Macam mana nak buat posting high energi?

tony-robbins-quote

Posting high energi = Posting yang menarik wang.

1. Minat > Gali Lebih Dalam
2. Habit > Practice Makes Perfect
3. 120 Hari > Sacred Knowledge

1. Minat > Gali Lebih Dalam > Sesuatu Topik

Memancing / Panjat Bukit / Sains / Cerita Korea / Memasak / Shopping / One Peace ^_^

+ Kenapa orang ini minat?
+ Kenapa orang itu tidak minat?

Bila kita minat sesuatu benda, kita akan cerita secara excited.

Macam mana you all talk dengan best friend forever (bff) terhadap sesuatu topik?

Macam mana excited itu wujud?

Excited = Datang daripada minat / Love!

Macam mana minat / Love itu datang?

Minat / Love = Datang daripada tahu banyak perkara.

Macam mana tahu banyak perkara itu wujud?

Tahu = Membaca, berfikir, research, kaji, experience.

Senang jer kan dia punya equivalent. ^_^

2. Habit > Practice Makes Perfect

Posting high energi = Posting Yang Menarik Wang!

Posting high energi = Habit

Macam mana habit itu wujud?

Habit = Kebiasaan atau apa yang kita lakukan setiap hari.

Pada fasa-fasa awal.

Untuk keluarkan energy u kena panaskan engine dahulu.

Macam kereta, bila terus start boleh terus jalan ke?

Mesti kena panaskan engine dahulu right?

Bila sudah panas, baru sedap nak drive kereta tu.

Peringkat awal u kena practice menulis berjam-jam lamanya (paling kurang 4 jam secara terus-menerus) guna notepad. ^_^

+ Tutup u punya facebook.
+ Buka lagu yang elok sikit, volume slow jer… ^_^

U kena terus menulis dan terus menulis paksa sampai energy tu keluar.

Senang cerita macam ni.

U kena menulis 70,000 patah perkataan.

Atau 70 artikel.

+ 1 artikel = 1,000 patah perkataan.
+ 70 artikel = 70,000 patah perkataan.

Soalan seterusnya yang wujud..

+ Apa topik nak tulis?
+ Saya tidak ada idea nak tulis, macam mana?

Topik ada banyak contohnya saya sebuah bas. ^_^

Topik ada banyak contohnya kasut. ^_^

Topik ada banyak contohnya kucing. ^_^

Topik ada banyak contohnya kipas. ^_^

Langsir, tingkap, lampu, plug, cermin, karpet, cawan..

U kena generate creativity.

Daripada 1 perkataan / tajuk, u generate 1,000 patah perkataan.

Contoh generate idea > cawan.

Cawan, cawan la, apa masalah dengan cawan tu. ^_^

Macam mana nak generate idea?

+ Material cawan tu apa?
+ Apa warna?
+ Apa bentuk?
+ Kenapa ada tangkai, yang itu tidak?
+ Kenapa bulat? Kenapa tak petak / bersegi?
+ Kenapa glass, kenapa tak pastik?
+ Berapa harga?
+ Apa corak?
+ dll…

.

Macam apa yang i sebagai artist ^_^ buat.

Topik dia 1 jer > Buat blog.

Buat blog datang daripada > blog. ^_^

Kita tambah perkataan itu jadi > Buat + Blog = Buat blog ^_^

.

Posting high energi = Posting Yang Menarik Wang!

Posting high energi / Posting yang bersemangat adalah sesuatu yang orang suka baca @ follow….

Pengalaman i sebagai artist ^_^ menulis for soooo many years, kita tulis 99% merapu jer 1% ade point.

Peminat still follow, walaupun semua topik tu dia orang sudah tahu.

Mereka follow bukan sebab knowledge.

Mereka follow sebab energy. ^_^

Hidup kalau xda semangat / spirit u akan rasa macam zombie. ^_^

.

The points is no point. ^_^

Bila u sudah latih sehingga energy itu keluar.

Then u kena follow system / flows.

If not, En. Bob akan jadi pening kepala,

Mula-mula dia faham, lepas tu dia da x faham plak. ^_^

.

Peminat lama semua sudah tahu, system i sebagai artist ^_^ sama jer, just explain tu yang mengikut creativity ..

SMR

+ Internal
+ External
+ Protect

70L

+ 13 programming > untuk jadi positif

ESM

+ Think + feel + action = result
+ Business structure
+ 13 aset

ETM

+ 7 flow
+ Kenal, suka, percaya
+ Awareness, educate, closing

IAMM

+ Body
+ Mind
+ Spirit

.

Bertahun-tahun menulis, i main tembak jer. ^_^

Tapi kita tahu apa yang kita tembak.

Bila u sudah tahu tune / apa yang En. Bob suka.

STICK TO THE POINT = Abundance!

.

