak best, tidak ada apa yang menarik dalam hidup saya datang daripada suara minda.

Dalam kata yang lain Internal Dialogue kita ulang-ulang- ulang kata sesuatu yang negatif untuk 20-30-40 tahun.

Yup, suara itu telah menjadi begitu sebati dengan diri.Dan akhirnya, persepsi atau emosi negatif telah menguasai diri kita.

The best part,  kita boleh tukar life dengan cara yang have fun.

  • Cara dia ialah dengan dengar lagu. ^_^

Lagu ni u kena dengar banyak kali. Sehinggalah akan sampai tahap…

  • Di mana berakhirnya tahu, disitu bermula ‘real’ tahu.

Jangan lupa lirik:-

  • Jika kau fikirkan kau boleh, kamu hampiri kejayaan.
  • Jika kau fikirkan ragu-ragu, usaha mu tidak menentu.

The best part, semua orang tahu benda-benda basic ni.

Tapi.. tapi.. tapi.. bila kita lihat result?

  • + Tahu = Ada result.
  • + Real tahu = Ada result.

Bila kita follow seseorang dekat facebook, selama berbulan-bulan lamanya time will show everything.

Sebenarnya kita boleh nampak, orang ini tidak begitu yakin dengan produk, sebab itu bisnes dia tidak berkembang.

Satu orang yang yakin terhadap diri sendiri, dia ada effect, di mana dia boleh naik setinggi-tingginya dalam dunia usahawan.

So, bila u dengar lagu yakin boleh, open posture, kembangkan aset (blog, database), apabila masa berlalu u punya yakin itu akan meningkat, meningkat, dan terus- menerus meningkat.

Ini cara untuk kita hacking aliran data dalam minda.

Dr. Schwartz kata,

  • + Family
  • + Facebook
  • + Environment
  • + Kawan-kawan sekeliling

Berusaha kaw-kaw untuk menarik semula menjadi G-80%. Bukan itu sahaja, programming diri kita sekarang juga sedang menarik 24/7 untuk menjadi KEKAL G-80%.

Hanya minda logik sahaja kata,

  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…
  • + Nak berjaya…

Ini adalah tidak cukup, kerana minda kita sedang berlawan dengan 101 perkara-perkara disekeliling kita.

Tu sebab nak tukar daripada kehidupan yang tak best, kepada kehidupan yang best adalah sangat susah dan perlukan masa yang cukup lama.

Apa yang menariknya, u dengar sahaja lagu itu hari-hari.

  • + Time siang
  • + Time malam

Siang malam, siang malam u dengar lagu tu.

Devine level ambil masa 4 jam / day.

Tapi tak perlu nak dengar sampai 4 jam. ^_^

Apa yang penting dengar sahaja hari-hari.

  • Selepas 40 hari berturut-turut minda u akan terusik.
  • Selepas 120 hari, u punya aliran data akan mula terbentuk.
  • Spirit ‘yakin boleh’ akan mula terbentuk.

Tapi jangan seronok sangat, spirit itu boleh tidur balik.

Why?

  • Sebab environment u akan ‘mainkan lagu’ juga.

U perlu maintain life positif, sehingga life u jadi positif itu sendiri.

Baru dia jadi sebati.. ini bukan positif part time. Part time yakin bermaksud, u nak yakin, u buat macam- macam. Time tak nak, u buat benda lain.

Ini namanya fake! fake! fake!

U kena ‘jadi yakin boleh’ itu sendiri, baru dia menjadi.

Macam mana nak buat macam tu?

  • + Post dekat facebook benda-benda yang positif.
  • + Post dekat email, benda-benda yang positif.
  • + Post dekat blog, benda-benda yang positif.

Baru life u akan berada pada side yang positif. Yakin diri, rasa best, ada side positif. The best part, income juga akan meningkat.

Sebab ini also pada side positif. Dalam kata yang lain, bila u bina yakin boleh. Semua benda yang positif akan datang.

.
.

Point seterusnya.

No. 9: Impak Minda Melalui Saving 10%

Bila u apply saving 10% akan ada banyak effect lain yang wujud selain wang u meningkat.

  • + Yakin diri akan meningkat
  • + Positif diri akan meningkat
  • + Rasa best akan meningkat
  • + Rasa special akan meningkat
  • + Bisnes akan berkembang dan terus berkembang

.

  • Dunia dalaman membentuk dunia luaran.
  • Dunia luaran membentuk dunia dalaman.

Macam tu la konsep dia. ^_^

Bila u apply saving 10% ini akan memberi kesan kepada deep level of memory.

Persepsi minda u akan berubah setelah berbulan-bulan berlalu.

.

Ada pembaca ESM yang tanya macam ni,

– “Saya sudah apply saving 10%, tapi kena pakai balik”..

So, dia mula rasa tak special balik, sebab dah pakai duit tu.

.

Then i sebagai artist ^_^ reply, u kena relax…

Gelombang diri u telah wujud untuk 20-30-40 tahun, sepanjang hidup.

Bila u mula apply saving 10% pattern gelombang lama masih ada lagi, tu fasal akan ada situasi wujud untuk u terpaksa gunakan duit itu semula.

Perubahan peralihan gelombang berpuluh-puluh tahun, tidak akan boleh bertukar dalam masa yang singkat.

Sepanjang 6-12-18 bulan keadaan,

  • + Saving 10% > kena pakai balik..
  • + Saving 10% > kena pakai balik..
  • + Saving 10% > kena pakai balik..
  • + Saving 10% > kena pakai balik..
  • + Saving 10% > kena pakai balik..
  • + Saving 10% > kena pakai balik..

Akan berulang-ulang berlaku, sebab new gelombang diri masih belum terbentuk sepenuhnya.

Just layan u punya new life 1-2-3 tahun macam tu.

Akan sampai satu masa, gelombang baru itu akan terbentuk juga akhirnya, dan masa itu lah saving 10% u akan meningkat, meningkat, dan terus-menerus meningkat.

Kesan daripada itu, bukan sahaja duit u meningkat, tetapi emosi, persepsi, rasa best, rasa special, rasa amazing, rasa yakin diri, juga akan turut meningkat.

Yakin diri perlu dibina, dan sangat penting untuk dibina sebab.

  • + Bila table talk
  • + Bila face to face
  • + Bila menulis dekat facebook
  • + Bila menulis dekat blog, email, forum

Client boleh nampak / baca kita satu orang yang confident atau tidak.

Kalau u berpura-pura confident benda tidak akan menjadi.

Client susah nak percaya.

Tapi kalau u mula membina diri, keyakinan, positif, minda positif, yakin boleh, client akan nampak.

U tak tunjuk pun orang sudah tahu, yang u seorang yang yakin.

Bila client KENAL > u seorang yang ‘real’ yakin.

  • + Baru orang nak bagi banyak duit. ^_^
  • + Baru orang berani nak bank in. ^_^

Bila u bina aset, kapasiti, yakin diri, u nak take the money beribu-ribu slumber jer…

Siap boleh tanya lagi,

  • > “Kenapa u bagi i sikit sangat duit ni”…

So, benda ni (yakin diri) penting untuk short term dan lebih penting lagi untuk long term life u as usahawan.

Semoga mendapat idea, inspirasi & motivasi.

Have Fun

 

2 thoughts on “Cara mengatasi masalah rendah diri?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.