Semalam i sebagai artist ^_^ tanya dekat 1 peminat.

Soalan dia macam ni.

1. Apa produk yang paling laris?
2. Berapa harga?
3. Apa sebab pelanggan tu beli?

.

So peminat i tu dapat jawapan.

Orang beli sebab sedap.

Ini tak spesifik, perkataan tidak meleleh. Ini boring!

Contoh Jus Mangga Original. ^_^

Jus Mangga Original > Word ni meleleh tak?

Tak kan? Orang just tahu dia original.

Rasa memang sedap, tapi sedap tu sedap yang macam mana?

U jangan teka, jangan pecahkan kepala, nanti u stress.

U kena tanya En. Bob tu …

~ En. Bob kenapa beli?

~ En. Bob: Sebab sedap rasa jus tu.

~ En. Bob rasa jus apa yang sedap?

So u sudah dapat point .. ^_^

Lepas tu jumpa designer buat 30 banner macam ni..

12920496_1183266041704162_2461039217096039123_n
Kredit: Grafixista
.

Nampak point dia tak?

Pedas-pedas manis, yang special… ^_^

Then dia tambah element emosi / planting-kan memory.

Anak-anak pun teruja..

Lepas banner u sudah naik = u jadi kaya la. ^_^

.

Dalam online pula, orang tak boleh rasa.

So, u kena stick to the point..

Pedas-pedas manis. ^_^

.

Daripada pedas2 manis u buat telemovie.

+ En. Bob berkelah bersama keluarga. ^_^
+ Shikin bagi hadiah dekat kawan dia. ^_^

U kena buat cerita seram, drama, suspense, thriler, sci-fi, tapi point dia 1 jer … pedas-pedas manis. ^_^

U kena planting-kan pedas-pedas manis dalam memory En. Bob tu sebanyak 222 kali dalam pelbagai situasi.

+ Ini apa yang MCD buat …
+ Ini apa yang Coke buat …
+ Ini apa yang Audi buat …

.

Audi berjaya sebab dia berjaya plantingkan “eksklusif” dekat 1 dunia ni.

+ Filem
+ Iklan
+ Billboard

222 kali tu. u kena tembak, sampai u tahu cerita apa yang yang boleh memberi kesan secara deep level kepada En. Bob.

Bila u sudah dapat, point itu lah yang u viralkan dia..

Bila 1 En. Bob touching …

10 En. Bob juga akan touching …
100 En. Bob juga akan touching …
1,000 En. Bob juga akan touching …
10,000 En. Bob juga akan touching …
100,000 En. Bob juga akan touching …

Then u jadi kaya-raya atau abundance. ^_^

Benda ni nama dia SYSTEM …

Beza 0 – 1 likes / posting ..

Beza 30 – 40 likes / posting ..

Beza 100 – 300 likes / posting ..

Beza 1,000 – 3,000 likes / posting ..

….. yang u dapat …

Dia tidak akan ada point kalau tidak ada tujuan.

Tujuan i sebagai artist ^_^ > 1 jer > sign up / register blog.

1 jer point dia .. ^_^ … ok cukup …

Next baru kita masuk kaedah penulisan yang menarik wang. ^_^

Always remember:-

En. Bob follow sebab energy tu …

En. Bob like sebab manfaat yang dia dapat …

Bila u ada point, contoh nk bg tip tentang ice cream. U tulis macam biasa dia xkan jadi, x membuatkan En. Bob meleleh / teruja.

Point yang sama, but this time CARA u DELIVER dengan penuh bersemangat / high energy (setelah u buat practice makes perfect) akan membawa kesan lebih kepada jiwa En. Bob.

Tidak ada magik, u kena buat latihan again, again and again. Menulis dan terus menulis sehingga energy tu keluar, then u akan lihat manusia akan melekat membaca apa sahaja yang u tulis.

3. 120 Hari > Sacred Knowledge

Siapa yang apply sesuatu amalan 40 hari akan dapat ikhlas. Lepas tu orang apply tak jadi. ^_^ Mesti la tak jadi, sebab apply xda tertib. ^_^

Dalam kata yang lain sesuatu amalan itu perlu ada kualiti. Nak apply kena > dengan relax / tenang, tak tergesa2 baru dia jadi.

Kita translate kaedah ini …

Right time ..
Right figure ..

Kaedah keluarkan energy (basic)

Buat 1 artikel (1,000 words) setiap hari.
Apply selama 40 hari berturut-turut tanpa putus.

Then u akan dapat feel tu > feel menulis. ^_^

Macam biasa, alasan-alasan yang keluar.

+ Saya sibuk.
+ Saya xda masa.
+ Saya tak pandai.
+ Bla, bla, bla, bla, bla…

Then i sebagai artist ^_^ reply,

Hidup kita adalah base on persepsi.

+ Ada masa > rasa lama ..
+ Ada masa > rasa sekejap jer ..

Kalau u sakit gigi / perut, u akan rasa malam sangat lama. Untuk hari-hari biasa, malam yang lama tu, macam xda apa2.

Kenapa perlu buat 40 hari berturut-turut, sebab kita nak lawan dengan persepsi diri sendiri.

+ Saya sibuk.
+ Saya xda masa.
+ Saya tak pandai.
+ Bla, bla, bla, bla, bla..

Ini semua programming negatif yang u perlu lawan tetap lawan. ^_^

Pada akhir kursus ni, u akan mula faham something. Amalan yang dilakukan 40 hari berturut-turut, u akan dapat satu ilmu / knowledge yang u tak pernah belajar sebelum ini.

Knowledge = Deep level of meaning terhadap amalan itu sendiri.

Apa ujian / halangan selama 40 hari tu, u boleh tepis, ini bermakna u boleh ada / terbina satu jati diri yang sangat kukuh.

Then u punya spirit akan jadi special. ^_^

Kaedah keluarkan energy (real practice)

  • Buat 1 artikel (1,000 words) setiap hari.
  • Apply selama 120 hari berturut-turut tanpa putus.

Then u akan dapat spirit > spirit yang special. ^_^ Kalau u berjaya lakukan latihan penulisan ini, u akan berada pada suatu tahap yang bukan lagi biasa-biasa. U akan berada pada satu tahap yang special. ^_^

Actually kebanyakan yang dapat spirit penulisan special ni adalah penulis.

Sebagai penulis yang betul-betul menulis, 120 days tu just baru nak start jer, atau baru nak up. ^_^ Satu orang penulis akan terus-menerus menulis sepanjang hidup dia bertahun-tahun lamanya. Ada yang di-publish, ada yang tidak di-publish. ^_^

I sendiri sebagai artist ^_^ ada banyak post-post yang tak publish.

So, so, so…

Penting ke menulis blog ni?

Kalau rasa tak penting, tak perlu apply, ada banyak lagi selling system untuk mendapatkan jualan, tak perlu susahkan diri.

Kalau rasa penting …

Panjang la sikit cerita dia … ^_^

EmpirisESM.wordpress.com

I sebagai artist ^_^ da adjust sikit blog ni, lihat pada bahagian kanan atas. Ada logo untuk social media > Fb + IG. Apa yang bagusnya wordpress, dengan 1 post, dia boleh pergi ke banyak tempat a.k.a VIRAL dekat …

+ Twitter
+ G+
+ Fanpage
+ LinkedIn
+ dll ..

So, u tak perlu nak jaga banyak akaun social media. ^_^

Dan lagi blog wordpress boleh merentasi pelbagai negara,

+ Indonesia ..
+ Brunei
+ Singapore
+ UK
+ Rusia
+ etc ..

Dulu masa track pembaca Blog SMR, kenapa selalu ada visitor dari negara-negara tu semua? Rupa-rupanya student kat sana yang baca. ^_^

Ini soalan yang bagus daripada peminat. ^_^

okay…so skrg…i nk tanya u…how to become a blogger?? when u dont have any good idea, money and beauty. i baca few posting u pasal blogging…but how….

Dalam hidup ini kadang-kadang kita tak perlu nak fikir banyak benda.

Itu maksudnya > Stop thinking too much, just do it!

1. Klik dekat sini: wordpress.com
2. Then sign up / register
3. Then celebrate.

.

Kalau ada produk, pilih 1 produk sahaja.

Contoh: –

+ ESM .. dia jadi EmpirisESM.wordpress.com ..
+ SMR … dia jadi sistemmenjemputrezeki.wordpress.com
+ etc …

.

Kalau tidak ada product macam mana?

Ok guna nama u, contoh:-

+ En.Bob . wordpress . com
+ Inche Hujan . wordpress . com

Ok, da… senang jer kan… ^_^

Then celebrate sebab u da register 1 blog. ^_^.

.

Next macam mana nak jadi sebagai blogger special, lepas u register baru fikir .. ^_^

U belum register, tapi u fikir macam-macam.

Benda ini la nama dia imaginasi palsu / over thinking.

.

Situasi 2

+ U belum register blog
+ Then u tanya tentang artikel, posting, content, bla, bla, bla..

Situasi 1

+ U PM tanya > “En. Artist saya sudah register, ini url blog”… .

.

Barang sudah ada depan mata, baru kita boleh deliver idea.

I kan artist, u da lupa ke. ^_^

Kalau peminat tanya, mesti la i sebagai artist ^_^ akan bagi idea.

Bukan just idea, tapi idea yang special. ^_^

.
.

Don’t have any good idea, money and beauty.

1. Idea ..

+ Just PM, then tanya…

2. Money

+ Facebook percuma right? Or pakai duit?
+ WordPress juga percuma, tak perlu duit. ^_^

Yang agak musykil. kenapa bila ber-facebook semua alasan ini tidak pernah wujud, masuk blog jer … macam2 plak alasan?

Why? why? and why?…

3. Beauty

+ Ini juga sama, register facebook tak pernah fikir.
+ Bila nak masuk wordpress tiba2 muncul word ni.

Why? why? and why?…

3. Saya tak tahu register wordpress?

aah.. no 3 jugak.. saje je nak tulis ni 3 tu. ^_^

+ Register Gmail / yahoo lebih susah dari wordpress.
+ Register Facebook lebih susah dari wordpress.

.
.

The point is…

U punya mind telah generate banyak alasan tanpa u sedar.

Kenapa bertahun-tahun dengan facebook tak pernah muncul semua alasan-alasan ni?

Bila nak masuk wordpress banyak plak alasan. ^_^

.
.

3. Saya tak tahu operate wordpress

Aah.. lagi sekali no. 3… ^_^

Sekali lagi alasan telah muncul.

Awal-awal dahulu masuk facebook ada ke alasan macam ni?

Macam mana u belajar operate facebook?

U tahu itu, ini, sebab u belajar right?

WordPress pun sama, dia lebih senang daripada facebook. ^_^

Bukan itu sahaja, wordpress ada banyak lagi benda2 yang special.

.

Kalau orang kata facebook boleh buat fbads. ^_^

Kalau orang kata fb boleh buat like / positioning.

Kalau orang kata fb boleh buat itu ini.

.

Haaaa… maknanya u tak kenal dunia ni lagi. ^_^

WordPress 10x lebih advance daripada facebook taw. ^_^

Bukan itu sahaja, pelanggan daripada blog lebih spesifik & serious daripada facebook.

Facebook ada la juga orang nak masuk memang nak cari barang.

Tapi blog / wordpress, orang datang sahaja memang dia sudah siap buka minda seluas-luasnya untuk membaca apa yang u tulis.

Sebab kaki membaca / mencari information memang x cari info dekat facebook, mereka akan cari dekat blog. ^_^

Faham tak?

Maksudnya orang yang datang tu memang betul-betul nak membaca.

Bukan macam facebook, yang just nak ber-social, release stress, dll..

Dekat blog, u just perlu trick sikit sahaja dah dapat email. ^_^

.
.

Back to topik…

Posting high energy ada kaedah.

40 – 120 hari, just untuk latihan menulis.

Posting high energy = Posting yang menarik wang.

Macam mana nak buat posting yang menarik wang?

Lepas ni kita akan sambung sikit lagi balance IAMM …

Pada tajuk terakhir :

Spirit Yang Menarik Wang

Sub-tajuk

+ Saya aktif
+ Anda penting
+ Beri dahulu (tanam benih wang)

.
.

Ini barang apa yang kita namakan element penulisan.

Macam mana nak buat supaya:-

+ Bila baca blog/fb, orang akan nampak business u lebih meriah.
+ Bila baca blog/fb, orang akan jadi lebih dekat di hati.
+ Bila baca blog/fb, orang akan jadi lebih minat dengan produk u.

.
.

Knowledge macam ni, yang i sebagai artist ^_^ nampak just pemilik abs dan beberapa kawan dia sahaja yang pakai.

I sebagai artist ^_^ sendiri pun just apply 10% jer dari ini barang.

Selepas ini setiap penulisan u akan ada style & art yang tersendiri.

Selepas ini u bukan just menulis, tetapi siap dengan planting the seeds. ^_^

.
.

Yeahh!…..

Sekarang kita nak tanam benih wang dekat blog. ^_^

Facebook rugi sebab u punya artikel special banyak terbenam.

Tapi blog, setiap artikel akan jadi everlasting love. ^_^

Klik sini untuk mendapat >> 70 Tip PERCUMA >> daripada ESM.

6 thoughts on “Macam mana nak buat posting high energi?

  1. Pingback: Bisnes Vacation – Empiris ESM

  2. Artikel yang simple tapi menarik, dan setepek kena dahi. Hehe.

    Saya tak pernah terfikir, begitu mudah sekali kalau nak buat blog.

    Bila saya follow Inche Hujan di Facebook, sedikit sebanyak kepentingan tentang blog sudah mula nampak di dunia online.

    Liked by 1 person

  3. Love you so much!!!

    Dah lama tak baca blog Tuan Artist dah lain macam. Banyak idea yang menarik dapat belajar dan faham. Tinggal nak apply sahaja.

    PS: Kalau betul-betul nak mahir blogging boleh rujuk blog ni:
    + entrepreneurs-journey.com
    + becomeablogger.com
    + problogger.com
    + enchantingmarketing.com
    + copyblogger.com
    + socialtriggers.com

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.